Förklaring!

Ni som följer mig på twitter #Fredrik_Steen vet att jag vägrade att jobba med en hund idag.

Jag har arbetat med ett tjugotal hundar idag och hjälpt till med de flesta problem. Allt ifrån hundaggressivitet till stark rädsla.
Det har gått lysande vill jag påstå.

På eftermiddagen kom en hundägare in i butiken med en problematisk hund. Jag tittade en stund på hunden, lyssnade på ägaren och började sätta mig in i problemet.

Efter en stund tog jag hunden själv och bara var med hunden, gjorde alltså inget alls. Hunden var så stressad, så ointresserad av någon som helst kontakt så att jag avböjde att arbeta med hunden.

Inte därför att det inte skulle gå, utan bara för den korta tid vi har tillgodo på varje hund (20 min).

Jag berättade varför för ägaren som med en gång accepterade min förklaring.
Jag sa –
”Din hund är en underbart fin hund som är enormt stressad. Alla problem du tar upp anser jag beror på stress.
För att lösa detta måste man först ordna en fin relation med din hund, annars är man bara elak mot hunden. Denna relation tar emellan en dag, till ca tre dagar att få till. Denna korta period handlar bara om att umgås och lära känna varandra.
Skapa en relation som är byggd på att hunden vill samarbeta.
Att tvinga sig till ett ”samarbete” är fullt möjligt, men det är oetiskt och rent djurplågeri.
Men jag garanterar att när man lärt hunden att samarbete är kul, då går detta fort att lösa”

Jag gillar snabba bra och hållbara lösningar!
Jag gillar inte då man gör saker mot en hund bara för att visa ”hur duktig” man är!

Nu måste jag förbereda mig för kvällens föreläsning, den är slutsåld 🙂

13 svar på ”Förklaring!”

 1. En fråga angående stressad hund. Hur gör man med en hund som alltid är tokstressad?
  Jag kan inte röra mig utan att hon studsar upp och måste kolla. Att äga en yta är inte att tänka på om man inte är nära och tittar på henne samtidigt som man tecknar att hon ska stanna där hon är.

  Igår var jag till vet. för att vaccinera och hon stressade totalt redan i väntrummet, så att hon gjorde på sig. När sköterskan kom för att hämta oss gjorde hon ett mindre utfall, det var inte några problem att hälsa på henne och ge henne godis. Men när sprutan skulle tas blev hon idioträdd, så det var stor risk för att hon skulle bitas.
  Min styrka räckte inte för att hålla fast henne så, med munkorg på, så var det en annan hos vet. som höll fast henne för att hon skulle få sin spruta.

  Trots att jag har lång erfarenhet av hund och redan tidigare konstaterat att Nikki ligger högt i stress så blev jag chockad. Främst för att hon blev så panikslagen och aggressiv pga det.

  I all stress gjorde hon ett utfall mot en hund som gick förbi när vi skulle gå ut, något hon aldrig gjort förut.

  Har du något råd?

  1. Hej Marie

   Låter lite som min hund när hon blev bortlämnad pga min sjukdom!
   Hon var också så stressad och var väldigt hyper hela tiden, nu fick hon komma hem igen och jag började jobba lugnt med henne igen!
   När jag AKTIVERAR henne för mycket går hon upp i stress väldigt lätt, eller som nu när jag lämnade henne hos min mor 1 vecka pga egen semester stressar hon upp! Men jag försöker jobba lugnt med henne, lyssna in henne och få henne att slappna av hemma. Är hon orolig får hon följa med mig Nästan överallt!
   Bara så hon ska bli trygg!
   Hon är väldigt känslig och blir väldigt otrygg utan mig eller min särbo!

   Jag har haft andra hundar men aldrig haft en hund som är så extremt känslig som min Daisy (blandras)
   När hon är stressad, tar jag bort alla krav, lugna promenader, mycket uppmärksamhet och kärlek, skapar harmoni runt henne sen följer lugn efteråt!

   Jag kan lämna henne hemma, hos min särbo, jag kan ta med henne överallt, åka tåg bil, buss. Hon kan vara själv hos min mamma om hon vet att jag är med dem! Så för mig är det jätte svårt att lämna min hund trots att hon känner min mor lika bra som oss andra, Jag och min särbo är lugna avslappnade och hennes ägare, men jag kan aldrig lämna bort henne till någon annan!
   Många hundar brukar ju gilla läget och inte bry sig att husse el matte är borta, men så är det inte med min! Jag vet ju att min mor är bra med hundar och kärleksfull med dem!

 2. Hundägaren berättar detta för fel person, versionen ändras 100 gånger och tillslut kommer det tillbaka att hunden blev stressad av fredrik och att han förmodligen slog av näsbenet på hundägaren när han med höger hand upprepade gånger förklarade att hen va dum…

  Skämt åsido…

  1. Jag har varit med och följt detta ekipagets resa under en längre tid. Och föraren kommer aldrig ge upp. Hon har jobbat enormt med denna hunden, som denna dagen fick uppleva alla de saker som får han att gå upp i stress. Han har blivit så mycket bättre och lugnare och mer aktiverad. Men såklart det blir kaos när det är så mycket runt omkring.
   Jag såg på föraren att hon tog illa vid sig när hon noterade att det skrivits om hunden hon jobbat så hårt med som ett nästan hopplöst fall, vilket han inte är. Dom är påväg i rätt riktning och jag tycker hon är en så himla fantastisk människa som tränar någon annans hund enbart för hundens välmående.
   Kämpa på tjejen!!
   🙂

 3. Hej!
  Jag har helt missat att du varit ute på ”turné”! På hemsidan ligger det bara aktiviteter från 2011.
  Har du några planer på fler föreläsningar i år? Det är så synd att jag missat den här gången!

 4. Håller med dig Fredrik, är helt på samma linje.
  Var ligger denna butik som du nämner?.
  Måste ha missat det.
  Var jobbade du med dessa 20:tal hundar?.
  I och vid butiken eller hos ägarna?.
  Kul att det gick bra med alla – för man måste ju veta när man ska ”backa” som coach och instruktör.
  Kanon!!.

 5. Halloj!

  Måste bara kommentera och berätta att jag jobbat med att vara ”tråkig” på plan, precis som du beskrevi tidigare inlägg. Först blev min hund lite avtaggad och undrade vad fasen jag höll på med. Men idag sade det bara klick. Jag behövde inte säga ett ljud eller ens ett kommando, min 1-årig tervhane jobbade som f*n på sitt fotgående som aldrig förr! Vilket kontakt, vilken uthållighet och energi han jobbade med! Är så förbannat stolt över min prins! 🙂 Måste bara dela med mig av min lycka 😀

  Glada vårhälsningar från Åland!

 6. Har en hund som är i högt varv/stressad/superalert, i första hand när vi är utomhus. Hemma är han oftast lugn. Hur menar du att man ska jobba med sin relation i det fallet? Han är också glad och positiv och älskar folk, men kan INTE vara stilla. Piper och stressar. Har bra fokus om han får en uppgift och det inte händer nåt runtomkring, men det håller bara väldigt korta stunder.

  1. Ibland har stressen på rent medicinska orsaker. Några prov hos en duktig veterinär kan hjälpa långt. Lägg märke till alla symptom, inte bara stressen. Notera klåda, pälsförändringar, om stressen ser olika ut och vad som i så fall har hänt…. Tänk också på att både understimulering och överstimulering kan ge stress. Lycka till med vovven!

   1. Tack Ulla-Britt!!
    Bra tips! Vi kommer att jobbar vidare för att hitta rätt och har trots allt kommit en bit på väg!

    Trevlig Helg Jenny

Kommentarer inaktiverade.