God morgon!

Nu lämnar jag Hooks herrgård där jag sovit i natt för att åka till Karlskrona.
Där blir det jobb med olika hundar hela dagen, föreläsning på kvällen.

Otroligt roliga och inspirerande dagar, men jobbiga.
Snacka om att vara helt dränerad i huvudet på kvällen 🙂

20120328-075300.jpg

16 svar på ”God morgon!”

 1. Go´morron 🙂

  Vilket väder ni har 🙂 Här har vi tonvis med blötsnö, så läskigt …

  Jag undrar över en sak i din bok ”HUND COACHEN” från s. 94 tar du upp om ”Hund som drar i koppel” Kan man använda den övningen än om hunden bara är 7 månader?

  Vi har provat det du rekommenderar på valpar med att bara stå still och vänta, att ha frukosten i fickan mm.

  Näsan är som klistrad i backen 🙂 I övrigt fungerar träning och fostran super bra med hjälp av dina böcker och bloggen 🙂

  Tack för ditt engagemang för alla hundar, och för den vägledning vi hundägare får.

 2. Hej fredrik…vi syns vid middagstid i Karlskrona;)) då får du träffa min Dvärgpinschertik Zingo;)) Vi syns//Kicki

 3. Godmorgon Fredrik och tack för en bra föreläsning igår kväll i Jönköping 🙂
  Var ju en stund och tittade på när du hjälpte hundägare på Rilo, det som slog mig under den tiden jag var där var att de ”problem” just de hundägarna kom med var sådana saker som lokala hundtränare och kurser/klubb ganska lätt hade kunnat hjälpa dessa ägare med, sedan måste ju även hundägaren vara beredd på att lägga ned extra tid för att få ordning på ”problemet”.
  Varför låta ”problem” fortgå i flera år innan man gör något åt det?
  Som du sa, vissa ”problem” kan man inte lösa så där på stört utan man måste lägga ned lite mer tid på exempelvis ”drag i koppel” som har hållt på länge.
  Blir lite bekymrad av att se ”stark hund” typ lätt dra iväg sin matte som bara åker med, nu såg hunden väldigt trevlig ut men en hundrädd betraktare skulle nog inte må så bra av den synen för den vet ju inget om hunden, inte heller jag med erfarenhet gillade vad jag såg, vill inte när jag står med hela min flock möta en hund som drar runt på sin förare lite som den vill – bekymmersamt tycker jag. Hoppas verkligen denna förare söker vidare efter hjälp för att få ordning på detta.
  Det finns ju kortkurser på vissa lokala hundklubbar ibland för just specifika problem som ”drag i koppel”, håll lite koll på Internet efter dessa kurser och gå en sådan är mitt råd. Finns ju även lokala hundtränare som kan ge personlig hjälp.

 4. Hej,

  nu använder jag forumet här för att ställa en fråga. Skulle gärna vilja ha era åsikter om detta:

  Min snart 7-månaders bordercollie/labradorvalp (som jag anklagar för att inte kunna använda nosen) har ett lite lustigt beteende. Han följer med mig Överallt. Och då menar jag bokstavligen Överallt. När jag går på toa sitter han vid mina fötter och tittar på mig med skamsen blick, när jag duschar ligger han utanför draperiet och välkomnar mig med viftande svans när jag kommer ur duschen, när jag diskar ligger han PÅ mina fötter och ”bara vilar lite”. Han har ett enormt behov av att vara nära när vi är hemma i lägenheten.

  ÄR det OK för honom att var så efterhängsen? Jag har liksom ingenting emot det, han får gärna vara mig i hälarna – jag älskar att ha honom med mig och nära och gärna hela tiden! Men är jag elak mot honom som inte lär bort det beteendet? Är det själviskt av mig?

  Han har inga problem med att vara ensam hemma någon timme om han är motionerad och radion är på. Han ligger snällt och väntar vid dörren eller sover på sin bädd.

  När vi är ute i hundrastgården har han inget behov av mig alls – han har fullt upp med att leka med de andra hundarna.

  Kan det vara OK för honom att vara så ”efterhängsen” hemma då? Eller kan det bli problem för honom senare?

  Vad tycker/tänker ni?

  Jag är jättetacksam för alla åsikter!

  -A

  1. Jag vill tillägga att han alltså följer med mig från rum till rum. Han kan ligga i den djupaste sömn men när jag reser mig ur soffan för att hämta en kopp te så hoppar han upp och struttar efter mig in i köket och sedan tillbaka till vardagsrummet 🙂

   MEN – när vi ska sova och JAG vill gosa, då är det fullständigt omöjligt att få honom att ligga bredvid mig i mer än två minuter, han SKA ligga i fotändan med mina ben som huvudkudde. Så envist.

   ?

   1. Jag tycker inte att det är ”skamsna blick” jag tycker att det är en ”jag sitter snällt här och väntar på dig”-blick 🙂

   2. Lätt att förledas av att han ser ut som en labbe men förmodligen har egenskaper från bc…..läs på om raserna och du kanske får svar på dina frågor:
    http://www.skk.se/hundraser/
    Varför skulle han se skamsen ut, knappast för att han följer efter och vill vara nära dig…….

    1. Nej han är nog inte skamsen, men hans blick kan tolkas av mina människo-värderingar som ”skamsen” 🙂

  2. Han ”vallar” dig och det är fullt naturligt men du bör träna bort det för du kommer inte orka med det i längden. Låt hunden vara i ett annat rum, sätt för kompostgaller eller stäng dörren. Hunden måste lära sig att du inte finns till hands hela tiden fast du är hemma. Det kommer tillfällen då du inte vill ha hunden inpå dig och då är det bra att hunden inte får ångest. Se till att hunden har det mysigt i det andra rummet och på så vis känner en trygghet. Jag tror att du gör det svårare för dig än vad det egentligen är, oroa dig inte så mycket för då kommer du tycka att vara hundägare är jobbigt i längden.

  3. Hej, tycker också det är något du bör träna på, att hunden inte har något problem med att vara ensam och finna ro då. Vet inte hur det är med detta hos dig men det finns de som har problem med att lämna hunden hemma själv osv för hunden inte har lärt sig att vara ensam.

   Nu är det väll inte så att jag inte låter min hund hänga efter mig men det får inte gå till en överdrift att så fort jag rör mig hemma så kan inte hunden ligga kvar och kanske sova utan kliver upp och ska ständigt med.

   Vår hund, Semla, är likadan. Följer gärna in på toa eller ligger och sover utanför duschen men ibland så brukar hon få sitta i sovrummet med ett kompostgaller i öppningen medan jag duschar. Hon får inte vara vid oss när vi äter, sitter vi framför tvn med mat eller gotta så vet hon att nu är det inte ok att vara vid bordet eller när jag står vid spisen. Tänk om jag skulle snubbla och av misstag hälla något kokande varmt över henne…

   Han kommer inte att tycka illa om dig om du säger till honom att du behöver inte springa efter mig 🙂

 5. Hej på dig!

  Jag är som sagt inte någon hundexpert så jag vet inte om jag har lite ”otur” i mitt tankesätt men jag har iaf tränat Roxie – 9 månader – att inte följa efter mig när vi är inomhus – eller snarare att hon och jag inte behöver vara i samma rum eller samma plats…

  Det finns flera anledningar till jag inte vill att hon skall vara med mig HELA tiden.

  På jobbet: Sitter jag vid skrivbordet och jobbar är det inga problem att hon är bredvid mig, men om jag har ett möte, skall äta lunch på kontoret eller tar emot besök så vill jag inte att hon följer efter mig. Inte för att det stör mig men jag vill ta hänsyn till andra personer som kommer till oss eller som jobbar med mig.

  Säger de att det ok att hon är med då får hon vara med, annars skall hon kunna klara av att vara någon annanstans och inte få ”ångest” på grund av det.

  Hemma: Hundarna får inte vistas i matsalen eller på övervåningen. Anledningen är att vi vill inte ha hundar som står och dräglar när vi äter och dessutom är matsalen katternas ingång 😉 . Övervåningen är förbjuden eftersom vi vill att lillgrabben skall kunna ha ett fredat område när han har sina kompisar hemma – de flesta är hundrädda 🙁 , min man vill inte ha hundar i sovrummet och övervåningen är ”katternas våning”.

  Hos kompisar däremot vill jag att Roxie skall vara nära mig HELA tiden. Anledningen är att alla våra kompisar har barn och jag vill inte riskera olyckor. Vill ungarna leka/vara med hunden så är jag med de hela tiden – eller Chanel.

  Som du ser så är det väldigt praktiskt att de kan både och … det blir smidigt för alla inblandade – inte minst för hunden 🙂

 6. jag tycker det är jätteskönt att vi lärt Karo ” gå och lägg dig ” då går han in i vardagsrummet och lägger sig på sin madrass ( och ser ut som 7 svåra år ! ) kan vara bra när man vill äta eller laga mat i fred ….. Han vill annars gärna vara i närheten och det känns ju kul att någon vill vara det 🙂

  Jag har en annan fråga till er – är det någon som har lyckats med att gå stavgång med hund ?? hur ! skojade på sjukgymnastiken om att spänna Karo som draghund…. gissa hur mycket skrubbsår jag hade fått då !! Det gick jättefint att tolka med skidor de gånger vi hade snö i vintras- men det här blir ju mer i snigelfart ! 🙂

Kommentarer inaktiverade.