Bytte taktik, vips så släppte det!


Vaknade upp nu på morgonen av en slagborrmaskin i väggen vid min säng.
Någon hantverkare monterade upp något på väggen i rummet bredvid.
BRRRRRRRRBRRRRRRRR!!!!!! rätt i örat på mig. Jag vaknade i alla fall.

Om en liten stund så åker jag mot Hässleholm och Djursjukhuset där.

Det var en riktigt ball dag igår. Häftiga hundar och trevliga hundägare på dagen, riktigt bra drag på föreläsningen där böckerna blev slutsålda 🙂

Det är så kul att se ägarnas miner och leenden när man fixar med hunden några minuter, och sen funkar allt. 🙂

Det handlar bara om kommunikation, det handlar bara om att förmedla till hunden vad jag vill, på ett sätt som hunden förstår. Sen är det bara att belöna, men belöna med något som hunden tycker är värdefullt.
Sen är de klart!

En boxer, en underbar boxer, låste sig totalt vid hundmöten.
Vi tittade på problemet tillsammans m ägaren. Hunden låste sig totalt, och när den mötande hunden är jämsides, då kommer utfallet!

Jag arbetade cirka tre minuter med hunden, provade lite olika saker, och insåg att hunden var lite svår att få någon som helst kontakt med.
Jag fick byta taktik och vips så släppte det!
Allt detta gick på kanske 4 minuter, cirka 30 vittnen var närvarande och såg detta.
Då tog vi första hundmötet och det gick utan problem 🙂

Allt är inte klart där, hundägaren måste arbeta själv, men hon fick se, hon fick verktygen. Detta kommer denna hundägare fixa helt galant.
Det var inget fel varken på hund eller hundägare, tvärtom så är dom härliga individer båda två.
De har bara snackat på lite olika språk bara 🙂

Nu måste jag skicka in grejor i bilen för avresa mot Hässleholm 🙂
Vi hörs under dagen, om inte annat på Twitter #Fredrik_Steen

55 svar på ”Bytte taktik, vips så släppte det!”

 1. Citerar Fredrik Steen: ”Jag arbetade cirka tre minuter med hunden, provade lite olika saker, och insåg att hunden var lite svår att få någon som helst kontakt med.
  Jag fick byta taktik och vips så släppte det!”

  Ok, du fick byta taktik. Hur såg ”taktikerna” ut? Vilken taktik byte du till? … osv….

  Citerar Fredrik Steen: ”Det var inget fel varken på hund eller hundägare, tvärtom så är dom härliga individer båda två.
  De har bara snackat på lite olika språk bara 🙂 ”

  Låter som jag och hundarna 😉

 2. Liknande tankar har jag!
  Att det tog 4 minuter med si och så många vittnet är ju helt ointressant så:

  Citerar Fredrik Steen: ”Jag arbetade cirka tre minuter med hunden, provade lite olika saker, och insåg att hunden var lite svår att få någon som helst kontakt med.
  Jag fick byta taktik och vips så släppte det!”

  Citerar Agnes: Ok, du fick byta taktik. Hur såg ”taktikerna” ut? Vilken taktik byte du till?

 3. Skulle jag med vilja veta hur ni löste det hela?
  Allt verkar så enkelt och det är det säkert när man vet hur man ska gå tillväga.
  Här hemma pratar vi säkert olika språk med 🙂

 4. Det är så enkelt som Fredrik beskriver det. Man provar sig fram med olika tekniker, det finns hur många sätt som helst. Det som gäller är att hitta det som passar ens egen hund. Det Fredrik gjorde med aktuell hund kanske inte passar andra hundar, just därför tror jag att han inte beskriver det.

  Samma gör jag när jag blir betrodd och någon vill ha tips och råd.
  Ägaren, hunden och jag går tillsammans, jag ser hur ägaren gör, hur hunden ”svarar” och föreslår att ägaren provar något annat, som kanske inte heller passar just den hunden, provar ytterligare något och som Fredrik säger ”vips” så fungerar det.
  Hela tiden får ägaren jobba med hunden, jag går bara bredvid och ger litet råd om hur hen kan göra.

 5. Nää, den namnlistan är inget för mig!
  Är bara nyfiken på HUR det hela gick till, då poängen med det hela, enligt min tolkning, var att problemet var löst, i alla fall då på plats, på 4 minuter och att det fanns 30 stycken som vittnen……

  1. Problemet är inte löst i och med detta, men ägaren har fått verktyg att jobba vidare med. Det är det man måste hitta. Rätt verktyg för hunden i fråga.

   1. Det vet jag också, att problemet inte blev löst mer än just på platsen …men undrar i alla fall HUR det hela gick till!!! Vilka ”verktyg”!!!!!

  2. Jag tolkar det mer som att poängen var att en individanpassning hjälpte. Att sen Fredde nämner tid och åskådare har nog snarare med att göra att han vill få fram det faktum att det inte behöver ta nån tid, vilket en grupp åskådare fick se med egna ögon.

     1. Beroende på vad man gör kan det ju ta olika lång tid att komma fram till målet….VAD/HUR gjorde han??? Det vill jag veta!

     2. Misstänker du ”hårda tag”??? …

      Är det därför du vill veta? För att ”avslöja” honom 😉

  3. Min tolkning av inlägget är att poängen är: prova en sak och se om hunden svarar på det sättet du vill/förväntar dig att hunden skall svara. Får du inte rätt/förväntat svar tillbaka så är ”metoden” inte rätt för just den hunden och den situation. Byt isf till något annat – låt kreativiteten flöda och fortsätt tills du ”hittar” sättet…

   Med andra ord så skall man inte hålla sig fast till ett sätt/metod/taktik i all oändlighet tills hunden svarar. Hunden kommer att ge ett snabbt svar när rätt metod appliceras…

   Och det är där jag vill ha lite ”inside information” … jag tror att jag är ganska enkelspårig 🙁 … jag kommer inte på något … och när det gäller sådana saker är min tålamoddepå i stort sätt tom 🙁

   1. Citerar Agnes: ” prova en sak och se om hunden svarar på det sättet du vill/förväntar dig att hunden skall svara. Får du inte rätt/förväntat svar tillbaka så är ”metoden” inte rätt för just den hunden och den situation. Byt isf till något annat – låt kreativiteten flöda och fortsätt tills du ”hittar” sättet…
    Med andra ord så skall man inte hålla sig fast till ett sätt/metod/taktik i all oändlighet tills hunden svarar. Hunden kommer att ge ett snabbt svar när rätt metod appliceras…”

    Precis så står det jaa, men mest fucus är det på snabbheten i att få hunden att göra som man vill och hur många som bevittnar det hela. JAG VILL FORTFARANDE VETA, VAD SOM GJORDES!!!!!

    1. Ta ett djupt andetag Susanne, det hjälper inte att ”skrika”. (Användning av versaler i långa meningar uppfattas så.)

     1. Uppfatta det så du om du vill!
      Nu hoppas jag på svar från Fredrik Steen! HUR/VAD GJORDES???

    2. JAG VILL OCKSÅ VETA!! … 😉 😀

     Jag kan gå så långt som att säga att jag behöver veta. Det vore kanon för min hund – och mig.

     Citerar Susanne: ”…Precis så står det jaa, men mest fucus är det på snabbheten i att få hunden att göra som man vill och hur många som bevittnar det hela.”

     Jag tycker inte att fokus ligger där. Hela händelsen beskrivs med 139 ord. Hur många minuter det tog och hur många vittne fanns på plats beskrivs med 22 ord. Det är 16% av inlägget… 16% – när resten beskriver själva problematiken och ”lösningen” kallar inte jag ”fokus”.

     1. JAG HÅLLER MED DIG!!!!!! 😀

      Nu tänker jag avvakta för att se om Fredde tänker utveckla… 🙂

    3. Individanpassning kanske!
     Många hundar kör man enligt ”facit” men alla hundar fungerar inte så, ex hundskolan lär ut så här ska man göra, vilket kan göra att min hund istället flippar ur! Om jag litar på min magkänsla och läser signalerna på hunden, kan jag nå fram till henne!

   2. Agnes skrev: Misstänker du ”hårda tag”??? …

    Är det därför du vill veta? För att ”avslöja” honom

    Inget jag misstänker utan vet att han använder sig av ibland (enligt mitt tycke!!) Jag vill bara veta HUR han gjorde i just detta fall 🙂

    1. Vad är ”hårda tag”, enligt dig?

     Jag frågar eftersom jag tycker att det är väldigt intressant det här med gränser. Det är så individuellt.

 6. Vill också lära mig att snacka samma språk som min hund. Skulle så gärna vilja vara där med min hund idag, men det går ju inte så klart.

  Vi ses i Hässleholm ikväll, ska bli mycket intressant. 🙂 🙂 🙂

 7. Är nyfiken på hur orsaken reddes ut och hur man sedan lade upp en åtgärdsplan. Vad var det egentligen som åtgärdades?
  Det är viktiga frågor och bör besvaras tycker jag.

  1. Tycker mig kunna läsa att orsaken till att hunden låste sig var att ägaren och hunden hade brister i kommunikationen. Det som åtgärdades var således, oxå enligt texten, kommunikationen mellan hund och ägare.
   Åtgärdsplanen är väl då att ägaren, med sin nya kunskap om hur hon/han ska kommunicerar med sin hund, fortsätter med detta på hemmaplan.

   Tror inte det var så mycket svårare än så…

   Mvh,
   Johan

   1. HUR gjordes den utredningen då där man kom fram till att det var kommunikationsproblem mellan hund och ägare och vad som sedan måste göras fortsättningsvis på hemma plan????? Frågan är alltså HUUUUR!!!

    1. Åter igen. Det står i texten. Fredrik tittade på när/hur problemet uppstod och därefter testade han sig fram.

     Läs mer och skrik mindre så går det nog lättare få de svar du vill.

     Mvh,
     Johan

 8. Det är jag som har den underbara boxertiken! Problemet är som sagt var inte fixat, långt därifrån! Men Fredrik gav mig tips hur jag kunde bryta fixeringen genom att peta till henne o tala om att ”här är jag, vi skiter i hunden”.
  Sedan är det helt upp till mig att träna och lära mig hur jag ska nå fram till henne. På någon annan hund är det kanske inte det rätta utan mata med godis eller leka. Det vet man inte förrän man provat sig fram.
  Tack Fredrik för denna jätteintressanta dagen i K-na! Du är helskön och bjussade verkligen på dig själv, Sessan gillade dig jättemycket!
  Vi har verkligen lekt o kampat idag med lite störning. Med hjälp av en kompis som också är hundnörd blev hon otroligt trött. Allt för att vi ska ha kul!

  //Ann o Sessan

  1. Kommer säkert gå kanonbra! 🙂 Får man fråga hur du gjorde innan för att försöka bryta?

   1. Hej Cicci!
    Sessan är en omplacering som jag haft i lite mer än 1 år. Och hon har varit väldigt svår med att få kontakt med.
    Jag har provat det mesta, från att locka o pocka, bli arg, ryckt i kopplet, matat godis. Har petat på henne men har nu förstått att jag måste fullfölja petandet eller stötandet till hon släppt det helt och tar kontakt med mig.
    Framför allt att härja och busa ännu mer med henne så jag blir roligare för henne än allt annat!

    1. Tack för svaret och att du delar med dig Ann! Man lär sig mycket av andras erfarenheter. 🙂

  2. Hej Ann Hasselberg!

   Vad kul att du skriver och berättar för oss ”your side of the story” och jätte kul att fick ”verktygen” för att nå henne. Super kul, verkligen 🙂

   Likt Cicci tycker jag att det vore otroligt givande för oss andra med samma/liknande problem om du kunde berätta vilka tekniker Fredrik/du försökte med först men misslyckade. Inte för att jag tror att det som hjälper er kommer att hjälpa oss, men det är väldigt givande när man får en helhet.

   Roligt att du hade en trevlig och lekfull stund med Sessan idag 🙂

  3. Aha samma trick som jag kört med en av mina hundar tror jag, peta till hunden – få kontakt – belöna kontakten.
   I mitt fall kastade sig min hund mot andra hundar och skällde, jag petade till hunden där bak – fick kontakt – rätade upp mig och belönade verbalt med ett bra som min hund förstod, blev av med problemet i princip direkt 🙂
   Det här är busenkelt när man vet hur man ska göra 😉

   1. Det ser så enkelt ut, men…….med en snabb, tempererad
    boxer får man vara snabbare och uthållig!

    1. Såklart individanpassat, men själva grundtänket är likvärdigt…..testat på flera raser än mina egna……

 9. Orkar inte engagera mej så mycket i alla hundfrågor just nu,men är så härligt att läsa alla era inlägg. 🙂 jag ligger med datan på magen och hund vid fötterna och bara njuter av era kommentarer.
  Ska engagera mej mera senare 🙂
  Bidrar så länge med ett tidigt fredags bidrag till musikhörnan : http://youtu.be/WlBiLNN1NhQ

  Må så gott alla 🙂

  1. Rätt inställning, Anki 🙂

   … och fortsätt läsa kommentarerna som underhållning – det gör jag också ibland 😉 😀 😀

 10. MEN ÅHHH VAD JAG ÅNGRAR ATT JAG JOBBADE NÄR DU FREDDE VAR HOS OSS I UPPSALA…… JAG SKULLE HA KOMMIT DIT MED TJABO I STÄLLET 🙁 Nu fick jag skrika lite oxå. Det kan vara skönt i bland 😉

 11. Suger åt mig av alla taktiker, och mottar gärna tips. Det är ju verkligen så att det är olika saker som krävs för varje hund. Jag har ofta hand om en hund som inte är min, men vi har en nära relation. Inomhus fungerar vår kommunikation superbra, men utomhus blir han som hypnotiserad av sin omgivning. Han tar i princip aldrig emot godis utomhus, vad det än är, och han vill inte leka heller (jag tror inte han känner sig tillräckligt trygg). Jag har försökt att ta kontakt genom att peta på honom, men det är som att peta på en vägg. Han lystrar faktiskt inte ens till sitt eget namn utomhus. Och det behöver inte ens vara något särskilt som händer!

  Jag är ganska övertygad om att det inte går att lösa detta utan att vi har en god relation och han litar på mig, och detta jobbar jag verkligen med. Det har blivit bättre, men det går väldigt sakta. Någon som har nån tanke?

  Får lägga till att ja, det är en ganska osäker hund med en otrygg bakgrund. Han är rädd för mycket. Detta jobbar vi också supermycket med, jag spelar inte på hans rädsla och försöker visa honom varje dag att saker och ting inte är farliga.

  Kanske helt enkelt måste ta tid…

Kommentarer inaktiverade.