Här måste vi bli bättre!

Jag hade lovat en fortsättning på tidigare inlägg, men jag känner att jag måste få ut mig detta först!!!!!

🙂 🙂

Belöningar, ge hunden fördel i, vet alla är otroligt viktigt då man håller på med hund.

Att belöna någon man som ägare tycker är rätt, att belöna ett bra beteende är en förutsättning för att hunden ska vilja göra detta gång på gång.

Detta vet alla!

I princip ingen med lite hundkunskap håller inte med om detta, här är vi alla överens.

Men vad är en belöning, hur fungerar en belöning?

Jag anser att belöningar egentligen borde diskuteras lika mycket, eller kanske mer än det som ofta diskuteras – tillrättavisningar/korrigeringar/bestraffningar.

När vi belönar eller arbetar bort felbetenden och problem kanske vi måste tänka till lite.

Är det ett omedvetet beteende hunden gör, eller är hunden emotionell då hunden gör detta vi inte vill att den ska göra?

Detta är inte helt lätt, och även om jag är mycket bestämd i min uppfattning rent teoretiskt så blir jag osäker på mig själv i vissa fall.

Men för mig finns det några solklara fall –

 

En hund morrar för den vill bli lämnad i fred.
Om jag då ger min hund en godisbit varje gång den morrar, kommer den då lära sig att morra för att kräva godis?

Ja, säger någon. Nej, säger jag!

Kanske så kan hunden lära sig att det ljud som utgör en morrning ger utdelning och fortsätter därför att göra ljudet, men det emotionella belönar du inte!

Att hunden morrar i ett försök att få avstånd, för att visa osäkerhet och så vidare kan du ALDRIG belöna med en godisbit.

I detta läge vill jag påstå att en godis inte ens kan uppfattas som en belöning, utan mer som något stressdämpande och avledande.

Man kan helt omöjligt belöna aggressivitet med godis eller boll!

Morr däremot, morr som inlärt ljud, helt utan negativ betydelse, det kan man göra med godis.

Men då är det inte emotionellt eller avståndstagande menat.

Då är det dessutom lika positivt att lära en hund ”morr” som ”vacker tass”.

 

Jag vill att min hund ska sätta nosen på en viss punkt vid detta kommando.

Detta är ett för mig lysande exempel på där en godisbit är den bästa belöningen.

Här vill jag att hunden ska utföra något, helt utan känslor inblandat. Med hjälp av positiv förstärkning och godis kan jag relativt enkelt få min hund till detta.

Hunden gör endast detta för att den vill ha godisbiten.

Att lära en hund detta med hjälp av endast fysisk kontakt som belöning tror jag blir väldigt svårt.
Om inte säga omöjligt.

 

Detta var bara två olika exempel, kanske de två tydligaste jag har just nu.

 

Sen vill jag ta upp ytterligare ett exempel, där jag i teorin är helt säker på min sak. Men där jag i praktiken känner ett visst motstånd till det jag påstår teoretiskt.

 

Hund som hoppar då den blir glad.
Här menar jag bombsäkert (i teori) att detta går att få bort genom att ge hunden godis. Alltså helt utan tillrättavisningar eller annat onödigt tjafs, så som att vända sin rygg till med mera.

Så här tänker jag –

En hund som blir så glad och stressad så att den hoppar på folk, den är just stressad.
Det är orsaken till det vi uppfattar som ett problem – att hunden hoppar!

Att bara försöka ta bort hoppandet, symptomet av ett problem, det är dumt och lite svårt anser jag.

Jag tycker istället man ska strunta i symptomet och ta tag i problemet istället, alltså stressen.

Om vi då ger hunden godis/näring då den är stressad helt utan övrig uppmuntran så hjälper vi till att sänka hundens stressnivå.

Nu pratar vi alltså känslor igen, inte symptom.
När hunden inte längre är stressad, eftersom näring dämpar stress, då kommer ju inte hunden längre att hoppa.

Hoppandet var ju ett symptom av stress…….., eller hur?

Men tänk då att hunden inte är så stressad, utan att det mer har blivit en beteende hunden gör utan att egentligen tänka sig för.

Då belönar vi beteendet om vi ger den godis, eller hur?

Kanske har ursprungsorsaken till att hunden hoppade första gången varit stress, men nu är den lugn och har bara ett beteende.

Jag anser att detta ovan är fullt möjligt och vanligt, alltså båda orsakerna till hoppande.

Det innebär att på den stressade hunden så håller min teori, på hunden som inte är stressad, men som bara gör detta av ”gammal vana”, då håller min teori inte.

Nu kanske ni förstår hur virrigt jag tänker, även om jag ofta tänker rätt måste jag tillstå.

Men det är givetvis svårt för en ”vanlig hundägare” att förstå, att framförallt se skillnaden på sin hund.

Jag har inte gjort något annat i hela mitt liv än umgåtts med hundar. När jag träffar en hund, ser en hund med dennes ägare, då ser jag detta direkt.
Jag tittar inte så mycket på symptomet, jag försöker se problemet bakom och vill åtgärda detta.

 

Och här vill jag påstå att jag har en ”sjuklig tro” på mig själv.
Detta brukar jag också säga på mina föreläsningar.

Märk väl – ”en sjuklig tro” om mig själv.
Jag säger alltså inte att jag har rätt, jag säger bara att jag tror det.

Kanske har jag mycket eller extremt lätt för att se detta, eller också är det min ”tro” som bara ger mig en fördel.

Skit samma vilket, fungerar gör det!

När man belönar och vill ha resultat, då måste belöningen harmonisera med det hunden gör eller vill göra.

Och det är detta man måste förstå och se.
Då går allt blixtfort att lösa.

 

Aggressivitet kan jag bara belöna framgångsrikt genom att ge hunden fördel i att vara aggressiv. Alltså dra mig tillbaka, visa undvikande, låta hunden vinna.
Det är det enda sättet!

 

Underkastelse, det kan jag bara belöna genom att vara lugn och harmonisk själv. Ge tillbaka det hunden gör. – ”en strykning i mungipan, en leende, en öm puss på nosen”
Det är det enda sättet!

 

Aktivitet kan jag bara belöna med aktivitet. Vill hunden vara aktiv med en annan hund men jag lyckas bryta detta, då måste jag ge hunden aktivitet som belöning. Kanske lek med mig själv, kamp, eller annat. En godis ser inte hunden som en belöning i detta läge.

Det är det enda sättet!

 

Det blev ett extremt långt inlägg, men det får ni leva med.

Någonstans har jag säkert skrivit nåt som är fel, men haka inte upp er på det.

Kan vi inte diskutera det ”stora” istället? 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41 svar på ”Här måste vi bli bättre!”

 1. Intressant och jag håller nog med dig i det stora hela…
  För mig i min träning med mina hundar kan inte JAG bestämma vad som är rätt belöning för hunden i olika situationer, utan det måste ju min hund avgöra, lite inne på som du skriver i avslutningen…agg/underkast/aktivitet…
  Jag kan ju inte belöna min hund med en godbit om inte hunden är intresserad av den, utan måste ju hitta en belöning som har mera dragning än retningen/beteendet som jag vill avbryta/belöna.

  Där har jag sett att många inte tänker till utan säger ”men jag HAR ju godis, jag HAR ju boll!” Ja men om HUNDEN inte vill HA godis eller inte HAR föremålsintresse/kamplust så kan du ju inte belöna med det…

  Tror det är en sån liten tanke som folk missar och istället undrar varför deras hundar är så svårbelönade i vissa situationer…

 2. Jaha, låt oss då säga följande. Min hund vill vara aktiv med en annan hund och jag belönar med lek att han istället väljer att kommunicera och vara aktiv med mig. So far so good.
  Leken leder till att hunden blir lite stressad eller kanske lite för exalterad vilket i sin tur leder till att han återigen vänder fokus till den andra hunden. Var hamnar vi då?

  Nu blev det virrigt på riktigt. 🙂

  1. I ditt fall tänker jag att man får passa på och ”fånga upp” hunden när den valt att kommunicera, ”hålla undan” från den andra hunden och sedan sänka aktivitetsnivån genom lugnande hantering exempelvis sätta sig ned och köra lite fysisk avslappning 🙂

    1. …det beror ju på under vilka omständigheter det händer också…..vad det är för situation….
     Om min hund drar iväg mot annan människa/hund när vi tränar agility eller helt enkelt den tar en extra runda som inte är önskvärd i mina ögon (svartjobbar) och jag med aktivitet lyckas locka den tillbaka då kör jag bara på med fokus på ett eller flera nya hinder för att sedan dra ned aktivitetsnivån och då har vi ju säkert förflyttat oss en bit…..men egentligen är det ju samma sak som jag skrev ovan….

     1. Säg att det är ett hundmöte. Vovven intresserar sig för den mötande hunden, men öppnar upp för kommunikation snabbt. Om jag då belönar det med lek så händer det att han går upp i varv, för mycket upp i varv så att säga. I såna läge blir det lite fel eller lite för mycket att, som Fredde beskriver, belöna med aktivitet. Eller?

     2. Jag hade nog inte belönat med lek i det fallet för som du säger så går aktivitetsnivån upp då, när man vill att den ska gå ner.
      Om hunden öppnar upp för kommunikation i det läget och vet vad ordet bra betyder så hade jag rätat på ryggen och gett hunden ett lugnt bra-ord och försökt behålla den kontakten.

     3. Det blir lite moment 22 över det hela. Bästa belöningen som han ser det är ju lek, men det blir liskom samtidigt lite för mycket. Får väl lära mig att bryta i tid, även om det rör sig om en mikrosekund och sen lugn. Eller nåt. .-) Tack för diskussionen Elisabeth. Ses vi i Vetlanda i maj förresten?

     4. Är det utställning, inoff ?
      Nej tyvärr inte i så fall, fokuserar på agility och freestyle/heelwork med mitteln och hoppas kunna starta i några enkla klasser under sommaren 🙂
      Det blir utställning med yngsta Pommen men troligtvis mest officiella nu när han kan sköta sig 😉
      (pet i baken = kontakt = bra/belöning)
      Men vi syns säkert någonstans där ute, ha en härlig helg förresten 🙂

     5. Ja det stämmer, på hemmaplan för vår del. Har inte anmält än, men vi ska ju dit i vilket fall. 🙂

      Låter kul med sommarens aktiviteter. Vi ses kanske nånstans, vi åker ju runt lite här och var bara för att kolla lite om inte annat.

      Ha en härlig helg ni också! 😀

  2. På Cicci har jag fått inse själv att o det skulle uppstå så får man träna bort den biten av stressen genom att vara tydig i sitt verbala o kroppsliga språk. Ex, lugn o stadigt säga loss, sen upprepa leken o loss igen. Men hela tiden varje gång jag säger loss vara lugn o stadig i språken.
   Rätt eller fel??????

   1. Tänker du att ni håller på och kampar med någon grej?
    Om du blir totalt passiv, är tyst och tar in hunden tätt intill dig så kommer den förmodligen att släppa, då kan du belöna genom att starta leken igen = passivitet belönas med lek i det fallet.

 3. Min hund tar inte godis när hon blir stressad, jag trodde det var ganska vanligt? Har det klassiska problemet, hundmöten. Jag har känslan att hon är ganska imponerad av mig ändå, men då har jag jävligt svårt att nå henne. Jag kan bryta hennes beteende med vatten, då blir hon låg men vill rusa förbi.
  Gyllensten, Thynell, Börjesson jag har verkligen varit runt med min jycke. Jag har lärt mig väldigt mycket men problemet har vi kvar tyvärr.
  Tack på förhand 🙂
  Sara

 4. Idag bytte Chanel och jag hundar – jag tog Akilles till jobbet och Chanel tog Roxie till skolan.

  Hela resan med Akilles gick rätt så bra – såsom det brukar med Roxie faktiskt, vilket för mig och Akilles är ett stort framsteg. Men det går inte riktigt bra med någon av de – vi går tillsammans men vi är inte tillsammans… typ.

  De senaste dagarna har jag verkligen tänkt massor på hela ”hund situationen” och har faktiskt kommit fram till att det är inget fel på hundarna – verkligen ingenting (Akilles har lättare att hamna i en isolerad bubbla, men det är inget problem egentligen)

  Idag skrev Sara A: ”…titta på din dotter med akilles”.

  Sen kom jag hem och mötte grannen. Jag stannade en stund för att prata med henne och Akilles ville bara fortsätta hemåt så han drog lite. Då säger hon ”Jag brukar möta Chanel när hon är ute på hundpromenad, hon är jätte duktig med hundarna”. Jag skattade och gav henne ”onda ögat”, då säger hon istället ”Nej jag menar inte så, men hundarna går jätte fint vid hennes sida” … Jag informerade henne att hon var jävligt nära från att bli portad från kvartersgrillningen 🙂 …

  Sen kommer Chanel hem med Roxie och säger att de har tränat på lite olika saker. jag frågade om det hade gått bra och då säger Chanel: ”Ja, men tanken på att man märker att hon är inte så väluppfostrad och inte van med konsekvens, så…”

  JAG är ”The chosen one” idag 🙁 … 😉 så snart skiter jag i allt det här … men först skall jag skicka lite musiklänkar … men först lite matlagning 🙂

   1. Instämmer har ju sett dej,Agnes och du är jätte bra med vovvarna.
    Kram från mej

    Har lagt in en massa låtar men nu verkar moderator har något emot mitt inlägg,eller finns det?
    Jag ser det men står att man avvaktar moderation 🙁

  1. ååå Jag har sett dej och hundarna, å min tanke var att du brukar ha mest problem med Akilles,,, Som du själv uttrycker det och Du ha sett din dotter gå med honom och hon är lärd av hunddoktorn =))
   http://www.youtube.com/watch?v=41IS2OKqq1w&feature=relmfu

   Jag lägger den här som mitt fredagsbidrag, pga den hårda kritik endel känner eller dömmer sig själva!! Ett killen blir nästan utskrattad när han kliver in på scenen, när han väl öppnar munnen utbryts det till jubel!
   Du är bättre än vad du tror!!! Tro på dig själv, våga vinn ;-))

   1. Dessutom bär hon på mina gener … Det är säkert därifrån hon får hennes awesomeness 😉 😀

  2. Vad ni är GULLIGA 🙂

   Skall berätta 3 saker:

   1. Efter att jag skrev inlägget började jag med matlagningen – blomkålssoppa. Mitt i matlagningen kom jag på att det var ingen lyckad meny en fredagskväll, men nu fick det bli blomkålssoppa iaf. Efter att jag hade mixat soppan slät hällde jag vatten i mixern och ställde det hela på diskbänken.

   Jag ropade på familjen, hällde soppa till alla och så kommer lillgrabben springande in i köket. Det första han gör är att välta mixern och vattnet flyger kring hela köket – spisen, diskbänken, golvet OCH Roxie 🙂

   Vi skattar åt det hela och så ber jag alla gå äta medan jag torkar golvet och Roxie. Jag hör att lillgrabben sätter sig och säger ”Vad är det för soppa?? Det luktar jätte konstigt – det luktar bajs!!!” 😀 😀

   Chanel säger lite strängt till honom: ”Nu har mamma stått och lagat mat så jag tycker inte att du skall säga så. Försök att inte lukta på soppan om du inte tycker om lukten” … Hon tar skeden, fyller den med soppa, stoppar den i munnen och skriker: ”OH MY GOD!!! Vad är det här för något!!!”

   Det smakade verkligen SATAN och dessutom luktar Roxie blomkål 😀 😀

   2. Jag läste era kommentarer och kunde inte låta bli några tårar rinna lite lätt 🙂

   3. Det är inte såååå hemskt som jag har känslan av. Det blir säkert bättre i morgon.

   Jag kommer vara jätte känslig de närmaste veckorna – det blir jag alltid från slutet av mars/början på april fram till slutet på april. Så har det varit de senaste 12 åren. Min bror (dog för 12 år sedan) skulle ha fyllt 46 år nu den 14:e april och även om jag vet att det är lite ”fånigt” så kan jag inte styra saknaden 🙁 … jag försöker inte stoppa känslan heller eftersom jag tror inte på att lägga band på sig själv – om man inte skadar/sårar någon på köpet såklart 🙂

   http://www.youtube.com/watch?v=O1-4u9W-bns&feature=branded

   1. Agnes – <3 det är verkligen inte "fånigt" att sakna någon, det är inte fånigt att fortfarande älska någon som betydigt mycke för en-Speciellt inte en bror eller barn – nära vän eller anhörig!

    Jag saknar min far ofta – han var så klok, kunde alltid ge goda råd, tala om för mig när jag tänkte galet, fanns nog inget jag inte kunde fråga! Varje födelsedag fick jag en inramad bild med kloka dikter eller olika budskap ex du går genom livet, du går genom portar -behöver du fråga om vägen – så vet du var jag finns!
    men det var olika varje gång, men dem betyde så mycket!

    Jag saknar min bästa vän- egentligen min dåvarande mans vän – men vi förstod varandra så bra – han fick mig alltid att skratta även om jag var nerstämd! Han har varit död i 14 år nu!!

    Kram på dig Agnes

    1. Du har rätt. Det är inte fånigt, men ibland känns det lite konstigt när jag börjar gråta av minsta lilla sak som påminner mig om honom …

     Men som sagt; hade han inte betytt ”the world to me” så hade jag inte haft så mycket att sakna… och jag lever hellre med saknaden än utan att ha haft nöjet att ha honom som storebror 🙂

   2. Stackare vilken dag !!!
    Tycker du ska passa på att ta ”paus” under din känsloperiod och kanske bara njuta av att vara tillsammans med hund utan en massa tillkrånglade övningar ; )
    ( kanske dottern hinner en övning eller 2 istället ?!! )

   3. Åh underbara Agnes <3
    Först satt jag här och skrattade åt din soppa och allt runt middagen. Sedan kom tårarna över din saknad av din bror. Förstår dej precis,har nyss känt en sådan saknad av min underbara farmor,när det var 5 år sedan hon gick bort. Man måste få känna så,det är helt ok.
    Njut av det du har och ta hand om dina,det gör du bra!

    Massor av kramar till dej!

    1. Så hade jag det igår; en härlig blandning av skratt och gråt 🙂 … och idag har det varit skratt för hela slanten 🙂

 5. Jag har haft en tuff lämning imorse med Seven och en ok hämtning,så nu tycker jag att vi kör igång lite musikhörna 🙂

  Mitt i allt hundprat 🙂

  Har haft lite nostalgi idag på jobbet med 70-80 tals tema
  Här kommer några av mina favoriter:

  http://youtu.be/0vgwk8tUT5k

  http://youtu.be/MSVTOMkJdqs

  http://youtu.be/JHLMGBwAbhA

  http://youtu.be/aCca5mPMp9A

  http://youtu.be/wlq0lYB3iSM

  denna dansa jag ofta till på den tiden
  http://youtu.be/WwJ_XuAgMNM

  Tjohej tack för mej och trevlig afton!

 6. Genom en vän på facebook,hittade jag denna låt.
  killen som sjunger är chef över vårt sportcenter här. Han har vuxit upp med döva föräldrar.
  Jag älskar när han gör” i natt är jag din” tyvärr hittade jag inte den.
  Men han är duktig som tecknar och sjunger 🙂

  http://youtu.be/oRYxdYNIBWo

 7. Jag tycker att det är så jävla skumt med ”de 2 lägren” när det gäller hunduppfostran. Det ena lägret förespråkar korrigeringar, men nämner väldigt sällan belöningar. Den andra sidan förespråkar enbart belöningar och inga (eller väldigt få) korrigeringar. Tycker fan att Fredrik har hittat ett grymt bra mellanläge och det känns jävligt bra med hans syn på hunduppfostran. Hunduppfostran är som en ekvation: Det du gör åt ena hållet ska vägas upp med det andra hållet, så det blir en jämvikt på allt.

 8. Jag instämmer i vad jag tror du menar med att visa ägaren att det går att få ordning på hundens problem. Alltså om ägaren arbetar med sej själv och skapar en bättre kommunikation så kommer problemet vara borta, det fungerade ju med dej.

  Men, hur bemöter du alla som vrålar att det är en form av instruktörseffekt och inget annat. Att hunden blir så fundersam över att du tar över att den lyder av den anledningen och att det aldrig kommer gå att utföra för ägaren.
  Att det är en enkel sak att ta någon annans hund, bra för ens eget ego, dåligt för ägaren som känner sej misslyckad.
  Jag antar att du möter dessa frågor men vad svarar du då?

  1. Vi människor funkar lite olika när det gäller inlärning, det finns tre olika sätt att ta in information – se, höra och göra = visuellt, audiotivt och kinestetiskt.
   Som instruktör är det viktigt att använda alla dessa bitar för att få eleven att förstå, för man vet aldrig vilken av dessa typer som eleven är.
   Det är jättebra att visa att något funkar, man berättar hur det går till och eleven provar själv = alla dessa bitar finns med.
   En instruktör använder ofta det sätt som den själv har lättast för av dessa alternativ, därför är det viktigt att man är medveten om dessa olika inlärningsstilar så man försöker använda alla när man utbildar – då når man ut till fler och jag tror fler blir nöjda 🙂

 9. Hmmm Blev VÄLDIGT förvånad, när du säger Fredrik att om hunden är aggressiv, att man skulle låta hunden ”vinna”?? Du har säkert RÄTT(eller så har jag fattat fel, haha somd et absolut kan vara*L*) , men jag har alltid trott att man INTE ska låta hunden ”vinna” när den har ett dåligt uppförande.. Men hjälper det en aggressiv hund så varför inte.. men jag blev ändå väldigt förvånad..
  Du får jättegärna förklara MER om hur det får hunden att sluta vara aggressiv?
  Hihi Jag använder ju dina tips i MYCKET av mina hundträningar, och jag anser att man ALDRIG någonsin är full lärd, så jag är som en svamp*L* Och suger åt mig ALL bra information som jag kan återanvända på mina hunda.. Nu är ju dem HELT motsatsen till aggresiv, men jag brukar få hjälpa andra hundägare, så detta kanske kan hjälpa mig att hjälpa dem..
  Tack på förhand..

  1. Hej Maudis!
   FS uppmanar nog INTE till att förstärka aggressivt beteende hos våra hundar. Han förklarar helt enkelt bara att det enda som KAN fungera som belöning för en aggressiv hund (och därmed förstärka beteendet) är just att vinna.
   Alltså behöver man inte oroa sig över att ens godisbelöning kan ha förvärrat situationen. Ifall man har försökt att avleda hunden med godis utan resultat, och då kanske tror att godiset har gjort det hela värre istället.
   Endast ”vinst” eller annan för hunden önskvärd respons kan förstärka ett aggressivt beteende. Det är det hunden är ute efter.

   Hoppas det blev liiite mindre förvirrat nu? 😛

Kommentarer inaktiverade.