Vissa hundar är givetvis lite svårare!

Väldigt trött och nyvaken sitter jag nu i min bostad och bloggar med er. Det har inte blivit så mycket bloggande med er dessa 4 dagar, men schemat är otroligt tajt dessa föreläsningsdagar.

www.hallahalmstad.se

Jag lämnade skåne och Hässleholm vid 22 tiden igår kväll och var i bostaden strax före 04 00.

Under veckan som gått har jag totalt arbetat med cirka 80 hundar och hundägare.
Jag vill dela in dessa i tre kategorier –

– hundägaren som är duktigt och ambitiös men som ändå har ett problem.

– hundägaren som gärna vill testa mig, men ett ”billigt” problem (om det finns ett problem)

– hundägaren som passar på att komma till mig för en enkel och bekväm lösning, detta istället för att själv arbeta med hunden.

Det finns givetvis fler kategorier, men det är dessa tre jag känner jag vill berätta lite om 🙂

Kanske 70 % av alla som kommer till mig på dagen då jag arbetar med hundar tillhör första kategorin, alltså – ambitiös och duktig – men som trots detta har problem med hundmöten, hoppande, omriktade beteenden där hund biter ägare, eller annat.

Dessa hundar och deras ”problem” behöver jag inte ens 20 minuter på per hund, det räcker faktiskt med kanske 5 minuter.
Sen är problemet borta.
Och på 100% sant – så vet jag inte hur detta ens skulle kunna ta längre tid. Jag kan inte göra det på mer tid.
Det går bara inte!

Detta ser ägaren, ser andra, och många gånger så reagerar nog dessa väldigt kraftigt. En hund som varit besvärlig vid hundmöten i två år, där allt gjorts utan framgång, denna hund kommunicerar med mig fullt ut efter någon minut.
Problemet borta!
Känslor som jag tror de har i dessa lägen är –
– Är det trickfilmat?, Fredrik gör ju inget, ändå så gör hunden något den aldrig gjort tidigare, jag känner mig lurad av tidigare instruktörer, Fredrik är ju snällare mot hunden än vad jag är själv osv osv……

Vad är det då som händer/görs i dessa lägen, dessa 2 inledande minuter?

Enkelt förklarat –
Hunden och jag hälsar och startar en relation. Allt hunden gör så som hoppar på mig, skojbiter i mig, med mera svarar jag på. Alltså hunden tycker jag är kul.

Skulle hunden, vilket ofta sker, under denna inledning skälla på annan hund så bryr jag mig inte. Jag ger BARA hunden svar på det jag vill att hunden ska göra – alltså kommunicera med mig. Resten struntar jag i.

På någon minut (med hund i denna kategori) så kommunicerar hunden gärna med mig.
Då är det ju klart!!!!!!
Därefter tar vi ett hundmöte som ett exempel. Hunden gör som den brukar, jag tillrättavisar lätt vilket hunden tar åt sig, jag belönar (med mig själv)

Där är det över!
Resten av tiden går åt till att försöka för ägaren vad jag gjort, försöka få ägaren att förstå att kommunikation är lösningen, inget annat.
Vill en hund kommunicera, ser hunden dig som en rolig och stark tillgång, då finns inget problem.

Jag kan faktiskt förstå att någon misstror mig nu. Jag blir själv väldigt förvånad ibland.
Två dagar i rad har jag själv blivit starkt förvånad över två hundar och mig själv.

Dessa hundar var mycket besvärliga vid hundmöten och hade omriktade beteenden som innebar att de angrepp sin ägare i dessa situationer.
Jag började arbeta med dessa två, och tro det eller ej….. dessa hundar går ännu fortare att åtgärda!

Sen ……… ska man komma ihåg, och det är viktigt.
Sen ska ägaren ta över, ägaren måste skärpa till sig, ägaren måste lägga ner tid.

Men det som blir otroligt tydligt är – att det går! att man inte behöver vara dum eller elak! att det bara handlar om lugn och kommunikation!

Nu ser jag att inlägget blir alldeles för långt 🙂
Jag får ta de övriga två kategorierna lite senare idag 🙂

 

12 svar på ”Vissa hundar är givetvis lite svårare!”

 1. De andra inläggen ser jag framemot.
  Kul o se dig arbeta med hundarna o höra dig förklara. Tror 25-öringen trillat ner på många efter din turne! Min har i alla fall.
  Glad nöjd matte o hund!

 2. Jag skulle gärna vilja säga att jag tillhör den första kategorin, men jag misstänker starkt att jag tillhör den tredje kategorin med en liten ”släng” av första kategorin 🙁

  Tror fan att jag är en snäll och omhändertagande person som inte borde ha hund …

  1. Agnes <3 <3 <3

   Du är snäll och omhändertagande, du är go med dina hundar!!
   Försök att inte be om alla råd eller be alla förklara allt för dig!
   Du vet allt det där =)) Lyssna på din magkänsla, titta på din dotter med akilles

   Allvarligt kan jag själv lyssna förmycket på vad andra säger/skriver inkl vad Fredrik rekomenderar och slutar göra det jag "tror" på
   Vad händer jo min hund blir stressad eller stänger av mig helt!

   Ibland går vi bara våra promenader i tystnad,kollar varandra bara!
   Ibland går vi å håller en pinne i varsin ände, ibland är det lek ,uppmärksamhet hopp gos, extra klappar extra beröm!

   1. 😀 😀 😀 …

    Försöker du ”trösta” mig med: ”Försök att inte be om alla råd eller be alla förklara allt för dig!” och ”…titta på din dotter med akilles” 😀 😀

    Skojar bara 🙂

    1. Nejdå inte trösta med dem orden!
     När vi pratade hos dig sa Chanel att hon fick lägga ner detta ett tag, för man började lyssna förmycket på vad andra sa. Jag måste säga att jag instämmer helt! Det var skönt att åka bort ett atg och sen inse att ”nej” jag känner min hund bäst, jag vet vad som passar henne!
     Jag håller med Fredrik i väldigt mycket och han är nog än av de få jag ”ser upp till” och kan förstå vad han menar!
     Även om jag med min erfarenhet speciellt med Daisy insett att man måste inviduell anpassa träningen!
     Bara för att dem här sakerna folkbeskriver, Fredrik beskriver funkar på 85% av hundarna så betyder det inte att det passar just på min hund utan det skapa stress!
     Där måste man hitta sin lösning och tro på det hela och vi får inte glömma bort att vi har blandisar 😉
     <3 <3 <3

 3. Jag tror många gånger att det handlar om att man som nybörjare/mindre rutinerad har svårt att läsa alla signaler. Jag har själv i efterhand tex insett att jag tolkade vår hund fel vid hundmöten. Jag tror att hon visade signaler på att ha tagit åt av tillrättavisningen men jag såg det som att hon fortfarande gick upp i varv vid hundmötena. Varpå jag tillrättavisade igen, vilket skapade mer stress för henne.

  Fredrik du pratar ju mycket om att förekomma situationen, och sen belöna rätt beteende. Det vore VÄLDIGT intressant om du kunde lära oss att tolka hundens signaler bättre. De där små nyanserna som jag tror du ser men som en mer orutinerad hundägare har svårt att märka för man har fullt upp med att ha koll på kopplet, hunden, den mötande hunden, komma ihåg ”hur var det nu fredrik sa man skulle göra” osv. Lite videoexempel skulle sitta riktigt fint! Ta fram din iphone och filma några hundmöten och berätta vad vi ska lägga märke till. eller hitta lite filmer på youtube, det lär finnas mängder.

 4. Kan nog placeras i första kategorin. Tycker det är roligt att lära sig saker och utveckla befintliga kunskaper. Instämmer med Anna, att poletten har trillat ner.
  Det gick upp ett Liljeholmens i delen med godis kontra fysisk kontakt, och jag insåg att jag av typ gammal och ohejdad vana godisbelönar i onödan. Hade redan insett att jag blivit en godisautomat. Nu är det absolut mer kel och skoj som gäller.
  Är även nanny åt en valp, men den är jag bara fysisk med, den har aldrig fått en godbit av mig.

 5. Vill tack för en super givande föreläsning i Hässleholm i går. Fick massor av aha upplevelser. Träffade dig även på dagen och jag och min hund befinner oss i kategori 1;-)
  Tänk att 10 min med dig förändrar så mkt. Har träffat flera hundar nu på morgonkvisten o min hund förstår nu att han INTE ska skälla. (för första gången på tre år) Nu är jag super taggad på att träna fler hundmöten!!
  Tack!! Marie o Yazz(iarafatt);-);-

 6. jaha du Fredrik…. idag har jag upprepat mitt lilla mantra ” jag litar på Fredrik ” tyst för mig själv många gånger , speciellt morgonpromenaden de första 1500 m , men sen tog Karo kontakt första gången o fick en köttbulle, 900 m till nästa gång…. sen den sista biten hem gick han o åt mesta tiden. andra rundan nyss gick lite bättre, han börjar väl bli hungrig ! det får bli två promenader till idag så han får i sig all mat !
  tar du med kategorin rädd människa oxå ? det var nämnligen jag när vi satt inne på djursjukhuset och väntade ! och skämdes….. bara försöka komma ihåg att andas….

 7. Hej! Jag var på din föreläsning i Hässleholm men var tyvärr hemma och pluggade till min tenta som jag skrev fredag morgon så jag kunde inte ta med min hund till dig på djursjukhuset :/ Jag har själv haft hundar hela livet och känner verkligen igen mig i din inledning av föreläsningen ”jag är ju hundintresserad :P”
  För snart fyra år sedan gick jag från att alltid haft schäfer och liknande stora hundar till att köpa en liten powder puff. Insåg direkt på kenneln att han kommer bli en utmaning då han redan då var ganska rädd av sig ( men med den hundvanan jag har kände jag att jag ändå skulle kunna hantera av svårigheter). Men han är en underbar liten kille och visst är vissa situationer jobbiga, möten med vissa stora hanhundar etc. men ändå hanterbart. Och nu till min fundering, när vi är hos veterinären eller ibland vid liknande trängda situationer blir han otroligt spänd och nervös och vederbörande får inte ens röra honom utan att han visar tendenser till att bitas, han bits inte hårt (markerar dock med tänderna) och morrar inte men gör liksom snabba ryck. Finns det något jag kan göra åt detta? Förstår att du får alldeles för många frågor av detta slag men hoppas ändå att du kanske har tid med mig 🙂

  Tack för en bra föreläsning förresten, som gärna skulle varit minst en timme till, du är jätteduktig även som föreläsare. Fortsätt så!!!

Kommentarer inaktiverade.