Jag vägrar!

http://www.bt.se/nyheter/rottweiler-bet-av-benet-pa-hund%283211416%29.gm

Jag ska inte orda så mycket om händelsen ovan, men det är olyckligt. Detta är en händelse som ställer till det för alla hundägare och hundar. Specifikt dessa hundar.
Trots det så behöver det inte alls vara något fel på denna Rottis.
Det är just det jag tycker är så tragiskt.

 

Igår gjorde jag ett inlägg om de tre vanligaste kategorierna av hund och hundägare som kommer till mig då jag är ute och jobbar.

Jag tänkte fortsätta på det.
Första kategorin har jag redan beskrivit, det gjorde jag igår.
Men nu kör jag de andra två 🙂

– hundägaren som är duktigt och ambitiös men som ändå har ett problem.

– hundägaren som gärna vill testa mig, men ett ”billigt” problem (om det finns ett problem)

– hundägaren som passar på att komma till mig för en enkel och bekväm lösning, detta istället för att själv arbeta med hunden.

Ok, kategori 2. Hundägaren som är duktig och har inga problem. Men som ändå vill testa mig 🙂
Dessa kommer relativt ofta till mig då jag är ute.
Jag gillar det, för jag vet att om de verkligen tittar på vad jag gör med hundar, om de bara ger mig 5 minuter, då är de inte skeptiska till mig längre.
Det går så mycket rykten, det skrivs så mycket på nätet, det tycks så mycket, innan de ens träffat mig.
Jag arbetar inte på något konstigt sätt, bara ett sunt och rakt sätt.
Det är inga konstigheter eller fusk. Det går fort att lösa ett problem bara hunden vill kommunicera.
Ofta blir dessa från början skeptiska personer och jag goda vänner efter några minuter
😉
Det gillar jag 🙂

 

Den tredje kategorin, hundägaren som kommer till mig för att lösa ett gäng problem, men endast för att de inte orkar själv.
De har ofta inte ett problem, de har ett gäng problem!
Allt jag säger, det har de redan provat.
Jag märker att de inte lyssnar på vad jag säger, de vill bara att jag fixar till deras hund så att de kan fara vidare till något roligare.

Det stora problemet med denna kategorin är att de i princip inte har en relation med sin hund.
Å då går det inte att lösa några problem!
Jag vägrar i alla fall.
Dels tar det mkt längre tid eftersom jag först måsta lära hunden att det är kul att kommunicera.
När jag lärt hunden det så kan jag ta bort alla problem. Men det hjälper inte!
Problemen kommer att finnas kvar då jag inte är närvarande.
Tipset/rådet dessa personer får är, se till att du och din hund har roligare tillsammans!
Då tittar dessa människor på mig med stor besvikelse och tänker säkert att jag är världens sämsta hundexpert.
Ägaren vill inte ha jobb, de vill bara att jag ska trolla bort deras problem.
Jag vägrar!!!!!


27 svar på ”Jag vägrar!”

 1. Så snopet om man gör sig allt ”besvär” för att boka tid, åka och trängas med folk, i syfte att sätta dig dig och sen måste erkänna för sig själv att fan,,, han kunde ju.. finss.

  Ang 3:e gruppen, nä , vad gör det för nytta att gå in och hjälp till där? det fyller ju absolut ingen funktion ändå.

 2. hur funkar det om man skulle vilja ha din hjälp. Kommer du hem till folk? Pris osv. ? Maila gärna mig! Mvh elin

 3. Det är ju människorna i grupp 3 som kanske skulle tänka efter en gång till om dom verkligen ska ha en hund…

 4. Blev lite sorgsen i hjärtat här om veckan när jag fick veta att det flyttat in ett nytt par (som ska börja om på nytt på en ny plats) som har en stor kraftig hund, ser ut som amstaff eller liknande fast kraftigare. Vi alla som bor här (förutom jakthundar) går LÖSA! Har varit så härligt för både oss och hundarna. Nu verkar detta vara ett minne blott… Så ledsen över detta! Undrar också hur det ska bli i sommar när turisterna kommer, det finns många småhundar av dem som också går lösa. Usch! Ren tur att man fick veta det innan man stod öga mot öga med den i alla fall. Undrar också hur man resonerar när man flyttar till ett litet ställe och hur man skulle kunna göra detta bättre?

  1. Har du överhuvudtaget prata med de som flyttat in…låter som du dömer ut de pga hundrasen…vad säger att de har sin hund lös och inte har någon koll på den???…prata med de först och gå inte bara på rasen…bor sj i en liten håla med mina rottistjejjer och vet hur de dömer ut en bara pga att jag har den här rasen…

  2. Varför är det ett minne blott? Ni kan väll fortsätta ha era hundar lösa och skulle de nyinflyttade komma så kan ni ju kalla in era hundar så de inte springer fram till deras. Är ni oroliga så prata med de nyinflyttade om att ni har fördomar mot deras hund och att ni gärna vill lära känna dem och hunden så att ni kan ändra er. Har ni rätt i att hunden är ett ”monster” så får ni ju undvika att låta hundarna råkas.

  3. Nuuuu är du väääldigt fördomsfull!!!
   Vem säger att inte Era hundar kommer att visa ett mindre bra beteende mot den nya hunden/ägaren?!
   Skulle du vilja bli bedömd på samma sätt om du flyttar??

   Lite skärpning här nu!!

   1. Eftersom de redan har en sån fin bild av den nya hunden och redan har dåliga känslor gentemot den så kommer hundarna att reagera precis likadant. Dom har i principt lagt upp en plan för att mobba ut den stora stygga vargen.

   2. Hon skriver ju ”som ska börja om på nytt på en ny plats”, vilket jag uppfattar som att paret har flyttat för att deras hund ställde till med en massa problem på förra stället och att de nu ska försöka göra ett nytt försök på en ny plats.

    Eller är det bara jag som uppfattar ”Viochdem”s text på det sättet? =/

  4. Du kan ju inte mena allvar med den här kommentaren. Jag väljer att tro att du bara är ett troll som försöker piska upp stämningen. 🙂

   1. Man får väl hoppas det e så, men är det så som hon skriver så är ett enat hundsverige en utopi, och våra rättigheter kommer gång på gång köras över pga sådana människor.

    1. just kommentatorn ”Viochdem” tror jag är en ”troll” men att det finns sådana människor är det ingen tvekan om… tyvärr …

 5. Tragiskt när sådant här händer (rottweiler bet..) 🙁

  Svårt att lära ut om kommunikation, förstå sin hund.. om viljan inte finns där. Man kan inte lösa ett ”matteproblem” om man inte lärt sig räkna. Men här måste man nog gå ner på en lägre nivå o börja på den ”enklaste addition” för att göra det möjligt/roligt o förstå för dessa förare som ”testat allt” för att till sist nå ett resultat..

  Svårigheter kommer ju på vägen ”fr valp till vuxen” o där måste hundägaren vara mer öppen o med på noterna ”att forma sin hund till det bästa”. Att försöka sig på att lösa en ”ekvation” är inte det lättaste om man inte gjort läxan rätt fr början..

  Eftersom hunden borde ”för alltid” leva kvar i en famili (inte som våra barn, som lämnar boet) är det så viktigt med en ”god relation” för ett fungerande liv tillsammans. Precis som du skriver ”ha kul” göra ngt av värde tillsammans.. Hur fungerar ”ett gäng” ihop? Jo de gör o har ngt gemensamt. Ibland är lösningar bättre att återge i ”liknelser” som du gör u föreläsningar. Svårigheten kan vara att hitta rätt ”liknelser” för dessa sk ”gäng”. Men du hittar säkert på ngt bra (även om det känns tidsödande) när energin återhämtat sig 🙂

 6. Så tragiskt med hunden som blev biten! Tragiskt för den lilla hunden och dess ägare förstås, men även för rasen jag älskar. Vår rottis är 5 år nu och tankarna börjar finnas på en valp framöver. Men törs man köpa en ny rottweiler, eller kommer den att bli belagd med munkorgs- och koppeltvång pga att opassande hundägare köper dåliga hundar från dåliga uppfödare och därmed ställer till det för hela rottweiler-rasen..?

 7. Jaha och det måste utmålas *suck* Vad var det för ras som bet först??

  Nu blir jag lite bitter igen!
  Men rottweiler är fina hundar, men det finns de som är explosiva och endel inte har kontroll över, Men det gör det i alla andra raser också!

  Tidigare kommentar som dömmer den ny inflyttade hunden av utseende, behöver nog ransaka sig själv och sitt tänke sätt!
  Jag bor i ett litet familjehus med 4 lgh, 3 av oss har hund och den 4de är hundvakt åt olika hundar dagligen!
  Den ända hunden som inte passar in i flocken är en Kungspudel!
  Tyvärr har den i 2½ flyttat runt överallt tills den tillslut kom hit! Min hund och den har snabbt rykt i hop, men det blev ju inget allvarligt eftersom jag har kontrollen!
  På gården jag bor har det funnits en rottwieler,amstaff/pitbull,
  Nu finns det 2 chihuahuer, 1 cavalier, några dvärgsnauzer, ja en salig blandning, en av chihuahuorna är väldigt skällig, och en av dvärgznausern, men i övrigt är ingen utom Pudeln ett problem och dennes ägare!
  Så tänk om, bara för det är en rottweiler, amstaff, betyder det inte att det är en ”farlig” hund!
  Döm ingen pga hur dom har varit, döm hur dem behandlar dig!

 8. Jag blir besviken när jag läser din kommentar om hundägare som bara kommer till dig för att få snabb hjälp och inte vill ha någon relation med sin hund, utan bara vill att du fixar hunden. Jag tycker det är en väldigt orättvis kommentar och jag tror inte heller att den stämmer. Folk är mycket mer komplicerade än så. Det ligger mer bakom. Har man engagerat sig och kommit och tittat på dig och följer programmen och försöker få saker att fungera, så har man viljan. Man kanske bara inte vet hur man ska göra och försöker lära sig det, och tar chansen att höra din åsikt.

  Det stämmer lite överens med den svenska mentaliteten – man klagar på alla som man tycker inte gör rätt för sig. I Sverige är det populärt att klaga på alla som man tycker ”parasiterar”. Det är en ganska säker åsikt att ha, inte många kommer att säga emot.

  Om man ska jämföra din attityd med Cesar Millan, så föredrar jag Cesars förhållningssätt. Jag tycker inte att han dömer hundägarna utan tar dem mer som de är och försöker få dem att förstå för att hundarna ska ha det bättre. Döm inte personer – ta dem som de är istället för att lägga in folk i kategorier utifrån hur du själv ser på världen. När man läser det här och ser dig uppträda känns det som om du är ganska osäker, och man förstår på dig att du har fått mycket kritik då du garderar dig mot eventuell kritik direkt innan den har kommit. Du förväntar dig kritik. Jag antar att hundvärlden är ganska hård och det är mycket beskyllningar och drama, och att du har fått din beskärda del av det och tagit åt dig. Men du vidarebefordrar det ganska mycket till publiken.

  Enligt dina tre kategorier här så
  1) Du lägger in din egen moral i vem som är okej och inte, av dina klienter
  2) Den enda kategorin det känns som du gillar, är de som jobbar stenhårt med hundarna och gör allt rätt, men ändå av någon anledning har fått ett litet problem. Det problemet löser du på en minut och sedan ägnar du en halvtimme åt att förklara för den tröga ägaren vad du gjort. Kom igen!

  Vi tillhör dem du anser vill att du fixar allt, och inte har tillräckligt bra kontakt med vår hund. Dock kom vi inte till din show för att du skulle fixa det, vi ville i princip höra om du hade något bra tips vi kan jobba med, vi lyssnade mycket noga på vad du sa och har börjat tillämpa det dagligen. Vi jobbade redan med hunden och relationen, men det ligger sjukdom och annat bakom. Det är vår första hund. Det känns otroligt nedvärderande att du sen i princip snackar skit om oss och andra på din blogg bakom ryggen i efterhand. Du har väldigt bra ideer och åsikter annars och jag var närmast i hallelujastämning när jag kom hem och började tillämpa allt du lärt ut, skriva anteckningar m.m men nu tycker jag bara det känns surt.

  Jag tror också att ganska många människor kommer att känna obehag för att du snackar skit om klienterna på bloggen. De tre största problemen folk har, säger du ju är aggression vid hundmöte, drar i kopplet och skäller. Då tycker jag att iallafall nummer ett och två där skulle gå att lösa lättare om klienten hade bättre kontakt med sin hund. Det kanske kan vara en del av problemet i de fallen. Så när du dissar alla som har för dålig kontakt med sin hund, och kallar dem lata och ute efter nån som bara fixar det, tror jag att det är väldigt väldigt många som känner sig träffade och känner obehag. Du kanske stöter bort fler personer än du tror. Din kritik av andra människor kan till stor del vara anledning till att du själv sen får kritik.

  Det är en liknande åsikt som att säga att t.ex överviktiga människor eller rökare inte har rätt till sjukvård, för det är självförvållat. ”Jobba lite på det istället, din slashas, ät mindre och rör dig mer, så får du kanske inte de här sjukdomarna. Nu när du ändå fått det så är det rätt åt dig, för det är ju självförvållat.” Typ.

  ”Don’t judge”, just that. Don’t judge.

  1. Håller med dig Anna.. Det är inte bra att ge kritik på det här sättet. Men kan förstå samtidigt att det kan känns lite frustrerande när ngn ber om hjälp. Men på ett sådant här sätt blir det inte bra 🙁 Tyvärr så syns detta fenomen överallt. Både i hundvärlden, o framförallt bland oss människor, vi förstår oss inte på varandra o oss själva heller..

   Beträffande nu ”hundvärlden” med sina alternativa o olika värderingar, så ”skälls det o görs utfall” fr alla möjliga håll om ”vilket användningssätt” som är det bästa. Men att ”skälla” skapar bara ännu mera ”försvar” ist för att hjälpa varandra o hitta en gemensam bra lösning. Men det är vi människor duktiga på att ”segregera” oss.. för att sen kunna stå stadigt på fast mark 🙁

   Vi tror vi kan lösa alla o allas problem men det går inte.. men huvudsaken är att vi delar med oss o att alla är villiga till en förändring o gemensamt mål. Vi lär hela tiden, ung som gammal, fattig som rik.. men finns inte den lusten kommer vi heller aldrig vidare till ngt bättre o skönare..

  2. Rent spontant så är min första tanke att du måste ha missuppfattat det Fredde skriver här. Jag är övertygad om att han med den tredje kategorin menar sådana personer som inte vill jobba med sin hund. De är inte intresserade av att höra lösningar på problem utan vill snarare att Fredde ska fixa allt och sen är det frid och fröjd resten av vovvens liv typ.

   Det blir ju helt fel om du själv sätter dig i den kategorin (om det är den du menar). Det låter ju som att du är en person som söker info och råd för att jobba med din hund, inte för att slippaoch låta Fredde göra jobbet.

  3. Med tanke på hur många hundar och hundägare Fredrik måste ha träffat i olika sammanhang genom åren så tror jag nog att han är åtminstone hyfsat bra på att ”känna av” människor.

   Dessa tre kategorier finns säkerligen, och ytterligare ett otal utöver dessa.

   Det är ju Fredrik själv som har träffat alla dessa olika hundägare, så han är ju den enda som vet.
   Man lär sig nog väldigt mycket även om MÄNNISKOR när man är hundcoach! 🙂

 9. Måste bara dela mitt skratt igår, min knäppa,goa hund!
  Efter jag fått ungarna och deras kompisar i säng, började hunden springa fam och tillbaka och gnälla, titta på mig med bedjande trött blick, Hon var trött och när man ska sova för natten, ska man sova i sovrummet, Men dörren var stängd pga jag inte vill ha henne där på dagarna, pga allt hårande! Jag öppnar, lägger i hennes täcke, sen går jag på toa och borstar tänder! Att hon höll på och pep och rumsrerade hörde jag, när jag kom ut sov hon helt utslagen, men innan hon lagt sig tillrätta hade hon bäddat upp min säng =)
  Nu matte är det dags att sova – typ! Kl var då 01.00 och min sötnos vill gärna sova senast klockan 23.00.
  =))

   1. 😀 Ja det är hon, även om man kan känna att saker är tunga så får man alltid ett gott skratt med den här hunden!

 10. Sara: Här har vi också en som kl22.00 ställer sig & tittar på oss och”säger” att nu är det godnatt…För att sen bädda ner sig för natten. Jag har bättre rutiner på honom än jag någonsin haft på barnen;-) Spännande Fredrik att läsa om de olika ägarna som kommer.

Kommentarer inaktiverade.