Bra!


Min andra goding – Alexander Maverick Steen, 6 månader 🙂
Han har nyligen lärt sig att älska majskrokar 🙂

Mitt inlägg i går eftermiddag handlade om hundmöten.
Agnes, allas vår bloggare, skrev under kommentaren något riktigt vettigt och smart. Något som jag aldrig tagit upp på bloggen tidigare (tror jag).

”Om en hund vill hälsa på en annan hund och är därför besvärlig vid hundmöten, kan man då inte belöna hunden vid bra uppförande med att låta hunden hälsa på hunden”

Agnes skrev inte precis så här, men om jag inte missuppfattade helt så var det ändå så hon menade.

Och till dig Agnes säger jag bara – BRA!

Detta är ett mycket framgångsrikt belöningssätt, framförallt då hunden är riktigt stark i ”drift”.
Alltså då det är svårt att belöna med något som är ”roligare”.

Detta är en belöningsteknik vi ofta använder oss av i bland annat skyddsdressyr. Där är hunden verkligen hög i drift/motivation och ingen belöning i världen är roligare än att bita eller bevaka figuranten.

I ett polisiärt moment som kallas ”sändande med återkallande” har det oxå visat sig mycket effektivt.
Detta moment går till så att man sänder hunden efter flyende figurant. Men återkallar hunden efter en viss sträcka.
Kanske ett av de svåraste momenten som finns inom skyddsdressyr.
När jag tränar detta, då använder jag mig alltid av ”Agnesmetoden”.
Alltså, sänder hunden, tar tillbaka hunden med hjälp av kravställning, belönar med att sända igen 🙂
”Agnesmetoden”….. ha ha. Det heter den från och med nu 🙂

Problemet med denna metod (det finns alltid ”if and buts”) är att intresset för det hunden är intresserad av har en tendens att öka.

Dvs, om man gör detta vid hundmöten, då avtar inte intresset för andra hundar.
Det kanske kan vara en nackdel i sig.
Men vad gör det om det ändå fungerar? 🙂

Man ska oxå ha klart för sig att det handlar om ”inlärning”.
Ni vet att jag säger – skilj på inlärning och uppfostran.

Det ena är inte fel eller rätt, men det är skillnad 🙂

Även om jag inte tagit upp detta konkret förut, så har jag ändå nämnt det förut framförallt då jag pratat antijakt-träning.
”Nej, du får inte jaga den, däremot den” – kanske är något ni känner igen. Denna metod bygger på samma sak.

Ni som har varit på mina föreläsningar kanske har hört mig fråga – ”om din hund jagar ett rådjur, men du får hunden att vända. Vilken belöning är då bäst?”

Mitt svar på denna fråga blir alltid – ”en älg!”
Hunden vill jaga ett rådjur, du kräver att hunden kommer tillbaka, men du belönar med en älg!   🙂

Jag älskar då ni tänker till själva, då ni tycker en massa (även om ni inte håller med mig)

Bra jobbat och Godmorgon på er!   🙂

24 svar på ”Bra!”

  1. Jag har faktiskt testat ”Agnes-metoden” och för oss fick den motsatt effekt mot vad jag ville. Intresset för andra hundar ökade nåt enormt. Fast visst, då var ju Bento ändå inne i bubblan mest hela tiden. Nu kan vi i och för sig stanna och prata med mötande ekipage och är han lugn + kontaktbar kan han bli belönad med att få hälsa, förutsatt att det är ok med de mötande förstås. Så det gäller väl att använda Agnes-metoden på rätt sätt. 🙂

    1. 😀 … Jag tycker du är klok som också insett något jag insåg för länge sen 🙂 … Familjen hemma däremot är inte lika kloka som du och jag 😉 😀

  2. godmorgon! Ska strax ut på morgonpromenad med midjeväskan full med frukost till Karo. Får se hur det går idag …. 5:e dagen …. hittills har det varit så att han drar på vägen bort, vill kolla alla spår, sista biten går han fint och äter , däremellan varierar det lite…

    Men vi fick beröm igår (på allmänlydnadskursen ) och godkänt för att gå på agility- nybörjarkursen trots att vi inte är klara med allmänlydnadskursen än ! Så det blir mycket hundkurs nu i vår ! Härligt!

    1. usch ! riktigt trött efter vår promenad .. mest drag …. och han är rätt stark- svårt med balansen när han drar iväg med full styrka bland stubbar och grenar…. vi har för mycket vilt här 🙂

  3. He, he… Agnes metoden. 😉 😀 Underbart!!!

    Jag tror säkert att Agnes metoden kan fungera, men tänker också att kan inte just detta hälsande vara en del av orsaken till problemen folk har vid hundmöten?
    Det är ju rätt ofta folk med hoppande, skällande hundar frågar om man ska låta hundarna hälsa så att det sedan kan lugna sig.

    Jag gör lite som du Cicci. 🙂
    De få gånger Fatzy får hälsa på en annan hund under våra promenader, så är det OM båda hundarna är lugna och fina medan vi förare står och pratar. Sedan får de ev hälsa, men betydligt oftare går vi bara vidare utan hon fått hälsa.

    Jag tänker som så… att promenaden är min och Fatzy´s, om hon får hälsa på andra hundar var och varannan promenad, så kommer hennes intresse bara öka, och hon kommer att bygga upp en förväntan på ett möte varje gång hon ser en annan hund.

    Om hon ytterst sällan får hälsa på andra hundar under promenaderna, så har hon ju ingen förväntan på det heller.

    Däremot tror jag hundar mår bra av att få träffa och leka med andra hundar, men då hellre planerad lek.

    1. Håller med dig Eva HbG!
      Har hunnit med en del hundar i mitt liv. Har aldrig haft problem med sk hundmöten. Därför att jag aldrig låtit mina hundar stanna och hälsa på andra hundar vi möter på promenader. Dom har helt enkelt ingen förväntan. Det betyder ingenting för dom att vi tex möter andra hundar då vi är ute. Däremot har jag alltid varit noga med att mina hundar har några hundkompisar som dom träffar ibland och leker med.

  4. Jag kör nog 50-50 där, 50 är inte hälsa på andra hundar alls, men vissa gånger så känns ”agnes metoden” bara som ett måste. Och det har funkat kanon

  5. Bra tänkt, Agnes! Så har vi gjort här hela tiden. Inte med främmande hundar ute på promenaderna, men hemma, runt området har de fått hälsa på sina hundvänner ibland. Men ibland har vi bara passerat.
    Mitt gäng har också fått lära sig att ”fråga” om de får hälsa. Endera ger jag tillåtelse efter att ha frågat den andre ägaren om det är ok, eller så nekar jag och talar om för min hund att vi går förbi.

    Eftersom jag har gjort såhär med alla mina hundar, fungerar alla vid hundmöten de stannar, tittar på mötande och vänder sig mot mig och ”frågar” vad vi ska göra. Då ”talar jag om” vad jag vill.

      1. Jag menade att jag tar mer än gärna åt mig äran, men det var inte riktigt så jag menade … men det är ingenting vi behöver tala högt om 😉 … låt mig glänsa likt en cubic zirconia ring 😀 😀

  6. Hej!
    Hundarna behöver inte hälsa på alla hundar man möter det räcker med några hundkompisar,som man kanske träffar varje dag.
    Men folk tror många gånger att man måste hälsa på varenda hund.
    Många tror att bara för att man kommer med flera hundar så kan deras hundar hälsa,har till och med varit med om att folk har sprungit efter mig när jag gått med flera hundar.För att dom tyckt att deras hund ska hälsa.

  7. Gör faktiskt så ibland. Min hund har varit tokig i andra hundar enda sen vi fick honom vid 5 månader. Nu har det gått ett år. I början av träningen så fick han inte hälsa alls. Nu mera om har beter sig bra och inte får ett utbrott och jag vet att hunden är snäll. Ja då får han hälsa! 🙂

    Jag tycker visserligen som andra också att en hund inte behöver hälsa på alla, men det är svårt att hitta någon riktigt bra belöning när det bästa hunden vet är att leka med andra hundar. Därför tycker jag att det ibland kan vara ok för honom att hälsa, under rätt förutsättningar. Jag vill ju inte förstärka det dåliga beteendet.

  8. Vilken Liten goding (en mini Fredde) !!!
    Men jag kan INTE fatta hur barn kan tycka om majskrokar dom e ju fullkomligt SMAKLÖSA !!!

Kommentarer inaktiverade.