Vad vill ni att JAG ska göra?

När jag tittar på denna vackra bild tagen av Claes Feldt, då förstår jag varför jag älskar Schäfrar.
Vilken intelligens, vilken självsäkerhet 🙂

Jag släpper ju en bok i höst, men jag jobbar med ytterligare en ny som antagligen då släpps nästa år.
Men så igår ploppade det upp ett par nya bokideer.

Men jag skulle verkligen vilja höra er uppfattning!
Om ni fick bestämma vilken typ av bok jag ska göra, vad skulle det då bli eller handla om?
Tänk nu på att min fråga var – Om JAG skulle skriva en bok från ditt önskemål?
Alltså, inte vilken typ generellt sätt ni vill läsa utan JAG ska skriva den 🙂
Förstår ni hur jag tänker? 🙂

Ni börjar ju känna mig rätt bra nu  🙂

Nu ska jag lasta hundarna i bilen och dra ut i skogen.
Efter det ska jag ner till min båt och slipa å putsa.
Ha en underbar dag så hörs vi om en stund igen….

 

Ps… jag har haft lite problem med uppdatering på min hemsida www.fredriksteen.se, några dagar. Därför har jag inte lyckas lägga ut dagens fråga med svar de senaste dagarna. Får hjälp med detta idag, så snart är jag igång igen 🙂

71 svar på ”Vad vill ni att JAG ska göra?”

 1. Ja om jag fick önska så skulle det bli en bok om hur du lägger upp träningen av en blivande tävlingshund inom IPO.

  Både lydnaden och spår ser ju lite annorlunda ut om jag förstått det rätt.

  Vi har läst dina tidigare böcker och de är skrivna på ett pedagogiskt & lättfattat språk 🙂
  (jag har läst mååånga böcker om hund och träning 😉 … )

  Övning ger färdighet! Behövs en bok med övningar på ditt sätt 🙂 En tips och råd bok, om du förstår hur jag menar.

  Det önskar jag 🙂

  1. Håller med Acro´s matte: Fast en bok i ren tävlingslydnad då, ja – jag vet att det finns massor – men Fredrik har ett bra sätt att skriva som gör att man förstår.

 2. Jag skulle vilja ha en bok inriktad på problemhantering. Som liknar Hundcoachen programmet med olika problem man har med sin hund. Gärna att dom är lite svårare än tidigare och med steg för steg beskrivningar. Inte så mycket text utan mer ”gör så här och funkar inte det prova med det här”.
  Ex. Min hund rycker i koppel, flyger på katter, flygfän, skäller och gör utfall mot andra hundar. Steg för steg, hur gör jag? Hur hanterar jag en situation med en 45kg hund som inte viker sig utan ska fram, som om det är jordens undergång om han inte kommer dit han vill.
  Drömmen för många hundägare är ju att kunna ha sin hund lös, kontrollerad men vet inte hur man lösa alla stopp på vägen dit.

 3. Då skulle jag be dig sätta dig ner och skriva dina tankar kring/uppfattning om de olika hundägarna du har träffat under resans gång.

  Förtydligande: att du förklarar hundarnas beteende genom att beskriva självaste hundägaren …

  1. Det var oxå bra 😉 Det blir mååånga böcker 🙂

   Men Agnes, du som är så klurig & kulig med en himla massa bra tankar om livet, har du ingen egen blogg om livet i stort 🙂
   Bloggar du inte så tycker då jag att det är dax!

   Du verkar ha bra saker att säga om både lite å stort 🙂
   Bara en tanke 😉

   Kram till dig!
   // Marith

   1. Jag har ingen egen blogg – än 😉 .

    Tanken har slagit mig flera gånger och om sanningen skall fram så tror jag att jag skall starta en egen blogg ganska snart.

    Min tanke är att den skall handla om alla mina tankar på ett näst intill ocensurerat sätt 😉 😀 😀 … lite hund tankar blir det säkert, men mest om massa andra saker runt om kring oss …

    Tack för komplimangen btw 🙂

  2. Kul tanke! Hade nog inte kommit på det själv. Hade varit väldigt intressant läsning!! 🙂

   Mvh,
   Johan

    1. Det lär det nog bli!

     Man säger ju att man får den hund man förtjänar och då är det väl helt klart vettigt att studera/jämföra olika typer av hundägare för att få en hint om hur man bör/inte bör vara som hundägare för att få den hund man egentligen vill….om det nu ligger någon sanning i det påståendet. 🙂

     Mvh,
     Johan

 4. Som tidigare nämnts så saknar jag verkligen en bok om ipo träning! Skulle vara så underbart att ha en bra pedagogisk tydlig bok som går igenom lydnadsbiten och spårbiten som dessutom vore skriven på svenska. Det är något som jag inte hittat en enda svensk bok om, så bör finnas en marknad dessutom med tanke på hur svårt det är att hitta träningsgrupper men det finns samtidigt många tävlingar och ett stort intresse.

 5. Håller med både Acro´s matte och Therese ovan, en bok med övningar på ditt sätt En tips och råd bok där man får steg för steg beskrivningar hade varit toppen. Med liknande lösningar o sakliga råd som du skrev i förra inlägget ”koppelkänslighet”.

 6. Om jag fick önska så skulle det vara en bok om, hur man tränar sin valp/unghund på bästa sätt så att man kan förhindra problemen innan de uppstår. Vet att du har lite dina andra böcker men mer en fördjupning. För du skriver så himla bra och lättläst så man förstår.

 7. Dom bästa hundböcker jag läst kommer ifrån människor med sin egen ideologi. Har egna visioner och vågar stå för vad dom gör. Och gärna delar med sig av sina erfarenheter och sina personliga historier. Fakta böcker är det värsta jag vet, trots att halva bokhyllan är full av dom.

  Ska vara ärlig och säga att Svenska hundböcker är så förbannat tråkiga, det mesta baseras på statistik och känslor. Sedan att lära mentalt trasiga hundar att äta karameller förstår jag inte heller.

  Kan man se mellan raderna och redan har mycket kännedom om hundar tycker jag man kan lära sig mycket genom att läsa tex hästlitteratur, mänsklig psykologi, motivations och framgångs böcker, mindfulness, även flockbeteenden från andra djur. Sedan om man är intresserad finns det tonvis med information utomlands, som sagt ska man se mellan raderna men det finns jätte bra information och tips från alla möjliga länder när det gäller hund.

  1. Denna säger nog allt än om det kan kännas hårt i vissa lägen.

   ”Sedan att lära mentalt trasiga hundar att äta karameller förstår jag inte heller. ”

   Tar med den till min blogg om det är ok, klockren!!! 😉

 8. håller helt med tidigare inlägg, en bok om ipo-träningen. En stor bok 😀 det finns ju jättemycket intresse men dåligt med kurser och böcker. 🙁

 9. Då skulle jag vilja att du skrev en bok om hundens mentalitet på ett språk som en vanlig människa kan förstå. Det pratas om dådkraft och f-n allt vad det heter, men jag tycker mest jag blir förvirrad av fackspråk. Tycker det skulle vara intressant att lära sig mer om att tolka sin hund reaktioner och förstå vad man egentligen har i snöret om man säger så.
  En bok som hjälper människan att förstå sin hund bättre helt enkelt. 🙂

 10. Hej, en bok om pms. Min tik löper för 3:e gången och har i och med det blivit kaxig… Fått för sig att bestämma över grannarnas hundar mm. Men jag gör så gott jag kan att ta ner henne på jorden. Hon har iaf slutat med att skälla på andra hundar :-).

 11. Jag är nog lite ensam om mitt önskemål men jag skulle gärna se en bok av Fredrik om jakthundsträning, framförallt om träning av stående fågelhundar (gärna vorsteh 😉 ) som är ganska dressyrkrävande.
  Jag inser att det kanske inte är gjort i en handvändning då det kräver lite kunskap och insikt om allt runt omkring, men personligen hade jag tyckt att det hade varit riktigt intressant att läsa om hur Fredrik skulle gå till väga med sina tidigare erfarenheter, kunskaper och ”nya ögon” för att få till en bra fågelhund.

  Har påpekat det för min sambo flera gånger att det hade varit grymt intressant att se/läsa hur Fredrik skulle gå till väga, så jag kunde ju inte låta bli nu när frågan faktiskt kom upp. 🙂

  Mvh,
  Johan

  1. Yepp, det skulle jag också vilja läsa, men glöm då inte de stötande/apporterande hundarna också Fredrik 😉

 12. Skriv inga fler böcker efter din ”fördjura dig”-bok. Försök komma tillbaka i TV-rutan, och medan de långsamma TV-produktionskuggarna snurrar så kan du spendera mer tid med din familj, dina hundar och… tja, kanske dina kära bloggisar oxå? 😉

 13. Den svenska bokmarknaden saknar helt en bok om utbildning av hundar till de internationella problem. Svenska utövare tvingas söka litteratur och filmer utomlands som inte sällan bryter mot både SBK:s dressyrpolicy och svensk lag. Det vore en riktig tjänst till svensk hundverksamhet om du skrev en sådan bok! Även om den bara skulle sälja i max några tusen exemplar.

 14. Hej.
  Min första tanke är nån form av utbildningsbok riktad till barn/ungdomar hur man beter sig tillsammans med kända/okända hundar. För att man ska lära sig i tidig ålder och på sikt kanske minska allt tokigt som händer pga okunskap.
  Men nu var det ju vad jag ville läsa du eftersökte så ja får väl då jag är i startgroparna å köpa valp, en bra valpbok med tips och övningar om hur man kan FÖREKOMMA problem och vid ev problem hjälp hur man löser dom innan dom blir för stora. / Carola

 15. En tävlingsfokuserad bok om tankesätt kring träning och moment i olika klasser och grenar hade varit grymt intressant! 🙂

 16. Efter lite ytterliga funderingar: En bok om spår & sök: Personspår, viltspår för tävling & nöje och varför inte om kantarellsök, om hur man får hunden att nosa upp en specifik sak.

 17. inga förslag just nu, men undrar -är det ”stora hundboken” som kommer till hösten!? VÄNTAR ju med spänning då min skrutta var med o fotades för den 😉 NÄR kommer den boken??

 18. Hej igen
  Jag tycker du skall skriva om hundens egenskaper som terapi hund. Inte utbildade utan för oss vanliga dödliga som får livet åter av sin vän hunden.
  Hur täcker jag upp med mitt okoncekventa beteende (är bipolär2).
  Han märker fortare än jag själv när något skov närmar sig.
  Läs på om bokstavsbarn och förvåna oss vad hunden betyder för dem.
  Eller…..
  Impa på barnen och gör ett dataspel för barn om hur man behandlar en hund!!!!!!

 19. Pierre Wahlström och Christer Häggström har gett sig på att skriva om IPO, men den handlar bara om skyddsdelen, vilket jag personligen tycker är tråkigt. Erik Wilson har skrivit en bok som är grymt bra och den handlar om Etologi, den typ av litteratur skulle fler läsa av.
  Det är då man börjar förstå sin hund 😉
  Christer Hansson släppte en bok om spår och den är en ”bibel” för mig, ruggigt bra bok.
  Så Fredde, om jag får kalla dig så, jag skulle vilja läsa en bok av dig om alla dina erfarenheter och upplevelser, sånt som har gjort intryck på dig genom åren.
  Alltså mer memoarer om Du förstår hur jag menar ?!
  Den typ av litteratur blir oftast givande för alla och brukar vara roande.

  My ten cents…..

 20. Tycker att du borde skriva en bok om småhundar/dvärghundar/sällskapshundar!

  Kanske har du sett att småhundsägare ofta har problem med vissa saker? Då skulle du kunna ta upp det i boken, och beskriva hur man kan lösa dessa problem. Vad tycker du att man ska tänka på när det gäller små hundar (ofta avlade till att vara sällskapshundar)?

  Har själv en hund som väger ca 3kg, och tycker att det finns vissa skillnader mellan små och stora hundar och skillnader när det gäller hur man själv och andra behandlar små hundar. (T.ex. händer det ofta att folk sträcker sig ner och hälsar på lilla hunden för att de tycker att hon är så söt, och de frågar inte innan om de får hälsa. Tror inte folk skulle göra på samma sätt om hon var en schäfer!)

  Tycker också att små hundar är annorlunda i sitt sätt att vara! Och vill man ha kontakt med dem måste man böja sig ner till golvet, vilket gör att det ibland är svårt att snabbt säga till hunden eller belöna. Ibland sägs det att små hundar kan vara svårare att få rumsrena, så visst kan det finnas skillnader på olika sätt.

  Varför inte skriva en bok riktade till småhundsägare (och som även andra hundägare kan ha nytta av)?

 21. Tycker att du ska skriva en ”receptbok” för hur man praktiskt ska klara av att träna med sin hund. Vad man ska tänka på och vad som kommer att hända om man gör på ett annat sätt. Jag skulle personligen också uppskatta en bok som man kan lära sig mer av att läsa hundens kroppsspråk, jätteintressant!

  Dock skulle jag helst vilja att du gjorde en DVD om hundträning, det är sååå himla mycket enklare att träna sin hund när man med egna ögon har sett hur en annan gör. Typ hur man med en valp /vuxen hund tränar vardagslydnad eller när man senare i träningen tränar tävlingslydnad osv. Som dina småsnuttar som finns på youtube, mer sådant!!!!

 22. Jag tycker det saknas en riktigt bra ”jag drömmer om en hund” bok. Riktad till dom som aldrig haft hund förut.
  Först ett kapitel om vad ett hundägande innebär allmänt.
  Andra kapitlet om hur man väljer rätt ras.
  tredje om vad man ska tänka på hos uppfödaren etc.
  4de få hem valpen och vad man ska tänka på och sedan fortsätta boken tills valpen är runt året.
  En bra bok som både berättar om det stora ansvaret man tar på sej som hundägare OCH om lyckan i att ha hund. Hur och varför man fostrar hundarna redan från början och undviker problem. Osv.
  En bra bok som gör att man slipper konsultera hundpsykologer och problemhundsutredare etc. och enbart åker till hundklubben för att träna sin hund och ha roligt.

 23. Raskunskap eller åtminstone lite hum om vad hunden från början var tänkt att pyssla med. Och att de rasbundna egenskaperna inte försvinner bara för att man korsar två (eller fler) raser. Jag upplever oftare och oftare att hundägare inte har en aning om vad det egentligen är för något de har i snöret och detta ställer till mkt förtret för både hund, ägare och människor i deras närhet.
  mvh Lisa

Kommentarer inaktiverade.