Hundar och vatten!


Bild från min andra bok. Foto –  Linus Nilsson.

När jag var i tioårsåldern gick jag och min syster ner till Tullingesjön med en boxer vi lånade ibland.
Vi skulle bada och ha kul.

Min syster kastade en boll, jag och ”Bronx” kappsimmade ut till bollen.

Efter en liten stund och några kast så försvann Bronx under ytan.
Han kom inte upp något mer.
Jag dök i panik gång på gång men kunde inte finna honom i det grumliga vattnet.

Katastrofen var ett faktum!

 

Det visade sig efter det att en dykare tagit upp den döda hunden, och efter obduktion, att han var död innan han sjönk till botten, eller i alla fall medvetslös.
Bronx hade fått en hjärnblödning och han hade dött på land om det var så.

Men hur som helst sitter denna bild fast på min näthinna, det var riktigt fruktansvärt för mig.

Hundar är generellt sätt skickliga simmare men jag tycker ändå det är otroligt viktigt med flytväst på hunden då den är i vatten.
Skulle något hända med hunden så är det lätt att hunden får panik.
I denna panik är det oxå lätt att hunden biter ifrån sig då man försöker hjälpa hunden.
Så mitt råd till er är att alltid ha flytväst på hunden då den badar.
Är ni ute på sjön med båt så är det en självklarhet eftersom det kan vara långt till land, kallt i vattnet, hunden kan skadas då den ramlar i.

Så snälla ni, var inte nonchalanta med det!

Skulle hunden tycka att flytvästen är jobbig och besvärlig, så ska du veta att det går över. Snart så har du en överlycklig hund då du tar fram flytvästen.

Har vi en deal?      🙂

19 svar på ”Hundar och vatten!”

 1. Längtar så efter din andra bok. Jag vill se om Linus bilder på mina hundar kom med. Speciellt som jag har tagit bort en av dem. Hade varit så kul om hon var med. Kan du inte skvallra om ett par faraohundar är med i den 😉

  Tycker själv att det är riktigt otäckt när en hund simmar ut långt utan flytväst. Som tur är så är inte mina så intresserade av att simma iväg. Bara blöta benen

 2. Det första jag tänkte på var: ”hmmm, så han har inte alltid varit en badkruka??!!” 😉 😀

  Hemsk händelse 🙁

  Vi har flytväst när vi åker båt, men inte när de simmar – kan ha att göra med att Akilles är en lika stor badkruka som jag själv så det har aldrig hänt att han badat frivilligt 🙂 … Roxie däremot har visat tydliga tendenser att gilla vatten så det blir att köpa en till flytväst och vänja henne att ha den på även om det bara är bad … för jag hoppar inte i för att rädda henne om det händer något 😉 (skojar bara 😉 … visst var det roligt? 😉 )

 3. Ja min tjej simmar inte så det behövs ingen väst…Hon håller sig så hon når botten Typ upp till magen max 😉

 4. Nej, vilken hemsk upplevelse! Det är ju sånt man aldrig glömmer. Jo, det är lätt att dom får panik i vattnet. Sessan går inte så långt ut i vattnet som tur är.

 5. Så GLAD jag blir då jag läser att du förespråkar flytväst på hundarna då de simmar, vi har flytvästar på våra då de åker med i båten och när de simmar.. har fått lite ”pikar” pga detta, men vad gör det bara hundarna är trygga 🙂
  Det märks också väldigt väl då de har dem på – de kastar sig ut i vattnet med liv och lust =)

 6. Jag har flytväst på min hund när vi åker båt. Känns tryggast så. Men om hon går i från strand så har jag inte flytväst på henne. Då går hon oftast inte längre än att hon bottnar. Hon simmar nämligen urkasst ut från strand (gör hon enbart om jag står och lockar) medan hon simmar hur bra som helst in till strand… 🙂 Knäpphund…

 7. Flytväst beställd till hundjäveln <3

  När jag var barn så smackade mamma på mig och min syrra flytväst och lät oss bada på djupt vatten/från båten. SATAN vad roligt vi hade! Och mamma kunde slappna av.

 8. Klart att vovven ska ha flytväst på sjön. Det har de ju till och med när de simmar i ex rehab bassäng.

 9. Resonerar lite som jag gör med mig själv. Även den mest simkunniga kan drunkna i ett badkar, även med flytväst på! =)

  När vi är ute och seglar eller på djupare vatten använder vi alltid flytväst, tvåbenta som fyrbenta. När vi badar från strand har vi sällan flytväst på vår tollare men om vi skall simma längre sträckor åker den på som en säkerhet ifall han skulle tröttna.

  Nu råkar vi ha en hund som älskar vatten och är grymt duktig på att simma. Förra året visade han till och med tendenser till att vilja börja dyka så det skall bli intressant i sommar och se om han väljer att utveckla den hobbyn =).

 10. Var till Turkiet förra sommaren. Jag och ett 50-tal badgäster blev vittne till när två turkar tvingade ut en amstaff-blandis i havet. De gick längre o längre ut, vågorna slog över hundens ansikte och vi hörde ända upp på stranden hur jycken kämpade därute. Jag fick panik och gick ner i vattnet och kallade killarna till mig. Åh, jösses vad jag skällde ut dem. Det var två storväxta killar mot lilla mig, men jag gav mig inte. De menade att hunden behövde motion och när jag skrek åt dem att ta av det där förb.. kopplet från hunden så ska ni få se vem som ska få motion! När jag vände blicken mot hunden höll jag på att smälla av; ett s.k stackel med enorma krokar satt fast i halsen och blodet rann! Mina tårar rann och jag blev som tokig. De mer eller mindre släpade iväg med en utmattad hund upp över den brännheta sanden och jag bara stod o skakade. Jag såg inte till de fler ggr men misstänker att det där inte var första eller sista gången de ”motionerade” ett djur så där!

  1. Jag gillar inte heller stackel. Tyvärr är det tillåtet i många andra länder, där klassas det inte som djurplågeri. =(

   Trist dock att folk inte har mer vett än de killarna. Tur att de inte gick på dig, vilket hade kunnat blivit utfallet. Trots risken med att säga ifrån, så tycker jag du ska vara stolt att du gjorde något. =)

   1. Såg en annons på blocket för några dagar sedan där de hade knäppt kort på en doberman med stackel. Så jävla tragiskt att människor inte förstår bättre

 11. Bra inlägg Fredde! Jag skulle vilja tillägga en påminnelse om hur ansträngande det är för hunden att simma, vilket kan vara bra att tänka på om man står och kastar pinnar/bollar ut i vattnet till hunden. Hunden blir snabbt trött, och andningen ansträngd.
  Ändå är det inte ovanligt med kommentarer som – ”Han tröttnar aldrig på det här.”

  En hund med dåligt hjärta kan kollapsa och rent av få hjärtstopp i en sådan situation, och hur många kan i ärlighetens namn, ge hjärt-lung räddning på hund?

 12. Usch, vad hemskt! Kan erkänna att jag aldrig har tänkt på att ha flytväst, förutom ifall man skulle åka båt och så. Men nu kommer jag absolut att tänka på det! =)

 13. Vår collie Maurice lekte med en rätt så ”galen” schäfertik en gång… de leker ju lite olika, hon var på och på… han undvikande och undanglidande, så hon blev väl frustrerad över att inte få tag på honom.. men hon var också ganska ung… han med….
  Detta var på en sjötomt… till slut kom han på att om han sprang in under bryggan, med vatten upp till magen kom hon inte åt honom för hon vägrade gå i vattnet.. på detta sätt lade sig den vilda leken och till slut lade de sig sida vid sida….
  Hans päls gör att han blir myckt tung i vatten.. så han hoppar inte i självmant, skulle han vara ombord på en båt är väst självklart!

Kommentarer inaktiverade.