Angående ett annat blogginlägg

Jag har fått flera mejl om ett inlägg som Katrin Zytomierska har gjort på sin blogg.

Inlägget gäller ett filmklipp där KZ barn leker med deras mops.
Jag känner inte KZ eller hennes man Bingo, men jag måste säga att jag generellt smågillar dom.

Hur som helst, jag har tittat på klippet och inser samt förstår varför så många har reagerat.

Deras barn leker med mopsen i sängen. Barnet håller i hunden och slänger sig gång på gång över hundens rygg.
Detta under tiden att KZ filmar detta.

Jag måste säga att denna film är tråkig för mig som förälder och hundälskare.
När jag ser detta så blir jag bekymrad över den hund/barnhållning (gäller endast min uppfattning om barn o hund tillsammans) som bevisligen finns i Sverige.

En hund är INTE barnets leksak och faktum är att allvarliga skador på hunden kan komma av en sån här hantering.
Här utgår jag ifrån att KZ endast handlar om okunskap och inget annat.

Sen blir jag oxå lite ledsen över att man som förälder inte lär sitt barn hur man hanterar en hund.
Då tänker jag inte bara på hundens välmående utan oxå på barnets säkerhet då detta barn med säkerhet kommer att träffa andra hundar framöver som kanske inte är lika toleranta.

Jag är inte lika övertygad som en del av ni som mejlat mig över att KZ jävlas eller är en allmänt dålig hundägare.
Men jag hoppas att hon tar till sig lite över den kritik jag förstått att hon fått över hennes inlägg.

Vill återigen understryka att jag inte på något sätt vill uttala mig om KZ hennes barn eller familj i någon övrig form.
Det var saken -hund- jag ville lyfta.

http://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=28711&beid=2111353

 

 

23 svar på ”Angående ett annat blogginlägg”

 1. Jag har en valp – krakel spektakel, på ca 12 veckor hemma. Min snart 1 åring leker med Krakel. Hon går och hämtar någon av hans leksaker i en låda, och går fram till honom. Han grepar leksaken och drar lite och hon drar lite. Sen släpper hon eller han släpper och sen börjar de oftast mysa. Ibland går hon eller han fram till varandra bara för å bli klappad. Och ibland går min dotter och hämtar ett ben, går till Krakel och ger benet och går där ifrån.

  Blir han för på, och valpbiter för mycket, så morrmuttrar hon och går där ifrån. Vilket gör att en liten ledsen Krakel står kvar, syns på hela hans kropp att ”jaha nu var det inte skoj längre, min kompis gick”. De två är verkligen jätte rara mot varandra. Ska säga att de aldrig är själva ensamma och hon drar aldrig i öron eller svans osv. Utan klappar och leker jätte fint hela tiden. Även Krakel mitt älskade spektakel leker fint, fast ibland glömmer han bort att det bara är en bäbis och puttar om kull henne. Han är lugnare med babyn än med min 10 åring.

  Får kanske en kommentar eller två angående att man inte ska låta barn och hundar leka. Men om man aldrig låter dem vara tillsammans, hur ska bägge två lära sig då?

  1. Att barn och hundar leker under kontrollerade former är aldrig fel.

   Barn och hund hör ihop, men som Fredde brukar skriva aldrig ensamma tillsammans.

   Och hur barnet på filmen tillåts att hantera hunden är helt galet.

   Här har ibland min 9-åring och min rottisblandning brottningsmatcher i soffan.
   Men det är helt på bådas villkor, även om det ibland går rätt hårt till.
   En stor skillnad mot filmen är att här är det hunden som brukar ligga överst. ; )

   1. Jag vill lägga till att vi har även en mindre hund och med den leks aldrig brottningslekar, det är inte hans grej. Däremot lite dragkamp ibland.

    Han är inte heller den lekfulla typen han vill hellre sitta supernära och kramas.

 2. Det roligaste jag sett nångång i samspelet mellan mina barn och hundar var en stor kelpiehane på över 20 kg, kampande som en galning med ena hörntanden runt fyraåringens böjda pekfinger :)) Han kastade sig hit och dit och drog och slet! Allt totalt på låtsas, fyraåringen stod och skrattade utan att rubbas en millimeter 🙂

 3. Jag blir rent ut sagt förbannad när jag tittar på klippet…. Och ledsen för den lilla hundens skull 🙁 Hur i hela friden kan man som förälder tillåta sitt barn att hålla på så där…. Just nu är jag väldigt nära att skriva riktigt elaka saker om vad jag tycker om denna människa, men jag låter bli…. Vet inte vem hon är, men en snabb blick på hennes blogg räcker för mig att bilda min egen uppfattning…. Och precis som ni skriver…. tänk när barnet en dag möter ”fel” hund…. För den dagen lär ju komma om inte föräldern i fråga lär sitt barn att respektera djur,,,, shit, nu blev jag på dåligt humör :/

  1. Håller med dig!!! Har oxå lust att skriva något oanständigt men…………..
   Asså stackars hund! ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ jag blir så arg på såna oansvariga människor. Jag tycker inte att det handlar om okunskap om hundar utan det är sunt förnusft att man inte låter någon större kasta sig över någon som är mindre, speciellt inte en hund som förr eller senare kommer att säga ifrån.

  2. Jag håller med! Jag blir verkligen upprörd och förbannad när jag ser sånt. Att sen höra en VUXEN människa säga att ”mopsen är en av de bästa barnhundarna som finns” precis som om den är till för att vara ett barns leksak och att detta ska bara accepteras, är (för mig) helt otroligt!

   Sen om det händer något, dvs att hunden säger ifrån, så blir det avlivning direkt som om allting är hundens fel! Sen är det givetvis inte barnets fel heller, givetvis, när inte hon/han får lära sig att respektera hunden. Jag fattar inte att VUXNA människor inte förstår bättre!!!!

 4. Jag vet i stort sätt ingenting om KZ, eller hennes familj så jag skall inte heller uttala om henne personligen – men måste säga att jag tyckte om hennes ”slogan” 🙂 . Men jag tror, precis som Fredrik säger, att det handlar om okunskap om hundar.

  Hunden verkar inte tycka att det är kul och visst kan hunden skadas av hanteringen – men det är stor skillnad mellan okunskap, nonchalans och elakhet.

 5. Jag blir så ledsen när jag ser sånt. Vet flera barn som behandlar hundar på det viset, jag försöker prata med föräldrarna om det. En del försöker lära sina barn ett vettigare sätt att umgås med hunden, medan vissa tycker att det är ok ”för hunden gör ju ingenting”.
  MIN hund köper inte sån behandling alls. Hon är 9 år gammal och har dåliga höfter (som hon inte har ont av till vardags) och har haft diskbråck. Hon markerar kraftigt om ett barn skulle göra så. Det vet jag om och jag varnar de som har barn som beter sig så mot hundar att min hund kommer inte tolerera det och att de gör bäst i att ha koll på sina barn hemma hos mig. (och jag har naturligtvis koll på hunden) Min hund har skrämt barn som slängt sig över henne (hon skäller till mot barnet) och jag förstår henne. Här hemma är det nolltolerans mot att behandla hunden så och jag vägrar tro på att det inte går att lära sina barn att sluta…
  Jag hoppas att KZ helt enkelt inte vet bättre. 🙂

 6. TT håller helt med…. och allt kan man inte vifta bort med ordet okunskap…. jag blir så förbannad så det svartnar för ögonen men så har jag alltid värnat om de små och försvarslösa…. som förälder FÅR man inte göra så här.. man lär inte barnet det fina samspelet med ett levande väsen och man sviker sin bästa kompis, en stackars tjock mops som vädjande tittar på henne för att få hjälp… man skall akta sig för mycket men mest för dumhet!

 7. Vi fick säga till en pojke som var ute med en mindre hund, han drog hunden i kopplet, slog den i huvudet och ville få upp den i klätterställningen, drog den i kopplet, så sa vi till att han skulle sluta och vi vet vart denna pojke bor, så om det händer igen så får vi prata med föräldrarna ,det är inte accepterat att man använder hundar eller andra djur som någon typ av leksaker och att man låter ett mindre barn gå ut med hunden , utan att själv vara med och kontrollera det. Mvh.Marie,

 8. Och så undrar man hur det kommer sig att hundangreppen ökar!! 🙁

  Riktigt tråkigt att se, men hon har ju fått mycket kritik för filmen, så kanske kan hon ta till sig en del och göra om, göra rätt. 😉

  Det tråkiga är att det finns ju dem som anser att en frisk hund ALDRIG biter ett barn.

 9. Det finns väl bara 2 anledningar till att man ligger upp ett sådant klipp:
  1. För att provocera
  2. För att inte förstår bättre.
  Hade det varit så att hunden gått och bitit ungen, så hade det inte stått ett piss om vad den hade utsatts för innan attacken.

 10. Inte blir man glad när man ser sådana här saker. Håller med om vad många andra skriver så jag ska inte gå djupare in på det. Däremot blev jag helt förskräckt när jag läste kommentarerna på hennes blogg. Att man kan vara så respektlös mot andra. Ja, man ska respektera våra hundar men man ska respektera andra människor också. Vill man ge kritik ska den vara saklig, oavsett vad man anser om personen i fråga. Vett och hyfs ska man inte bara visa våra hundar utan andra människor också.
  Blev lite upprepning men jag blir så illa berörd av att folk behandlar varandra på detta sättet.

 11. Hundar ska behandlas med hänsyn och respekt som vilken annan varelse som helst.

  Jag är uppvuxen i en familj där vi alltid hade 1-2 hundar och jag fick tidigt lära mig
  att respektera familjens hundar och behandla dom väl. Att ”leka” på det sättet hade varit helt uteslutet och jag tror garanterat mina föräldrar hutat åt mig rejält om jag nu fått för
  mig att behandla hundarna så.

 12. Det finns mycket fel att ta fasta på i filmen men det allvarligaste av allt är att KZ sprider sånt här felhanterande av hundar och barn till så många läsare (ca 100.000/dag) på sin blogg. Att stå och titta på och garva åt det hela samt filma och sedan uppmuntra andra att ta efter, det känns högst obegåvat. Oavsett om det beror på okunskap.

  Mormors stackars överviktiga mops Bella utsätts för den här hanteringen dagligen då hon vistas hemma hos KZ m familj. Hon kommer som synes inte alltid undan. KZ kallar det för ”lek” och ”gos” och hon är helt oförstående – trots alla våra påtalanden om framtida konsekvenser – och svarar att vi kan vara lugna för Bella far minsann inte alls illa.
  Bella respekteras inte av KZ och därmed inte av lille Ringo heller.
  KZ låter Ringo göra precis som han vill. I alla lägen. Hon har aldrig rättat eller korrigerat hans beteenden över huvud taget – och i dagens inlägg ”Jag är helt knäckt” kan vi nu se vilka uttryck det nu börjar ta sig..

  Att vara förälder är inte lätt, men precis som vid valpfostran så måste man ta ansvaret att påvisa hur man gör rätt. Man måste ge alternativ som valpen/barnet kommer att välja då man samtidigt uppmuntrar till det genom röst/godis som påvisar att det är rätt val. Att visa Ringo hur man hälsar/klappar fint på en hund är inte alls särskilt svårt – det allt handlar om här är att KZ bara rakt av skiter i det, och istället vill hon uppmuntra andra att skaffa sig en mops som ”barnhund” eftersom de uppenbarligen inte har en chans att säga ifrån då de blir påhoppade av idiotiska småbarnsföräldrar och deras obildade barn..

  KZ borde filma då hon visar Ringo hur man faktiskt leker och gosar rätt med en liten hund. För hon vet ju nu hur man gör. Efter alla påtryckningar borde hon ta det ansvaret och påvisa att hon också vill och både kan göra om och göra rätt. Men som vanligt så skiter hon väl i vilket.

 13. Sorgligt att se 🙁 Att inte ge hunden mer respekt, tillika att inte lära barnet respekt o hänsyn till en varelse 🙁 Att sedan kanske behöva ta bort hunden för att den bitit, för att den helt plötsligt blivit aggressiv, det är ju oxå ett bra försvar, om man inte förstår bättre 🙁 Den som blir road av detta klipp.. förstår inte så mkt mer än bara sin ”egna” värld 🙁

 14. Ni ser, även i dom finaste kretsarna har man problem…..
  Är det egentligen inte på gränsen till djurplågeri ?

 15. Eftersom Katrin Z inte har respekt för varken djur eller människor så kan hon ju inte lära Ringo att ha det. Det är för sorgligt.
  Får man inte lära sig att visa respekt när man är liten……när ska man då lära sig det?
  Stackars barn och stackars hund.

  1. Vet ju inte, men skulle tro att människan plockade bort det blogginlägget. Och förhoppningsvis lärde hon sig av hela den här härvan hur hon inte ska behandla en hund. Du missade ingenting Emma.

Kommentarer inaktiverade.