Är det valptider?


Den här boxervalpen är så jädrans söt tycker jag.
Men det är ju i och för sig alla valpar 🙂

Det verkar som det verkligen är valptider nu. I alla fall om jag ska döma av den mängd valp-mejl jag får 🙂

Frågorna handlar om – Hur lång tid tar det att få valpen rumsren, hur tidigt kan jag börja träna lydnad, vad gäller med motion, när kan jag ställa krav osv….

När det gäller rumsrenhet så kan det ta olika lång tid. Det finns exempel på då valpen blivit både 7 och 8 månader innan den är rumsren. Men ofta går det fortare än så.
Det hela beror på hur duktig och ambitiös du själv är.

Lättare lydnadsträning kan du börja med direkt då valpen känner sig hemma. Det handlar då om lättare saker som sitt och ligg, inkallning med mera.
Egentligen är det inte lydnad man ska fokus på, det är att lära valpen att kommunicera och samarbeta.
Denna träning görs helt utan krav, istället belönar man bara då valpen gör rätt.

Motion behöver man inte ens fundera på innan valpen fyllt året tycker jag. Låt valpen bara vara med i den själv orkar och vill.

När det gäller krav, ett ord som låter lite illa tycker jag, kan man börja med även det direkt.
Men kraven handlar till en början mer om att man som ägare ska kunna ta i valpen, hantera valpens klor, kropp och tänder.
Man måste komma ihåg att lydnad så som ”fot” eller annat i princip aldrig handlar om kravställning. Det är som tidigare sagt mer om inlärning och belöna rätt saker.

Har du mycket valpfunderingar kan du kanske leta igenom min blogg vid tillfälle. Jag har skrivit en del i ämnet tidigare. 🙂

Nu ska jag åka hem till min bror som fyller år idag 🙂
Grattis till Jocke… Hurra hurra hurra…

8 svar på ”Är det valptider?”

  1. Min vovva lärde sig sitt/ligg på 2 dagar efter att vi fick henne i slutet på mars. Nu har vi kommit till vacker tass och high five! Kollade på FS filmer som ligger ute på youtube och var tvungen att prova. O dra mej baklänges det funkade!

  2. Absolut valptider 🙂 har en liten dvärgschnauzervalp på 4 månader. Han blev också rumsren fort. vi gör mycket kontaktövningar vilket fungerar jättebra. Han får följa med på små promenader i sin egen takt 🙂

  3. Åhh, så sööt!!! Har själv en boxer på 8 mån o är heelt förälskad i rasen!

  4. Valptider jadå! vår 4 månaders schäferhane blev för första gången lämnad ensam utan oss och schäfertiken (hon var på brukshundsklubben) och gjorde då en maktdemonstration genom att tugga sönder en av mina böcker, riva ner duschdraperi-stången och sedan urinera på duschdraperiet….tur att han är så förbannat söt så man glömmer det lika fort som det hänt =) http://img13.imageshack.us/img13/9008/img0687dvl.jpg

  5. Men jösses vilken sötnos! 😀

    Ni är livsfarliga, Fredrik och ni andra som skriver om era valpar!!! Det börjar ju suga något enormt i valptarmen. 😉 😀

Kommentarer inaktiverade.