Försvarar din hund dig?

Fick en intressant men i mina ögon ett ”dåligt” klipp om detta av RB här på bloggen.

http://www.youtube.com/watch?v=z4ZIGHkGF-M&feature=youtu.be

Om din hund som är otränad försvarar dig eller inte, det vet man inte förrän man testat hunden.
Men på detta klipp, som måste vara ett pr klipp från ”bob” hävdar dom att så inte är fallet.

Men där har han fel!
Kan ha i alla fall.

Då man exempelvis L-testar en outbildad hund så gör man ibland liknande tester. Ibland är det så att även en outbildad hund försvarar både sig själv och sin förare.

”Bob” skulle exempelvis prova att göra detta på Jethro, då skulle han få en överraskning 🙂

Nä, så här enkelt är det inte!

Har hunden en stark försvarsdrift, då kan det smälla ordentligt då man gör på detta sättet.

På klippet har man ”fejkat” på så sätt att man ger hundarna olika förutsättningar.
Dels så är föraren helt passiv med de outbildade hundarna.
Retningen är dessutom helt annorlunda då ”Bob” angriper flickan med de tränade hundarna.

Sen är jag dessutom stark övertygad om att grundmaterialet i hundarna är helt olika.
De outbildade hundarna skulle jag vara helt orädd för även om de var utbildade.

På de ”outbildade” hundarna ser man brister i det mesta man vill ha hos en skyddshund, även om de säkert är oerhört trevliga hundar ändå 🙂

Nej, detta klipp säger ingenting av värde och är i mina ögon typiskt Amerikanskt 🙂

 

23 svar på ”Försvarar din hund dig?”

 1. He, he… skulle Bob testa det här på Fatzy, skulle han också få ett helt annat resultat. 😉 På gott och ont, skulle jag vilja säga. Skulle gärna dämpa en del av den sidan hos henne i ärlighetens namn.

  Håller absolut med dig om att grundmaterialet är helt annorlunda hos de otränade hundarna. Titta bara på den frysta bilden på hund nr 2 av de otränade hundarna. Han står ju redan där med svansen mellan benen och ser väldigt osäker ut.

  Men jag tror folk väldigt gärna vill tro att deras hund skulle försvara dem. Hörde en diskussion på jobbet (några hundägare) som starkt hävdade att de flesta hundar skulle försvara sin ägare.

  Det underliga är, att de flesta verkar vilja att hunden ska försvara sig och sin ägare om man blir överfallen, men den ska på samma gång vara otroligt kärleksfull mot allt och alla och absolut aldrig skälla.

 2. Bara anfallen var ju annorlunda på klippen, på de tränade hundarna kommer han med bitärm, rör sig mer ”lekande”, medan när han testar de otränade kommer han in skit tråkig, osv.

 3. jag tror om jag visar riktig överraskad rädsla så smäller mina på..tiken är IPotränad och hanen går inte av för hackor han heller…dom minsta är kanske för unga än men jag litar helt på att mina försvarar om det är allvar…och det blir inte riktigt rätt om man ska testa…då vet ju jag att nån kommer…men på riktigt så reagerar jag med rädsla…har vatt i en sån sitts men min första schäfertik och hon högg!!! och vi klarade oss ut i bilen tack vare det!!!!

 4. Haha, väldigt dåliga förutsättningar för de olika hundarna, helt olika kroppsspråk på anfallaren vid de olika tillfällena. Synd att det inte gjorts under rätt förutsättningar då frågan är intressant. Som de säger i filmen så är folk övertygade om att deras hundar kommer att försvara dem, hade varit intressant att veta om så är fallet.
  Sen tror jag även att de outbildade hundarna är valda med omsorg..

 5. Vilket pr-trick! Tjejen står med otränade hundar och visar absolut ingen rädsla + att hundarna är inte hennes. En otränad hund kan mkt väl försvara sin ”flock”! Så löjligt upplagt!
  Jag är helt övertygad om att min hund kan klippa om jag blr riktigt rädd. Mod o skärpa finns hos dom flesta hundar, men visar sig bara om det verkligen gäller!
  Detta var ingen överraskning för dom tränade hundarna, dom visste redan var ”busen” var. Och han gick annorlunda t:ex.

 6. Vilken mupp! Vilken buse beter sig som en ”figurant” innan han attackerar? Han vill helt klart enbart ragga rädda kunder, vilket är en katastrof. Alla kan inte hantera en tränad skyddshund och då menar jag inte en sporthund som är tränad att attackera en ärm, utan hundar som är tränade för verkliga situationer. Det är uppenbarligen hans egna hundar och de senare ”otränade” hundarna är ju rädda för honom.

  Ja, jag hävdar att en otränad hund som besitter de rätta egenskaperna av skärpa, försvar och mod helt klart skyddar sin ägare. Det finns massor av exempel på tränade hundar som saknar dessa egenskaper som inte skulle försvara sin ägare i en skarp situation. Både du och jag har väl i vårt tidigare jobb som hundförare stött på en del sådana som inte håller för tjänst, eller hur? Men som klarar uppkörningar galant. Mina två boxrar som jag har jobbat med har helt klart försvarat mig i skarpa lägen och skulle ha gjort så även innan de tränades till detta.

 7. Har sett klippet förut. Att de tränade hundarna försvarar är ju inget konstigt, de är tränade för det. Men har flickan en stark/äkta relation till de otränade hundarna? Varför skulle en otränad hund försvara någon bara för att denne håller i kopplet? Och upplevde hundarna verkligen situationen som autentiskt hotfull, vilket är en nödvändig förutsättning för att hunden ska börja försvara?

  Att de sedan drar en så förhastad slutsats som de gör är skrattretande. Det finns flera bevis på otränade hundar som försvarat husse/matte i hotfulla situationer.

 8. Jag vill inte att min hund ska försvara mig. Jag vill att han ALLTID ska vara trygg i att ”Matte löser situationen” – och lita på mig till 100% utan att ta egna initiativ. Sånt kan bli farligt många lägen.

  1. Och om du hamnar i ett läge där du inte har kontroll och kan lösa situationen? Då kan det vara bra att ha en hund som hjälper till att återta kontrollen, det kan jag intyga av erfarenhet tyvärr.

  2. Jag tror du, som tur är , aldrig behövt testa detta med din hund och det ska du vara väldigt glad för.

   Min hund litar oxå på att jag löser ”alla” situationer men jag vill att min hund reagerar när jag blir angripen och det vet jag att hon gör. En hund som angriper en ogärningsman behöver inte vara ”farlig” eller ta egna initiativ när jag som hundförare har situationen under kontroll.

   Hela IPO skulle ju förbjudits om detta hade varit resultatet som du skriver …

   1. Tack för era kommentarer!
    Jag vill bara förtydliga att jag ser skillnad på hundar som är tränade i skydd (dvs hundar som ser det som vilken lydnadsträning som helst, inte ”aggressiva hundar” som folk ofta tror är de som blir tränade i skydd) – och hundar som ägare tycker ska ”skydda dem” när de känner sig hotade. T.e.x. när de möter en större folkmassa eller en otäck grupp människor som tjoar och lever om. Att hunden tar kommandot i sådana situationer kan bli farligt för både hund, ägare och omgivning! Man måste se skillnad på att hunden uppfattar att något är ett hot och att du som ledare blir utsatt för hot. För vad händer om du inte uppfattar en viss situation som hotfull men din hund gör det och fattar ett ogynnsamt beslut för dig och ”hotet”? Det är det jag menar med att jag INTE vill att min hund ska skydda mig.

 9. Man kan ju undra om de tränade hundarna skulle ha attackerat utan skyddsärmen.

 10. Tänkte på när Frank blev misshandlad i höstas och seven satt bredvid,okopplad,han gjorde inget alls.
  Sedan när dom var på klubben och såg på när Fredrik tränade skydd,då ville han gärna vara med. Denna skyddsarm och andra hundar fick fart på han då 🙂

  Däremot reagerar han väldigt fort om jag är ledsen och gråter,då vet han inte hur han ska bete sig 🙂
  Jag som alltid sagt att han är en Husse hund,men inte i dessa lägen :))

 11. ”Fick en intressant men i mina ögon ett ”dåligt” klipp om detta av RB här på bloggen.”

  I mitt försvar så tyckte även jag att det var ett dåligt klipp… Viktigt att poängtera!

 12. När jag var tonåring så hade min storasyster en schäfertik , hon var inte tränad i IPO men försvarade mig vid hot – ställde sig med ragg , morrade sedan skall räckte för att förövaren inte ville gå längre dock drog hon aldrig iväg i kopplet med full kraft så det var inget problem för mig att sätta stopp ….

 13. Det där var ju bara fånigt!
  Hon hade ju ingen som helst anknytning till hundarna, och de tränade visste ju vad de skulle göra.
  Min tik satte sig fast i armen med ett skall och släppte lika snabbt igen då en man sträckte fram handen och skulle ta tag i mig, jag såg dock inte att han ville mig nåt och blev överraskad. Hon gjorde inte illa honom bara markerade och jag blev väldigt chockad, som tur var var han uppfödare av schäfer sen 30 år tillbaka och kände mig, .
  Hon försvarar mig, även när jag är under ”hot” av 6 killar som kommer och är stöddig, jag var stark och hon kände det och backade bara upp mig med ett lågt morrande, den situationen löste vi snyggt tillsammans.

  Hon skulle dock inte försvara nån annan, så att göra som på filmen funkar sällan, det är ju bandet mellan hund och ägare som gäller.
  Jag vet nu vad jag har i snöret och anpassar mig efter det, hon har inte behövt försvara mig mer och jag gör allt för att hon ska slippa det också.

 14. Det enda det där visar är att de tränade hundarna vet att man ska bita i en skyddsärm… De är tränade till det och jag ser inget större ”försvara flickan” i det.
  De otränade hundarna:
  1. är av helt annan kaliber
  2. blir ”angripna” på ett helt annat sätt
  3. har ingen relation till flickan så varför i hela världen skulle de försvara henne?

  Min hund hade gjort precis samma som de tränade (för att hon är tränad i skydd). Vem som är i änden av kopplet skiter hon fullständigt i om hon blir erbjuden figge med skyddsärm… 🙂 Utan ärm och med en, för henne, helt okänd flicka i änden av kopplet så ska jag inte svära på hennes reaktion alls… Hade JAG stått i kopplets ände och inte kunnat freda mig (min hund antar alltid först att jag kan det) så hade det smällt utav helvete… Jag har sett hennes försvarsarsenal när jag varit ”utslagen” (halvsovande och höggravid) och då leker hon inte…

  Men som någon slags bevis på nånting är denna film helt löjlig…

 15. Det här var nog det dummaste klipp jag sätt. Nu sitter det väll nå lallare någonstans och tänker att jaha nu måste jag träna min hund till att försvara mig. Idioti.
  Jag tror inte min hund försvarar mig, och jag har inget behöv av att ha en hund som gör det heller, det är lixom det som är charmen med min ras, den älskar alla människor, vem det än är.

 16. Jag såg det där för ett längre tag sedan och kom till samma slutsats som du. Det är ett väldigt dåligt försök till ”reklam”, till och med en helt hundokunnig person borde kunna se skillnaden i utförandet även om de inte kan tala om vad i skillnaden är.

Kommentarer inaktiverade.