Mycket stressade hundar!


Ni som följer mig på twitter eller lyssnar på Sveriges Radio p3 på lördagsförmiddagar vet redan att jag var på radio ett par timmar i förmiddags.

Detta var i programmet ”Christers” där jag var så kallad profilerare.
Det var verkligen skitkul 🙂

 

Följden att vara på radio är att min mejlbox är ganska full.
Nu är jag hemma och slog på datorn och läste igenom mejlen.
Det jag kunde se i dagens skörd är att det är rätt många som frågar om stressade hundar.

Jag har tagit upp det tidigare här på bloggen, men vi kör igen 🙂

Frågorna kommer från instruktörer och från ”vanliga hundägare”.

Vad gör man åt det, helt enkelt, är ofta frågan?

De klassiska metoderna mot stress är att ”vänta ut” hunden. Inte låte den börja arbeta/göra något förrän den är lugn.
På så sätt ska hunden då lära sig att lugna sig innan arbete.

Jag tror inte på denna metod. Jag tror hunden luras!

Hunden lär sig att vara fokuserad, i alla fall se fokuserad ut, annars får den inte börja.
Men jag anser inte att detta sänker hundens stressnivå.

Jag tror vi måste tänka så här –

Vad är det hunden vill?
Vad händer om jag ger hunden detta?

Just stress ligger ofta väldigt nära motivation.
Motivation är något vi vill ha hos våra hundar.
Denna stress/motivation ska vi lära oss att utnyttja istället för att gång på gång försöka förhindra.
Då vi ofta försöker förhindra stress blir det ofta just värre, framför allt över tid.

Att ställa ett stenhårt krav, nästan tvång, på att hunden ska vara lugn är oxå en metod.
Den tror jag inte heller på!   🙂

Om vi tar en hund som ex vis blir hyperstressad då ägaren och hunden kommer till hundklubben. Där försöker nästan alltid ägaren att dämpa hunden innan man gör nåt med jycken.
Detta förstärker istället stressen anser jag.
Man som hundägare ”bråkar” med hunden istället för att arbeta med hunden.

Prova istället att ignorera hundens tydliga stress, släpp ut hunden och börja besöket på klubben med att vara superaktiv.
Ge hunden det den vill ha!

Lek med boll, brottas med hunden, ge järnet några minuter. Efter detta ställer du det vanliga kravet.

Då ska du se att det i alla fall inte blir sämre.

Hunden som stressar som en tok innan ni fått på er kläder då ni ska gå ut.
Prova att chocka hunden genom att släppa ut hunden och stäng dörren från insidan medan du klär på dig.

Har du en fin relation med din hund så kommer den att stå utanför dörren lite förvånad över vad som hänt.

 

Man kan fördjupa sig hur mycket som helst i detta med stress, men generellt menar jag att man ska glömma allt vad ”stressdämpande” övningar innebär.

 

Nu ska jag slänga mig i duschen, hoppa i kostymen och dra på bröllop.
Jag är toastmaster!    🙂

 

11 svar på ”Mycket stressade hundar!”

 1. Håller med om det du säger, men har dock en fråga.

  Att snacka stress och motivation är intressant, men jag tycker att förväntan är lika relevant. Är hunden ex. stressad när man kommer till hundklubben, och man då leker som fan med hunden innan man tränar, kan då inte stressen bli ännu värre på framtida hundklubbsbesök då hunden fått blodad tand? Den förväntar sig helt enkelt något superkul varje gång man åker dit. Sedan är det väl diskutabelt om det är stress eller motivation i ett sådant scenario, men då hunden inte vet exakt vad som kommer hända på klubben så tolkar jag det lite mer som stress i en sådan situation.

  Kan detta inte i sin tur generaliseras så att hunden lär sig att ”om jag drar igång som fan så händer det massa roliga grejer!”? I detta fallet handlar det dock inte om stress utan om att hunden lär sig att den får fördel av att bete sig på ett ”stressat sätt”. Men jag anser att det kan hänga ihop med frågan ovan om förväntan.

  Återigen, jag håller med dig! Den andra punkten om att ”dra fördel” av det är något som potentiellt kan bli jobbigt för hundägare ute i samhället. Men återigen, detta är bara lite teoretiska tankeställare… Att hunden förväntar sig kul på hundklubben och om denna stress/motivation blir värre med tiden så behöver ju inte det vara ett problem. Tvärtom, tycker jag! Mer energi och mer motivation man kan utnyttja i sin träning. Men man kanske borde tänka lite extra på sitt träningsupplägg, så man inte börjar med en platsliggning på en hund som håller på att spricka av upphetsning.

  Men lite teoretiskt snack har väl aldrig skadat någon, som Galileo Galilei sade till påven… 😉

 2. Ja, det här med stress tycker jag är intressant och här beskriver du den sortens stress som uppstår när hunden är super laddad för att komma igång med något den vill göra. Jag håller med dig helt och hållet.

  Men sen undrar jag om den stress du beskriver här är samma sorts stress hundar kan få vid besök hos veterinären eller då hunden befinner sig i annan obekväm situation. Hur tycker du/ni att man skall hantera den sorten stress?

 3. Håller med dig helt och hållet!

  Då jag kommer med min unghund på klubben så är han alltid väldigt taggad och det är full fart som gäller. Även i vanliga vardagen så är det ”go hard or go home” som gäller för denna kille.

  Hur som helst, vad jag insett är att om jag börjar bråka med han då vi anländer till klubben så tappar jag helt motivationen av att följa mig. Så min nya taktik är att då jag kommer till klubben så går vi en liten runda och har skitskojj istället. Kampar med en boll eller någon annan gemensam aktivitet. Resultatet av detta är att vi sedan får en jättebra stund tillsammans på planen, då jag börjar ställa krav och hunden har en bättre stress nivå och motivation som medför att JAG är den roligaste personen i världen.

  Så helt klart, ge hunden en lekstund om det nu är vad den vill. För sedan ska vi ju göra det jag vill =)

 4. Haha det där med att släppa ut hunden i trapphuset ska jag testa 😉 nån gång vid rätt tillfälle 😉

 5. Nja…håller inte med helt. Tror inte man gör det bättre genom att busa upp/ge hunden det den vill ha då den redan är upp i varv/stressad. Man ska nog börja i en annan ende ex. Ta först reda på varför hunden är stressad, vilken situation osv. Vad har du för ras och vad behöver den för att må bra? Framför allt, hur är du själv i den aktuella situationen? Är den stressad pga för lite motion/aktivitet? Har den någon sjukdom, värk?

  Ignorera då den är stressad till att börja med, tillfredställ den först med lämplig aktivitet för den ras du har och motion, givetvis under en längre period. När hunden sen fått sitt och är tillfreds kan du börja träna att den ska vara lugn tex innan du ska gå ut osv. Ha tålamod, var lugn och tyst. Tänk naturligt, menar då; hur fungerar en hund utan människans inverkan. En hund skulle inte vara stressad utan oss människor. Motion/aktivitet, förekom, avleda och beröm, då kommer du långt 😉

 6. Jag tränar enormt mycket passivitet på min valp. Har en australien sheperd. Tycker det är a och o. Men detta ska inte tränas när hunden är stressad, men tror att i slutänden kommer ev stress att kunna ledas bort genom sådan träning. Men som sagt hunden måste veta först vad du vill 🙂

 7. Hoppas du Fredrik utvecklar dig lite om stressade hundar 🙂 Tänkte mest på det du skrev om stressdämpande övningar, vad du tycker man ska man göra istället osv 🙂

 8. Tyvärr, att vara taggad och högmotiverad är inte samma sak som att vara stressad. Har haft en hund som gick upp i förväntansstress. Först tyckte jag bara att det var bra, jag struntade i att han skrek, hoppade upp o bet i mig etc när vi kom till klubben för han var ju så bra att träna med! 100 % fokuserad på appellplanen!

  Men sen kom samma stress även inför vanliga promenader. Så småningom inför all aktivitet. Åren gick och han fick såklart gastrit – magkatarr. Sen fick han spondylos i ländryggen och kunde inte längre tränas och motioneras lika mycket för då fick han ont. Gissa vad som hände med stressnivån då?

  Hög motivation är självklart A och O. Jag leker med mina hundar, kastar bollar etc när jag tränar. Men bara om jag vet att jag har on/off-knapp på dom. Numera skulle jag aldrig låta någon hund bli lika okontrollerat stressad som stackars Dino. Han mådde riktigt dåligt av det!

  Så jag håller med till viss del, det är ett otyg att hålla på att dämpa glada, energiska hundar. Men riktig stress är ett otäckt fenomen, då är hunden helt utom sig! Och det är en helt annan sak än hög förväntan, även om det kan uppträda i dom situationerna.

 9. Motiverad för träning så får hunden upp en viss stress. En hund i balans släpper då den stressen efter träning. Men sen finns de hundar som är stressade dygnet runt. EJ en bra stress. De är ju den stressen man ska få bort. För att sen kunna ha en bra tränings stund.
  Nä Fredrik nu var de ett sånt där inlägg från dig som var lite hej och hå.
  De får inte hundar i vardagen med stress i balans.

Kommentarer inaktiverade.