Kravställning på hund!

Idag har Ice haft sitt barnkalas här hemma.
Han fyllde ju år i måndags, men kalaset var idag………… Puh..  🙂

Vilket tema det var på kalaset ser ni på bilden ovan 🙂


Ice ville ju ha en ödla, som ni kanske kommer ihåg.
Men vi lyckades ju övertala honom att istället fånga grodyngel som vi sen ska släppa ut.
Han fick därför ett fint akvarium att ha ynglen i så länge. Han blev ganska glad 🙂
Det han blev mest glad över var nog krokodilhuvudet som ligger i akvariumet 🙂

 

Kravställning på hunden!
Något jag får en del frågor om hela tiden 🙂

Jag anser att man kan och bör ha en kravställning på hunden både i vardagen och då man tränar ”cirkuskonster”.

Det är lite skillnad på hur man ställer kravet dock.

Om jag lär min hund att krypa på kommando (cirkuskonst) så kan kravet kanske vara att hunden ska lugnt följa mitt vänstra ben i två steg.
Är hunden forcerad i krypet, blir följden att jag inte belönar, utan istället gör om.

Tränar jag sitt på kommando så kanske jag vill ha ett snabbt sättande. Om hunden då sätter sig långsamt, då blir det ingen belöning. Jag gör istället om övningen och belönar endast då hunden sätter sig fort.

”mer” krav än så anser jag inte att man kan ställa på sin hund då man sysslar med inlärning.
Inlärning för mig är alltså då jag vill att hunden ska göra något som inte är naturligt för hunden att göra i denna situation.

Men i vardagen kanske jag tvingas och bör ställa större och hårdare krav.
Min hund är besvärlig vid hundmöten.
Då ställer jag ett krav på korrekt uppförande då vi möter andra hundar.
Detta krav handlar inte om utebliven belöning, utan mer en kravställning från mig som ägare på korrekt uppförande.
Detta krav ställer jag med hjälp av fysisk kontakt, kroppsspråk och röst.
Hur ”tufft” detta krav blir, är det faktiskt upp till hunden att avgöra.

”jag tolererar inte detta uppförande i min flock” – är något jag vill förmedla till hunden.

Så för mig kan man säga att det är ganska enkelt – I vardagen, i situationer som är naturliga för hunden – där ställer jag ett krav på den nivå jag behöver för att hunden ska förstå.

När det gäller Cirkuskonster och inlärning, där fungerar endast utebliven belöning som ”krav”.

 

Nu ska jag åka hem till mina föräldrar och fira deras 45 årsdag av äktenskap 🙂

20 svar på ”Kravställning på hund!”

 1. Glöm inte bara att ynglen måste ha lite fast mark att gå upp på när de blir större och börjar andas med lungor istället för gälar.

 2. Inte många som vet, men det som jag har fått lära mig på naturkunskapslektionerna när jag läste till lärare är att grodyngel är fridlysta och får alltså inte plockas upp. Utan man ska låta dem vara.

  Tycker det är faktiskt trist att det är så få som känner till detta. Vi plockar ju inte upp fågelungar och har dem hemma för att sedan släppa ut dem när de blivit större. En tanke bara!

  1. Måste erkänna att jag haft massor av fågelungar hemma när jag var yngre. Fågelungar som varit skadade, som jag tog ur någon katts mun till ex, och som jag sedan släppte när de var friska och kunde klara sig själva.

   På samma sätt som vi hade harungar som skatorna hackat sönder. Vi hade faktiskt en tax som diade dessa harungar. Sedan hade vi en ”hage” i trädgården, där de sakta fick vänja sig vid det fria livet.
   Då pälsen ofta blir vit där harar haft skador, kunde vi sedan känna igen ”våra” harar i många år efteråt.

 3. Vänner…… grodor är fridlysta, inte grodyngel. Föder man upp grodyngel så måste man släppa tillbaka dom då de blir små grodor på samma ställe man plockade ynglen på. 🙂

  1. Nix inte vad som jag fick veta för ett antal år sedan. Grodyngel är också fridlysta. Tror att det hade med att göra att med arten salamander.

   Och är själva grodan fridlyst så är grodyngel också fridlysta.

   1. http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/djur-och-natur/hotade-vaxter-och-djur/fridlysning/Pages/forbjudet-att-doda-eller-skada.aspx

    Går det att läsa om detta, har kopierat texten här nedan därifrån

    Förbjudet att döda eller skada
    Det är förbjudet att inom landet döda, skada, fånga eller på annat sätt insamla vilt levande exemplar av följande arter.
    Det är också förbjudet att ta bort eller skada dessa arters ägg, rom, larver eller bo.

    b. Groddjur
    Grönfläckig padda (Bufo viridis)
    Gölgroda (Rana lessonae)
    Klockgroda (Bombina bombina)
    Långbensgroda (Rana dalmatina)
    Lökgroda (Pelobates fuscus)
    Lövgroda (Hyla arborea)
    Mindre vattensalamander (Triturus vulgaris)
    Stinkpadda (Bufo calamita)
    Större vattensalamander (Triturus cristatus)
    Vanlig groda (Rana temporaria)
    Vanlig padda (Bufo bufo)
    Åkergroda (Rana arvalis)
    Ätlig groda (Rana esculenta)

    vidare står det:
    Undantag kräldjur och groddjur
    Utan hinder av ovanstående förbud under 3 a. och b. får ägg (rom) och larver (yngel) från vilt levande exemplar av följande arter insamlas i begränsad omfattning och förvaras för studier av utvecklingen, men inte för kommersiella ändamål. Djuren skall snarast återutsättas på samma plats där de insamlades. Förbudet gäller inte heller tillfälligt infångande av exemplar av följande arter för studier. Djuren får dock inte flyttas från platsen och skall snarast sättas tillbaka där de infångades.

    Arterna är:
    Kopparödla (Anguis fragilis)
    Mindre vattensalamander (Triturus vulgaris)
    Skogsödla (Lacerta vivipara)
    Vanlig groda (Rana temporaria)
    Vanlig padda (Bufo bufo)
    Åkergroda (Rana arvalis)

    Frågan är ju.. hur kan man som lekman se skillnad på grodorna. Samt vad innebär snarast? För mig innebär det i stort stor sett inom samma timme som man plockat upp dem. Men för någon annan kanske det innebär flera dagar.

    Det står med på länsstyrelsen hemsida.

    1. Du va en glädjedödare du 🙂 !
     Då har väll var ända unge genom tiderna varit ”lagförbrytare” då,de va väll de roligaste man viste att samla grodyngel i bäcken å se dom växa !
     Ja VET att vi hade yngel i ett akvarium i skolan. (tidigt 80-tal) å följde dom tills dom blev grodor.
     Så ta nu inte glädjen i från Ice utan låt han få ha sina små yngel 🙂 !

 4. Visst är det förbjudet, men detta ”brott” görs av dom flesta barnfamiljer.
  Och visst verkar det som Fredrik med sin son tänker släppa ut dom igen sedan.
  För vem vill ha en massa grodor hemma ?!

  1. Fast jag hävdar fortfarande med bestämdhet att om man ska lära sina barn att inte plocka fridlysta arter. Oavsett om man tänker släppa ut dem sen eller inte. Men alla gör de som de vill. =)

   Vi som arbetar i skolan får stånga oss lite blodiga pga alla föräldrar inte tycker det gör något om man ”leker” lite med grodyngel. Själv står man å förklarar att man inte får.

 5. dessa gulliga barn tack för att vi får se detta glada ansikte på Ice valpar är underbara men dessa barn är ett strå vassare när de är glada. <3

 6. Haha Ser ut som krokodil smile på lille ICE=)

  Om det blir för mycket tjafs om ynglen, kanske ni kan skaffa några små fiskar åt Ice, bara fiskmat! Ska ju var rogivande oxå!

  Om att släppa ut hunden själv, har jag kört med min fröken- hon sitter bara och väntar på att jag ska komma ut i regel! Fast hon älskar att vara ute men inte själv, är jag inne är hon inne spelar ingen roll om dörrn är öppen!
  Däremot har hon vart väldigt bosig när man vart ute med henne och sprungit ut till hundar i uppmanande till lek, Men det är mycket bättre och blir enklare med tiden, nu blir hon ju snart tre så hon har lugnat sig betydligt och mycket mer pålitlig! Även hennes sista löp har gått smärtfritt det ända va att hon tappade aptit och ville helst bara sova!

  Men hon har ett bra minne, härom dagen busa vi lite, tränade lite cirkus konster,, men så fick jag idde torka på vad jag skulle hitta på, varpå Daisy la sig ner på rygg sen satte sig igen och la sig igen och snurra runt- Knas höna,, ligga på rygg – död – och rulla runt körde jag med förra somaren men hon ville ju bara göra det på gräs och hon var inte så intresserad, så jag la ner det tyckte hon kan så mycket annat – men trots att jag inte tränat på ett år så kom hon på det bara så där och tycker tydligen vi ska köra det då hon uppmuntrar´till det!
  Min hund har bättre minne en vad jag har 😉

 7. Visst är även grodyngel fridlysta precis som vuxna grodor, men vem har inte provat fånga/plocka grodyngel i något dike eller sjö som barn? (ca 9 av 10 ungar har testat det).

  Låt Ice plocka grodyngel, barn har jätteroligt med djur och det är nyttigt för alla ungar att upptäcka alla sorters djur, jag har själv varit en unge som fångat grodor, paddor, grodyngel enda sedan jag var samma ålder som Ice, så tummen upp för Ice, plocka på bara! 🙂

  Så länge man har ynglen i ett akvarium och matar dom med t ex fiskmat och sen släpper tillbaka ynglen efter nån ett tag så är det helt ok tycker jag.

 8. Visst är jag en glädjedödare. Det står jag för men jag suckar tungt av er andra med dubbel moral och lider med grodyngel som oftast blir stressade av att flyttas på osv. Men här når jag tyvärr ingen fram gång vilket jag trodde, hos sk djurvänner. 😉

  1. Vist e vi sanna å trogna DJURVÄNNER här på bloggen,så pass trogna att vi tycker barn ska få vara barn !!!
   Hur f-an vet du om grodor blir stressade dom e ju fridlysta ……. Se men INTE röööra 🙂 :-)!!!!!!

   1. Att svära åt mig som vill följa de lagar och föreskriver som finns gör mig faktiskt ledsen. Ni alla som plockar grodyngel som förringar de lagar och förordningar som finns är, ja jag hittar inga ord.

    Se men inte röra i deras egen miljö. Varför kan man inte lära barn vad som är rätt och riktigt. Bara för att man gjorde si så betyder det inte att man måste göra si nu.

    Men frågan är om jag verkligen borde skriva och läsa denna blogg om man blir svuren åt. Bara för att man har en avvikande åsikt, som dessutom stöds i lagföreskrifter.

    1. Oj,oj förlåt så himmla myck’e 😐 !!
     Vem följer upp dessa ”lagförbrytare”……….0:) ?
     GRODPOLISEN……..:-D
     Min gubbe e polis han å min son brukar fånga grodyngel på sommaren de gjorde han som barn….:-D
     Har fortf inte fått svar på hur du kan veta att grodor blir stressade???

 9. Citat: vidare står det:
  Undantag kräldjur och groddjur
  Utan hinder av ovanstående förbud under 3 a. och b. får ägg (rom) och larver (yngel) från vilt levande exemplar av följande arter insamlas i begränsad omfattning och förvaras för studier av utvecklingen, men inte för kommersiella ändamål. Djuren skall snarast återutsättas på samma plats där de insamlades. Förbudet gäller inte heller tillfälligt infångande av exemplar av följande arter för studier. Djuren får dock inte flyttas från platsen och skall snarast sättas tillbaka där de infångades.

  Arterna är:
  Kopparödla (Anguis fragilis)
  Mindre vattensalamander (Triturus vulgaris)
  Skogsödla (Lacerta vivipara)
  Vanlig groda (Rana temporaria)
  Vanlig padda (Bufo bufo)
  Åkergroda (Rana arvalis) Slut citat.

  Jag kan glädjande nog upplysa om att de flesta ”grodyngel” som infångas troligen tillhör arten Bufo bufo, alltså vanlig padda.

  Det finns med all säkerhet undantag, men ser jag till mitt eget område (Nynäshamn) så är det så.
  Och de flesta ser ingen skillnad på grodor och paddor, det ser jag varje år på golfbanan när alla går i ziczac för att undvika ”grodorna” och banarbetarna knappt vill klippa greenerna för att det slutar med massaker.

  1. Som lekman kan man inte med säkerhet veta detta vilken art det är när det är ägg och yngel. Men nu ska jag lägga ner.

Kommentarer inaktiverade.