En idiot till hundägare!

Den ursöta hunden på bilden har inget med inlägget att göra!   🙂

Värmekänslighet hos hundar kan variera, och det relativt mycket.

Vissa hundar kan hantera värmen riktigt bra och det märks knappt någon skillnad på hunden om det är varmt eller kallt.
Detta har givetvis med ras att göra, men det är oxå stor variation mellan individer i samma ras.

Alla tävlingsintresserade som haft en värmekänslig hund vet vad första ”varma dagen” kan vara riktigt negativt på en tävlingsdag.

För vissa ägare till hundar kan det nästan verka som om hunden helt plötsligt blivit sjuk. Så påverkade kan vissa hundar bli.

Man kan träna detta någolunda, men det gäller att vara försiktig.
Värme, sol och hund kan vara en dödsfälla för en hund.

Själv har jag haft hundar som varit känsliga för värme, samt hundar som inte brytt sig om värme ett dugg.
Bland annat min hund Gucci jag hade och tävlade VM med brydde sig inte ett dugg om värme.
Därför var riktigt varma tävlingsdagar något vi älskade, motståndet var inte lika hårt då 🙂

Igår eftermiddag såg jag en riktig idiot som cyklade med sin gamla hund släppandes efter cykeln mitt inne i staden.
Jag stannade honom och frågade om han förstod vad han gjorde mot sin hund. Det gjorde han inte, han var dessutom dryg.
Jag var tvungen att förklara för honom att det inte spelade någon roll om han förstod eller inte.
För om jag såg honom cykla med sin hund en enda meter till skulle jag ringa polisen.

Jag följde honom med blicken i ca 700 meter, då gick han i alla fall.

 

Snälla ni, tänk på hunden i värmen. Även om det inte är så där riktigt sommarvarmt än, så kan det vara för varmt för din hund 🙂

 

God morgon…… 🙂

 

 

28 svar på ”En idiot till hundägare!”

 1. Tyvär så är det gott om sådana idioter,jag sa till en idiotisk husse som cycklar i full fart med sin bc…han ska rydligen slå ihjäl mig om jag öppnar käften igen. Trevlig snubbe:( Svårt att nå fram till idioter dom gör som dom vill…..vad kan jag göra??

 2. tycker allt som oftast det ser illa ut när folk cyklar sina hundar.. hunden får springa benen av sig, tungan hänger och dessutom är asfalt varmt,,, usch! cykar med min skrutta ibland men blir lugna turer o framför allt inte i full solsken, cyklar så hon kan jogga/springa i gräset bredvid vägen, eller cyklar efter en grusväg så hon kan springa lös i skogen runt i kring.

  ne bästa på varma sommardagar måste ju vara skogsturer där det blir skugga åtminstone!

 3. Vad är vitsen med att cykla med hunden, mer än den att man slipper promonera med den. Tycker väldigt illa om det. Det blir ju ingen samhörighet med hunden som det blir vid jogging eller promonad. Är det meningen att hunden ska se cykeln som flockledaren då. Jag mötte en man på cykel men hans hund var lös. Det resulterade i att hans bordercollie rusar fram till mina rottissar o biter min minsta i kinden. Karlfan står några meter bort o visslar i en förbannad visselpipa som hunden skiter fullkomligt i.
  Jag skrek åt honom o hans hund o den gulliga mannen säger till mig att jag verkar lite väl nervös. Jag frågade om han ägde vägen o det gjorde han givetvis inte! Bra sa
  jag då är ju en ursäkt på plats vilket jag fick sen cyklade han iväg fortfarande med en lös hund. Nästa gång jag möter honom ska jag ha mina lösa …. Kan tänka mig rubrikerna i tidningen då.
  13 årig rottweiler med en 2årig rottis till hjälp till attack mot bordercolli Ha en bra dag alla o lämna inte hunden i bilen……

 4. Tror att dessa hundar som får springa vid cykeln, oftast långa pass och ganska fort, ”springer på sig stress” istället för att springa sig trötta. Vilket ägaren förmodligen är ute efter.

  Hundar ska få springa litet var dag, men på sin höjd tio minuter åt gången. De visar inte trötthet på samma sätt som människor gör det får vi ju tänka på. Hundar som blir trötta reagerar med att de inte kan varva ner, de ”kräver mer” och ägarna tror ofta att deras hund måste springa ännu mer för att den aldrig ”får nog”.

  Hundar som alltid är uppe i varv får ofta problem med binjuren pga stresspåslag också.

 5. Min hund (JET) älskar att få springa brevid cykeln. Men givetvis är detta beroende på hur varmt det är ute. Sen blir det aldrig några långa sträckor. Sen så fort hon blått trött får hon åka i korgen istället 🙂

 6. Min bernerflicka blir väldigt varm mycket snabbt, hon påverkas inte mer än att hon blir väldigt flåsigt osv, men det är det man får förvänta sig av en stor svart hund med tjock päls. Vi har alltid med oss vatten på längre promenader och om somrarna svalkar vi helst hunden innan vi går promenader i skogen.

 7. Jag har köpt en cykelkärra till barn som jag sätter min hund i när vi är ute och cyklar (jaktlabbetik). Då får hon springa några hundra meter och sen får hon åka i vagnen! Kanonbra varma dagar då jag vill ut och cykla och motionera!

 8. Jag cyklar med mina tre hundar (samtidigt!), men de börjar bli lite äldre så vi tar det otroligt l-u-g-n-t……. Vi blir faktiskt ofta ”om-cyklade” av pensionärer och joggande ungdomar!

  Hundarna älskar det för det går lite fortare än när man bara promenerar. Sen stannar vi på ställen de kan bada, springa eller nosa fritt. Och för mig är det ett bra komplement för man orkar kanske inte löpträna varje dag.

  Sen såg jag en kommentar om att man inte har kontakt med hunden under cykelturen. Jag håller med… om man använder den där ”spiral” grejen man monterar fast i pakethållaren. Själv använder jag Baggen-bältet runt höfterna där jag fäster kopplen. Sen ska hundarna springa i höjd med pedalerna. Då kan man ha ögonkontakt med de och man har möjlighet att korrigera de i fall att de reagerar på harar, renar, fåglar och vad det nu man möter efter vägen….. 😀

  Slutligen så är det ju självklart att man inte cyklar mitt på dagen i gassande solsken! Vi är tack o lov morgonpigga och cyklar vid 6 på morgonen…..

  1. Tyvärr har SKK flyttat på referensmaterialet, men jag ska försöka leta reda på det igen och uppdatera länkarna. Om någon hittar det, före jag gör, så får ni gärna meddela mig det via mailen: carina snabel-a vovva punkt se.

 9. Bento har det lite tufft i värmen faktiskt. Vi löser det med längre morgonpromenader i gryningen (helt underbart härligt) och med simning. På så vis får han den motion han behöver och resten av tiden vill han helst ligga på rygg i badrummet. 🙂

  1. Inte underligt han har det jobbigt med all den pälsen! 😉

   Men faktum är att även Fatzy har problem med värmen, så även hon trivs bäst tidiga morgnar, med badmöjlighet och kvällar.

 10. Stackars hund, och tyvärr så är det inte helt ovanligt att man ser någon cykla med en äldre och ibland även halt hund i värmen. 🙁

  Annars är väl cykling ett utmärkt sätt att motionera hunden. Kanske kan man själv inte jogga på grund av olika anledningar, och ofta är det väl travandet man är ute efter när man cyklar med hunden. En lös hund galopperar gärna, och helt andra muskler får jobba när hunden travar. Det är väl lite av samma sak man är ute efter när man låter hunden springa på löpband kan jag tänka mig.

 11. HÅller fullständigt med!
  Vi ser alltför ofta överhettade hundar både i vardagen och på tävling/utställning.
  Cykling är en bra motionsform för aktiva hundar, men skall förståss även det göra med måtta och definitivt inte i gassande sol.
  Med önskan om en trevlig sommar!
  MVH Rose-Marie

 12. Nu börjar tiden när det ligger ormar och solar, har en kompis vars hund nu ligger på Strömsholm med oviss framtid 🙁 Och på kvällen när det är svalt surrar mygg och knott runt oss.

  Varken hundarna eller jag vill gå ut mitt på dan, det bästa är tidiga morgonpromenader och lydnadsträning på kvällarna.

  Nä, sommaren är överskattad! Jag och hundarna är överens: vår och höst är underbara årstider, behagligt svala och sköna 😉

 13. Cykla kan man göra tidig morgon eller frammåt kvällen, på dagen i värmen orkar inte hunden så mycket, för oss blir det skuggan och ett varv i spåret i skogen svalaste där ev en cykel tur i kväll för då brukar hon vara pigg! Idag har Daisy fått träffa sotarn svart klädd och hatten på sned och konstiga saker = lite otäckt, men han var van att hundar blev rädd för han i arbetskläder inkl sin egen!
  Men vad är så skrämmande? Samma med barn med hjälm? skulle vilja veta vad som är så skrämmande?

 14. Min schäfer tik lider massor i värmen,måste alltid tänka på det. Och glöm inte bort bilen, fattar inte hur många som glömmer bort hur otroligt varmt det blir i en bil. Ett tips ..skaffa ”solar plexus” att sätta på rutorna i bilen,det blir en otrolig skillnad, titta bak på bilar som inte har solskydd…solgass rakt in och där sitter en stackars hund och flämtar. Reklam för solar plexus finns i nästan alla hundtidningar, Finns i Linköping tel 013 870 41

  1. Så lite så – kan man hjälpa någon att få det drägligare i bilen för sina hundar så ska man självklart göra det (och jag bor ”ett stenkast” från Solarplexius så jag visste den sedan tidigare).

Kommentarer inaktiverade.