Efter hundmötet!

Nu är jag hemma igen efter en lång dag i soliga skärgården. Jag förstår varför det heter Skär – gård!
Jag är nog ganska skär just nu.
Jädrans vilket kanonväder det var idag! 🙂

 

När jag låg där på fördäck med en kopp kaffe i handen så kom jag och tänka på en grej jag varit otydlig med då det gäller hundmöten.
Om man har lite problem med hundmöte och jobbar på detta, då belönar man ofta då mötet går bra.

Men tänk på vad som händer efter ett hundmöte och en problematisk hund. Själva mötet kanske fungerar, men vad händer efter mötet?

Ofta kan en hel del hända som man absolut inte ska belöna. Ex på detta kan vara att hunden drar sig fram till spåret efter den andra hunden, att hunden verkar ofokuserad och kränger till höger och vänster, drar i kopplet med mera……

Ofta sker en del av detta efter ett hundmöte även om hunden inte gjort utfall. Vad ”säger man då” till hunden om man då belönar?

Jo, att det är okej eller till och med bra att hunden engagerar sig i andra hundar!

Tänk på detta, belöna inte bara för att ni lyckas passera en hund, belöna endast då hunden är i balans.
Det innebär i praktiken att ni kan komma att belöna innan själva hundmötet, eller kanske ett 100tal meter efter hundmötet.
Ni måste belöna rätt sinnesstämning hos hunden!!!!!!   🙂

Sorry att jag inte tagit upp detta tidigare 🙂
Ha en underbar fredagskväll

5 svar på ”Efter hundmötet!”

 1. Du glömde nämna att hunden även kan markera med urin efteråt på ”spåret” efter mötet. Har varit med om detta och då förklarar jag vänligt men bestämt att det är ”no no”.

 2. alltid härligt att läsa sånahär inlägg och sen komma på att ”det här har jag faktiskt kommit på utan att läsa det någonstans”.. Min hund gjorde ordentliga utfall när jag fick henne som en omplacering. Jag tog åt mig mängder av olika tips av alla möjliga personer, gick hos tränare och betalade dyra pengar.
  Till sist tröttnade jag och började använda mitt sunda förnuft och se på fan, så enkelt var det. Man måste bara komma på hur hunden själv fungerar och tänker.

 3. Detta är precis vad som händer oss. Min hund går alltid kloss in på vänster sida vid alla hundmöten för att precis när andra hunden passerat göra en liten runda framför mig för att sedan dra lite mot hunden.
  Har tidigare helt nonchalerat allt tills hon slutat och inte gett någon belöning alls. Ska börja belöna när hon bryter.
  Ulrika

 4. Ja, jag håller med i detta att om man har en problematsk hund ska man inte låta den dra sig fram och bestämma att ”dit ska jag!!!”

  Jag har dock låtit min Schäfer få nosa och ta in info om den hund vi passerat. Men har sett till att han är i en lugn sinnesstämning. Samma sak som när han vill lukta på olika dofter (info från andra hundar/ ”pee-mail”) så tillåter jag det, när han i n t e drar sig fram till dem.

  Ingen klapp/leksak/godis/övning/lekstund går upp emot detta för hunden.
  Allt ovanstående är vad vi anser vara belöningar, men hunden kanske tycker att det är en större belöning att ”läsa notiser” efter den passerande.

  Det är iaf min åsikt och jag har aldrig haft några problem med det.

Kommentarer inaktiverade.