Lite smått och gott, men mest om sommar!


Denver i väntan på flytväst och båttur 🙂


Hej Fredrik, min hund älskar att vara i naturen och springa. Men nu sommartid får hon väldigt mycket fästingar. Vi har provat de allra flesta naturläkemedel mot fästingar men inget verkar hjälpa, hur skyddar du dina hundar mot dom små krypen.
Mvh  XXXX

Hej XXXX
De naturpreparat man kan köpa mot fästingar har jag faktiskt ingen riktigt bra erfarenhet av. Nu har jag säkert inte provat alla, men jag vågar inte chansa längre.

Jag använder fästinghalsband alternativt droppar man droppar i hundens nacke.

Prata med en veterinär om råd så hittar du rätt.

En annan sak man kan göra för att förhindra de små fästingarna är att vara väldigt konsekvent med pälsvård efter det att ni varit ute och gått.
Där kan man faktiskt få bort en hel del små kryp innan dom har bitit sig fast i hundens hud.

// Fredrik Steen

 

 

Hej, man ska ju inte ha hundar i bilen på sommaren för att det blir så varmt. Men jag tycker nästan att det börjar bli hysteriskt.
Om jag ska springa in 5 minuter i affären så kan det väl inte vara någon fara även om det är varmt, hur gör du?

Hälsn XXXX

Hej XXXX, här håller jag inte med dig alls.
En hund kan få värmeslag riktigt fort i en varm bil.
En bil i solen får höga och farliga temperaturer för en hund verkligen fort.

Jag har aldrig med hunden på sommaren i bilen om jag ska på olika ärenden.
Då jag måste ha med hunden på grund av andra aktiviteter så har jag alltid hunden i en bur, på så sätt kan jag öppna luckan och parkera i skuggan.
Trots det, så undviker jag som sagt detta.
Tycker du ska tänka till, ha respekt för din hund och värmen // Fredrik Steen

 

 

Hej Fredrik Steen.
Min hund älskar att bada på sommaren. Hon kan bada i princip hela dagarna.
Kan detta vara skadligt för henne, många påstår det?

Vänliga hälsningar XXXX

Hej XXXX.

Det du ska vara uppmärksam på är att hon inte får fukteksem. Det är smärtsamt för hunden och kan vara lite besvärligt att behandla.
Jag tycker du ska vara noga med att undersöka din hund varje dag, samt vara noga med att hon blir helt torr mellan varven.  // Fredrik Steen

 

Hej,
Vad ska jag göra om jag misstänker att min hund blivit biten av en orm?
Hälsn XXXX

Hej, då ska du vinnlägga dig om att hunden inte anstränger sig utan tvärtom tar det mycket lugnt. Sen ska du skyndsamt ta dig till en veterinär.

Ormbett kan vara dödligt skadligt för en hund. // Fredrik Steen

 

Hej, hur gör du med motion på sommaren då det är varmt?
Alla verkar säga så olika. Jag tävlar med min hund och det är ofta varmt sommartid även under tävling och prov.
/ XXXX

Hej XXXX.
Jag har stor respekt för värmen då det gäller mina hundar.
Grundregeln är att jag aldrig motionerar då det är varmt. Detta spar jag till tidiga morgonar eller sena kvällar.
För att förbereda min hund till varma tävlingsdagar så tränar jag ibland mycket korta pass då det är som varmast. Detta gör jag ofta tillsammans med mycket motivation.
Men som sagt, när det är som varmast då får mina hundar generellt ligga i skuggan och vila // Fredrik Steen

 

28 svar på ”Lite smått och gott, men mest om sommar!”

 1. Jag skulle vilja lägga in en ”request” på blogginlägg. Om man får göra det.

  Det är nämligen så att jag sökte mig till ett forum med förfrågan om hjälp & tips på avledande saker jag kunde göra när min unghund attackerar mig med sina hormonella, stressrealaterade utbrott som har gett mig blåmärken både här och där – då fick jag en massa svar om att min hund är ”defekt” på grund av att han är en 50/50 blandning mellan bordercollie och labrador!

  Folk sade att han hade olika egenskaper och överslagshandlingar som krockade – och att det blir ”fel i huvudet” på sådana här blandningar.

  Min erfarenhet av blandraser är tvärtom! Min hunds föräldrar har fantastiskt temperament och han är en jättebalanserad hund i övrigt, jag tycker att det var en enorm massa riktigt elaka fördomar om blandraser som bemötte mig!

  Kan inte du, eller någon annan kunnig, ta upp det här med problematiseringen av blandraser? Jag skulle verkligen vilja höra lite vad ni hundkunniga har att säga om det.

  Jag blev väldigt stött och ledsen av folks åsikter om min hund, när jag aktivt valde de raserna han har i sig, och noggrant valde valp, föräldrar och uppfödare.

  Sen skulle jag vilja veta lite mer svart på vitt exakt vad jag kan tävla i med min hund, och vad jag kan göra för prov med en blandras!

  Det kanske är någonting uttjatat för er, men jag skulle tycka att det var väldigt intressant att få veta lite mer av kunniga individer.

  1. ”… min unghund attackerar mig med sina hormonella, stressrealaterade utbrott som har gett mig blåmärken både här och där – då fick jag en massa svar om att min hund är ”defekt” på grund av att han är en 50/50 blandning mellan bordercollie och labrador!”

   Vad är det för idioter du pratat med? 😛

   1. Jag är inte så kunnig när det gäller avel, men tror RB är inne på rätt spår. 😉

    Mvh,
    Johan

    1. Ja, både ja och nej.
     Blandisar skall visst vara friska i första led, men avlar man vidare så kommer problemen ganska omgående.
     Jag själv har aldrig bedrivit avel på hund men jag läste detta i en artikel nämligen.
     Jag har själv haft samma uppfattning som ni men jag fick vackert revidera den.
     Det verkar ligga väldigt latent och det blossar upp i andra led.
     Detta är ju inget man vanligen uppmärksammar så man inte bedriver avel på blandisar mer regulärt.
     Men ändå kommer alla olika raser ifrån blandisar innan dom blir erkända som en egen ras, lustigt va ?

     1. Kan nog vara som du säger, men frågan är om det något som är uteslutande för blandraser.
      Tycker f.ö. att begreppet blandraser är för trubbigt för att egentligen kunna användas i dessa sammanhang. Blandraser innefattar ju allt från rena gatukorsningar till riktad avel där man använder sig av olika renrasiga föräldradjur (eller samma blandning) för att få fram vissa specifika egenskaper. Tror helt enkelt inte man kan generalisera på det sättet…

      Mvh,
      Johan

  2. Vad bra att du tar upp detta med blandraser jag skulle också vilja veta lite mer.

   Jag är sugen på att köpa en blandras eftersom min erfarenhet är att de är otroligt sunda och trevliga hundar.
   De jag träffat har ju blivit mer eller mindre ”lyckade”. Men ingen av dem har haft fler mentala problem eller sjukdomar än vad de vanliga renrasiga har, snarare tvärt om.

   Sen är det ju svårt att välja ut en blandrashund eftersom de kan bli så olika storlekar och mentalitet. Därmed inte sagt att det är något fel på dem.

   Jag har själv haft flera hundar, min Rottweiler är den jag jobbat bäst med. Men efter att ha träffat trevägskorsningar med Rottis blandat med tex retriever, Schäfer, små sällskapsraser, newfoundland mm så tycker jag att jag hittat rätt.

   De har Behållit rottweilerns mod, självständighet och social förmåga, men är något mildare och extremt följsamma. Samt har ofta en mer sportig kropp som gör att de inte får lika mycket problem med tex höfter och armbågar. (enligt min erfarenhet, jag har ingen statistik som bevisar det)

   Men precis som Amanda sa här ovan så verkar det finnas många som tror att blandraserna skulle ha fler defekter än de renrasiga. Det skulle vara intressant att få mer information om detta.

   1. Jag håller inte med om att blandraser har fler defekter än andra, men de har dock färre på grund av att de inte så ofta har rasrelaterade sjukdomar. Tycker definitivt att du ska ha en blandis om du vill ha det. Vi har 3 stycken chihuahua/yorkshireterrier/shi-tzu blandningar och de är helt underbara!!
    Mvh Sofia

  3. Du kan träna och tävla i viltspår t,ex, det borde passa din hund bra och det kan du börja med på en gång så får han hjärnjympa samtidigt. Du har ju valt en blandning av 2 aktiva men helt skilda raser, Bordern är ju en vallhund och labben en jakthund. Prova träna apportering. Har han labbens sätt och temperament så borde jaktträning och apportering med ”dummys” passa bra som aktivitet.

   1. Det underliga är att det jag läst om Boradorer (som de så fint kallas) är att de INTE ska ha nos att tala om, men däremot hörsel – men min har nos nos NOS. Så nu har jag signat upp oss på viltspår. Det ska bli toppen, men får jag göra prov i viltspår med en blandning?

    Jag vill ju gärna vara aktiv med min hund och träna och tävla i framtiden. Frågan är vad jag får tävla i. Jag trodde inte att jag skulle ha intresse av det när jag skaffade honom, hade jag vetat det hade jag skaffat mig en labbe 🙂

    Sånt är livet, man får göra lemonad av citronerna eller vad de säger!

  4. Håller med RB, vad är det för idioter du pratat med?? 🙁
   Överslagshandling kan ske med både rensrasiga och blandraser, det har inte med ras att göra.
   Det som är intressant är när det sker, om du kan se ett mönster m.m. Lite svårt för en amatör som mig att ge råd bara så där, men det går absolut att få bukt med. När du skrev så såg jag en schäfertik framför mig, där matte hade ungefär samma problem på kurs, men som i slutet av kursen var mer eller mindre kurs 1:a! 😀

   Tyvärr är man begränsad vad det gäller tävlingar, men som någon skrev div spår kan fungera och rallylydnad och agility tror jag är öppet även för blandraser. Vissa bruksklubbar låter även blandraser MH testas om du är intresserad av det.

   Lycka till med lille busen. 😀

  5. Tycker också det är jättebra och intressant det du tar upp, själv är jag uppvuxen med blandras och har en just nu. Jag älskar alla hundar 🙂 Min är Border collie, schäfer och lite labrador. Han är enligt mig den underbaraste som finns och jag har också blivit bemött illa när folk förstår att han är en blandras.

   Vi går lydnadskurs just nu och målet är att börja tävla, så lydnad kan man också tävla i med blandras. Vi kör lite enkla spår som hjärnjumpa ibland också.

   Jag tycker min blandis har fått det bästa av alla tre raserna! Sen kan man såklart gå på nitlotter också, men vad jag har föstått så är blandraser ”friskast” i första ledet. Alltså med två renrasiga föräldrar men jag är absolut inte någon påläst människa så ni ska inte lita på mig 😛

   Sen ska man absolut ställa krav på tycker jag. Kolla så att föräldrarna är testade för rasrelaterade sjukdomar tex, även om man kanske inte vet exakt vad man får kan det vara bra att veta så mycket som möjligt. Jag har koll på min hunds släkt så långt som till mormors och morfars föräldrar. Det tror jag är lite ovanligt bland blandraser, men det är riktigt kul att veta så mycket om hans släktingar 🙂 Min lilla grabb har blivit ögolyst nyligen och senare ska vi även höftröntga honom, bara för att det känns bra att kolla sånt. Vilken bok jag skrev nu 😛

   1. Jag har också blandras border collie, schäfer, sibiriisk Huskeyn!
    Hon gillar sök och kantarellsök, dock måste jag ta lite kurser i sök, då allt börjar bli för lätt, spelar ingen roll om jag random kastar ut något på en åker, hon vädrar i luften och går direkt på, är det godis, så har hon nosen nere men hon hittar snabbt, lika om jag gömmer i träd!
    Jag har aldrig gått någon sökkurs då jag aldrig haft såna hundar, det har varit mera lydnad, hundutställning osv, men det var många år sedan!
    Det jag tycker du ska träna med din hund, är sök, kanske cirkus konster, Agillity och så finns det freestyle träning!
    Men du kan gå lydnads kurser osv! Min hund som valp var hon över energisk, tänkte den här hunden har jag fått för mina synder, Men det gick över med mognaden och rätt stimulans och krav och träning!
    Min hund är lik en schäfer men i mindre format och mindre nos, men många även tidigare schäfer uppfödare frågar osäkert är det en schäfer, jag svarar nej en blandras – några gånger har jag fått till svar – men då är hon den perfekta blandrasen, eller men hon är riktigt fin och trevlig, redan som valp var det folk som fråga om dem fick hälsa och sa redan då det här kommer bli en riktigt bra hund!
    Dem sem sa det hade helt rätt – och hon är den perfekta blandrasen!

    Men tyvärr är det så att folk ser ner på blandras fast det är som Cleas sa!
    Men av de 3 st blandraser jag haft har dem varit minst sjuka och haft minst höftproblem och bäst psyke!
    Bara en hund som var knasig men det var en hund mamma tog hand om – en finskspets/grå hund!

    Så jag instämmer med dem andra vilka idioter!

    Agnetha!

    Blandraser – är det stor hund så schäfer/rottis har jag bara bra erfarenhet av

    mellan stor hund men lite mera aktiv schäfer/bordercollie

    Den ända blandras med schäfer som jag känner inte funkar är schäfer/collie då dem är så olika!
    collie själv är en mysig hund!

   2. Vill bara lägga till att jag såklart inte tror att min hund bara har fått det bästa från de raserna han är. Det är ju bara så jag ser honom för jag älskar ju honom som han är, med fel och birster och allt det där. 😛 Menar ju bara att för mig är han den bästa ma kan ha! 🙂

    Tänkte eftersom Fredrik skrev om att det är konstigt att tro att sin hund bara fått det bästa eller det sämsta från raserna den har i sig så ville jag bara påpeka hur jag tänkte 😛

  6. Hej
   Med en blandras kan du tävla i det mesta, men du får inte lov att tävla i Bruksgrenarna.

   Men Lydnad, Rally, Agility, viltspår, räddningshund och servishund kan du också göra. Sedan är det ju inte sagt att du inte kan träna Sök, Spår, Rapport även om du inte får tävla i det.

   1. Tack för det! Jätteroligt att höra att jag kan tävla i lite saker i alla fall. Även om jag kan träna allt, och det kanske räcker för oss, så är det kul att veta att OM jag skulle känna att ”det här går ju toppen” – jag blir ofta enormt imponerad av min hunds fantastiska färdigheter – så KAN jag tävla. Om om om.

    Jag efterlyser en större organisering av blandraser! Det borde väl gå att ”kontrollera” uppfödandet och avlandet av blandisar om man organiserar kring det bättre (I Sverige iaf). Sen kunde vi ha egna tävlingar och utställningar anpassade för just blandraser. Tänk vad spännande!

  7. OM hunden har två totalt olika rasegenskaper(eller fler) så kan det bli jobbigt för hunden. Tex en labrador som älskar alla och en ras som är reserverad och vakttig istället.
   Labradoren är avlad för att samarbeta med människor, kunna jobba tillsammans med andra hundar osv exakt samma gäller för bordercollien. Jag var och tittade på när dom vallade får och jag kände mej nästan som ”hemma”(tränar massor av jaktapportering) så raserna är väldigt lika arbetsmässigt. Jag tror att det finns bordercollie med när retrievern skapades på 1800talet för att få fram en hund som vill samarbeta.
   MAO, om man ger råd om att hunden har problem eftersom den är en förvirrad blandras så ska man nog tänka till innan…
   Du kanske får problem med att hunden apporterar fåren eller försöker valla änderna(skojar..lite) men jag antar du inte tänker varken jaga eller valla? Jag kan tänka mej att hunden inte ska användas som skydds eller vakthund men för övrigt så kan den säkert bli duktig i det mesta.

   1. Haha, ja det kan ju bli förvirring i vallandet av änderna 🙂 När han var liten så vallade han mina anklar och försökte apportera dem samtidigt UTAN den ”mjuka munnen” som labben ska ha 😉

    Tack så mycket för din beskrivning, jätteintressant att höra det du säger om raserna, att de är så lika. Jag tycker att han verkligen har visat ett fantastiskt temperament, förutom de här små attackerna som han utsätter mig för. Men han är ju unghund. Också 🙂

  8. Hej Amanda!
   Först måste jag beklaga mig över dom idioter som dömer ut DIN hund bara för att den är blandras. Då vet dom nog inte vad dom pratar om. Men ska man införskaffa en valp så är risken för att man får dom efterfrågade egenskaperna av en renrasig hund större. Då en blandras naturligtvis är lite av ett wildcard.
   Men om man vänder på de. Så behöver inte alltid renrasig vara nyckeln till framgång. Som exempel. Då jag rört mig mycket i Thailändska hundvärlden. Så i Thailand säljs många renrasiga hundra på marknad. Vilket ofta är större risk att köpa än en blandras som kommer fån någon granne eller dyligt som man känner. Detta då man i Thailand och många länder driver rena hundfabriker för att profitera på hundar. Dels brukar dom där föda upp hundar utan större koll på föräldrarna. Sen föds dom kanske upp i trånga ohygieniska utrymmen. Vilket kan skapa en psykisk sjuk hund alternativt en hund med en allvarlig sjukdom som gör att den dör snabbt. Och oftast i dessa fall så pratar vi renrasiga hundar. Nu har ju du din Collie/labrador blandning som du vet är balanserad. Och då kan jag inte förstå mäniskor som påstår saker om din hund som är fel. Således så kanske man ska tänka sig både en eller två gånger om man ska skaffa en valp som är blandras. Men det betyder inte att det är fel på blandras. Endast att oddsen för en stabil hund är lägre. Men har man väl vunnit i det lotteriet redan. Så blir det lite patetiskt av folk att påstå att man inte kommer att vinna när du redan dragit en vinstlott.

   Bry dig inte om folk som kritiserar dig för ditt val. Då dessa mänsiskor redan bevisat att dom inte vet vad dom pratar om!

   1. Varför skulle oddsen för att få en stabil hund vara lägre? man kanske inte får en hund som är utpräglad, vallare, väktare eller jägare etc, man får en hund kort och gott är min erfarenhet, klart det finns neurotiska blandisar likväl som det finns dito renrasiga hundar.

    1. Vad jag menar är att en renrasig hund har vissa uppställda kriterier. En blandras kan dock bli lite hursomhelst vad gäller dom kriterier som är utmärkande för raserna om man blandar. Och ibland kan det till och med bli olycklig blandning.

     Sen ska man naturligtvis inte underskatta ägarens roll som är största delen i om det blir en hund med bra eller dåligt lynne. Men i dom flesta fall går det bra.

 2. En fundering angående ormbett. Vi ska ta med vår hund på en kanotfärd i sommar på fem dagar och där kommer det inte finnas tillgång till veterinär om han blir biten. Hur gör man då, finns det något motgift man kan ge själv till sin hund?

  Mvh

  1. Ja, man kan ge antihistamin eller kortisontabletter till sin hund. Kortison är dock kontroversiellt att använda nuförtiden då det delvis motverkar effekten av antihistamin samt (enligt forskning) möjligtvis kan göra mer skada än nytta för din hund. Men det är lite traditionellt att använda kortisontabletter så det tipset lär du få på de flesta människor/bloggar/forum du vänder dig till.

   Kontakta din veterinär om vad du bör ha med dig då du saknar tillgång till veterinär under dessa dagar.

   En sak bör dock sägas om det är en hugghorm – bär hunden! I synnerhet om det skett i tassen/benet. Giftet sprids runt med blodomloppet och om hunden går för egen maskin så sprids det fortare! Veterinärer drar ofta exemplet att det är bättre att hunden blir biten i nosen än tassen. Men som sagt, kontakta veterinär!

   1. Aha tack för svaret RB! Jag gissar att man behöver recept för både antihistamin och kortisontabletter? Och som du säger, det kan säkert finnas fler grejer man behöver ha med sig på resan förutom detta. Det får bli ett samtal till veterinären helt enkelt.

 3. Hej!
  Jag har en 3-årig chihuahua blandis tik som tycker väldigt illa om vatten. Jag vet inte om en anledning kan vara att hon som valp ramlade i våran damm och det dröjde ett tag innan någon såg detta. Detta gäller både när hon är ute i regn och när hon ska bada/duscha. Vi har badrummet där nere och hon vägrar gå ner om inte mamma är där eller hon tror mamma är där. Därför måste jag bära henne ner. Väl nere så vill hon bara komma ut och om dörren är stängd lägger hon sig på rygg. Kallar jag då på henne går det mycket sakta. Hon är långhårig och mycket skit fastnar i pälsen så hon måste badas ofta. Hur ska man göra för att hon ska tycka bättre om vattnet.

 4. Problemet fästingar här är att jag får dem inte hunden. Måste jag ha hunden i bilen när det är varmt. Får motorn vara igång och ACC på. När det är varmt motionerar jag hunden med bad helst när det är som varmast på dagen.

 5. Detta kan ni hälla och sen spraya på hunden innan ni går ut. Jag brukar ta lite på mage och ben.

  Koka 5dl vatten. ½burk rosmarin, lite vitlök och citron. 1-2msk vitvinäger.
  Koka ca 3min. Sila, ställ svalt. Lycka till.

  Jag använder detta då och då. Har som vanligt Frontline i grunden.

Kommentarer inaktiverade.