Blandraser är friskare än renrasiga, men de är sämre mentalt!

…… eller hur är det nu?
Nej, med största sannolikhet inte som min överskrift på detta inlägg!


Lite kul bild tycker jag. I alla fall om man tittar till lite snabbt på bilden. Då kan det se ut som hunden har skägg 🙂

God morgon på er vänner.

Appropå blandraser och påståenden om att de skulle vara friskare eller sjukare än renrasiga hundar, eller att de skulle vara bättre eller sämre mentalt, eller att de skulle tåla annan mat bättre osv, tror jag inte alls stämmer.

Jag tror att blandraser är någonstans mitt emellan då det gäller det mesta.
Blandraser är just en blandning av olika raser och har fått med sig både gott och ont från sina föräldrar.

Att tro att en blandis endast får det goda med sig, eller endast få det dåliga med sig, verkar lite konstigt tycker jag.

Kanske kan någon från Agria knäppa mig på fingrarna nu, men jag tror att blandraser ligger just i mitten av den hälsostatistik som finns hos Agria.
Och det är nog inte så märkligt.
Det finns alltså hundraser som är friskare, och som är sjukare än den genomsnittliga blandrasen.

Personligen har jag inget alls emot blandraser, snarare tvärtom. Men som avelshundar tror jag nog att det blir mycket ”slumpen”.
Därför håller jag mig specifikt till renrasiga hundar.

Vi hörs igen under dagen 🙂

20 svar på ”Blandraser är friskare än renrasiga, men de är sämre mentalt!”

 1. Bra skrivet! Just sista delen skriver jag under för! Jag har absolut inget emot blandraser, kan tycka det är intressant att se hur de olika raserna visar sig, både i utseendet och beteendet. Men jag tycker inte det funkar i aveln, just för att det är så mycket svårare att utse valparnas mentalitet, hälsa och utseende.

 2. Att avla på blandraser tycker jag är obra. Det finns ingen koll hur ofta tiken får valpar. Föräldradjuren är oftast inte kollade. Med det menar jag att de troligen inte blivit röntgad för armbågs eller höftproblem. De är inte kollade mentalt. Andra sjukdomar som kan ligga latent är svårt att ha koll på då det inte finns ett avelsprogram som hos renrasiga. Vidare om man blandar ex en vallhund med en jakthund skapar det en konflikt hos djuret. Är det flera led med olika raser så lär det bli en ännu mer förvirring.

  1. Tror du inte att problematiken där snarare ligger i just att det är så okontrollerat? Om man skapade en bra organisering kring blandras-avel skulle man kunna styra den i en fantastisk och utvecklande riktning! Tror du inte?

   Jag sökte mig till blandras för att jag inte hittade det jag ville ha i de renrasiga hundarna, och jag tror absolut att man kan ha en sund och bra avel i blandraser om man bara organiserar det hela lite! 🙂

 3. Jag har alltid hållt mig utanför diskussionen med blandraser kontra renraser eftersom jag inte är tillräckligt insatt. Men jag har en schäfer/labbe på 16 månader som är en riktig ängel!

  Väljer att aktivt stå utanför den diskussionen eftersom jag tror varken eller. En blandras kan vara mycket bättre både fysiskt & psykiskt, på samma sätt som en renrasig kan det. Jag tror mycket på slumpen oavsett. Men sen som någon annan sa finns det ju ingen som helst statistik vid blandrasavel. Och det kan ju inte vara så bra.

  1. Det med statistik och koll på föräldrarna finns det många som avlar med blandisar som håller koll på. Tar man oxå två renrasig men av olika raser och avlar dem med varandra har man bättre koll på problem som föräldrarna har haft

 4. Jag trimmar alla raser både renrasiga och blandraser, upplever att mentaliteten oftast hänger ihop med storleken på hunden, samt en hel del rasbundet..jag tycker man märker tydligt att flera av de mindre raserna, både då det gäller renrasigt/bland är instabila mentalt. När det gäller de större raserna som jag kommer i kontakt med, så tycker jag att det är samma ras som har problem med just mentaliteten! Likaså är det med tex hud problem, det finns vissa raser som mer eller mindre har problem, där känns det som om det inte är lika utbrett bland blandraserna.
  Upplever flera gånger i veckan hundar som verkligen har problem med mentaliteten, och jag kan verkligen förundras över vilket skit som avlas fram, tänker då i första hand på dessa stackars hundar, som får leva i ett liv med rädslor, hög stress, och beteenden som inte känns okej.
  Jag håller mig själv till renrasigt, där mentaliteten testas och där det finns avelsprogram för att i den mån det går avla sig bort från elände och sjukdomar. Nu inte sagt att det inte finns problem där också, men om man vet vad man vill ha, och har hittat en seriös uppfödare, vilket jag har gjort! Så är det mycket värt!
  Några tankar från mig bara….

 5. Tror heller inte att blandraser är friskare eller sjukare rent generellt än renrasiga hundar.
  Min mest stabila hund någonsin var en blandras och den mest instabila var renrasig.
  Men… blandrasen, den stabila, fick efter en tjuvparning en valp, och den valpen var rena rama katastrofen både fysiskt och psykiskt.

  Hundarna däremellan har varit en salig blandning av renrasiga och blandraser, och deras hälsa har också varit väldigt blandat. Så utifrån min egen lilla statistik, utifrån min egen erfarenhet, så kan man inte generalisera här. 😀

 6. Personligen tycker jag att begreppet Blandraser är på tok för trubbigt för att egentligen kunna användas i dessa sammanhang. Det innefattar ju allt från rena gatukorsningar till riktad avel av olika renrasiga föräldradjur för att få fram nya önskvärda egenskaper.

  Skulle hellre påstå att problemet är oseriös/oansvarig avel, oavsett ”ras”.

  Jag tror att en anledning till varför det är extra viktigt med seriös avel för hundar är att de i mina ögon är det närmaste till ”freaks of nature” vi har idag. Skulle tro att om än inte alla så iaf 99% av alla hundar är ett direkt eller indirekt resultat av mänskligt avelsarbete. Med allt större fokus på rasstandarder, extremt fokus på ett fåtal specifika egenskaper etc. tror jag vi har satt de flesta av de naturliga skyddsåtgärderna ur spel, med resultat där efter.

  Så personligen har jag inget emot blandraser eller blandrasavel. Däremot blir jag förbannad på oseriös avel.

  Mvh,
  Johan

    1. Instämmer med dig Johan och Agnes!

     Vad det gäller mentala biten på hundar/blandraser så kan det ibland bli konflikt mellan de olika raserna!
     Har man likande blandningar där alla är självsäkra och tuffa så är det inga problem enligt mig! Schäfern är ju också blandras från början och vissa är helt otroliga hundar och vissa har mentalitets problem!

     Men blandar man en tuff hund med en lte mer osäker och ängslig ras så blir det nog konflikter i menatliteten!

     Men sen tycker jag man ska titta på sin vackra renras och ta reda på hur många raser har min vackra perfekta renras?
     Så blandras renras alla har ju vart där från början!
     Men att fortsätta blanda raser på sin blandras är nog inte så lyckat, då ska man nog hitta en hund med ungefär samma raser och temprament, men man har ingen anning om vad för sjukdommar som finns bak i släkten så det kan bli fina hundar eller så blir alla sjuka, får svår problem osv, valparna kanske blir för stora och det krävs snitt för att få ut dem och det är ju ingen billig kostnad eftersom det är den ända delen som försäkringsbolagen tagit bort på blandras hundar!

 7. Hej alla har rätt till sina åsikter om blandraser osv men jag kan säga såhär att jag e sj uppvuxen med renrasig schäfer fram tills jag flyttade till fosterhem o där hade dem en blandras mellan bordercollie o schäfer o på nått vis tyckte jag om henne för hon va tryggare i sig sj än naturligt en dem schäfer jag av van vid o då va inte denna blandrasen särskilt aktiverad eller tränad utan abra naturlig o sprang o lekte på gården o följde med ut i hagen o hämtade hem hästarna o trots höftfel levde hon tills hon vart 12 ett helt normalt liv. Jag älskar dock ännu renrasig schäfer o även Siberian Husky som jag sj ägt innan men tyvärr tror jag ejd et e rasernas fel om dem inte blir bra utan hur man väljer att avla på dem o med vilka föräldrar osv sen e det väldigt tråkigt attd et e lätt för prsoner som inte borde ha djur att köpa blandras o avla på somd em själva känner för det

 8. Jag har en blandis som är BC, rottis, schäfer, labbe…
  Hon ser ut som en schäfer men liten som en bc…. Ett underbart temperament och hon älskar att träna.
  Funderar även på att ta en kull på min tik innan jag steriliserar henne men dock osäker än.
  Men nästa hund blir en renrasig hund =)

 9. SKK har en hel del regler som deras uppfödare måste följa ex hur ofta en tik får paras, och hur gammal/ung hon får vara. Rasklubbarna har dessutom ännu mera regler för sin valphänvisning. Jag tycker detta är bra och ett kvalitetsmärke. SKulle ej köpa blandras. Är hunden höfledsröntgad? Ögonlyst? Har tiken rätt ålder/mognad för att bli mor? Valparna veterinärbesiktade och vaccinerade? Tyvärr skiter många som bedriver blandras avel i detta. Jag tycker inte man ska bidra genom att stoppa pengar i skojares fickor. OM ni köper blandrasvalpar, STÄLL KRAV, FRÅGA, och var extra kritiska.

  Jag vet att det även finns oseriösa SKK-uppfödare, men de blir iaf kontrollerade och kan bli uteslutna om de inte sköter sig.

 10. Hej jag håller med att om man ska ha en hund till en speciell uppgift ska man självklar välje en hund som är ämnad till den uppgiften. Jag vill däremot avla på min blandras kille och föra han gener vidare.. Han är så himla fin arbetsvilligt och sammarbetsvillig. Han är en blanding av labrador och dobermann.. Han har bra psyke och han skulle aldrig skada någon eller något, han skulle aldrig bita en annan hund även om den hunden bet honom. Situationen har uppstått och han förvånade mej rejält med att bara stå och titta på mej och bad mej att få den andra hunden att sluta bita honom.. Det tar honom sammanlagt 3o minuter att lära sej ett nytt kommando/trick.. detta i en tränigns intervall på 10+10+10 minuter…. Det spelar ingen roll vad det är jag vill att han ska göra så gör han det… Jag har lär honom springa på väggar, han är kickass på agillity och han är min lilla cikushund. Jag har haft honom i snart 5 år, han är snart 6 år gammal. Jag har velat föra hans gener vidare under 4 års tid, men jag har inte ennu hittat den perfekta tiken för det endamålet. Jag tänker inte para honom med villken random tik som helst bara för att han är är en blandras, utan jag vill hitta den bästa tiken jag kan hitta för honom.. Jag har en blandras tik hemma, men jag skulle aldrig para dom 2 för att det skulle bli en kull mycket instabila hundar… Jag är noga med att hitta den rätta tiken för honom så att hans avkomma kan komma att bli så lik honom som möjligt i temprament och utseende..

 11. Hej
  Jag har haft både renrasiga och blandraser, måste säga att mina blandraser har varit bäst. Men man ska ju inte blanda hursom helst, måste titta lite till vilka raser man sätter ihop. Såg ett program en kväll om avel bland våra renrasiga hundar och det var skrämmande att se t.ex engelsk bulldog hur den så ut ursprungligen och hur vi människor har avlat fram den nu fruktansvärt. Programmet tog upp just Engelsk bulldog, mops, boxer, basset och sharpei stackars hundar. Kan inte andas riktigt och mycket lätt för att få bakterier i alla vecken. Men detta gällde engelska uppfödare, hoppas att svenska uppfödare tänker mer på vad hunden egentligen är till för, jakt, vall, vakt eller sällskap.

Kommentarer inaktiverade.