Nakenbilder på mig!

Ni som följer mig på twitter vet att jag jagar mot ett sundare liv och en friskare och bättre kropp.
Tack alla ni som kommer med bra tips och ideer via twitter, dels för min onda axel men också allmänna träningstips.
För en vecka sedan vägde jag 99,1 kg, nu en vecka senare väger jag 97 kg.
Det handlar i princip bara om motion, träning och hundmotion.
Maten struntar jag i, jag vill leva oxå 🙂

Min Twitter –    #Fredrik_Steen, där förnedrar jag oxå ner mig med nakenbilder då och då (inte helt naken så klart)    🙂


Bilden har inget med inlägget att göra!

I går blev min 5-årige stabyhoun, kastrerad efter många jobbiga perioder (när granntikarna löper) för både hund och matte/husse.
Han är inte världens tuffaste hund (fast han drar på sej skinnpajen ibland vid hanhundsmöten).
Har hört att försiktiga, lite veka hundar kan bli ännu osäkrare efter kastrering.
Att man måste träna bort osäkerheten.
Och det så fort som möjligt.
Men hur??
Detta med kastrering anser jag att man har lite övertro på, både då det gäller positiva effekter så som negativa.
Två klargöranden först –
1/ Jag pratar nu endast om beteende. Rent veterinärmedicinskt har jag ingen kunskap.
2/ Jag generelliserar i detta inlägg. Självklart finns det individer som inte stämmer överens med det jag beskriver.
När det gäller frågeställningen ovan så blir jag bara mer fundersam. Detta är alltså inget jag känner igen och kan därför inte svara på detta.
Jag ska tillägga att jag dessutom är en aning tveksam till de ”påståenden”  frågeställaren refererar/hänvisar till.
De hundar jag ägt eller har umgåtts med visar få och små tecken till förändring efter kastrering.
De förändringar jag generellt har märkt är enligt mig och de hundar jag umgås med mycket små .
Jag vet trots allt att det finns hundägare som säger sig ha märkt stora förändringar på sin hund.
Några utav dessa ska vara positiva, men också en del negativa.
Jag har också blivit upplyst om att kastrering enligt någon undersökning kan förvärra hundens tillstånd då det gäller beteende.
Sanningen av allt detta vet jag ej.
Personligen rekommenderar jag aldrig kastrering (om det inte handlar om sjukdom), men med det menar jag inte att jag har helt rätt.
Jag tycker också det kan kännas lite fel att ”skära” i friska hundar.
Om….. det inte ger någon effekt – då är det ju helt onödigt (i Sverige)
Om….. det ger en effekt – då blir jag orolig för att vi under tid förändrar hundars beteende till det negativa. Detta eftersom vi då mer sällan ser ett schysst resultat av vår avel.
Här kan man tycka mycket annat och jag är långt från ett facit i detta ämne.
Hur tänker och tycker ni?
🙂
Godmorgon på er 🙂

48 svar på ”Nakenbilder på mig!”

 1. Eftersom jag är en av dem som av någon outgrundlig anledning ofta råkar ramla över en blandis som det är synd om….o går på det varje gång….(inget ont om det, mina två bästa hundar han varit oreggade schärar, varav den ena blev inofficiell SLCH) så kan jag se fördelar med kastrering. De ska helt enkelt inte avlas på. Min förra hanne (en av de oreggade schäfrarna) var vass redan som liten. Vi kastreade honom vid 9 månaders ålder, innan han fått till det ”riktiga” hanhundsbeteendet o vi L-testade honom vid 1 års ålder med 250p. Om vi INTE kastrerat honom är jag rätt övertygad om att han blivit besvärlig. Han var dominant så det räckte ändå i umgånge med andra hundar. (du träffade honom i Kungsör för ett par år sedan men då var han gammal). Kastrerar man i tid tror jag att man tar udden av vissa oönskade beteenden.
  Att kastrera en redan vuxen hund som är jobbig tror jag däremot ger liten effekt. Då rör det sig om inlärda beteenden.
  Kastrater har, utifrån min erfarenhet, också en benägenhet att lägga på sig i vikt, något man bör tänka på, o så kan pälsen förändras, ofta blir den tätare o lockigare, vilket inte alltid är önskvärt.

  1. Mia nu går jag från ämnet, men måste fråga dig vad ni gjorde för L-test där ni lyckades få 250 poäng, och vad säger de poängen?
   Jag är mest nyfiken, då jag L-testat ett antal hundar, och tycker resultats protokollet kan vara en aning förvirrande. Ibland är en 5:a kanonbra, ibland är en 1:a kanonbra. Ex. så vill man ju gärna ha en 1:a på skott, gärna en 4 på hälsning både på hälsning, samarbete och hantering.
   Men hur jag än räknar, så kan inte jag få ihop det till att hunden ska kunna få mer än 165 ”poäng”.
   Finns det flera olika L-tester? Snälla förklara gärna för jag är väldigt nyfiken. 😀 😀

   1. Hej Eva!

    Jag tror du blandar ihop ett L-test med MH 🙂
    MH är en beskrivning, det som du har gjort med dina hundar, L-test är ett Lämplighets-test, för t.ex. en ev. framtida Polis eller väktar hund.

    //Anna

   2. Såg nu att jag skrivit fel, det ska vara att man gärna vill ha en 4:a på kontakt – både på hälsning, samarbete och hantering.
    Kan lägga till då att en 5:a kan vara lite föör bra om hunden ska gå som tjänstehund. 😉

   1. Fattade inte va jag gjorde de blev vist lite felm,men Frågan va ställd till ”Mia Pettersson INGEN annan….!

  2. E det inte en FÖRDEL om hunden e lite vass!
   Inte ska man vara tvungen att ”knäcka nötterna” för den sakens skull??

  3. En fråga till kan man verkligen kastrera innan dom e könsmogna?
   Tror inte det….. men jag kan ha fel?

   1. Det är klart man kan, man kan kastrera så snart man har testiklarna nere. Varför skulle man -inte- kunna det? Rent medicinskt, alltså. I USA tex, kastreras ofta valpar före leverans.

    Dessutom, om man vill undvika juvertumörer hos tik så rekommenderas att kastrera dem före första löpet. Det är ju många hundar som inte ska avlas på, så varför ha kvar könsdriften egentligen? Och varför är det en så het fråga på just djuret hund, när det inte är en tillnärmelsevis lika het fråga när det gäller andra djur som tex katter och kaniner, eller grisar/hästar?

    Varför är hundars testiklar mer värdefulla än katters?

    Nej, jag är ingen ”kastrationsivrare” men jag är heller inte så totalt anti kastration som många andra verkar vara. Det är tydligen en väldigt emotionell fråga, det här.

 2. Jag har vägt fram och tillbaka, och letat info, åsikter, expertutlåtanden, erfarenheter på forum osv osv. Jag har frågat folk på stan, i hundparkerna, vänner och bekanta, veterinärer. Ja jävlar vad jag kollat runt och nu sitter min kille här – utan bollar.

  Det JAG kommit fram till av alla mina egna ”efterforskningar” är att motargumenten för kastrering oftast är av ytliga anledningar (så som pälsen) eller att man lägger en mänsklig värdering i själva handlingen (att det är ett ”övergrepp”). Eller någon form av etisk diskussion till det (är det rätt/fel av människan att besluta/stympa djuret).

  Argumenten FÖR kastrering är medicinska och beteenderelaterade vilket jag ger ett tyngre övervägande. Generellt – vad jag förstått det som – så blir hanhundar lugnare av kastrering. Men det är det enda jag kunnat se som en genomgående erfarenhet. Sen är det massa olika individuella erfarenheter som skiljer sig jättemycket, men generellt sett: lugnare.

  Sen är det det här med testikelcancer och livmoderproblem som man slipper. Och ska man inte avla så måste det ju vara skönare för hunden att slippa gå runt och ha massa hormoner och behov som de ändå aldrig kommer att få ”utlopp” för? 🙂

  Sen så kan man ju absolut tycka att det är onödigt att skära i en frisk hund, men sen så tror jag ändå att det är skönare för en hund i stan att slippa bollarna och alla hormoner som kommer med dem.

  Eller?

 3. Jag är av samma åsikt som du Fredrik. Förstår inte riktigt varför man ska skära i fullt friska djur…
  Har aldrig kastrerat någon av mina hundar (4 tikar 2 hanar), jag har aldrig ens funderat på att göra det.
  Man ska ju också ha i åtanke att en operation är ALLTID en risk. Och har hunden inga bekymmer så förstår jag inte varför man ska utsätta den för den risken?

 4. Håller med Fredde, att inte skära i friska hundar. Beteende får ägarna jobba på, när de nu köpt hund. Vet inte, men enligt nån veterinär, ändras hormoner, de kan bli aggresiva. Rätt skrattretande, då man hör att de vill kastrera för aggresivitet. Sen är det inte fel om den stackars hunden är sjuk och lider.

 5. Jag tror inte att man kommer tillrätta med varken beteende eller psyke hos en hund genom att skära av dem testiklarna – det är inte där problemet sitter. Däremot kan man komma tillrätta med det hormonpåslag som stressar hundar på ett ganska onaturligt vis när de lever så tätt inpå varandra som de gör i normala bostadsområden.

  En hund som inte ska avlas på mår helt enkelt bättre av att slippa hamna i stress och beredskap som det innebär att ha en eller flera löptikar i ”sitt” område. Osäkra hundar kan förstås gå upp i varv av den testosteronrush det innebär att ha en löptik i närområdet, och då försöka tala om för resten av hundpopulationen att bruden visst är hans.

  Men generellt förändras inte beteende/psyke nämnvärt, åtminstone inte hos de hundar jag har erfarenhet av, vid en kastration. Varken aktivitetsnivå eller vikt har heller varit problem, däremot har aptiten ökat markant. (Vikten går ju att styra med kost och motion.)

  Men den generella åsikten är att ”han blir ju lugnare” – det är en ”gammal myt” som är svår att få bort och jag tror den hänger samman med att förr kastrerades nyttodjuren som man inte kunde styra könsdriften på, djur som lever med brunstperioder såsom hästar och nötkreatur, och det är just vid brunst som dessa blir ”lugnare” då de inte längre har testosteronet som styr deras artspecifika könsbundna aggressioner – och detta kan man ju då faktiskt dra paralleller med till våra hanhundar – de går inte upp i beredskap så snart de har en löptik på området, för de har helt enkelt inte samma (köns)drift som tidigare.

  Men i min erfarenhet är detta också det enda som ändras. Ja, förutom att aptiten ökar, då.

  I övrigt så styr man beteende med fostran och inlärning, precis som jag tror du är inne på här ovan. Att kastrera en frisk hund gör den varken mer väluppfostrad eller lydigare, inte heller kan man skära bort mentaliteten/nervkonstitutionen som folk tycks tro…

  1. Kunde inte sagt det bättre själv. Det är väldigt stressande för hanhunden att gå runt med mer eller mindre ständigt hormonpåslag som den oftast inte får ge utlopp för.

 6. Jag tror ändå att man kan lämna diskussionen om huruvida folk struntar i uppfostran och använder kastrering i uppfostringssyfte? Har jag aldrig hört talas om att folk generellt sett gör?

  Kastrering är, vad jag förstått, ett komplement för att ”ta udden av” dominans/stress-beteende. I varje fall vad jag förstått det från diverse veterinärer.

  När det gäller ingrepp så tycker jag att veterinärens rekomendation väger tyngst, eller har jag fel? De vet ju risker osv.

  Är ni av annan uppfattning?

  1. Nå´t kompliment, till va då??
   Du kan väll INTE operera bort ett beteende ???
   J-ligt fel av vet att ressonera så!!

 7. Jag funderar starkt på att sterilisera min tik, mycket för att hon mår inte bra innan löp, under löp och efter löp – hon tappar all energi & livsglädje verkar det som + att man åtminstone förebygga sjukdomar som löp & skendräktighet medför. Personligen är jag som de flesta här inne – jag är emot att skära i en frisk hund. Ett ingrepp är ett ingrepp: men jag tycker så förbannat synd om Iza att hon ska behöva gå igenom det med löp och sånt helt i onödan. Det är nästan 4-5 månader på ett år som hon drabbas. Som nu innan förra löpet mådde hon så dåligt att hon inte ville äta eller dricka två veckor innan löpet och allt all bara skit.

  1. Men liten då! 🙁 Stackars Iza.

   Jag valde att kastrera min hanhund därför att han har en sådan hög energinivå att han gör sig själv skada, mig skada och inte kan ha roligt i sin lek med andra hundar för att han fixerar sig vid att rida på tikar.

   Med det vill jag säga att jag inte tycker att man ska ha dåligt samvete för att man opererar en frisk hund, eftersom att det är en åtgärd för att förbättra livskvalitén.

   Så jag ser det bara som att jag har förbättrat vårt liv tillsammans! 🙂 Mot nya äventyr!

  2. Jag skall sterilisera Roxie. Hon löper en evighet och dessutom blöder hon massor.

   Jag vet med säkerhet att jag inte vill avla några hundar – jag har inte tid, kommer inte att ”ha hjärta” att sälja/ge bort valparna och min man kommer garanterat att ta skilsmässa 😉 . Dessutom tågpendlar vi varje dag och det är ett helvetet när det kommer okastrerade hanhundar in i kupen 😀 😀 :D…

   När hon löper måste man ha henne kopplad HELA tiden när man är ute med henne – det kan inte vara jätte kul för henne…

   Idag skall Chanel ta Roxie till veterinären för att göra ett ultraljud och få svar på om Roxie är dräktig på riktigt eller bara skendräktig…

   Jag förstår dig till 100% Emil och jag är inte heller för onödiga ingrepp – vare sig det är människor eller djur – men i det här fallet gör jag ett ”undantag” eftersom jag ser inte ingreppet som onödig till 100%

    1. Akilles är oskyldig, Roxie är fortfarande oskuld – hon är bara skendräktig 🙂 🙂

     1. Sara A. Vad menar du med att hon behöver mycket motion??? Jag trodde inte jag behövde göra något. Berätta mera är du snäll…

     2. Jag är inte Sara men jag tror att hon menar att man ska motionera hunden lite extra under skendräktigheten, av. dra ner lite på maten också – för att minska chansen för att tiken ska börja ”mjölka”

     3. Att allt skall vara så ”komplicerad” 🙁 … Jag som var så glad att hon hade börjat äta så himla bra, men var lite ”irriterad” över att hon hade blivit så ”seg” på promenaderna….

      Ja, ja. Kul att lära sig något nytt varje dag 😉 …

      Tack för mycket för infot 🙂

     4. Japp Emil så menade jag och det är lätt dem blir depppiga under skendräktigheten vilket oxå förhindras och om hon adopterar leksaker eller något annat föremål och bäddar ska föremålet tas bort! Skriv skendräktighet på en söktjänst så kan du hitta råd och info!

     5. Men Sara A, det var det jag gjorde ju. Jag sökte information om skendräktighet på en söktjänst – ni är min ”söktjänst” 😉 🙂

      Varför ger du mig alltid rådet om att söka mig någon annanstans??!!! 😉

     6. Haha Agnes 🙂
      Ibland kan vi vara bra söktjänst! Men internets info el agria har mycket tips och trix, om jag inte vet något eller är osäker gör jag som du frågar här men jag letar mycket info på datorn om olika saker som kan vara farligt, osv, vad man kan göra själv! Så det var bara för att du kan läsa olika tips och råd! det brukar ju finnas olika info om raserna en rottis som är skendräktig behöver så mycket motion, så här beter den sig osv!
      Så bara därför! Kram

  3. Oj så mycket löp? Dem tikar jag haft och har är 3 veckor 2 ggr året!
   Fast jag har oxå tänkt tanken då hon blir så trött och sover i 14 dagar och äter knappt dock är det 6000kr minst för sen operationen visst försäkringen sjunker med 10 procent i års kostnad

 8. På senare tid har det kommit kemisk kastering, vilket kan vara ett alternativ eller ge en fingervisning om hur en kastering påverkar hanhunden, utan att man skär i den. Den är inte permanent utan går att återkalla.

 9. Vi har vår hane kastrerad för han mådde dåligt när tikar löper och bor man i ett samhälle löper det nästan alltid en tik. Vi har haft andra bekymmer med honom men jag tror att kastreringen varken gjort till eller ifrån. Det är snarare Husse som varit hemma ett år och jobbat med hunden som gjort skillnad. När det gäller löptikar mår vår hund mycket bättre. Vår förra hane brydde sig inte så mycket om löptikar.

 10. Kan inte du skriva ett inlägg om det här:

  http://www.youtube.com/watch?v=1gtr-F2zxAU&feature=plcp

  Jag själv har problem vid hundmöten och har prövat massor av metoder, utom bland annat denna. Skulle vilja veta om det här är en bra eller dålig metod om man har en hund som blir väldigt, väldigt (!!) fokuserad på hundar.. Jag vill ju inte förstöra och göra saken värre.

  Så snälla rara Fredrik, du kanske skulle kunna hjälpa mig med mitt hundmötesproblem.. 🙂

  1. Hanna: Kanske kan det här vara en hjälp. Det finns filmsnuttar på Youtube också. (Jag kan inte se till vilken film du har länkat då jag sitter på jobbet och inte har åtkomst till det) .

 11. Rent principiellt håller jag nog med om att man inte bör ”skära” i friska djur, men måste nog ändå svikta lite beroende på syftet. Personligen önskar jag att fler kattägare tog sitt ansvar och kastrerade sina (ute)katter då det är på tok för många halvförvildade katter som far väldigt illa idag.
  Ser man på hästar är det ju nästan mer regel än undantag att man kastrerar hingstar då valacker generellt är betydligt mer lätthanterliga och lugna (i närheten av ston). Dock så kastreras de tämligen unga, innan alla hormonstinna beteenden triggas igång, med nackdelen att de inte blir lika pampiga rent fysiskt.

  Ser man då till (han)hundar tror jag att borde funka tämligen likadant med dem för testiklar har väl ändå samma funktion hos alla däggdjur!? Dock tror jag att grejen med kastration är att det inte tar bort vissa beteenden, det förhindrar att de uppstår. Men har de väl uppståt är det nog för sent.
  Därför tror jag att om man ska kastrera så ska man göra det i tid (innan hunden blir vuxen), annars får man nog leva med de beteenden hunden har.

  När det gäller beteenden kopplade till sjukdom eller det som Emil beskriver så får jag låta det vara osagt då jag inte ha någon som helst kunskap eller erfarenhet av det.

  Men detta är ju som sagt bara mina funderingar baserat på egna erfarenheter och vad jag lyckats läsa mig till och bör således inte tas för mer än så…

  Mvh,
  Johan

 12. ”Elvis” är 1½ år nu och jag kastrerade honom när han var drygt 1 år. Detta gjorde jag för att jag umgås väldigt mycket med min dotter och hennes tik + att Elvis skvätte inne hos min dotter och när vi hälsade på hos andra tikar, så Elvis fick ha skvättskydd. Elvis slutade att skvätta, han brydde sig inte varken när Pixie eller andra tikar löpte. Hemma på tomten sitter han gärna och kissar. 😉 Så vi upplever det bara positivt.

  Mvh Inga-Lill

 13. Jag hade en hane som låg innanför dörren och flämtade och gnällde så fort en grannhund löpte. Från början när han var runt 2 år så var det tikar inom en km men tillslut var det en radie på 5km (vi bor på landet) Han for illa inne eftersom han inte kunde koppla av, han gick oss på nerverna och han rymde och gick som en knasig Zombie rakt mot vittringen. Hann han gå 100 meter innan vi såg honom så fanns det inte en chans att stoppa honom.
  När han var 5år så kastrerade vi honom och allt elände försvann på några veckor. Vi märkte inget av att han blev förändrad mentalt, han blev inte lugnare eller tjockare osv. Han hade inga problem varken före eller efter med tex andra hanhundar.

  Jag antar att det är som med allt annat, en individfråga…

  Det bästa vore om man skrev in i avelsdata att hunden är kastrerad och ev. orsak. Då skulle uppfödare(och andra) se trender och planera aveln bättre. Antagligen en önskedröm för många hundägare skule strunta i att anmäla till skk och många uppfödare skulle inte vilja att det anmäldes till skk…

 14. Kastrering är helt sjukt ! Det borde avlas på indvider så vi får fram trevliga hanterliga hundar, inte ta bort hela hundens personlighet. För att ägaren inte klarar av sin hund. Finns inte på kartan! De som ringer oss och vill ha valp och ens andas ett ord om att kastrera tackar vi nej till. Det har ingenting med om man ska använda dem i avel eller inte.
  Usch blir så upprörd att jag inte kan skriva en vettig mening.

  Frågan är om man ska fundera två eller många gånger extra innan man skaffar en hund man inte klarar att hantera eller hund överhuvudtaget. Många skaffar inte hund som passar, utan det som är häftigt eller tycker synd” om.

Kommentarer inaktiverade.