”Koppel av, koppel på”


Jag har fått några mejl om vad och var jag dömer i år.
– I början av Juli dömer jag en Schäferspecial i Örebro tror jag det är.
– Sen dömer jag valpar på SSM i slutet av Juli.
– I Augusti dömer jag avd C (skydd) på SM i IPO för Schäferhundar.

Nu vet ni det 🙂   (för de som undrade alltså)

 

Hur tränar man en hund att kunna gå lös? (man bör trots allt visa hänsyn och följa gällande bestämmelser)

Just detta, att en hund kan gå lös bredvid ägaren är nog mångas dröm.
Det är faktiskt inte så svårt att få till som många tror.

Väldigt enkelt handlar det om två saker –
– Att hunden vill följa dig, tycker du är intressant och rolig.
– Att man som ägare har full kontroll på hunden och kan ”bryta” i princip allt hunden vill göra med endast ett kommando.

Så att lära en hund detta behöver inte handla så mycket om att träna hunden lös.
Det handlar snarare om att lära hunden att jag själv är roligast och mest intressant i världen.
Detta kan man mycket väl göra i koppel eller i lina.
Ibland kan man låta linan eller kopplet släpa efter hunden, men man kan ha det där som en extra säkerhet.

Sen måste så klart hunden ha klart för sig att om du ”höjer svansen” då lyssnar hunden.
Alltså detta med relation, kommunikation och ledarskap.

Många tror att detta med att ha hunden gå lös är en speciell träning, men det hävdar jag att det inte är.

Målsättningen både då du har koppel på hunden eller ej tycker jag ska vara densamma. Att hunden följer dig och är uppmärksam på dig.

Personligen tränar jag aldrig ”gå lös” på något annat sätt än vad jag tränar mina hundar i koppel.

De stora problemet med detta tror jag blir tydliga om man delar upp detta.
Ett uppträdande är acceptabelt då hunden är i koppel, ett annat gäller då hunden är lös.
Detta är att be om en hund som så fort den kommer lös hittar på bus och inte lyssnar.

Din målsättning med hunden, oavsett om den har koppel på sig eller ej, är att hunden följer dig, att hunden lyssnar på dig.

Krångla inte till det i onödan, det gör du om du tänker för mycket på koppel på, koppel av 🙂

God morgon på er!

 

 

8 svar på ””Koppel av, koppel på””

 1. Får nog skriva under på detta oxå. Jag har gjort mycket av det Fredrik beskriver här som att ha samma (nästan iaf.) regler när hunden är lös som kopplad samt ha kul med hunden och även ställa krav på att hunden ska lyssna när jag väl säger något. När hon var valp hade jag henne lös nästan hela tiden så jag tror att det blev lite av vana eller det naturliga läget för oss.

  Mvh,
  Johan

 2. I Gävle där jag bor har vi enorma problem med lösa hundar. Jag förstår att man vill ha sin hund lös. Men kan man inte visa respekt för sina medmänniskor och koppla hunden när dom får möte .. då tycker jag att man kam ha hunden kopplad för jämnan. En vanlig företeelse är en person med två hundar, och den ena är lös. Mitt i innerstan. För mig som hundägare handlar det om en säkerhet för mig också. Tänk om hennes hund går fram, och min hund gör något. Trots att det råder koppeltvång i Gävle innerstad så skulle min hund vara den ”skyldiga”.

  Jag undrar bara om du har några tips på hur man kan få folk att förstå och faktiskt koppla hunden utan att man behöver be om det … Och även om jag kommer hundlös så.kan folk vara hundrädda! Nästan alla man möter har inte ens en koppel med sig. ”ja men han är Såå snäll”. Bara för att du tycker att din hund är underbar och t betyder inte det att alla tycker det. Bra inlägg iaf 🙂

 3. Som Benny Österström en gång sa:

  – ”Det finns många stora magneter där ute för våra hundar, t ex löptikar etc., och enda sättet att konkurrera med de stora magneterna är att skaffa många små magneter som har en totalt har större dragningskraft än den stora.”

 4. I mina ögon handlar det också om respekt….för dom hundrädda som upplever lösa hundar som ett potentiellt hot, hur mycket ”ordning” du än har på din hund. Och att tänka på att du är i juridisk mening skyldig om din hund, även om du befinner dej på motsatt sida av gatan, skrämmer en person så den t ex trillar av en cykel. Självklart ska du kunna ha hunden lös ibland, men dom flesta kommuner har ”koppeltvång” även om just det ordet inte används….
  Glad midsommar på er!

Kommentarer inaktiverade.