Kravställning är bra, men tyck oxå till!


En ball bild från min kommande bok – “Stora Hundboken”   🙂
Foto – Linus Nilsson

 

God morgon på er.
Idag är jag återigen på ett alldeles lysande humör  🙂
(men det är jag ju nästan jämt å andra sidan)

 

En kravställning på en hund ska INTE skapa rädsla eller osäkerhet!

Jag pratar ofta om kravställning, om att ge hunden ramar att leva i, om att inte tjata men då jag säger nåt ska hunden lyssna osv………..

Just detta skapar lite diskussion, det har jag sett i min mejlbox om inte annat 🙂

Om jag säger åt min son Ice med sträng röst – “Ice, gör inte så där!”
Då slutar Ice med det han gör och frågar direkt – “varför får jag inte göra så?”

Om jag säger samma sak åt ett barn som jag inte känner överhuvudtaget, vad händer då?
Det är nog lite olika i och för sig, men det troliga är en helt annan reaktion.
Kanske tystnad, sen en springande unge bort från mig, eller liknande.

Detta beror på att Ice känner mig, är trygg med mig.
Har man en relation med en individ där trygghet och kärlek finns i massor, då kan man också ställa krav utan att det blir osäkerhet och rädsla.

Så åter igen hamnar mitt resonemang i  – relation!
Att ha en dålig relation med en hund, men ändå försöka ställa krav, det går inte.
Det kommer bara att försämra relationen.
Så enkelt är det!

Ni som sett mig arbeta med hundar “live” vet att jag först blir en rolig kompis med hunden innan jag börjar träna med hunden.
Ni som sett mig “live” har också sett mig INTE arbeta med en hund, har hört mig säga till ägaren – “Jag är ledsen, men jag vill inte arbeta med din hund. Gå hem och glöm problemen en stund. Ordna din relation med hunden, bli kompis med hunden sen kan vi träna”

Ledarskap är bra, kravställning är bra………. men bara under förutsättning att man har en fin relation med hunden, inte annars!

Nu vill jag att ni tycker till………. och det rejält!   🙂
Klicka på länken, titta och tyck –
http://youtu.be/aIUXCz4f4PA

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

27 Inlägg för Kravställning är bra, men tyck oxå till!

 1. Stefan Rosén skriver:

  Jag kan bara sätta högsta betyg.
  Om vi mäniskor skall lära ås något så ska man använda så många sinnen som möjligt.
  En text kan man misförstå, det har vi alla varit med om på blågen.
  Med jud och bild blir det mycke tydligare.

 2. Jeanette Kutsomihas skriver:

  Toppenbra med film, hittade även flera andra jag vill se!
  Självklart är relationen (grunden) viktigast, jag har jobbat på den i 6 månader nu.. Kanske dags o börja fostra lite nu 😉

 3. Kenneth Melander skriver:

  Kanon!!

  Ett jättebra sätt att förtydliga och förklara är ju en liten filmsnutt 🙂

 4. Per skriver:

  Toppen bra med film, men filmen är hög,smal jag tror du håller mobilen på “tvären” ? håll den upprätt så blir det större bild när man ska titta 😉 så har det varit för mig iaf.

 5. alfahonan skriver:

  Bra initiativ !
  Men du,vänd på telefonen 😉

 6. Maya skriver:

  Toppenbra presentation.
  Bra relation är ju grunden till ett bra samarbete.

 7. Susanne skriver:

  Bra, men du får inte byta ut att du skriver också. Och så är det bra om filmsnuttarna är korta, max 5 minuter. Man kan ju inte sitta och smyga med att titta på långa filmer när man är på jobbet 🙂
  En fråga på innehållet i filmen: om man har fler hundar i samma hundgård, och två är lugna medan den tredje hoppar, hur gör jag bäst då? De som sköter sig borde ju få sin “belöning” så de förstår vad jag är ute efter.

 8. Carina skriver:

  Jättebra idé! Fortsätt med den! =)

 9. Agnes skriver:

  Det här med att filma är en jätte bra idé Fredrik. Precis som Stefan Rosén skriver här ovan så är det lättare att missförstå en text än vad det är att missförstå det vi ser med egna ögon.

  Det jag tycker du kan göra bättre är att använda dig av hundar som inte är lika “väluppfostrade” som dina egna hundar. Denver var alldeles för väluppfostrad för att din poäng skulle bli förstärkt av hans beteende… Om du skall visa hur man gör med hundar som drar i koppel eller är “hundaggressiva” så bör du inte använda hundar som varken drar eller engagerar sig i andra hundar…

  Men du kanske får massa bra tips och idéer via twitter 😉 😀

 10. Margit Evertsson skriver:

  Hej Fredrik.
  Jag vet inte im det var min dator det var fel på, om inte så filmade du med stående telefon. För jag fick bara en bild i mitten på skärmen. Hade gjort susen om du filmar med liggande, som det blev nu blev det för komprimerat. Men din ide är strålande, hoppas verkligen att du inte ger upp ide´n. Ett tips på en utmärkt liten videokamera som du kan göra lite allt möjligt med Sony Handycam . En videokamera som du tar med dig lika lätt som en mobiltelefon.
  Ha det gott och lycka till med ditt filmande.
  Margit

 11. Cicci skriver:

  Håller med de övriga, kanonbra med videoblogg…också. 🙂 Även om du såg väl avlång ut. 😉

 12. Emmelie skriver:

  Jättebra med videoblogg, lite konstigt format dock.
  Mer sånt! 🙂

 13. Vovva skriver:

  *tummen upp*

  Man säger ju “en bild säger mer än tusen ord” – så med andra ord borde en liten filmsnutt säga mer än en roman 😉

  Som någon skrev här längre upp – korta filmsnuttar. Det är bra. Oftast vill man inte titta på för långa filmer när man sitter framför datorn – inte jag i alla fall. Det är för många andra sidor och saker som tar uppmärksamheten. Blir det lite “dött eller tråkigt” på filmen så hoppar man vidare OM det är för lång tid kvar. Men är filmen kort 2-5 minuter, eller helst inte längre än 4 minuter, så “står man ut” och ser den till slut. Det är något jag tänkt på när man hoppat runt på Youtube och kollat filmer. OM inte filmen är VÄLDIGT intressant, bra eller på något sätt fångar din uppmärksamhet, då kan man kolla mycket längre.

  Bättre då att dela upp en längre film i flera korta, med tydliga avdelningar.

  Fortsätt gärna att komplettera din skrivna blogg med filmat material – Det är bra!

 14. Nina skriver:

  Kanonbra!!!
  Jag har tidigare kommenterat och påpekat att jag du ofta säger vad man inte ska och vad man ska göra men inte hur. Nu blev det solklart vad du mena. 🙂

  Fortsätt gärna så här.

  Kram

 15. RB skriver:

  – Kanonbra initiativ!
  – Fortsätt gärna.
  – Denver <3

 16. Agnetha skriver:

  Jag håller med det tidigare personer skrivit. Filmklipp är ett bra komplement, det blir färre missförstånd när man faktiskt ser hunden än när man får en förklaring på situationen i text form. Sen är det alltid bra att tilltala fler sinnen vid inlärning.Själv har jag dyslexi och då är tal alltid att föredra framför text. Även om man kan ta sig igenom text så krävs det en mycket större kognitiv ansträngning än att lyssna.

 17. Anki skriver:

  Tyckte detta var jätte bra. Mer sånt 🙂
  gärna hund explodera mot katt, vilka krav ställer du hur gör du?
  Vet att jag tjatar om detta katt jakt, men har svårt att förstå hur det går till.
  Hälsningar från sjukhus sängen har fått lite motgångar igen
  men allt löser sig :-))

 18. Nina skriver:

  Jättebra! Men jag säger som flera andra. Vänd på telefonen. 😉

 19. Mia V skriver:

  Den var bra men håller med dom andra, vänd på telefonen och ha bara korta snuttar på videobloggen. Det är jätte bra att du visar konkret hur man ska göra i vissa situationer istället för att skriva det för det kan ofta misstolkas. Jag tycker som ovan att du kan visa på hundar som inte är så uppfostrade som dina.
  Jag regerade på en sak att Denver bara springer rakt ut utan att du har sagt nåt. Du pratar ofta om att hunden ska “fråga” om den får göra nåt. Min hund har detta inpräntat så han skulle aldrig springa rakt ut från dörren, hundgården eller bilen innan jag har sagt varsågod.
  Jag förstår att det inte var det som du skulle visa, utan hopp på buren, men trodde att Denver hade det “i sig” att man “frågar” först 😉

 20. Claes skriver:

  Klockrent med film.
  Knepigt format bara 😉

 21. Johan skriver:

  Tycker oxå att detta är grymt bra initiativ! 🙂

  Mvh,
  Johan

 22. Isabell skriver:

  Mycket bra idé!!

 23. Alexandra skriver:

  Jag tycker att det är skitkul att du videobloggar, dock var väl bilden inte den bästa. Blir samma sak när jag filmar med min iPhone och har den upprätt, lägg mobilen (antar att det är en sådan du filmar med) ner istället så får du en bredare bild och även mycket bättre kvalité när du laddar upp sen.

  Skitbra annars! Du är jätteduktig!

 24. Axel och jag skriver:

  Videosnuttar och tex är bra. Vi har alla olika inlärnigsstilar. Videon får vi både se och höra vilket är hjälp för många.

  En fråga från en okunnig. Kan man dra paralell med barn/hund i deras beteende/behov av uppmärksamhet?( Du säger ju att vi inte skall förmänskliga hunden)T.ex att negativ uppmärksamhet är bättre än ingen uppmärksamhet alls? Utan kontakt/relations finns man ju inte.