Detta vill jag slå ett slag för igen….

Idag har jag återigen haft en körig dag.
Arbete, arbete, arbete…. några möten som både har varit fysiska, men oxå över tel.
Jag tycker möten över telefon är besvärligt, speciellt nu eftersom alla pratar i mobiltelefon och inte tänker sig för då dom åker in i en tunnel eller annat. 🙂

Sen har jag oxå skrivit en krönika/artikel till en tidning, vilket jag gör varje månad.
Denna gång tar jag upp ämnet motion.

http://www.youtube.com/watch?v=ttmmHrAA1vE

Klicka på länken för att se filmen!

Jag vill alltså återigen slå ett slag för fysisk kontakt. Jag får så mycket frågor om olika sätt att belöna hunden, om olika sätt att tillrättavisa hunden.
Ibland verkar det som att man glömmer bort att hunden är ett levande ting som precis som vi människor behöver fysisk kontakt och beröring.

Godis, bollar och annat kul är superbra saker, men fysisk kontakt är ännu bättre.
Glöm aldrig bort att ”grejor” endast är ”istället för”.

Prova nu att umgås med hunden precis som vanligt, men helt utan att prata med hunden. Ta i hunden, använd ditt kroppsspråk….. du kommer att märka hur effektivt detta är.

Jag får frågor som – ”är det bättre att ha stryphalsband på hunden då jag ska tillrättavisa?”
”vilken leksak är bäst då man ska belöna sin hund?”
Och så vidare……

Jag har aldrig stryp på någon hund, jag bryr mig sällan eller aldrig om vilket koppel eller halsband hunden har på sig.
Jag tänker inte så mycket på vilken typ av boll jag ska belöna med………. Jag tar i hunden!
Vill jag visa min hund att – Så där gör vi inte! – Då tar jag i hunden.
Vill jag belöna min hund – Då tar jag i hunden!

Vi får inte tappa bort detta, vi får inte glömma detta!
Titta på hur hundar är mot varandra. De biter, brottas och är fysiska mot varandra både då de ”bråkar” och när de leker.
Hundarna gör ju inte fel mot varandra.
Är det inte bättre om vi anpassar oss lite efter deras sätt att kommunicera, istället för att försöka lära dom hur vi kommunicerar.

Med tanke på en hel del mejl jag fått idag, kände jag att det var dags att lyfta detta igen 🙂

 

54 svar på ”Detta vill jag slå ett slag för igen….”

 1. Håller med här faktiskt. Nu verkar det som om man sätter lite för mycket tilltro på klicker t.ex. Vad händer den dag då klickern ligger hemma ?
  Detta var något man varnade mycket för förut, att inte alltid mata hunden med godis då den gjorde minsta rätt, för när fickan var tom så var du inte lika attraktiv för hunden längre.
  Man vara bara en godis/foder automat helt enkelt.
  Då är det väldigt bra att man har den relationen med sin hund att röst och berörning används vid beröm samt ev. korrigering, för röst och våra händer har vi med oss överallt.

  Men detta är min övertygelse 😉

  1. Nu måste jag rätta dig litet. En klicker är inte där för alltid. Har man med klickern och godbitar lärt en hund ett beteénde så behöver man inte vare sig klicka eller mata hunden sedan.
   Träningen med klicker går ut på att lära in ett beteénde och gå från klickljudet till ett verbalt beröm/smek/lätt beröring för att bekräfta att det hunden gjort är rätt. Man ska alltså fasa ut klicker och godis över tid.

   När man sedan vill lära in något nytt, så tar man fram ”verktygen” igen.
   Trodde detta var något som ”alla” visste.

   Jag har med hjälp av klicker och godbitar fått mina hundar att passera andra ekipage, men jag klickar inte längre, matar inte heller utan bekräftar på andra sätt ist.

   1. Eller, om man vill förbättra något inlärt, så tar man kanske fram klickern.

    Jag har ju flera gånger tagit upp just detta, att många låser sig vid klickern och sagt:

    KLICKERN ÄR INTE OBLIGATORISK för att ”klickerträna” …

  2. Claes, du har helt missförstått detta med ”klickerträning”, skulle jag vilja påstå.

   Ni låser er för mycket vid ”klicker + godis”.

   Jag ”klickertränar”, men använder ytterst sällan den fysiska klickern och godis, och det finns en bra anledning till det.

   Min hund ser/såg inte godis som BELÖNING, och godiset blir då helt verkningslöst, har ingen som helst effekt.

   Även jag, gillar just den videon från inlägget ovan, och jag tog väl upp det som exempel på ”belöning” här i en bloggkommentar, på min sites ”fan-page” och twitter-kanal, dock fick jag en hel del negativa meddelanden privat om hur jag kunde dela den videon med Fredrik Steen.

   En bra anledning: Jag leker på exakt samma sätt med min hund, alltid gjort det med mina hundar. Jag håller dock inte med om ”ledarskapssnacket”.

   Tycker många här inne på bloggen har en massa åsikter om klickerträning utan att ha en susning om vad det egentligen handlar om. Man har ”bara hört” andras åsikter och tagit den som sina egen (inte sagt att detta gäller dig Claes, generellt sett bara)

   Ingen som funderat på att gå en klickerkurs bara för att? Lära sig lite mer om hundträning? Ni kanske får en ”aha upplevelse” om hur effektivt det kan vara 😉

   1. … och, jag använder mig av min röst, klapp och kel, som belöning … eller just leken ovanför, för som sagt, det har jag alltid med mig 😉

    Viktigaste kontentan av att träna/uppfostra hund: Ha fungerande belöningar!

    Fungerar inte godis, skippa det, hitta något annat som hunden ser som belöning.

    Många har fel belöningar, de tror de belönar hunden, men hunden ser det inte som belöning, och därför står man och stampar på samma ställe, utan att gå framåt (problemen blir inte bättre, snarare sämre)

    1. Ja, jag håller med om belöningar. Det vi ser som ”belöning” är inte samma sak som det hunden tycker om. Ibland kan belöningen vara att nosa där en annan hund har gått, att svara på ett ”meddelande” få en uppskattande blick av föraren. Om man hela tiden matar sin hund, och tror att den ser det som belöning kan det sluta med en överviktig, sjuk hund ist.
     Tar man alltid fram en leksak, så kan det ev. leda till stress. (En tanke jag haft ett tag.)

     1. För mig handlar det om att hitta många olika fungerande belöningar, med olika värde för hunde.

      Vissa belöningar ligger långt ned på önskelistan, andra högt upp.

      Varför är det bra?

      Jo, för då har man ytterligare sätt att berätta för hunden hur ”bra” den utförde ”beteendet”. Jättebra så faller ”jackpoten” ut (det som står högst på listan), var det godkänt, men inte mer, kommer det som ”står långt ned på listan”, och så har man hela spannet.

      Sedan behövs det lugna belöningar och fartiga belöningar, och allt däremellan 🙂

      men, överlag är vi människor lata, och tror att godis/boll etc. ÄR belöning, utan att kolla upp hur hunden uppfattar godis/boll …

      Bra läsning: Genomtänkta belöningar > http://www.skogsborg.net/hundartiklar/genomtankta-beloningar/

   2. Men du måste väl ändå hålla med om att namnet (klickerträning) är väldigt missvisande? Det öppnar upp för missförstånd om inte annat. Tyvärr kanske man ska säga också.

    1. Det är ett himla problem att allt ses som ”svart eller vitt” – att folk har så svårt för nyanser när det gäller hundträning….
     Om något inte funkar = prova något nytt = överraska hunden och bli intressant 🙂
     Klickerträning är ju just vad det säger – träning, efter träning så kan man om man behöver belöna med röst, fysisk kontakt osv….sedan om något falerar kan man ju tillfälligt förstärka med k-träning igen om det behövs….

     1. Precis!

      Man vill att kommandot ska få samma effekt som klickern och beteendet i sig bli belöning. På det viset kan man ”kedja ihop” långa serier av olika beteenden, man kan gå ett helt tävlingslydnadsprogram där hunden blir ”självbelönad” moment efter moment … det är DIT man vill komma: Kommando > utföra beteendet (moment) = BELÖNING!

   3. Bra att du säger att jag har missförstått, för det har jag nämligen.
    Men som alltid när det gäller nått så måste man vara tydlig.
    För ingenstans står det att ” byt sedan ut klicker mot verbalt beröm…bla bla bla”
    Nä det beskrivs bara hur man skall klicka in och sedan hur man skall använda den praktiskt, men aldrig när man börjar plocka bort den.

    1. Man behöver inte byta ut belöning, det är individuellt. Även inom ”klickerträning” finns det de som är ”fundamentalister”, allt är svart/vitt, det ska vara ”klicker + godis” hela tiden, de har enligt mig inte sett helheten … detta har dock blivit bättre, det var värre förr 😉

     Som sagt, även inom klickerträning är vi individuella, vi tränar olika på så sätt att vi använder olika belöningar, vissa använder inte klickern, vi tränar individuellt som hundtränare och beroende på vilken hund vi har, men vi har ett gemensamt ramverk kan man säga.

     Ramverket består av:

     Positiv förstärkning (vi belönar det vi vill se mer av) och negativt straff (som betyder att vi ”plockar bort” en belöning (belöningen uteblir) (något som hunden vill ha, när den inte gör något korrekt)

     Det vi inte använder oss av är: Positivt straff och Negativ förstärkning.

     Men, även inom ”klickerfolket” så är det många som inte tänker på att i vissa lägen går det inte komma undan att använda sig av negativ förstärkning, och många använder det UTAN att ens förstå att de gör det, när de skvallertränar hundar med diverse rädslor t ex …

     Vill du veta mer om klickerträning tycker jag böckerna ”Skjut inte hunden” skriven av Karen Pryor och ”klickerträning för din hund” skriven av Morten och hans fru på Canis.

     Skjut inte hunden är mer teori och klickerträning för din hund är en hel del teori och en hel del praktiska övningar.

     1. Men, väldigt många som klickar säger inte så som du gör nu.
      Jag har uppfattat det som att man inte ”klickertränar” på rätt sätt om man inte alltid och i alla sammanhang klickar för ett beteende och då måste man alltid ha med sej klickern (OM det är det hunden är inklickad på man kan ha annat än en klicker försås).
      Om man väljer att ha klickertänket i all sin träning av hunden men inte vid promenader och hemma så gör man inte rätt.
      Många gör ju så och tycker det fungerar kanonbra, säkert har dom klickat in vissa ”vardagslydnadbeteenden också men eftersom dom inte alltid klickar precis allt så gör dom felaktigt.
      Varför då, undrar jag?

     2. An, själv har jag har ALLTID klickertänket med när jag umgås med min hund, oavsett om jag har klickern med mig eller inte, om jag är ute på promenad/bara är i vardagen eller tränar för något specifikt (lydnad, spår/sök eller vad det nu kan vara)

      Och det stämmer, man måste ju även då se till så att t ex ett ”BRA!” får samma innebörd som klickern, men att säga att man ”gör fel” när man klickertränar utan klicker, ja … då tycker jag man är ”ute och cyklar i det blå”.

      Det allra viktigaste är att ha med sig ”ramverket”, att verka inom det (positiv förstärkning och negativt straff … i viss mån ”utsläckning”, vilket jag själv inte är så förtjust i att använda)

   4. Jag testade för ett tag sedan och det var fascinerade hur snabbt det gick. Men jag kände att det inte var min grej bara då jag ansåg att jag kan lika gärna använda min röst och sedan belöna. Men vem vet, jag kanske plockar fram klickern igen då du har förklarat en del på andra poster i denna tråd 😉

    1. jag anser inte att man ”gör fel” när man klickertränar och ”socialbelönar” (t ex klappar, kel, röst) … det är HUNDEN som bestämmer OM den ser det som belöning.

     ALLT som hunden ser som belöning = RÄTT belöning …. oavsett om vi ”klickertränar” eller tränar mer ”traditionellt a la Fredrik Steen” … för även där är det så att de flesta ”slentrianbelönar” och ”tror de belönar” med boll/godis/klapp/röst och allt vad man använder som belöning 🙂

    2. En annan grej med klickern, speciellt om man tränar för tävling, så är klickern snabbare och mer ”korrekt” i kommunikationen med hunden än rösten, man kan snabbt ge information till hunden med en större precision än med rösten … men om man inte tränar för tävling, utan bara för ”vardagslydnad” tycker jag att rösten fungerar precis lika bra 🙂

     1. Då är det ju långt fler som klickertränar på ”riktigt” än vad jag uppfattat det som.

      Dom som jag känner tränar/tävlar lydnad med klicker och tänker nog i hög grad på det i andra sammanhang också. Dom påstår att dom inte tränar med rent klickertänk.. Det dom gör som jag antar är mot klickerlagen är att harkla sej och säga typ-nu gör vi om. Men, deras hundar gillar att träna så jag ser det knappast som mer än utebliven belöning. För vissa hundar kan det ju tom vara belöningen att få göra om…

      Jag tar aldrig tag i mina hundar(behövs inte) belönar bra saker med lek/godis, och när vi tränar in nya moment så är mitt bra detsamma som en klicker.
      Jag har ett nej att ta till men det ordet lärde sej min ena hund första veckan han var hos oss och han ville sno av kattmaten. Jag lyfte upp honom och sa bestämt nej vilket lärde honom ordet nej och att låta bli kattmaten.. Det är enda gången jag tagit i honom och den enda gången han inte lyssnat. Jag tränar massor med samarbete så därför får jag ju en hund som alltid lyssnar förstås. Inte för att han blev skrajsen när jag lyfte upp honom..
      Det är 6 år sedan nu och handen på hjärtat, nog har dom flesta vid något tillfälle korrigerat mer även om man har klickertänk?
      Alltså i 6 års tid, aldrig en korrigering, bra belöning när han gjort något kanonbra även när han kan uppgiften och BRA-GODIS när han lär sej nya moment. Med ditt klickertänk så måste det ju vara rätt även om jag inte har någon klicker?

     2. Du har så kloka ord, Patrik. Jag använder klickern som man använder en kamera, för att ta en ”perfekt bild”. Hunden gör det jag i tanken tänkt och jag klickar berömmer med röst och belönar därefter genom att låta hunden göra det den tycker är roligast (kanske nosa i marken, komma fram till en stolpe, el.dyl.) Omväxlande med godis/lek/kel.

      Det finns många sätt att använda klickerträning på. Endera använder man redskapet klicker, eller så använder man övningarna och har klickertänket utan redskap, man kan klicka strax innan godiset kommer, man kan klicka/berömma med röst och sedan belöna.
      Finns säkert fler sätt. Bara det fungerar och man ser det resultat man vill, så är det rätt.

     3. An

      många har ett ”felkommando”, som betyder: Gör om, gör rätt, annars blir det ingen belöning”

      Man kanske säger: ”Ha, ha … det där vart inte så lyckat”

      Likadant har man olika signaler för när träningen börjar och när träningen slutar …

      finns lika många varianter på ”rätt klickerträning”, som det finns klickertränare. Det som är gemensamt, är det ramverk jag skrev om tidigare.

      Tycker det är lite ”snobberi” över att ”man måste använda klicker för att klickerträna” … OCH det finns andra varianten också, de som använder en klicker UTAN att klickerträna, men lika fullt påstår att ”de klickertränar” vilket de inte gör, för de använder sig fortfarande av ”positivt straff” (korrigeringar som försöker få ett beteende att minska, vilket inte är ”klickerskt” eller vad man ska säga)

      Alice & Flocken

      Tack!

     4. Jag plockade fram klickern bara för att motbevisa hur kass den är 😉 . På 5 minuter så stod vår HH med framtassarna på en låda och jag tränade lite bakdelskontroll, gjorde sedan likadant med vår schäfer och det tog nog bara 3 minuter så stod hon med framtassarna på en låda, körde samma övningar där också.
      Det är skrämmande att en klicker är så bra för beröm !!!
      OBS. vår schäfer är aldrig inklickad, hon har bara sett/hört träning med vår HH.
      Det gör det ännu mer skrämmande !!

    3. Du har nog rätt i att det finns ett visst snobberi och fanatsikt tänkande runt klickermänniskor. Det är himla synd för blir det för mycket av jag har rätt-du har fel så kan man inte påverka andra. (det finns snobberi överallt men just nu är det klickertänk)

     En sak som fick mej att sätta i halsen var när du skrev i alltomhundar(heter det så?) om stryphalsband. Folk som fördömt allt förutom belöningstänk försvarade strypet. Där hade du 100% rätt enligt mej.

     1. An

      Ja, det är hyckleri tycker jag, att så benhårt tro på belöningstänket, försvara det i vått och torrt, men inte ser det ”brutala” med ett stryp?

      Funkar inte för mig, därav jag är motståndare till stryp, halvstryp etc …

 2. Puh!
  ÄNTLIGEN har jag läst ifatt 18 månaders inlägg och kommentarer. 😉
  Det tog sin lilla tid, men nu har jag lärt mig en massa saker plus att det känns som jag lärt känna alla ”stammisar” här vilket oxå är kul.
  Får hem min lilla schäfervalp om ganska precis 2 veckor, så det kommer bli en intressant tid framöver.

  På återseende. 🙂

 3. Åh vad det ska bli roligt med vinter och snö att leka i! I vinter ska min hund köras in! Några tips från coachen?

  En fråga: kan hunden påverkas av att jag har en ”uniform” som tas på varje gång vi ska träna (typ hundtränarväst eller liknande). Vad ar ni för erfarenheter av det?

  1. Ja, din hund påverkas !!!
   Den kommer påverkas av det ni gör tillsammans, alltså du ger en signal.
   Detta används med fördel inom hundar !!!

 4. Snälla Fredde !!
  Se till att snacka med AGRIA ang. all j*vla spam på denna blogg !!!
  Det bara öser in i varje tråd du har startat !!!
  Du må vara duktig på hund men detta med spam osv. är inte din grej då jag redan mejlat dig om detta 😉

 5. Har aldrig tänkt på det förut, men nog tar jag lite väl mycket i halsband och koppel istället för direkt beröring. Tror det blivit en form av lathet. Det är mycket smidigare att ta i något som är förlängt så behöver man inte böja sig ner.

  Bra att du påminner mig om sånt här Fredrik. Mina hundar mår så bra av din blogg ^^

   1. Självkontroll Cicci 😉
    Har heller inte så lätt för att vara tyst 😉 men kul när hunden börjar undra varför – när man lyckas 😉

 6. Emellanåt när våra två schäfrar busar med varandra, vilket händer en hel del, så brukar jag hoppa in och bita och brottas lite med de två, det tycker vi är skitkul 😀 Man får släppa loss lite och lägga sig ”på deras nivå” med och inte bara de på vår 🙂

  1. Haha. Lite så gör jag med. Hoppar inte in bland hundarna, ofta är det rottisarna som brottas, eller min äldre rottis och schäfern. Men när det är rottisarna och schäfern inte är med där, så bjuder jag in honom till att brottas litet med mej. Gör en ”lekinvit” mot honom och sen busar vi en stund.

 7. Jag och min sambo har testat detta med att busa med vår hund ett tag nu. Hon är en 1-årig Dogo Canario. Det går ibland jättebra men oftast så spelar hon över direkt och biter sönder våra kläder, bits för hårt m.m Självklart avbryter vi då ”buset” och hon bryter då också ganska bra. Detta inträffar trots att hon fått bra med motion och mental stimulans innan.
  Vill också påpeka att hon har otroliga problem med att skiljas från mig och min sambo (typ om en av oss hoppar på bussen och hon står kvar på busshållplatsen med den andra), och vill gärna hoppa och nafsas så fort hon återser oss (särskilt min sambo). Skulle verkligen vilja kunna busas och brottas med henne utan att detta händer, ngn som har tips på hur jag och min sambo kan gå till väga?

Kommentarer inaktiverade.