Vildsvin kan vara farliga………..

Idag slutbesiktigade jag mitt hus och min tillbyggnad, det gick alldeles utmärkt 🙂

En kort tid innan kommunens byggnadsinspektör kom var oxå sotaren här och besiktigade eldstaden och skorsten, drt gick oxå utmärkt 🙂

Så nu är allt klart förutom golvet jag började med för en liten stund sedan. Det blir ett stavparkettgolv i det klassiska mönstret “fiskben”.
Så om jag har tur och jobbar lite intensivt, så kan vi nog inviga vardagsrummet till helgen 🙂

Nedan har jag klippt in en hel artikel från Agria, agria.se .
Jag tycker den var så pass bra och intressant så att jag tycker ni bör läsa den. (om ni inte gjort det redan)

 

Vildsvin en ökande risk för hund – och människa.

Våra hundar råkar i allt större grad ut för våldsamma möten med vildsvin. Antalet hundar skadade av vildsvin har hittills ökat med hela 116 procent under 2012 i Agrias skadestatistik jämfört med föregående år. Extra utsatta är jakthundarna. Godkänd skyddsväst för hunden är en bra åtgärd, och det är även en god idé att testa hunden i ett vildsvinshägn.

Vildsvinsstammen växer och breder ut sig i snabb takt och i och med det har riskerna för både djur och människa ökat kraftigt. Risken att krocka bilen med ett vildsvin blir allt högre enligt Nationella Viltolycksrådet, fram till i september i år har över 2 000 olyckor med vildsvin rapporterats in till polisen. Ett fullvuxet vildsvin kan väga uppemot 200 kg och orsakar stora skador på både person och fordon. Ryttare kan också få se upp med vildsvin som försvarar sina ungar om hästarna råkar komma för nära. Eftersom hästar är flyktdjur kan det bli en riskfylld och obehaglig kapplöpning.

Skyddsväst till jakthunden
Extra utsatta för vildsvinsattacker är jakthundarna. De bör utrustas med skyddsväst som förhindrar många allvarligare skador. En bra skyddsväst ska skydda hundens bröstkorg, buk och bakdel. Svenska Jägareförbundet kan ge mer information om vilka västar som rekommenderas. Det är en också en god idé att prova hunden för just vildsvin.

–    Innan man jagar vildsvin med sin hund bör man testa den i ett av Svenska Jägareförbundets vildsvinshägn, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring. Är hunden för skarp är den inte lämplig för då kan den utsätta sig för onödig fara.

Andra skadeförbyggande åtgärder förutom att utrusta hunden med skyddsväst är att se till att den har reflexer och att den är i god kondition inför jakten.

För mer information, kontakta gärna: Cecilia Winter, Pr- och pressansvarig Agria Djurförsäkring, 073-964 026 44, cecilia.winter@agria.se eller Patrik Olsson, affärsområdeschef Agria Djurförsäkring, 070-258 60 13 patrik.olsson@agria.se

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

14 Inlägg för Vildsvin kan vara farliga………..

 1. Cicci skriver:

  Vildsvin är väl det man aktar sig mest för här i trakterna. Det kryllar av dom och man ser dom då och då. Inget skoj alls och de ynglar ju av sig värre är kaniner fanskapen. 🙁

  Kul att du börjar bli klar med ditt bygge hur som helst. 😀

 2. sebastian skriver:

  Som jägare tycker jag att det är kul att vildsvinen ökar.. Men självklart måste det finnas en gräns.. Jag har hört om hundar som blivit “sprättade” men som tur är så har dom hundar jag träffat och hört om, överlevt, till och med börjat jaga igen.. dock så får dom sig en rejäl tankeställar, hunden i min närhet var inte alls lika kaxig när han mötte grisar.

 3. Carina skriver:

  Tack o lov vågar sig inte vildsvinen till min kalla och snöiga del av landet…… En till fördel med att bo här uppe????? 😀

 4. Elisabeth Persson skriver:

  Bor i höst ute på en ö i Blekinge skärgård. Hit har vildsvinen simmat i början av sommaren. När nu sommargästerna har åkt hem har de börjat komma fram i trädgårdarna och bökat. Undrar nu hur aktsam jag behöver vara med min hund, en kocker/cavalier blandis på 1.5 år? Han är ju van att gå lös. Är det riskfritt att gå i skogen på dagtid? Vågar jag gå ut på stigen i mörker med ficklampa? Det blir ju mörkt tidigt nu. Om man möter svinen, hur skall man då agera? Väsnas, springa..??
  Tacksam för om ni hjälper mig med svar!
  Bosse med matte

 5. Sara A skriver:

  Tänk att jag känner folk vart hundar dödats av vildsvin men jag har aldrig hört debatter som med vargar?
  Vildsvin är ju minst lika farliga och vilda djur!

  • Johan skriver:

   Jo, knepigt att vargen väcker så mycket känslor hos folk jämfört med vildsvin och andra vilda djur. Dock tror jag att en bidragande orsak att vargen ofta utmåla(t)s som helt ofarlig och enligt vissa inte alls kan tänkas orsaka några problem…

   Mvh,
   Johan

 6. Claes skriver:

  När jag läser detta så ler jag faktiskt.
  Det har varit mycket snack om varg och hur farlig den är i flera år nu, dom flesta jägarna vill se den utplånad helt i Sverige osv.
  Då har jag ALLTID höjt ett förmaningens finger ang. “grisen” som håller på att breda ut sig och stanna för gott i stora stammar.
  Dessa är så farliga så vargen framstår som en tandlös best jämfört med “grisen”, men alla har avvisat samt fnyst åt mig, men jag tror inte dom fnyser nu längre…….. ?!

  Dessa djur är totalt livsfarliga och backar sällan, dom verkar tendera till att bli mer aggressiva om man tränger dom det minsta, det där med fly är ganska så ett okänt uttryck för dom.
  Sen att jaga dom kräver både list och kunskap, skjuter man gruppens matriark så är det fritt fram att para sig hej vilt i gruppen och den formligen exploderar i antal, vilket många markägare har fått erfara.
  När det gäller “gris” så säger jag lycka till, för har ni fått nått att bita i alla jägare.

 7. Johanna skriver:

  Typiskt att du skrev detta, har nämligen så sent som idag bearbetat mig själv och min rädsla med att “jag måste börja våga gå långpromenader här hemma och inte bara åka iväg till områden utan vildsvin” men nu fortsätter jag nog att åka iväg! Samt hoppas på att de börjar jaga lite mer här hos mig och inte bara mata dem och tänka att de ska jaga och göra det några få gånger.. De är nämligen alldeles för många här nu!

 8. Johan skriver:

  Håller med om att det var en läsvärd artikel. Man kan ju även lägga till att ett bra generaltips om man vill undvika vilda djur när man är ute är att föra oväsen för att minska risken att råka överraska djuren…de flesta vilda djur undviker ju helst människor om de får chansen.

  Sen stör jag mig lite på alla renoveringsbilder på denna hundblogg…jag får ju bara dåligt samvete när jag tittar på mina egna renoveringsjobb! 😉

  Mvh,
  Johan

 9. Johan O skriver:

  Att det inte blir lika stor debatt om vildsvin som om vargen beror väl på att grisen tillför ju nåt till jägarna medans vargen tar nåt för jägarna…..Eller????

 10. Stefan Rosén skriver:

  Ett vildsvin försvarrarsig med att springa rackt på och spretta upp dägdjur med sinna bettar om dåm blir trängda. En varg är en pridator ett rovjur som är aldra längst upp av djuren i näringsstjädjan. En hare försvarar sig med att lura efter följande genom att göra av hopp och springa i sama spår. Ett rådjur försvarrar sig med att springa i från efter följande.
  Älgen försvarrar sig med att springa i från, sparka,och görra utfal.
  Björn har jag ingen erfarenhet av, men skule tängkamig att den gör som vildsvinet ungefär.

  Så ängkelt är dett.

 11. Mia Pettersson skriver:

  Finns mängder med vildsvin här i mellansverige. Varma somrar får de till o med tre kullar ibland. Att träna sin hund att bli fullständigt vildsvinsren måtte väl vara det bästa skyddet kan jag tänka mig? I jakt med hund av vildsvin tycks raser som tysk jaktterrier stå sig bäst, totalt orädda (galna..). Men som sagt, lär era hundar att nonchalera grisarna, det GÅR faktiskt…