Besvärliga hundmöten – Steg 4

Nu har du en hund som du kan leka med var som helst, ingenting kan störa er lek (steg1)
Nu har du en hund som förstår och kan läsa ditt kroppsspråk och fysisk kontakt och oxå visa det vi kan kalla positiv underkastelse (steg2)
Nu har du en hund som du kan sätta ner var som helst, vad som helst kan hända runt omkring er, men hunden sitter i alla fall kvar på rumpan. (steg3)

Då kan det vara dags för steg 4!

Detta steg är faktiskt det sista steget, tänkte jag 🙂
Har du inte fuskat med dom tidigare stegen så kommer du att lyckas med hundmötet nu. Även om det kanske inte är helt perfekt ännu.

Nu är det viktigt att du är konsekvent. Kanske viktigare än någonsin tidigare.

Ordna ett hundmöte, kanske gå en sväng där det kommer hundar då och då, eller prata med någon som kan vara “hund/hundägare” så ni kan planera ert möte.

Gå lugnt och normalt med din hund. Din hund uppmärksammar nu en annan hund. Du använder dig av fysisk kontakt (steg2) för att få hunden uppmärksam på dig. Sedan sätter du ner hunden (steg3) och fokuserar endast på att hunden ska sitta, oavsett vad.
Detta kan ni ju nu, och därför kommer inte ens en tokig mötande hund komma att störa er.

Viktigt – fokusera på det ni ska göra, inget annat, inte på den andra hunden. Se endast till att din hund sitter likt det ni tränat tidigare.

När den mötande hunden passerat er med några meter så belönar du hundens “sitt-övning” med lek (Steg1).
Du ska alltså inte belöna att din hund satt även om den andra hunden passerade, utan endast för att du och din hund lyckades med övningen.
Detta kan ju se likadant ut, men inställningen hos dig är det stor skillnad på.
Andra hundar struntar vi i helt enkelt!!

Det som sker i denna övning är bland annat att din hund känner igen samtliga situationer/övningar eftersom du tränat på det tidigare. Du ställer krav på uppmärksamhet, på att hunden ska sitta, sen “belönar” du med fysisk kontakt och lek.
Precis som i de tidigare stegen. INTE någonstans i detta hundmöte har ni engagerat er i andra hundar.
Var nu inte rädd att ställa krav på att hunden ska sitta kvar. Du vet att din hund kan, du vet att ni har kul tillsammans då ni tränar detta.
Att hunden vid detta tillfälle trots allt väljer att göra något annat än att sitta, det tolererar du inte.

Om någon del i denna övning blir fel, ordentligt fel. Analysera då detta och kom fram till – var brast det?
Är bristen i att jag inte får min hunds uppmärksamhet – då går vi tillbaka och tränar detta.
Är bristen i att min hund helt plötsligt inte kan “sitt-övningen” – då går vi tillbaka och tränar detta.
Är bristen att min hund helt plötsligt inte vill leka med mig då den andra hunden har passerat – då tränar vi detta.

Frågor på det här….?

Kör hårt nu!!!    🙂
 

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

30 Inlägg för Besvärliga hundmöten – Steg 4

 1. Sara A skriver:

  Men om man har en tik som inte riktigt funkar som normalt i för löpet och i löpet?

  Hon reagera mycket mer på andra hundar just nu men inte så hon gör utfall men reagerar ändå som att vilja gå fram till hunden!

  Så duktig och underbar hon är i “normal” tillstånd! Så är hon ganska dryg, dragig, nosen i backen, ska lukta på allt,ivrig, ska kissa vartannat steg, nervösare! Vill absolut inte vara själv!
  Just nu har jag lust att sätta på henne sele för att slippa konflikterna, något hon hatar!

  Har du några smarta råd under dessa tider??!
  Eller någon annan!??

  Förra löpet märkte man knappt av, men nu är hon inte skojig

 2. Fredrik Steen skriver:

  Säger du nu – under löpperioder kan jag inte få min hund att sitta då jag säger till?

  OBS – ingen ironi 🙂 i min fråga.

  • Sara A skriver:

   OKEJ FATTAR!

  • Sara A skriver:

   Om vi säger så här då! Hon visar mer intresse för andra hunden, men jag håller fortfarnade henne fast besluten på min sida! Så hon får ju fortfarande inte tillåtelse att ta kontakten även om hon visar större intresse! Fortfarande konsekvent!
   Men just andra delen är lite jobbigare! Leker vi är allt likadant, inne lyssnar 100%
   men det är stor förändring just nu! Å kanske lite att jag har blivit så bekväm med henne i de bra stadierna!

   • Fredrik Steen skriver:

    🙂 Vissa tikar blir lite annorlunda omkring löp, jag vet det. Men jag tycker du ska se dessa perioder som extra intressanta eftersom du då har ännu mera läge att “träna in” det du vill. Alltså en form av överinlärning.
    Kör hårt nu 🙂

    • Sara A skriver:

     Haha läste detta nu och jag kan säga jag är helt slut nu men vi har haft skit kul! Sluta se problemen se möjligheter va det jag läste och började tänka!
     Helt plötsligt gick allt toppen vi måste sett galna ut för bilarna när vi hoppade omkring!!!!
     Tack så mycket!! Det lilla kan göra så mycket!! Skulle kunna ge dig en kram!!

 3. Angelica skriver:

  För oss funkar ju hundmöte bra, men med vissa raser går de inte alls, antigen skäller han som en tok, eller så vägrar han lyssna och bara skriker, har verkligen försökt med allt.

 4. Ewa Ivarsson skriver:

  tack för dessa bra övningar Fredrik… funkar fint…. MEN idag när jag hade satt Maurice inför ett sådant möte, och jag min dumma fan SER att den andra hunden sänker huvudet och höjer svansen låter Maurice sitta kvar… jag hälsar på den unga tjejen som kopplat upp hunden och säger att vi tränar på hundmöten.. de passerar och hunddj…..ln gör världens utfall och nästan drar omkull tjejen…Maurice sitter kvar… med några centimeter tillgodo säger jag kom och vi går iväg.. jag blir såååå rasande på detta.. här tränar vi och blir bättre o bättre så kommer en sådan förb nolla som har en sådan stor hund som hon inte har koll på..sorry behövde skriva av mig.. men vi fortsätter med dina övningar…. just nu på Svenska Colliekl Fb sida är det fullt pådrag.. en amstaff har rusat ut från en tomt och svårt bitit en collievalp, den är svårt skadad.. polisen lägger ner ärendet och amstaffägaren är helt oförstående till krav på betalning av vet kostnader…. suck!

  • Claes skriver:

   Oouuchh, that hurts !!
   Det är dessa saker jag är rädd för, man når långt som attan och så möter man ett nöt ?!
   Som då sabbar altt och man är f*n imig på ruta -1 !

  • Alice &flocken skriver:

   Jag brukar se det så: att när en mötande hund bär sig illa åt, så är det en utmaning. Ett bra träningstillfälle. Har använt mig av det många gånger.
   Det ställer krav på en själv, och det visar hur bra kontakten är med hunden. Min hund ska alltså inte bry sig om vad den mötande gör utan focusera på vad
   VI gör.

 5. Jens skriver:

  Tyvärr Fredrik så funkar inte din stegövning heller på min ena Jack Russell, jag har nu testat ALLT och jag har skrivit det här i din blogg tidigare, jag går hemma arbetslös på dagarna och håller på från morgon till kväll med mina 2 Jack Russell terriers.

  Min ena hund går bra vid hundmöten (tiken), men hanen är totalt okontrollerbar, det är inte något vanligt hundmötesproblem jag har, hunden blir HELT GALEN!!!

  Jag har jobbar hela tiden med hunden och jag får hunden att leka med mig TILLS det kommer en annan hund, hunden förstår mitt kroppspråk och ger mig uppmärksamhet TILLS det kommer en annan hund och hunden kan sitta var som helst TILLS det kommer en annan hund.

  Jag tror inte knappt någon förstår hur j-vla galen min hund blir, det är inte normalt dom utfallen han gör, det finns INGEN lek, godis eller leksak som får hunden att inte bry sig vid ett hundmöte, så är det bara.

  Det finns inget som är så intressant för min hund som en annan hund, jag kan vifta med en falukorvsring framför min hund men det hjälper inte, den bryr sig inte!, och få hunden att hellre leka med mig eller sitta still istället för att flyga på och göra utfall mot en annan hund finns inte på denna jord.

  Jag kommer att fortsätta att träna hundmöten och träna hunden att sitta, ge mig uppmärksamhet, hålla sig lugn osv… men det känns hyfsat kört om jag ska vara ärlig, den ger sig ALDRIG!, den har gjort flera utfall varje dag i ca 1 år nu… jag håller på bli rätt så jäkla less 🙁

  Några fler tips när stegövningen inte heller fungerar på min ena Jack Russell?

  • Patrik Berggren skriver:

   Du kanske har gått för snabbt framåt? Det tar ju alltid olika lång tid att förbättra något, beroende på individer.

   Tips: Gå tillbaka till steg 1

   Vet själv att just JRT kan vara väldigt “envisa”, ha en egen vilja, vilket gör att man emellanåt ger upp för tidigt för att det inte sker förbättringar i den takt man själv önskar, dvs DU (ägaren) blir inte positivt förstärkt (minst lika viktigt) och det är en anledning till att man “slutar i förtid”. Det gäller ju inte bara hundträninig, utan gäller för i princip allting man gör. (kör ju själv privat coaching inom andra saker än hunderiet, och ser just det väldigt ofta).

   Tror att det är flera här, förutom jag, som jätte gärna skulle vilja se er och på det viset kunna komma tillrätta med problemet. Minns jag rätt bodde du i Ume-trakterna, och kontaktar du mig privat (patrikberggren2 @ gmail.com) kan jag ge förslag på kunnigt folk i dina trakter, för jag tror du behöver någon utomstående som kan ge dig nya infallsvinklar till problemet. Blir ju lätt att man snöar in och inte själv ser det uppenbara 😀

  • Anna skriver:

   Ett lite luddigt tips…

   Tänk alltid på hur du vill att promenaden ska vara oavsett vad som händer. Eller rättare sagt försök att gnugga in i din hjärna att allt i promenaden fungerar och hundarna sköter sej hela tiden. När du går ut med dina hundar så trippar dom jämte dej och struntar i andra hundar.

   När du sedan möter en annan hund och din hund börjar skälla så agera som om det vore första gången hunden gjorde nåt liknande och tänk- Så här gör vi baske mej inte i våran flock/familj.

   Du tänker på problemet och hur du ska lösa det, du spänner dej när du ser en annan hund och det känner din hund.
   Kan du skapa dej en bild i huvudet utan problem så kan det faktiskt förändra hundens beteende. Hur konstigt det än låter.

   Jag gör så om vi har vardagsproblem men jag använder tekniken ännu mer i träning och när vi startar på prov tex. Jag var på kurs och fick det förklarat på ett pedagogiskt sätt och det är svårt att förklara kortfattat i en blogg.
   Senast jag verkligen gick in för att tänka bort alla problem och ha en målbild framför mej så jobbade min hund otroligt bra. Det blev nästan läskigt när jag blev medveten om hur mycket jag påverkar situationen bara genom att tänka annorlunda. Jag fick en rejäl tankeställare om alla gånger det gått dåligt och det säkert berodde på min inställning.

   Det är inte enkelt men värt att pröva!

 6. Stefan Rosén skriver:

  Jack Russell är ingen lät hund om man inte använder den till det den är avlad till.
  Jör av med energin i hundarna, syckla, spring, läg spår, aportering. simning är några exempel.

  Presis som min blandning med Jaktlabrador Smålandstövare så är Jack Russell en jakthund.

 7. Jens skriver:

  Svar till Patrik Berggren, jag har varit i kontakt med en hundcoach här i Umeå som heter Peter, han har tipsat mig via telefon och jag har testat allt han tipsat om.

  Min hund Ville som han heter är rädd, riktigt jäkla rädd och nervös, han tror han måste försvara sig mot ALLT, går jag ensam med Ville så flippar han ur och gör utfall, går jag ensam med Kajsa (tiken) så bryr hon sig knappt om andra hundar.

  Går jag med båda mina hundar så flippar båda ur, så det är Ville som förstör för Kajsa med sin osäkerhet och rädsla, det är ju bevisat eftersom Kajsa inte flippar ur när jag går med dom en och en.

  Så jag måste träna bort rädslan/osäkerheten på Ville, han försöker försvara och jaga bort alla hundar som kommer mot oss, Ville måste på nått sätt bli mindre osäker och mera tuff, för kunde Ville vara lite tuffare/mindre rädd så skulle han inte heller ha samma behov av att försvara sig, mig och Kajsa.

  Eftersom Ville blir så himla tokig när han flippar och gör utfall så hjälper det inte med någon godisbit eller leksak i världen, utan jag måste få Ville mindre rädd/nervös och osäker helt enkelt… men hur?

  Jag är stressad som person själv, det kan jag inte rå för, jag kan lära mig att stressa ner lite och bli lugnare, men jag kan inte bli en annan person, och det verkar inte som att Ville kan vara lugn och trygg när han går med mig.

  Om inte våra kemi mellan mig och Ville stämmer så vet jag inte hur jag ska få Ville att vara lugnare när han går med mig.

  Jag har en kompis som kan gå med Ville utan att han gör utfall ibland, han är världens lugnaste kille, han är som Skalman i Bamse, jag blir ju ledsen och deppad när jag ser att Ville är lugnare med min kompis än när han går med mig, fast samtidigt blir jag glad förståss av att se Ville lugn och glad 🙂

  Jag ger aldrig upp för jag LEVER för hundarna, jag kommer att fortsätta jobba vidare från morgon till kväll med mina hundar, NÅGOT måste ju funka, tips på hur man jobbar bort rädsla(osäkerhet, nervositet osv?

  • Sara A skriver:

   Men just med rädsla(osäkerhet, nervositet osv
   är det svårt att veta exakt vad/var problemet ligger!
   Han kanske helt enkelt är understimulerad och på det viset tenderar han i att få alla dem problemen!
   Men som sagt i detta läge kan det vara bra att ta hem en hundexpert för att dem kan se vart problemet och ge dig verktygen!!
   Via telefon hör dem bara vad du säger men ser ju inte hunden!

  • Johan skriver:

   Utan att ha någon egen praktisk erfarenhet av just detta problem så vill jag ju ändå försöka hjälpa till.

   Först tänkte jag tänka lite högt så detta får du ta lite som du vill. 🙂

   Om hunden fungerar bra (iaf. bättre) med din lugna kompis så kan ju det vara en ledtråd på vad åtminstone en del av problemet ligger. Kanske är det inte hunden som måste tränas utan du som ägare. Du skriver att du är den du är och inte kan ändra på dig hur som helst. Men det finns otroligt många exempel på människor som faktiskt gjort ganska radikala förändringar till det bättre. För att citera Henry Ford, “Wether you think you can or can’t, you’re right.”
   Annars kan kanske meditation, yoga eller varför inte aikido eller någon annan kampsport vara något för att stabilisera nerverna…

   Nu till lite mer konkreta tips/funderingar. När det gäller rädslor så är det ju ganska vedertaget att den bästa metoden att bli av med en rädsla är att faktiskt konfrontera det man är rädd för. CM låter ju t.ex hundaggresiva (nervösa, rädda!?) hundar träffa någon eller några av hans hundar för att lösa liknande problem. Så ett tips att överväga kan ju vara att försöka hitta en eller ett par hundar och hundägare som är stabila och trygga och helt enkelt låta hundarna ta hand om det.

   Annars är ju faktiskt ett alternativ att placera om hunden och skaffa en annan hund som man klaffar bättre med. Ibland stämmer ju inte alltid kemin och då kanske båda parter gynnas av att gå skilda vägar…

   Oavsett, hoppas du får ordning på det!

   Mvh,
   Johan

 8. Jens skriver:

  Det har du alldeles rätt i Sara A 🙂

 9. Jens skriver:

  Svar till Johan, Tack för dina kloka ord 🙂

  Jag har ordnat hundträffar på Carlshem i Umeå där jag bor, just för att socialisera Ville emd andra hundar för att han ska kunna känna sig tryggare och mindre osäker/rädd när han träffar andra hundar.

  Ville har uppförts sig riktigt bra på hundträffarna, det har varit så mycket som 17 hundar på träffen en gång, 15 en annan gång osv… men även fast Ville sköter sig riktigt bra på träffarna så flippar han ur vid hundmöten i alla fall.

  Kanske för att jag känner mig lugnare själv på träffarna för jag vet att jag inte behöver skämmas när Ville gör sina utfall, det finns ju andra liknande hundar på träffarna 🙂

  Jag kämpar vidare och kommer att berätta mer här på Fredriks blogg om hur det går för mig med mina besvärliga hundmöten… tack för att tips! 🙂

 10. uggs sale skriver:

  Many young girls dream of being a fashion model.It’s too good to be true!It’s up to you.Who but Jack would do such a thing? I wish I lived in NEWYORK.Let us do it by ourselves

 11. Brittanie Wykoff skriver:

  I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!

 12. Cagiopausia skriver:

  ougaz fasbx doudoune moncler pas cher ieowu fsecjl Besvärliga hundmöten – Steg 4 | Fredrik Steen pwjhjgx moncler xzeghoq bzzfr

 13. optorryvock skriver:

  Besvärliga hundmöten – Steg 4 | Fredrik Steen dfsubq jzdovoo wyrmmu louboutin wbdzyds pvnzzpaj sac longchamp pas cher msoqgbe ssklm

 14. RatRedploda skriver:

  Besvärliga hundmöten – Steg 4 | Fredrik Steen unfzwn eifvyuh yhodig abercrombie outlet pujqbjf kpjmzarj モンクレール bdlreit drclq

 15. Myrna Northrup skriver:

  I view something genuinely special in this site.

 16. Edgesonse skriver:

  sajwmi vafjpox polo ralph lauren outlet phzetnwf http://www.ukimulberriesbagsonline.eu/ iajpgpt xneuw xkesbnc twrw Besvärliga hundmöten – Steg 4 | Fredrik Steen ucgbsab

 17. LacyRoack skriver:

  ypltrm uocrto louboutin femme qfkcninj sac longchamp pas cher daaftmy htymrkp hxzka Besvärliga hundmöten – Steg 4 | Fredrik Steen dtheflk

 18. trouttGit skriver:

  cxhct arwwr polo ralph lauren sale amrep appjcd Besvärliga hundmöten – Steg 4 | Fredrik Steen xsxqyvq アディゼロf50 svvubta ltanc

 19. EvibiottPoola skriver:

  sxbbt ayshw jscfh air jordan rodayu Besvärliga hundmöten – Steg 4 | Fredrik Steen sdderwj moncler zqenlfd tnvmx