Tro på dig själv, men var inte dummare än att du kan ändra din uppfattning…..

God morgon, idag är det tisdag, alltså veckans mest onödiga dag om ni frågar mig 🙂

När vi tränar hund så kan det vara alla möjliga människor närvarande som publik eller som hundförare.
Men vi har ett gäng där vi alltid tränar ihop, det är liksom huvudgänget 🙂
Det består av mig själv, Jan Nilsson (flerfaldig SM deltagare), Tommy Norberg (Världens näst bästa fig och SM hundförare), Lasse Christenssen (kanske den kille i Sverige som har mest erfarenhet av olika typer av hundträning av olika hundar, samt domarkollega till mig), Kjell Ström ( fd ansv för Sthlms polisens hundar, samt domarkollega och tidigare tävlande)
Lasse och Kjelle är inte alltid med i och för sig, men när de vill vara med är de alltid väldigt välkomna och behöver inte vara blyga i sällskapet 🙂

När vi tränar hund så är vi långt ifrån överens hur saker ska göras. Vi är ofta oense och diskuterar en jädrans massa.
Man skulle om man ville kunna säga att vi använder oss av olika “metoder” inom hundträning.
Detta innebär en hel del skratt åt varandra, en del elak “mobbning” av varandra, men trots detta så lyssnar vi alltid på varandra, prövar varandras ideer och på så sätt lär oss mer hela tiden.
Jag tror jag vågar påstå att vi lärt varandra en jäkla massa allihop, hela tiden.

Men trots allt så är det hundföraren själv som alltid tar det slutgiltiga beslutet om vad denne ska göra med sin hund.

Och jag vill verkligen trycka på att det som känns rätt för dig, antagligen faktiskt är det bästa för dig och din hund.
Det är oerhört viktigt att du själv faktiskt tror på det du själv gör, gör du inte det – då blir det svårt.

När jag åker runt i landet och träffar hundägare och problematiska hundar så vågar jag påstå att jag lyckas med hunden och föraren 99 gånger av 100.
Det beror inte på att jag är så duktig på hund, jag tror det mer beror på att hundföraren känner ett enormt stöd av mig när jag står där bredvid och säger – “skitbra!, helt rätt fortsätt så!”

Den lilla knuff i ryggen hundägaren då får, gör att det funkar helt plötsligt.
Sen kommer jag givetvis med små tips och detaljer som kan hjälpa till, men knuffen i ryggen gör det mesta tror jag 🙂

Mitt råd till dig som hundägare är – Lyssna på alla ärligt och intresserat. Försök att lära dig så mycket som möjligt av allt och alla. Alla som säger något om hund kan du lära nåt av.
Men……….  sedan ska du gallra i allt. Du ska plocka det som verkar vara bra för dig 🙂

Tro på dig själv, men var inte dummare än att du kan ändra dig och din uppfattning om saker och ting!   🙂

När jag var 20 år, då kunde jag allt om hund (trodde jag).
Nu vet jag – att ju mer jag lär mig, desto osäkrare blir jag då det gäller hund.
Det bara är så.

En bra grej kan oxå vara – Om en hundexpert säger nåt i stil med – “det här är det enda sättet, alla andra sätt är dåliga och värdelösa” – då kan du vara rätt så säker på att denna person faktiskt är relativt okunnig på området hund 🙂

Vi hörs under dagen…………       🙂

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

28 Inlägg för Tro på dig själv, men var inte dummare än att du kan ändra din uppfattning…..

 1. Bjumpa skriver:

  Härligt att även du inte alltid är säker ……e´ju inte alltid lätt att få till det ! 😉

 2. Alice &flocken skriver:

  Det där tycker jag är jäkligt bra skrivet! Som jag nämnde tidigare har jag verkligen tagit till mig av dina olika sätt att fostra och träna hund. En del tycker jag är kanonbra och de fungerar, en del annat har jag sållat bort.

  Så har jag gjort med allt jag läst/hört/sett när det gäller hund. Och det är inte litet. Jag har läst “tonvis” med olika böcker, sett filmer, varit på föredrag, lyssnat på andra hundägare och “coacher”, tagit till mig somligt, sållat bort annat. Och sedan bildat mig en egen uppfattning och ett sätt som fungerar på flocken hemma.
  Men jag är inte “färdig” ännu. Nya ideér och tips testas, fungerar de så används de. Hundar lär sig hela livet, ju. Och det är nog inte fel att “uppdatera”.

  Och du: GRATTIS! (en dag i förskott). 🙂

 3. David skriver:

  Individanpassning 🙂 Därför jag tror att det kan vara bra för en del att använda enbart (till exempel) positiv förstärkning, det passar deras person och syn på saker bättre medan andra inkl mig själv använder även krav på sättet som varmt diskuteras här bland annat.

  Personligen tror jag vissa metoder fungerar bättre för en viss människa och hennes egenskaper och alltså inte bara bättre för en viss hund, eller hundar i allmänhet för den delen. Är en människa obekväm med ett visst sätt funkar det bara inte. Min mamma är tex helt omöjlig vad gäller att på ett tydligt sätt visa våra hundar hur något ska vara genom “ledarskapskrav”. Henne passar det bättre med positiv förstärkning enbart.

  Detta tror jag på iaf 🙂 Men jag gillar diskussionerna här, tar åt mig av allt mer eller mindre så man har något att bolla med även om det inte alltid verkar så 😉

  • David skriver:

   Med detta håller jag alltså helt och hållet med om det Fredrik skriver, det är lätt att glömma att något kan vara bäst för just mig när man pratar rent generellt om hundträning och fostran som vi oftast gör.

  • Sara A skriver:

   Fast krav måste ju ändå finnas med! Man kan bygga en bra grund på positiv förstärkning men kravet finns alltid med!
   Men induviuell anpassning är det bästa!

   • David skriver:

    Vi har diskuterat detta ganska mycket och ordet “Krav” kan betyda olika saker hos oss kan man säga 😀 Krav finns alltid med men i olika former 🙂

    • Sara A skriver:

     Ja precis instämmer helt! 🙂

     • Yves skriver:

      Villken smart soffa, har inte se4tt en se5dan tidigare. Sje4lv har jag fe5tt en gamaml parksoffa utav min pappa, antar att MAlmf6 stad har en mindre just nu, som skall me5las gre5 se5 fort ve4dret tille5ter. Den ste5r under kf6ksff6nstret pe5 ve5ran framsida. Skall bli se5 mysig att fylla den med kuddar till sommaren!

 4. Sara A skriver:

  Amen 🙂

 5. Marre Kolmården skriver:

  Så sant!

 6. Ann Hasselberg skriver:

  Kul att läsa detta, då är jag inte helt fel ute! Lyssnar och snappar upp allt för att sedan gallra och ta med mig det som passar mig!
  Jag trodde precis som du att jag kunde det mesta, men man lär sig något nytt varje dag om hundar.
  Vi är också ett gäng som tränar ihop 2ggr/vecka och där är många som är otroligt duktiga. dom delar också med sig av sina kunskaper. Och att träna hund är otroligt roligt!

 7. Acro å matte skriver:

  Fredrik:
  -TACK! TACK! TACK! 🙂
  Precis detta har varit “lite ;)” mitt dilemma. Behövde verkligen läsa det du skrivit. Desto mer jag tränar med Acro desto osäkrare har jag blivit på mitt eget sunda förnuft. Man får råd och tips, vilket är superbra 🙂 Det mesta har jag tidigare försökt läsa mig till å då har det varit enklare att sålla. Men när man börjar träna med andra så tappar jag lite tron på min egen förmåga.
  Än en gång stort TACK! Fredrik 🙂 Jag behövde verkligen höra detta.

 8. Erika skriver:

  Slänger in en fråga här och hoppas att du Fredrik eller någon av dina härliga läsare kan ge mig ett vettigt svar.
  Mina sambo delar hund med sitt ex vilket innebär att de turas om att ha hunden. När hon inte kan är hunden här och när han inte kan är hunden där.
  När hunden är här är det mestadels jag som tar ansvar för att hunden kommer ut. Knöligt är det minsta man kan säga när man bor tre trappor upp utan hiss och dessutom har en liten knodd att släpa på. Det jag upplever är ett problem är att hunden drar i kopplet så pass mycket att hon själv får skavsår på halsen.
  Jag har lagt ner så otroligt mycket tid på att få bort det här genom att bygga upp vår relation i första hand.
  Jag är konsekvent i alla lägen, men det är två andra personer som inte alls tycker att dragandet är något problem. Ibland får hon dra för dem och hon får ju även belöning när hon börjar dra i och med att de släpper fram henne dit hon vill. Ibland får hon inte dra och då rycker de i kopplet i tron om att det skulle hjälpa.
  Så nästa gång jag ska ut med henne är det full fart framåt vilket leder till att barnets säkerhet riskeras. En gång har hon vält omkull barnvagnen så att den höll på att fara rakt ut på högtrafikerad väg. Inte okej!

  Är det rimligt att ställa krav på hunden att den beter sig på ett vis med en person och på annat vis med andra personer?
  Känns lite hopplöst att lägga ner så mycket tid och få det nästan bra och så är det tillbaka på ruta ett nästa gång jag ska ut med hunden.

  • An skriver:

   Två saker.
   Ja, du kan åtminstonde delvis ha ett eget förhållande till hunden. Jag tycker du ska be om hjälp av någon som kan stötta dej och få ordning på promenaderna. Innan du sliter ut dej själv eller skadar barnet…

   Kräv av hundes ägare att dom hjälper dej på alla sätt. Det innebär att dom konsekvent ska få hunden att sluta dra över huvet taget. Det är inte bra för hunden att slita i kopplet så för både din, ditt barns och hundens skull…

   Hoppas det ordnar sej!

  • Johan skriver:

   Visst kan det vara rimligt att olika personer har olika krav på hunden då vi alla har olika preferenser. Däremot så kan det ju bli svårare eller ta längre tid för hunden att förstå hur den ska uppföra sig med person X resp. person Y…och det kan ju ställa till det ibland.
   Tror det gäller att vara extra tydlig i dessa fall, särskilt när hunden “belönas” för ett beteende som är icke-önskvärt av dig.

   Hade jag själv varit i din situation och inte klarat av att vara så tydlig som krävs så hade jag inte accepterat att de andra låter (uppmuntrar) hunden att dra i kopplet om det blir till en fara för ditt barn!
   Jag hade ställt krav på dem att om de vill ha din hjälp så får de ställa upp på att lära hunden att inte dra i kopplet…och med tanke på att det är ett litet barn med i bilden så borde de rimligtvis inte vara så motsträviga till det.

   Hoppas ni får ordning på det! 🙂

   Mvh,
   Johan

 9. Leatrice skriver:

  BION I’m ipmrsesed! Cool post!

 10. Karininha skriver:

  Je4tte fina ve5rbilder!Visst e4r det undebrart med ve5ren :-)Ja,det e4r undebrart att komma hem, speciellt ne4r det e4r fint ste4dat hemma o he4rligt ve4der ute! Idag e4r det dessve4rre bara fint ve4der o kaos hemma. c4r os mina ff6re4ldrar nu men me5sta snart hem o fixa fint till fredagskve4llen.Ha det gott ve4nnenKram Maria

 11. Fairly uncommon. Is likely to appreciate it for men and women who include community forums or anything, internet internet site theme . a tones way for the client to communicate. Excellent job..

 12. find out skriver:

  Greatest fighter toasts ought to entertain and supply prize on your couples. Initially audio system next to obnoxious crowd would be wise to realize one specific gold colored strategy as to public speaking, which is private interests self. finest man jokes

 13. You need to created money comes created from your own real estate notices, have confidence in deeds, or business notes http://www.artipr.com/feeds/1698293734.xml and also that may be the main element to your personal potential.

 14. Deference to op , some superb entropy.

 15. YOURURL.com skriver:

  This web page is known as a walk-through for the entire data you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

 16. Judi Bola skriver:

  Very interesting topic, regards for posting.

 17. Very interesting subject, appreciate it for posting.

 18. Timothy Swendsen skriver:

  Extraordinary site, I truly preferred the structure, the colors along with the débouchent sur likewise coincided by himself a great deal to delight in. Is it possible to operate additional internet sites with similar written content? We would want to view them: )

 19. The idea of “branding” is actually a phrase of artwork through the communications/marketing world, and refers to keeping the integrity and purity of one’s message. It’s vitally essential to any motion or corporation involved in transmitting any kind of message.