Visst kan en flytt göra hunden stressad!

Vissa hundar klarar en flytt bättre än andra hundar, vissa hundar bryr sig inte alls, en del hundar får problem efter en flytt.

Om hunden får problem eller ej efter en flytt tror jag inte beror så mycket på hundens mentala status, utan mer om erfarenhet och trygghet tillsammans med sin ägare.

Hundar som är vana att följa med överallt klarar detta bättre än hundar som inte är vana.

Har man en hund som redan innan flytten blir orolig då man lämnar hunden ensam, då blir det definitivt inte lättare då man flyttar.
I dessa fall handlar det om att ”börja om”, lära hunden att det nya hemmet oxå ger trygghet.

Med de tävlingshundar jag haft/har är detta alltid med som en tanke hos mig. Många gånger då man tävlar kanske man tillbringar en natt eller två på hotell i samband med tävling, och detta måste man givetvis träna och förbereda hunden på.
Därför tar jag mer än gärna med hunden då jag bor på hotell eller bor hemma hos vänner. Just därför att hunden ska lära sig detta och känna trygghet med detta.

Återigen vill jag slå ett slag för – bur!

Inte därför man låser in hunden, utan mer för att – där man sätter upp buren, där känner hunden sig trygg.
Jag lär alltid mina hundar att slappna av i bur. Då jag bor på hotell och lämnar hunden kort för att gå ner och äta frukost, då placerar jag hunden i buren.

Detta kan med stor fördel oxå användas i en eventuell flytt.

 

28 svar på ”Visst kan en flytt göra hunden stressad!”

 1. Det är toppen för många hundar med bur, buren ger en enorm trygghet, mina 2 Jack Russells känner sig väldigt trygga i sina burar.

  När jag tog hem mina Jack Russells så sov dom i burar på nätterna tills dom blev rumsrena, burarna står öppna och fortfarande när jag går in i sovrummet och ska lägga mig så går dom själva in och sover i burarna, det är fullt med filtar i burarna så dom ser burarna som sina sängar, ett litet mysigt krypin 🙂

  Jag har likadana burar i bilen som i sovrummet, så att dom känner samma trygghet i bilen som hemma, och burarna i sovrummet är öppna så dom väljer själv att gå in där, jag låser inte in dom.

  Samma sak gäller när jag sover över hos mina föräldrar, det blir aldrig några problem eftersom jag tar bara in burarna från bilen in till föräldrarna och hundar kryper direkt in och lägger sig i burarna när det blir läggdax 🙂

 2. Vi kör med burar också, verkar som om dom tolkar buren som sin ”lya” ?
  Vissa dagar är dom lite väl efterhängsna och en stund i bur får dom att koppla av och bli mer harmoniska.

 3. Mina två sista hundar har tagit själva flytten bra. Däremot har de varit olika grad oroliga då jag packat ner saker. Ju mer saker som ”försvunnit” ju högre orosgrad. Värst var min blandis han kunde inte varva ner alls, till sist. Båda lugnade sig däremot direkt på den nya adressen, då våra saker också var där.
  Vid min sista flytt, hade jag bara med min nuvarande och kvarvarande hund. Sista natten på den gamla adressen var han oroligare än annars, men det kan ju berott på att det bara fanns en madrass på golvet kvar i lgh. När vi anlände hit där vi bor nu, blev han sig själv igen. Han är van att följa med på lite av varje, så resan var inget problem, och vid framkomsten möttes han för all del av ny miljö, men bekanta saker.
  Däremot ändrade han beteende ute. Den första veckan var han lugnet själv.. Sedan tycktes han ha bott in sig, och började tala om för omgivningen att området var hans. Nu är han sedan länge ”normal” igen, men då var förändringen tydlig.

 4. Min kille har varit med om 4 stycken flyttningar och han verkar inte det minsta berörd 🙂 Men han är också med och flänger runt när jag sover hos vänner och liknande, ända sen han var valp har han haft lätt att somna tryggt vart vi än är 🙂

  1. 4 flytt innan hans ett års dag dessutom. Inte glad över att det blivit så men inget jag kunnat styra så är så glad att han inte är berörd 🙂

   1. Jag har samma erfarenhet med mina 3 hundar. Efter en flytt genom Europa (inklusive ett par nätter på olika hotell) och tre flyttar här i Sverige så har de alltid sett helt oberörda ut. Jag har bara funderat på det praktiska – skaffa EU pass etc – och sen sagt åt de var de ska sova och gett mat på samma regelbundna tider.

    Jag har inte ens tänkt att det kan bli problem med hundarna men det kanske beror på att jag själv varit trygg med vad jag gjort?

 5. Hej!
  Du är klok som en pudel! Jag har bur hemma och Biabädd. Dixon älskar sin bur Biabädden slänger han sig i då och då men buren är hans egen lya. Fast om nätterna sover han hos mig i sängen eller på golvet. Funderar på att köpa en Bia till sovrummet oxå. Redan från tidigt stadium gick han självmant in i buren efter rastning, spår och träning. Ibland när han är ”övertrött” blir han visad till buren i köket och jag stänger då luckan. Han blir så att säga tacksam att jag hjälpte honom att koppla av i buren.
  Hälsningar Annette o Dixon 15 mån.
  Biabädden står i hallen inte många meter från köket men vissa kvällar då jag sitter i soffan och ser på Tv, väljer han att självmant gå ut i köket och lägga sig i buren.

  Detta har jag tolkat som att buren är hans trygghet när han tröttnat på soffan och vill koppla av. Bur klingar illa för vissa men för oss fungerar det alldeles utmärkt! Men buren får aldrig bli en bestraffning enligt mig.

 6. OUCH! Fredrik, du borde inte rekommendera bur (även fast jag också gillar det), men det strider faktiskt mot lagarna om hur man håller hund.

  Idag får man tyvärr inte ”hålla hundarna i bur”, förutom under vissa specifika situationer 🙁

  1. Trodde detta bara gällde kennlar ?!
   Sedan skall man anpassa buren efter hundens storlek och sedan finns det regler om hur länge.
   Man har ju hund i bil, där har man bur om man är aktsam om sin hund 😉

   1. Vissa lagar får man tolka lite som att de möjliggör att det blir lättare att rättsligt sätta dit extremfallen.

  2. Som jag läser det så menar Fredrik att man bara har med buren som sovplats, ett ”hemmavant” ställe som lämnas med luckan öppen. Enda gången han skriver ”stänga in” är när han lämnar hunden för att gå och äta frukost och under så kort tid får man väl ha hunden där? Eller? Är inte säker vad lagen säger men så tror jag men får göra helt lagligt.

   1. Inte 1 minut säger lagen, men hotell är inte hemma 😉
    Men man har nog tränat hemma 😉
    Jag stänger burens dörr om jag måste och känner ni för det så anmäl mig, jag tar det, lovar.

 7. Lagarna är så obotligt korkade så man blir mörkrädd!

  Det är LAG på att ha hundar i bur i bilen, är hunden lös i bilen så bryter du mot lagen!, är hunden i bur 1 minut inomhus så bryter du mot lagen!

  Såhär tycker JAG, självklart ska hunden inte vara instängd i buren, men så länge man har en bur ståendes inomhus och hunden själv VÄLJER att gå in och lägga sig i den så får lagen säga vad den vill!

  Att stänga in en hund i en bur eller att hunden själv VÄLJER att lägga sig i buren för att den känner trygghet är dag och natt, och så länge det hjälper hunden att känna sig lugn, trygg och avslappnad så skiter jag i lagen, så de så…. jag ser alltid till djurens bästa!

  Snacka om idiotiska lagar det finns för djur alltså, t ex marsvin är olagliga att hålla en och en, dom är flockdjur (som hundar) men djuraffärerna säljer dom EN och EN, sen om man kollar hur stora burar fåglar (undulater, parakiter osv…) ska ha, så skulle ingen i sverige kunna ha en fågel hemma, burarna ska vara stora som normala rum!, men ändå säljs små fågelburar av varenda djuraffär i hela sverige.

  Så OM man skulle följa lagen till punkt å pricka så skulle vi inte ens kunna hålla många av våra husdjur hemma, så det är tur att dom flesta tar lagen med en nypa salt 🙂

  Självklart ska man följa lagar och regler, men dom lagar jag följer är dom som är bäst för djuren, jag följer inte någon korkad text som någon skrivit för att dom tror dom är kunniga, jag är ingen paragraf-ryttare 🙂

  1. Var tvungen att kolla upp det där med ensamt marsvin som var olagligt, visst stämde det 😀 Tycker det är lite bisarrt, faktiskt. Alltså lagboken tas alltför bokstavligt i Sverige, kanske mycket därför grovt kriminella får milda straff och medborgare som gjort omedvetet övertramp får orimliga straff. Vet att någon med god insyn i det juridiska systemet pekat på det här problemet.

   1. En klockaffär i Borås för några årsedan hade en guldfisk i en skål på disken, dom fick fan i mig besök av kommunen.
    Dom fick några dagar på sig att köpa en till annars så skulle dom få vite.
    Trodde det fanns viktigare saker i våra kommuner……..?

  2. Fast nu måste jag säga att i skolan arbetade jag mycket med jordbruksverkets föreskrifter (L80) och fåglar behöver inte alls ha stora burar, tvärt om tycker jag att det många gånger kunde krävas större burar till sällskapsfåglarna och ang. marsvin så tycker jag att det är bra att de inte får leva ensamma (finns lagliga undantag) 🙂

   http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000892/DFS_2005-08.pdf

   Ang. bur till hund tycker jag att det är bra om hunden tycker att det är en trygg plats men jag tycker inte att det är okej att stänga in hunden.

   1. Det tråkiga är att dom som skapat L80 t.ex. har inga djur själva, that´s it !
    Det blir så extremt allt när det handlar om våra djur.

    Ta foder till katt och hund t.ex., hur bra är det ?
    Det är otroligt bra om tillv. följer lagen vi har i Sverige !
    Varför ?
    Jo, lagen säger att eftersom djur inte kan läsa och ta egna beslut på vad det skall äta, så måste fodret vara av mycket bra kvalite.
    Människan kan läsa och göra egna bedömningar på inköp osv. och kan då därför erbjudas ren skräpmat.

    Om man fördjupar sig i detta med foder så kan man få se 2 olika foder som har samma värden osv. men ett är ett foder avsett för hund det andra är faktiskt sopor och annat avfall.
    Du kan få en soffa att ”se” ut som foder på pappret, men inte är det foder inte. 🙂
    Tänkvärt är detta !!

 8. Marsvin är flockdjur…. därför skall de inte vara ensamma.. men att göra detta till en lag är att ta i. vore bättre om alla dessa djurbutiker 1/slutade sälja djur och 2/om de nu måste, ha utbildad personal som inte säljer ett ensamt marsvin.. det sistnämnda kan ju då bli svårt om köparen säger att det finns ett hemma redan alltså tillbaka till 1/inga djur skall säljas i butik. Det är oerhört mycket lidande som kommer av detta oskick..
  I överigt har vi aldrig använt bur till Maurice.. men jag ser inget konstigt i det alls om hunden uppfattar detta som sitt mysplace och inte sätts där av tvång eller låses in.

 9. Djuraffärerna säger inte ett ord om att man måste köpa TVÅ marsvin för då vet dom att dom inte får sälja NÅGOT alls.

  Därför säljer dom marsvin ett och ett, sen får marsvinsägaren höra/läsa att det är LAG på att man måste hålla dom minst 2 och 2, och går förståss och köper ett till marsvin… det vet djuraffärerna om, och det kallas försäljningstrick!

  Skulle dom stå och säga till en person som ska köpa ett marsvin att ”Du måste köpa 2, du får inte köpa ett marsvin”, då skulle kunden antagligen tänka att det blir både mera jobb och dyrare att köpa/äga 2 marsvin, därför kanske dom skulle köpa en hamster istället.

  Men har kunden redan köpt ETT marsvin så går dom förståss och köper ett till lite senare efter någon vecka för att med gott samvete känna att deras marsvin dom redan har hemma ska må bättre.

  Sorry om det blev marsvinssnack istället för hundsnack 🙂

 10. When I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any means you may remove me from that service? Thanks!

 11. i donot know whats the big offer. this movie is often a provocation, and we must not exhibit our beastly character in responding with voilanace. Islam is definitely the religion of peace and muslims need to ignore this kinds of rubbish.br /Calm down and present how huge heart we now have.

 12. Hello same cool web site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and engage the feeds also…I am happy to attain frequent useful information right at this juncture in the submit, we want job outdated further strategies in this regard, thankfulness for sharing. . . . . .

Kommentarer inaktiverade.