Det tar sig…………… sa mordbrännaren!

Innan jag gjorde programserien Hundcoachen var mitt liv som hundtränare ganska lugnt utan större påhopp på nätet, på klubbar, utställningar och tävlingar.
Efter det att jag blev ”Sveriges Hundcoach” så blev det annorlunda.

Man gjorde namninsamlingar till TV4 för att jag var en djurplågare, för att jag var gammalmodig eftersom jag pratade om tillrättavisningar med mera.
På den största utställningen i Sverige – Stora Sthlm – hann jag inte ens innanför dörrarna innan en mycket känd hundprofil fullkomligt flög på mig och gapade och skrek över att jag var en idiot bara för att jag pratade om tillrättavisningar i TV och radio samt i min första bok.
På en årlig stor föreläsningshelg i Sthlm kom jag innanför dörrarna och möttes direkt av en annan stor och känd kvinnlig hundprofil som direkt raljerade med orden – ”Nämen vågar du dig hit. Här är vi moderna och har insett att tillrättavisningar hör till det förgångna.”
Det finns en stor mängd liknande exempel där jag faktiskt blev ledsen inombords, men höll näsan högt.
Jag blev inbjuden att prata med instruktörer och Lärare i hundtjänst på SBK och prata om mitt sätt att se på hund (det ni kan läsa om på bloggen dagligen). Det några direkt hakade upp sig på och nästan förlöjligade var mitt prat om tillrättavisningar och att förekomma. Man menade även där på att tillrättavisningar hör till det förgångna.

Då mina böcker blir rescenserade av människor inom organisationen så blir det sällan bra. Man menar kort och gott att jag ”kör efter gamla skolan och hårda metoder” (?).
Trots detta har mina hundböcker sålt nära 200 000 ex i Sverige vilket är en fantastisk siffra för en svensk hundbok.

Jag skulle kunna säga att jag i viss mån blir lite ”utfrusen” i vissa led inom min egen organisation. Detta har jag hanterat med hjälp av er samt tack vare att jag innerst inne vet att jag faktiskt har rätt i mycket, att jag faktiskt ibland trampar på ömma tår.

Men så idag…….. då fick jag senaste numret av tidningen Brukshunden (nr 5 2012)
För första gången på en mängd år finner jag en välskriven artikel där man tar upp tillrättavisningar.
Detta har inte hänt så länge jag kan minnas. Artikeln heter – Att vara en resurs och att sätta gränser.

I artikel pratar man helt plötsligt om fostran, om tillrättavisningar (även korrigeringar som jag i och för sig är emot, men det är en lek med ord)
Man skriver i artikeln att tillrättavisningar är en del i att ha hund, en del i hundfostran.

Wow… säger jag bara!   🙂 Äntligen så bekräftar man själv det man kritiserat mig för.
Det är helt okej för mig och jag blir väldigt glad att man faktiskt tar upp detta igen i vår klubbtidning. Det som har varit tabu under så lång tid, det som varit ett förbjudet område under så lång tid.

Här tänker jag faktiskt vara stolt, ta åt mig lite av äran, ge mig själv bekräftelse 🙂
Spottar man på stenen tillräckligt länge så blir den blöt – säger man väl ibland 🙂

Sen finns saker i artikeln som jag anser är fel. Bland annat att tillrättavisning inte får ske med fysisk kontakt. Eftersom hunden ska lära sig att fysisk kontakt endast ska vara positiv….????????
Här har man nog missförstått hunden som varelse, underskattat deras intelligens……

Om man tror att hunden inte kan skilja på beröm och tillrättavisning då det gäller fysisk kontakt, då tror man nog att hunden är både ointelligent och smått dum.
Vi känner skillnad på detta, det gör en hund oxå!

Jag läste i en bok för länge sedan – ge belöning med höger hand, bestraffa med vänster – detta för att hunden ska veta vad som är belöning och vad som är bestraffning…….
Här finns vissa likheter i både författarens och artikelförfattarens kunskap om hund. 🙂

Summan av kardemumman är i alla fall att detta gläder mig enormt. Inte för min egen skull, utan för våra älskade hundars skull.
Kanske är vi på väg att få balans i hundträningen äntligen 🙂
Snart kanske man dessutom vill lyssna på vad jag säger istället för att ”smygkika” på min blogg och i mina dåligt rescenserade böcker, för att sedan skriva om texten och göra den till sin egen………………………… 🙂

Jag säger som jag brukar – skilj på inlärning och uppfostran 🙂

61 svar på ”Det tar sig…………… sa mordbrännaren!”

 1. Hej,tyckte det var intressant och lärorikt att träffa dig och lyssna på din föreläsing i Hässlehol,hjälpte mig mycke 🙂

 2. Ja jävlar i min låda….!
  Har en besvärlig HH som man måste ta tag i vid hundmöten osv., hon känner ju sedan av att jag är sur på henne, vilket för mig är naturligt att hon känner och det gör mig ledsen.

  Idag hade vi möten och hon skötte sig perfekt av nån anledning och det är första promenaden sedan Juni (!) som var behaglig och jag var så JÄVLA nöjd när vi kom hem.
  Hon fick mycket beröm under promenaden samt när vi kom hem, hon KÄNDE direkt hur jag mådde och det var ett pusskalas utan dess like i trappan hemma.
  Jo, tillrättavisning behövs i olika grader efter hur hård eller mjuk hunden är, samma som med barn.
  En del veknar direkt och en del är hårda som sten !

  Ha en go kväll nu, för det skall jag ha då jag äntligen fick uppleva en normal promenad ikväll !

  1. Skoj 😀 Det är svårt att tillrättavisa och bli kinkig sedan bara släppa det men övar man in det där så appliceras det på livet självt sen också och inte bara på relationen hund – människa 🙂

 3. Nu fick du mig intresserad så nu ska jag å voffen bädda ner oss under en mysig filt och läsa nya brukshunden 😉 Vill också säga att jag tycker du har rätt i mycket även om det inte passar mig och min hund just nu så uppskattar jag din kunskap och att du delar med dig av den! Det borde finnas fler som delar med sig, det ser man sällan på klubbar runt om… Stort tack även om du får utstå en del skit 🙂

 4. Alltså när en hund tillrätta visar en annan hund sker det med fysisk kontakt!!
  Jag är ingen expert men jag är uppväxt med hundar! Är hundvakt ibland och ibland hjälper till med att ha en hund i jour när jag har till och ork och bara att se hur dem behandlar varandra kan man lära sig mycket!!
  Men ja trenden är galen positiv uppmuntran. Fråga hunden om den vill sitta!!
  Snart får vi väl fråga barnen om dem vill gå upp på morgonen eller vill gå till skolan och vill dem inte får vi väl snart inte säga åt dem att gå upp! Bara positiv uppmuntran???

  1. Hela samhället är på väg just åt det hållet om man ser till det stora hela. Nästan allt var ”tuffare förr”, har dock saker blivit bättre egentligen? Rent generellt? Vissa saker har, andra inte. Just för att det kan gå för mycket åt andra hållet istället, innan det börjar rätta till sig igen. Så upplever jag det.

   Sedan lever vi också i en speciell tid när man ska krånga till mycket och göra om det till metoder, titta bara på all träning (gym/fitness) och bantning. Det ska vara namngett och lagom komplicerat fast att grunderna är förbannat simpla 🙂

   1. Jo men det är en skrämande trend som skapas??

    Om man nu talar hund så precis som Fredrik säger har man överhuvud taget förståt hund?
    Fysisk tillrättavisnig??? Har man då ens tittat på hund i flock??
    Tycker mer att dem tänker på ett barn och inte hund!!

 5. Blir nästan lite ledsen själv när jag läser hur vissa idio… individer beter sig mot dig…

  Ganska intressant det där med fysisk kontakt. Man ska inte ta i hunden som tillrättavisning (menar dem), men dessa människor brukar inte göra det heller vid belöning/lek. Gör hunden fel ska det ignoreras, gör den rätt skall den belönas indirekt med godis och leksaker. Snacka om att vara orättvis mot sin hund, som ju faktiskt är en mkt fysisk varelse! Hundar är fysiska och direkta med/mot varandra och plötsligt står hunden där med en ägare som inte tar i en, en ägare som försöker ha en indirekt relation med en.

  Nåja, Fredde. Vi vet iaf att du har en sund inställning till hund och det betyder iaf ngt…

  1. Håller helt med dig RB. Det är ett väldigt mekaniskt förhållningssätt till en annan individ.

   Men sen kommer ju operant inlärning ifrån behaviorismen. Vilket är en disciplin som anser att man inte kan forska på känslor och därför räknat bort dem som en faktor i sin forskning.

  2. En rättelse, det med att ”ignorera felen”, dvs använda sig av utsläckning av ett beteende fungerar KLOCKRENT!

   Det man dock då MÅSTE se upp med är OM beteendet i sig är självbelönande eller inte. Om det är självbelönande, kommer ”ignoreringen” inte att fungera, då får man jobba med andra infallsvinklar till problemet/problemen, och det är faktiskt här många misslyckas för de inser inte att beteendet i sig är självbelönande, eller så har de inte fått det förklarat för sig att det är så det förhåller sig.

   1. Så om du omvandlar detta till ett enklare språk så är det att ignorera det som hunden gör fel, om felet inte är allvarligt nog dvs hunden får ingen belöning av något slag för att göra det här felet, eftersom det helt enkelt vore att elda för kråkorna? Eller förstår jag det fel?

    1. Ett enkelt exempel.

     Om hunden drar i kopplet för att den vill fram till något, vad det nu månne vara, t ex en ”luktfläkt” som bara luktar så där gott. Om hunden då får dra i kopplet OCH komma fram till luktfläkten, så blir hunden belönad. För så här är det. Hunden LÄR sig att dra i kopplet. Den drar inte i kopplet för att den är olydig, den gör det för att den KAN och för att det LÖNAR sig att göra så. That’s it! 😉

     Jag börjar då inte att tillrättavisa min jycke verbalt eller fysiskt. Det jag gör är att jag helt enkelt stannar och ignorerar det sträkta kopplet. Ingen respons från min sida, jag blir helt neutral, just för att jag inte gillar beteendet ”dra i koppel”.

     När kopplet blir slakt, då uppmärksammar jag min hund på det (beröm/belöning) och vi går således vidare, som i sig då blir en positiv förstärkning i sig. Slakt koppel = komma fram till luktfläkten = vad hunden vill.

     1. Aha, en neutral ställning men då förstår jag i varje fall vad du menar. Och det använder ju jag med, den här utsläckningen 🙂 Även i andra liknande fall när hunden är uppspelt och vill något, vara neutral och vänta på rätt beteende 🙂 Det funkar fint!

   2. Applåder till dig, Patrik.
    Så fort jycken får någon typ av vinning så är det kört om man ignorerar !
    Så fort hunden har en ”vinst” i sitt beteende så måste man ändra den inslagna vägen, ingen vinst och jycken tröttnar.
    Ganska logiskt va ?!
    Bra att du skrev detta Patrik men jag tror fortfarande inte på att ignorera/släcka ut utan att man reagerar på nått sätt.
    Nån reaktion tror jag är sund ifrån en sida, men den ska ju inte vara positiv.
    Rätta mig om jag har fel….

    1. Jag tänker så här:

     ALL respons, från vår sida, oavsett om det handlar om att belöna eller korrigera, skapar en minnesbild (lär hunden) av beteendet.

     Svårigheten med belöningsträning (=klickertränign) är att styra över miljön, över alla självbelöningar en hund kan frossa i. Ju mer du styr över dessa belöningar (hunden ser det som resurser) desto mer resursstark blir du, och hunden ser DIG som en enda stor resurs 🙂

     Video? … tankarna finns, det kommer att komma nu under hösten/början av vintern, men kommer aldrig att skriva ut det här när de kommer, det tycker jag är lite taskigt då detta är fredriks blogg. Rätt sak på rätt plats …

     Länken i min signatur, det tycker jag är OK, just för att jag försöker bringa lite värde hit, och det är en acceptabel ”betalning”. Samma gäller i mina forum, på mina siter. Ger man värde (av sin kunskap), då är man även berättigad att ha en länk till sin webbplats.

 6. Jag förstår att det är vidrigt jobbigt med alla verbala påhopp, men vad du än gör tappa inte tron på dig själv! Det är alltid tuffast att gå motströms, men det är definitivt mer ärligt och det betyder inte att det du gör är omoraliskt, det betyder bara att du inte följer de normer som råkar råda just nu. Det finns fler som förstår att alla sunda relationer behöver gränser, men du är en av få som har möjlighet att påverka. Så tack för ditt engagemang Fredrik!

 7. Jag vet inte exakt hur det var förr, men mina föräldrar har helt klart en annan syn på hunduppfostran än vad jag och min sambo har. Hårdare med knappt någon positiv förstärkning utan mer fokus på krav: Så här ska det vara helt enkelt. Men jag tror stenhårt på kombinationen krav och positiv förstärkning. Bara kör på här så kommer fler att gå denna vägen per automatik 🙂

  Naturligt går före trendigt…!

   1. Patrik>> Varför kan du inte visa oss via en filmsnutt t.ex. ?

    Skulle vara kul å se faktiskt och jag är grav allvarlig när jag skriver detta och det vet jag att även du vet, det är seriöst menat ifrån min sida.
    En film säger så mycket mer än bara text. 😉

    1. Patrik, är det disiplinlydnad alla sjuttiotal som du menar? Jag har också varit där och lärt mej en hel del och det var av hur konstigt det än låter, Anders Hallgren. Han var den första stjärninstruktören när jag hade schäfer i slutet av sjuttiotalet och det jag lärde mej då är preskriberat sedan länge…..
     Nu vet jag ingen som tränar eller vill vända vinden mot den typen av träning och jag tror inte att Fredrik är ute efter det?

    2. Claes, Video … se mitt svar ovanför … skriv visst lite för mycket svar om olika saker … ja ja … men, detta är inte rätt forum att göra reklam för mina egna vids … den dagen de finns, och Fredrik tycker de tillför värde till hans blogg, då får han posta dem …

     Anna, nej … det är de ”vanliga korrigeringarna” + belöningar a la SBK sedan mitten av 90-talet som är min ”grundskola” så att säga …

     På den tiden visste ingen vad ”klickerträning”/”belöningsträning” var, det kom några år senare och JAG var en av de största kritikerna 😮 …

     1. OK. På nittiotalet var jag nog aldrig på SBK. Nu är jag regelbundet på SBK och vet hur snacket mellan olika grupper går varma.
      Vi har en instruktör som enbart är för belöningsträning och en som är mer som Fredrik.
      Det jag reagerar för är att dom båda aldrig skulle tipsa en hundägare att byta instruktör även om det skulle bli så mycket bättre.
      Det är så infekterat att det bråkas öppet i fikarummet och skitsnacket är okontrollerbart. Och folk flyr klubben…

     2. Anna, det är lite synd att det blivit sådana motpoler, ingen som kan ge sig.

      Jag vet, jag kan uppfattas som ”jag har den enda rätta vägen”, men ofta handlar det för min del att ALLA ska granska de råd de får kritiskt, inte bara ”köpa allt med hull och hår”. DET har min mentor Randy Gage lärt mig. Han säger mycket, och så säger han: ”Tro inte på vad jag säger, ta det till dig, vrid och vänd på det, granska det kritiskt, sedan tar du en ståndpunkt”.

      Tyvärr är det ju ofta så att många ”tror sig veta” hur belöningsträningen fungerar av de som träna traditionellt a la Fredrik (jag tränade precis likadant tidigare), fast de egentligen aldrig har gått in och fördjupat sig i det tänket, eller testat och fått egen erfarenhet. Man tar helt enkelt någon annans sanning.

      Detsamma gäller de som belöningstränar och aldrig någonsin tränat ”traditionellt a la Fredrik”. De har inte ett HUM om vad de snackar om, just för att de ALDRIG någonsin tränat på det viset, men ändå sågar det vid fotknölarna.

      Jag VET att det sättet fungerar, men jag vet också att jag får en effektivare inlärning (uppfostran) genom att enkom använda belöningstänket …

      OCH! jag tycker t ex att mycket Fredrik säger = OK, vi gör mycket som är ”lika”, t ex den där videon i hur man leker med sin hund, jag köper dock inte det han säger i videon, men jag kör likadant med alla de jyckar jag har haft.

      För min egen del handlar det mindre och mindre om ”prestige”, jag vill bara vara en motpol där jag kan, för att fler ska börja tänka mer kritiskt om vad man egentligen sysslar med och varför….så det blir ens egen sanning, istället för någon annans 😀

    3. Patrik! Du har faktiskt fått mej att fundera lite extra på ditt sätt att se på saker. .Du har långt ifrån fel och jag är nog närmare ditt sätt att jobba med mina egna hundar än det kan verka ibland.

     Men, jag är hunderfaren, har en lättjobbad ras, tränar mycket och kan lägga massor av tid energi på mina hundar. Jag har ingen klicker men alltid godis, leksak eller mej själv i fickan..

     Om man kollar på valp/allmänlydnadskurserna så är det dom som köpt helt rätt ras, som är engagerade och vill träna med belöning hela vägen och där det fungerar kanonbra.
     Så har vi dom som köpt en ras typ boxer och som sliter sej blåa med en hund som fullständigt exploderar i olydnad.
     För allas bästa, inte minst hundens så passar det bättre att korrigera den hunden ibland så det inte går helt över styr. Det är ju snällare mot en hund att korrigera lite redan när den är liten och få den att uppföra sej än att korrigera mycket när den är 1,5 år och fullständigt odräglig.
     Självklart skulle en engagerad duktig hundperson fixa en livlig boxer utan att korrigera den men alla fixar inte det.

     Det bästa vore alltså att man kunde träna på olika sätt och respektera varandra. Har en hundägare hamnat i fel grupp så är det bättre att byta direkt när man ser att det är fel.

     Om vi kunde respektera och se till olika hundar och ägares bästa så behöver det inte bli så att vindarna byter riktning. I en bra hundvärld så borde vi kunna tänka lite olika om både belöning och korrigering, lydnad och uppfostran. Alltså välja den väg som passar bäst och ändå vara vänner på klubbarna. Man måste inte håna klickerfolket och man måste inte kalla dom som väljer att korrigera hundmisshandlare.

     Vad händer om belöningsvinden vänder helt och hållet? Inget bra…

     I stället borde vi gemensamt agera mot alla som faktiskt slår sina hundar, som elar och använder strypkoppel. Folk som vill att hunden ska vara rädd istället för undergiven. Det synsättet ska vi akta oss för noga och inte fösa dom som inte får hjälp på klubben till sånna personer. Det gör vi idag, tyvärr. Dom som har jobbiga hundar och inte fixar belöningsträningen får ingen hjälp. Finns det då någon som har privatkurser där det ingår allt möjligt så väljer folk den vägen. Det fungerar ju, hunden går att kontrollera.

     Jag blev paff när jag läste kommentarerna om hunden som blev slagen häromdagen. Det verkade som många trodde att det var otänkbart att någon tränar så här i Sverige. Det är det inte….

     1. KUL! inte bara jag som är lite DB-nördig alltså 😉

      Har ju jobbat som webbutvecklare en gång i tiden med allt från Lotus Notes, MS SQL och MySQL … till att drifta ett stort nätverk (+3000 klienter, +200 servrar) där en stor MS SQL lösning med lastbalansering och allt ingick i nätet 😀

     2. Det var inte illa! 🙂 Nu är jag i startgroparna vad gäller just DB (har bakgrund inom webbutveckling, mestadels klientbaserad) men om 8 månader hoppas jag vara nörd-like inom att bygga upp, effektivisera och administrera databaser samt Business Intelligence 🙂

 8. Hur rätt har du inte när du säger att man kan tillrätta visar en hund. Titta bara på en mamma hund hur hon fostrar sina valpar. Ett snabbt nafs som betyder nej, en tillrätta visning att så får du inte göra. Själv har jag märkt att ett snabbt litet tryck på min hund då tappar hon koncentrationen på det som jag inte vill och vänder sig till mig i stället och då kan jag säga till henne vad jag vill att hon ska göra i stället. Sen märker ji hon när jag blir glad och då blir även hon glad, ibland till och med uppspelt. ;-))
  Så stå på dig och följ dina egna råd. Jag har haft nytta av mycket som du har lärt ut. Mycket tycker jag är sunt förnuft och sen har jag märkt att du är uppfinningrik på mångt och mycket.

 9. Vi är tacksamma att vi har dig Fredrik vi är många som följer dig det är säkert därför du blir påhoppad. Vi tror på beröm och tillrättavisningar där det behövs jag
  gör ett ljud med munnen som räcker för att mina schäfrar skall veta att det är inte okej, men jag skulle inte dra mig för att ta tag i mina hundar om det innebär att jag stoppar dem från att utsätta någon annan människa eller hund för obehag eller skada det anser jag är min plik som medmänniska.

 10. Trenden är nog tyvärr att folk mindre och mindre vågar tillrättavisa, el styra överhuvudtaget… även när det gäller barn.
  Det är vanligare och vanligare att barn inte sitter fast i bilen, och det är många inom barnomsorgen som berättat för mig att de tror det beror på att barnen inte vill ha bälte på, och föräldrarna tar inte kommandot utan låter barnet bestämma.

  Om nu våra barn får göra som de vill, så är det inte så konstigt om hundarna ska få göra som de vill. Om några år kan ingen gå ut för antingen blir vi nedslagna av ungdomar eller attackerade av någon galen hund.

  Men om nu trenden vänder inom hund, så kanske vi snart vågar uppfostra våra barn också. 😉

  ha en riktigt bra helg, och njut av att du äntligen får lite bekräftelse. 😀

   1. Jo Du har rätt igen Eva!
    Men våra barn förstår våra verbala ord och där kan man vara bestämd utan att faktiskt ta i dem!!

    För en hund är fysik kontakt naturligt och den förstår bara vissa ord som vi lärt in!

    Men just inom barnomsorgen har dem på vissa håll börjat med att ignorera felbeteende och bara ge positiv uppmuntran! Dvs det är helt okej för ett annat barn att bita,slå ett annat barn, men det när barnet kramar någon annan så klappar man händerna! Så på det viset blir ju oerfarna föräldrar mer eller mindre tillsagda ignorera felbeteende vill inte barnet ha bälte låt det vara! Kanske inte ordagrant men effekten blir ju den!

    Det är skrämmande oerhört skrämmande!

    1. Barn, precis som hundar är fysiska. Det går att ta i ett barn, precis som i en hund, utan att det gör ont, utan att vara hårdhänt, utan bara för att fånga deras uppmärksamhet.

     Jag är ute rätt mycket i olika förskolor, men har aldrig sett eller hört att personalen ignorerar om ett barn slår/biter osv. och hoppas verkligen inte så sker.

     Däremot så är är det tyvärr så att många småbarnsföräldrar inte riktigt orkar ta tag i uppfostran, tyvärr.

     Med barn, precis som med hundar, så kanske det krävs massor av energi under en kort period, men ger så mycket mer tid och lugn och ro… och inte att förglömma GLÄDJE i förlängningen.

     Det är i alla fall min erfarenhet och uppfattning.
     jag har nog uppfostrat både mina barn och mina hundar genom att ha tydliga regler och gett massor av kärlek och fysisk kontakt.

    2. Ja här är det då så!! Däremot har dem blivit hårdare i skolan pga att det slutade med att lärarna inte längre hade kontroll över eleverna!! Men jag hör småbarns föräldrar som är arga fortfarande över att det är så på dagis!!

 11. Jag är förskollärare och har arbetat många år på flera olika förskolor och jag har ALDRIG sett eller hört talas om att man inte reagerar och jobbar mycket med barns beteende mot varandra!
  Vi arbetar efter likabehandlingsplaner och skollagen och barn får aldrig göra andra barn illa utan konsekvenser!
  Däremot är föräldrarnas uppfostran (eller total brist på uppfostran snarare) en annan sak!
  Barn blir stressade och olyckliga av att leva utan ramar för de har inte mognad att själva ta beslut eftersom de bla inte kan förstå konsekvenser.

  1. Min sambo som också är förskollärare kan alldeles säkert intyga detta med 🙂 Det behövs ramar, regler och konsekvenser, man kan inte ta bort något. Tyvärr är många föräldrar mindre kapabla till att uppfostra sina barn och då är det inte så konstigt att barnen blir som de blir, respektlösa.

   1. Om detta med positiv uppmuntran endast har misstolkats bara i min lilla konstiga kommun är jag överlycklig!
    Skolverket har ju helt enkelt tagit i med hårdhandskarna i 1-5 år skolan!
    klasserna 6-9år glömms nästan positiv uppmuntran ist bort!

    Alltså men om man tänker hur samhället är i dag, har barnet ett minsta blåmärke på armen kan föräldern anmälas utan att den ens har misshandlat sitt barn! Eller att en 4 åring säger skrattande våran pappa slår oss varje dag! Det barnet menade var att pappan skoj bråkade med sina 6 barn detta resulterade i att pappan fick inte träffa sina barn på 8 månader så han fick skaffa en annan bostad tills allt var utrett!
    Sen finns det föräldrar som blir slagna av sina barn, hotade med knivar för att dem aldrig vågat sätta ner foten och så finns det föräldrar som på riktigt misshandlar sina barn men kommer alltid undan!

    Det är ju ungefär samma med hund du tillrätta visar hunden på ett naturligt sätt dvs så som hundar tillrätta visar varandra och blir påhoppad eller till och med anmäld för att vara djuplågare!
    Det finns de som piskar sina hundar som klippet häromdagen och kommer undan med det!!

    Det är ju liksom vi som skapar samhället och alla förbud alla nya trender blir ju kontentan av detta! De bra hundägarna eller de bra föräldrarna blir straffade och de dåliga går fria!!

    Så om alla börjar köra denna positiva trend enbart med barn och hundar vart tror ni vi hamnar då???

    Varför tror ni att vissa föräldrar inte vågar säga åt sina barn??

    1. Jag håller med dig, och hoppas också att det är lokalt och förhoppningsvis tillfälligt.

     Både när det gäller hund och barn så är nog folk rädda för vad andra ska tycka om de säger ifrån, och… brist på tid m.m. gör att när man är trött efter jobb m.m. så finns ingen ork utan man skjuter det nog på framtiden.

 12. Fredrik, du har en sund syn på uppfostran och tack o lov att du håller ut och för fram dina åsikter! Det är helt naturligt och vår plikt som hundägare och föräldrar till barn att sätta gränser och säga stopp och belägg när hundar eller barn beter sig illa. Hur i hela fridens dar kan någon tycka att man ska ignorera ett dåligt beteende?? För mig innebär det att man godkänner det dåliga beteendet. Jag tycker man ska uppmärksamma både dåligt och bra beteende på lämpligt sätt, anpassat för den speciella individen.

 13. Fredrik Steen en djurplågare???? Ursäkta om jag sätter morgonkaffet i fel strupe! 😀

  Jag har sett alla avsnitt av Hundcoachen och filmsnuttarna på bloggen. Jag tycker det är så uppenbart att han verkligen tycker om hunden han jobbar med och att känslan är besvarad. Denver, som blir nekad en köttbulle innan han frågar om lov, ser ut att avguda sin husse!

  Djurplågare???? Jösses!

  Fredrik, stå dig! Du är jätteduktig! 🙂

 14. Det är bara du Fredrik som verkligen förstår hundar och vill hjälpa hundsverige.tex Barbro och den där långhåriga som är med i tidningarna jag orkar ens inte lägga energi på att läsa deras artiklar medan jag har alla dina böcker och det räcker bara att slå upp nån av böckerna om
  Man behöver veta nått som man har problem
  Med just då.dina böcker är verkligen det bästa hjälpmedel man kan ha i hundträning.du är guden av hundsverige Fredrik Steen skit i alla andra som tror dom kan hund.

 15. Kul att höra att inställningen till hunduppfostran börjar balanseras upp lite. Blir enat lite fundersam till att tillrättavisningar inte får vara fysiska. Tycker det är samma feltänk som de som anser att man med våld får hunden att lyda, nämligen att man ser hunden som ett objekt och inte som en levande varelse.

  Tycker du gör helt rätt i att klappa dig själv på axeln för ett väl utfört arbete!:-) det är välförtjänat!!

  Mvh,
  Johan

 16. När det gäller tävlingar med hund så som skydd iop eller vad det heter så är jag helt oerfaren även om jag är intresserad, något jag ville göra med min hund var agillity men hon vill inte krypa i tunnlar eller gå på vippbräder! Men hon gillar lydnads träning, hon älskar att söka och älskar göra vissa circuskonster!
  Daisy är min första helt Egna hund men det har funnits hund i familjen sen jag var två år, Blandraser och schäfer! När jag flyttade hemifrån hade mina svärföräldrar hund och min mor tog över en vuxen blandrashane som hon och jag hade delad vårdnad om när hon började arbeta och dessutom var vi även hundvakt åt svärföräldrarnas hund!
  Min dåvarnde man ville ha hund och jag med men vårt första barn behövde extra tillsyn och vårt andra barn utvecklade födeämnesallergi och astma och katt/hund allergiker!
  Så fram tills mitt yngsta barn var åtta år kunde vi inte ha djur eller ens en riktig julgran!
  Å dessutom var jag ensam med barnen från den yngsta var två!

  Men visst kan det göra mig till amatör i hundvärlden, men man kan ju ändå inte säga att fysisk kontakt ska ske i positiv uppmuntran endast!!
  Visst våld på hund ska inte förekomma, att piska en hund,kasta koppel på hund eller brotta ner en hund eller direkt slå hunden till lydnad gör mig svart i ögonen och dem sakerna ska anmälas!
  Att man faktiskt leker med sin hund, eller tillrättavisar som en hund skulle tillrätta visa en annan hund vart ligger felet??
  Att bara ta i hunden när den gör rätt –
  Det är ungefär samma sak som jag rör inte mina barn, jag pratar inte med dem förrens dem gör rätt!!!
  Men att faktiskt ta i sin hund sina barn att leka med dem och kommunicera, våga säga nej, ge förbud är en grundläggande barn,djurhållning!

  Om vi nu ser trenden till våran djurhållning och att det i vissa kommuner även testar denna positiva uppmuntran på barn och det visar att det inte funkar – varför skulle det bli bättre på en hund??

  För övrigt så har jag aldrig gått på hundklubb med min hund utan lärt henne från min erfarenhet!! Å vissa saker måste jag fråga om! Ska jag i framtiden skaffa en schäfer som jag ska tävla med så måste jag gå på hundklubb – men ska man då bara få klappa hunden när den gjort någe bra?? Jag bli förrvirrad och irreterad!

 17. Det är i motvind och inte o medvind som drakar stiger-kinesisk ordspråk.

  jag har skämt ut min hund med min okunskap i sbk-klubben många gånger, han är ju inte en brukshund, fast dom skriver att alla raser är välkomna.
  Vad göra? Jo läsa dina böcker och blogg. Den senaste är tydlig och det tackar vi för
  Skam den som ger sig! Nästa hund skall få det lättare med mig,tack vare din kunskap som du delar med oss

 18. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during my search for something concerning this.

Kommentarer inaktiverade.