Utfodring och rumsrenhet…..

Dessa två saker vill jag skriva lite om idag.
Men det hänger inte direkt nödvändigtvis ihop, jag passar bara på att skriva lite om det samtidigt 🙂

 

Utfodring

Jag får ganska många mejl om frågor omkring utfodring. Hur man ska ge, när man ska ge, hur mycket man ska ge, hur ofta man ska ge? osv…….
Det bästa är att prata med din foderleverantör, deras veterinärer och sakkunniga är experter på detta.
Man jag ska kort ge min bild. 🙂

Jag ger torrfoder både uppblött och torrt. Vet jag med säkerhet att hunden har fri tillgång till vatten, att hunden med säkerhet får i sig vätska – då kan jag ge torrt. Men ofta blöter jag upp fodret i vatten innan jag ger maten.
Är lite manisk över att se till att hundarna får i sig vätska.

Jag ger två mål (+ ett litet) om dagen för den vuxna hunden. Ett mål på morgonen runt 07 00, ett mål på eftemiddagen runt 16 00. Innan jag går och lägger mig ger jag dessutom ett hundkex eller en liten mängd hundfoder.
Det sista ”nattmålet” som är mycket litet är för att hunden inte ska vara ”tom” i magen på natten och morgonen. Detta eftersom en hund lätt kan spy vitt skum då.
Min uppfattning är att det är bättre att ge flera gånger med lite mindre, än en gång och mycket.

Mängd mat ger jag efter hur hundens hull är. Jag varierar mängd nästan varje dag eftersom jag vill att min hund ska vara fit och smal. Under en period då jag tränar hårt måste jag ge mer mat, under en period då motion och träning är mer normal ger jag mindre.
Är man osäker kan man börja med tabellen som finns på fodersäcken och sedan titta på hunden om man ska ge mer eller mindre.

Rumsrenhet

Nu ska jag sticka ut näsan lite och påstå något jag egentligen inte har belägg för. Det är mer en känsla och jag kan ha fel 🙂
Men jag tycker mig kan se att hundar som inte får tillräcklig uppmärksamhet har lättare att ”markera inne”.
Som sagt, det här är ett långskott 🙂 Men någonstans kan jag tro mig se detta.
Ta den vanliga familjehunden som har det bra, får vara med i familjen, men som egentligen inte blir engagerad och stimulerad.
Denna hund har lätt att på något sätt hamna i sin egen värld, en ”vardagsvärld” och då tror jag det är lätt att hunden går runt och nosar, markerar lite osv…..
Ja ja, har kan jag som sagt ha fel och jag ångrar mig nästan att jag skriver om det 🙂
Det är bara en känsla……..  och framförallt gäller det INTE alla hundar som har problem med rumsrenhet 🙂

 

 

 

16 svar på ”Utfodring och rumsrenhet…..”

 1. Tack! jag har länge hävdat att det är bra med lite mellanmål så hundarna inte spyr på natten och folk säger att det bara är inbillning.

  Japp, du sticker ut i din kommentar om rumsrenhet och en del kommer att bli arga. (Men jag tror du har rätt)

  Jag tror att det finns dom som är så fixerade med kissa sina valpar att valparna kissar inne längre.

 2. Om en vuxen hund gör inne så skulle jag nog skylla på ägaren dvs om den inte har något fel som behöver kontrolleras av vet.
  Att få en valp rumsren kan vara olika!! Min vart rumsren vid sju månader och vid 6månader talade om att hon måste ut!! Men att bajsa inne slutade redan vid 5 månader!!

  Att vara i sin egen värld och nosa och markera överallt låter som min tik nu i löp perioden
  Jag ser kanske inte tiden som extra intressant men jag försöker vara extra intressant för hunden och övertydliga det vi lärt in!!

 3. Hade jag gett Fatzy mat enligt foderleverantörens rekommendation hade hon varit mager som en skrika, trots namnet. Fatzy är en förkortning på Fat and Lazy vilket är rakt motsatt vad hon är. 😉
  Jag anpassar också mängden utifrån hur jag tycker hon ser ut och känns.

  Möjligt att du sticker ut hakan ang rumsrenhet, men jag tror du har rätt.

  Fatzy kom till mig när hon var 8,5 veckor, och har kissat inne 2 ggr och bajsat inne 1 ggr. Detta delvis beroende på att mamman hade möjlighet att gå ut och indirekt kunde lära valparna att man gör sina behov ute.
  Delvis beror det väl på mig, som har en nästan manisk koll på valpen, och har haft möjlighet att snabbt komma ut med den när jag sett att det är dags.Vaknar lätt gör jag också. 😉 😀
  jag tänker sticka ut hakan lite till och vill påstå att vuxna hundar som bajsar inne, i flera fall beror på att ägaren bara gör snabbturer ut med hunden. En hund behöver röra på sig för att få igång magen.

  1. Filmerna är helt underbara!
   Det bevisar att får chivavan(har stavas det?) välja så är det inte ett stillsamt liv i en väska. Han tar sitt jobb på allvar och har skoj men det är nästan roligare att se dom som jobbar med honom eftersom dom inte behandlar honom som en liten mes utan på samma sätt som om det varit en stor hund.

  2. Grym film med den lilla ”tänker inte ens försöka stava”’n! Nu blev ju t.o.m. jag sugen på att börja köra skydd…om jag nu nån gång skaffar en ”tänker inte ens försöka stava”.

   Mvh,
   Johan

   1. Vi får nog ta och skaffa oss en ch-hugahuga. Huga huga skulle garanterat mina mesproppar säga och akta sej noga vart dom satte fötterna. Vore det dessutom en tik så skulle dom stå i givakt hela tiden….

 4. Håller med Fredrik… och då har vi en collie vars magar är ett kapitel för sig.
  Vår får färskfodder, Vom og Hundemat med lax.. han älskar det till skillnad från diverse torrfoder som vi fick pilla och smaksätta för att han skulle äta alls. Han får mat 2 ggr dagligen men ett litet mellis på em och en liten klutt i samband med nattisen.. funkar klockrent.
  Ang kiss o bajs tror jag också du kan ha rätt… vår gjorde ifrån sig en gång inne som valp vår miss, därefter gick det som en dans.. fattar knappt hur då detta är vår första hund och mina kunskaper ngt grunda.. sedan försvann tyvärr valpperioden i ett töcken av skrcäk.. då han drabbades av en autoimmun sjukdom och innan det blev löst visste vi inte vad vi skulle ta oss till..Nästa valp kommer jag försöka dokumentera mer om.. och nu vet ju så mycket mer.. tack vare bl a denna blogg.

 5. Jag håller på att ”kämpa” med valpens rumsrenhet just nu.

  Hon är lite tvärtom, tycker jag. Man hör mycket om hur det är svårt på natten, men min 12 veckor finnspets valp, som sover på golvet vid min säng, säger faktiskt till på morgonkvisten när hon behöver gå ut. Och hon har hållit sig länge. Däremot kan hon pissa nästan en gång i kvarten på eftermiddagarna och efter middagen, och man måste vakta henne exakt hela tiden. Man hinner knappt själv på toa! 😀 Jag gissar att hon blir upphetsad när man kommer hem från jobbet, tex, vilket gör det svårare att hålla sig???

  Jämfört med mina större fågelhundsblandisar så tycker jag att hon är svårare på så sätt att vi har fler ”olyckor” än med mina större hundar. Det gick lätt som en plätt på circa 2-3 veckor.

 6. Vi hade faktiskt inte några som helst problem med rumsrenheten, de få (två) gånger han kissade inne var familjen skyldiga för…slarv helt enkelt. När vi fick hem honom på 8 veckor så sov han hela nätterna…sista turen kanske var runt 22-23 och första runt 7…var aldrig några problem men tänkte nog inte att det kunde vara ett heller. Men det gäller ju att gå ut efter mat, bus och bilturer 😛

 7. Måste bara kommentera det här med foder, min hund spydde ofta skum förut när jag bytte till spannmålsfritt foder upphörde detta helt! Säga vad man vill men foder med spannmål är inte alls bra för många hundar, jag stöter på detta dagligen i mitt jobb och skulle, utan överdrift, säga att 99% av hundarna med olika problem, kan vara allt ifrån lös mage, kräkningar, öron problem, dålig päls, klåda mm kan bli helt fria eller åtminstone mycket bättre med spannmålsfri kost. Vetet är absolut största boven sen söta och majs, även om hundar är allätare så är deras matsmältningssystem inte helt anpassade till att tillgodogöra sig spannmålet. De stora foderleverantörerna är jäkligt duktiga på att marknadsföra sig och få folk att tro att vara man bryter ner vetet i små beståndsdelar så är det fullvärdigt protein för hundar och katter, då undrar jag varför i princip ALLA som byter till spannmålsfria foder märker skillnad till det bättre på sina djur?

Kommentarer inaktiverade.