Skapa inte problem, lös problem dessutom på enklaste sätt…………

Trots oslipad golv än så länge, trots endast en soffa än så länge, så invigde vi vårt vardagsrum igår med några vänner …. Mysigt, vi är helnöjda!   🙂

 

Tre förkortade och kraftigt sammanfattade frågor och svar!

Hur kommer det sig att en hund släpper in “inbrottstjuvar” men släpper sedan inte ut dom ur bostaden?

Här måste jag nog gissa litegrann. Först och främst har jag bara hört talas om detta och alla som berättar om det har fått det berättat i sin tur 🙂
Kanske är det sant, kanske är det skrönor.
Hur som helst är min gissning att hunden blir “glad” då det kommer någon till bostaden då hunden är ensam. Men när människorna kommit in i bostaden märker hunden att “det inte stämmer”, att hunden inte känner igen dessa personer. Därför börjar “vaktinstinkten” något med fördröjning.
Så skulle jag tro, vad tror ni andra? / Fredrik Steen

 

En hund som är underbar på alla sätt, men som när den ligger och sover eller vilar morrar då man kommer nära. Vad göra? Varför?

Hunden vill helt enkelt vara ifred, vill inte ha närkontakt i detta läge, kanske försvarar den oxå sin tillgång, dvs sin sovplats.
Har man detta “problem” tycker jag verkligen att man ska fundera över om detta verkligen är ett problem. Varför inte helt enkelt låta hunden vara ifred?
I mångas ögon och öron kan detta säkert låta tokigt, men det tycker faktiskt inte jag.
Jag tycker lösningen på detta problem är att göra ordning en plats där hunden får vara ifred. En plats då hunden går och lägger sig, så låter man den vara, en plats där hunden aldrig är i vägen.
Skapa inte problem, lös problem dessutom enkelt!  / Fredrik Steen

 

 Jag pratar ibland om att ge hunden tre sekunder, en konstpaus, mellan kommandon, innan man ställer ett nytt krav. Detta gäller då man håller på med problemlösning och lydnadsträning….. varför?

Därför att hunden måste hinna med att sortera!
När vi vill att hunden ska göra olika saker, så ber vi oxå hunden att skifta motivationsgrund, att “driftväxla”.
Låt oss säga att min hund skäller som en tok på en annan hund. Jag säger åt min hund att sitta. När jag sagt sitt så gör det faktiskt ingenting i ingångsskedet att hunden skäller en eller två gånger till innan den sätter sig ner, den kan fortfarande få en belöning för att den satte sig.
Då tänker säkert någon att jag belönar ett sent sättande. Men det är inte alltid sant. Det är inte sant om hunden är väldigt motiverad och aktiv i en annan motivationsgrund.
Den tid som en oerfaren hund måste få på sig att “lyda” i vissa situationer kan vara några sekunder.
Skulle man inte belöna detta, skulle man istället ställa ett nytt krav direkt… – sitt sitt sitt – i snabb följd är risken att hunden istället blir mer stressad, eller än mer motiverad att stanna kvar i den motivationsgrund hunden redan är i.
Ge hunden lite tid…. det blir ofta mitt tips till hundägare som har svårt att få sin hund att skifta motivationsgrund.
Detta med motivationsgrunder finns i princip överallt, hela tiden. I ett spår där hunden spårar och kommer fram till ett föremål. Där ska hunden skifta från att vilja spåra till att vilja markera. Då hunden lagt sig ner och jag nu vill att den ska sitta. Där ska hunden skifta från att vilja ligga till att vilja sitta och så vidare…..  / Fredrik Steen

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

11 Inlägg för Skapa inte problem, lös problem dessutom på enklaste sätt…………

 1. Eva skriver:

  Smart sagt: skapa inte problem!!

 2. Lena Bengtsson skriver:

  Jag var “hundvakt” åt en schäferhane för många år sedan. Jag gick ut med honom och gav honom mat de dagar husse och matte jobbade sent. Han blev glad när jag kom och vi gick vår promenad. När jag sedan skulle gå igen ville han inte släppa ut mig, utan morrade och ställde sig i vägen. Jag fick smita medan han åt sin mat. :p
  Om jag satte mig i soffan och tittade på TV lade han sig bredvid och var helt nöjd. Men jag fick inte gå!

  Något som påminner om att släppa in tjuven, men inte ut??

 3. Sara A skriver:

  Jag har aldrig varit med om att någon hund släpper in men inte ut!!
  Men jag har hört det flera ggr!!
  Min fjant hund trodde jag inte fanns vakt i alls Men kommer någon in när jag sover även någon hon känner Så står hon och morrar tills jag kommer upp och säger hej då hälsar hon först på personen ( Undantag då de som bor här. Dvs barn eller min mor som kommer ibland!! Jag tvivlar på att hon skulle bita någon , lite som barnen säger större risk att en katt slukar henne en tvärtom!!
  Dock vissa dagar är det bara jag som duger, speciellt i löptider då vägrar hon lämna sängen så länge jag ligger kvar!! Vägrar gå på promenad med någon annan en mig!!
  Eller vanliga fall i normal läge å vi hälsar på vänner på Pizzan i s-tälje på sommaren så följer hon inte med mina ungdomar till bostaden om jag sitter kvar!! Lämnar jag henne hos någon pga utlandsresa eller sjukhus vistelse så äter hon knappt!! Det är nästan bara jag som duger!! Men i normal läge dvs när hon inte är i löp kan vem som helst hon känner ta med henne på promenad och hon följer gärna med!!
  Men jag ser det inte som ett problem utan accepterar hon är sån helt enkelt!!

 4. Ulrika skriver:

  tack för detta med motivationsgrunder. det är vad jag verkligen behövde få veta om idag. efter en något kämpig dag på min klubb

 5. Agneta Björk skriver:

  Tycker absolut hunden ska få vara ifred, när den sover eller vilar. Jag hade också morrat :-))

 6. Claes skriver:

  Jag hade en blandis Flat/labbe som faktiskt släppte in grannarna men var inte så glad när dom ville gå.
  Vi grillade nämligen och deras dotter behövde gå på toaletten och jag gav dom nycklarna, sedan kom dom ut och jag frågade om det gick bra och fick till svar att Lucas markerade lite.
  Men denna hund var väldigt speciell, han var alltid med ute på karpmete och det är ett fiske man bedriver flera dagar i sträck och man tältar oftast.
  Ibland så sov man även på dagen och han märkte när man somnade och väckte en om det kom någon med ett väldigt lågmält morrande.
  Var man vaken så morrade han aldrig när det kom nån, så han visste när han skulle “jobba”.
  Bäst var det när han väckte mig försiktigt när vi hade finbesök av en igelkott 😉

 7. Garth Pazik skriver:

  Properly done! But why a blue steering wheel? Paul

 8. Lee Pearce skriver:

  I was looking through some of your posts on this site and I think this web site is real informative ! Continue putting up.

 9. MEXGIFTS skriver:

  I got what you mean , regards for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “Finley is going over to get a new piece of bat.” by Jerry Coleman.