Hundflock och tävling!

God morgon på er 🙂

Idag har jag ett spännande möte med mitt bokförlag. Jag vet inte riktigt vad de vill, men jag vågar gissa att de tycker jag ska påbörja ännu ett projekt.
De personer som är mina kontaktpersoner på bokförlaget är supernice och jag är övertygad om att de kan komma med nåt jag helt omöjligt kan säga nej till.

Men jag ska spela lite svår tänkte jag………………..     🙂

 

Tänk er, se framför er –

Ett antal hundar är tillsammans i skogen tillsammans med sin ägare. Ägaren går där och hundarna sköter sig lite själv. Dom följer sin ägare men med diverse avvikelser.
Tänk er sedan att en hund avviker från övriga flocken.
Är det då någon hund som springer ikapp denna hund för att ”tala om” att det är fel, eller ignorerar de andra hundarna bara denna avvikelse?
Denna hund är borta några minuter på eget ”uppdrag” men kommer tillbaka till flocken igen, vad gör de andra hundarna då?

Skriv gärna ner på kommentarer hur ni ser detta, hur ni tänker omkring detta.

 

Ja, just det – Tävling!!!

Bok nr2 gäller nu.

Den som skriver sin mejladress först på kommentarer under detta inlägg vinner en bok!  🙂

God morgon på er…………..

39 svar på ”Hundflock och tävling!”

  1. katharina.widen@hotmail.com

    Kan ju ske lite olika beroende på vilka individer som är i gruppen. Ibland så kan ju någon hund hänga på och kolla va den hunden gör som lämnade gruppen.
    Men som oftast tycker jag att den hunden som kommer tillbaka efter att ha varit ute på egen hand brukar bli genom gången av de andra.

  2. Hej!
    Detta fenomen fascinerar mej! Min tik,schäfer är rätt självständig och har stort behov av att springa. Så det gör hon på promenader där de kan vara lösa. Inte långt bort men ibland utom synhåll. Hannen håller sej mer runt mej och tiken får en ordentlig utskällning och ”fostran” när hon kommer tillbaka. Vilket hon uppenbarligen struntar i eftersom hon gör om det hela tiden. Men nu har jag en valp,8 mån, och den hämtar hon när den sticker iväg. Det hon själv gör, tillåter hon inte valpen att göra!! Jag ser det här som ett naturligt flockbeteende och har inga problem med det. Men kul att studera!

  3. God morgon!
    En av de högsta hundarna i rang ”läxar upp” alt gruffar på rymlingen beroende på hur lång tid han varit borta. De andra nonchalerar

    1. För att vinna ska du i en kommentar här på bloggen skriva en kort mening (minst 3 ord), varför du följer min blogg, och din e-postadress.
      Meningen som du skriver (minst tre ord) ska vara begriplig.

      Ah trodde det var denna regeln fortfarande… 🙂

  4. Hur tänker du själv kring detta, Fredrik?

    Så här ser jag på det hela:

    En flock i harmoni, bryr sig inte om någon individ i flocken ”tar en sväng”, det är helt naturligt …

    Har man då individer som ”gruffar” när någon kommer tillbaka efter en ”sväng”, så är inte flocken i harmoni.

    ”Gruff”/”Åthutningar” är avståndsökande signaler, och det är väl de sista signalerna man ger någon som kommer tillbaka till flocken … man ”hälsar” den individen välkommen tillbaka 🙂

    1. Där håller jag inte med dig Patrik!

      Om någon ”ger sig av” från flocken, ex i skogen, så bryter den bland annat säkerheten, och för hundar är det fullständigt naturligt att ge den utbrytande en åthutning när den kommer tillbaka. Det sker snabbt och är snart glömt. Hundar är inte långsinta.

      Det här kan du även se i en valpflock. En av valparna ger sig ut på egen hand, mamman kallar tillbaka valpen som struntar i mammas tillsägning, och till slut hämtar mamma den lille smitaren. De andra valparna ger sig direkt på smitaren när de kommer tillbaka.
      Jag tror faktiskt det är rätt bra harmoni i de flesta valpflockar. 😀

      1. I en flock med vuxna individer är alla fria att ge sig av, när helst de önskar.

        En flock består oftast av föräldrar med barn, när barnen kommer upp i 2 – 3 års åldern avviker de från flocken för att bilda sig en egen flock, därför vi har en del vandrande ensamma vargar här i Sverige t ex, de letar efter en partner för att bilda sin egna familj 😉

        1. Läste någon gång om att det fanns en teori/studie(?) som antydde att hundar var att likna med vargvalpar sett till beteende, även som vuxna. Detta var tydligen extra tydligt för raser med hängande öron om jag kommer ihåg rätt… 🙂

          Mvh,
          Johan

    2. Svårt detta, i vissa lägen/situationer kan det nog stämma, dom bryr sig inte.
      Men å andra sidan kan det nog bli en åhutning ifall det görs i fel läge/situation.
      Är gruppen trygg med sin omgivning ?
      Behövs allas uppmärksamhet ?
      Finns nog fler faktorer som kan ge olika resultat.
      Så här är nog inget skrivet i sten.

  5. Intressant frågeställning. Jag skulle oxå väldigt gärna se Fredriks tankar om detta.
    Själv kan jag inte bidra med särskilt mycket då jag har noll erfarenhet av detta och ingen aning om hur hundar brukar agera i dessa sammanhang. Men visst kan jag tänka mig skäl för både glada välkomnanden och för misstänksamma utskällningar. Kan ju se liknande tendenser med katterna här hemma…

    Mvh,
    Johan

  6. Har ingen egen flock. Däremot brukar vi samlas några st o gå på gemensamma promenader. Min slyngel brukar dra iväg ibland om han får upp ett färskt spår. En utav de andra, polisen, skvallrar dvs skäller på oss o försöker få oss att agera. Slyngeln hör alltid den skällande hunden o kommer då fort tillbaka. Slyngeln hoppar då på polisen o de brottas en stund. Vi upplever inte att de är arga. Mer att polisen visar att det är roligare att hålla sig nära oss o inte springa iväg på egna upptåg.

  7. Hej Fredrik,
    I vår flock som består av två tikar och en hane brukar alltid den yngsta tiken dra ivåg på egna upptåg i skogen och när hon kommer tillbaka så händer inget speciellt! Annat än att flocken är komplett igen! Hanen kan ibland hänga på men då är det nog mer för att han är nyfiken och se vad hon hittar inte läxa upp!
    Så är det i vår flock, den känns väldigt naturlig:)
    Hälsningar Marie

    marie.soderqvist@friscordia.com

  8. När min hund (som då var ganska ny) stack ifrån mig och mina väninnor med hundar hände en väldigt märklig sak. En annan liten hund sprang helt enkelt efter min hund och ”hämtade tillbaka” honom. Har funderat mycket på det där efteråt. Vad hände egentligen? Själv upplevde jag ju precis det beskriva, att en av väninnornas hundar uppfattade min panik och helt resolut hämtade min hund. Min hund, som efter lite övertalning av hundkompisen vände om om kom tíllbaka istället för att fly från mig (som jag faktiskt tror att min hund gjorde vid detta tillfälle). Kan tillägga att idag vill min hund inte springa bort från mig… 😉

  9. Min erfarenhet är de ignorerar ”rymlingen”, både när den tar en egen liten runda o när den återvänder. Ibland möter de avvikaren glatt: ”kul att du är här igen så vi kan leka”………, har aldrig upplevt att de ”läxar upp” rymlingen iaf.

  10. Jag har en belgisk vallhund på 6år. Brukar vara ute i skogen med min mors hundar,2 belgare och en chodsky pez(tjeckisk vallhund). Och min hund brukar nog läxa upp de andra om de springer iväg. Sen ska han alltid hålla koll vara alla är,men det är ju lite typiskt vallhunds beteende tror jag. Men de har jävligt roligt ihop:) Leker och jagar varandra hela tiden,ibland är man själv med och springer och brottas,finns inget bättre:)

    balderpalder@hotmail.com

  11. Ser jag på vad min egen kloka tik gör så väntar hon tills hunden kommer tillbaka för att sen ge den en omgång där hon tydligt markerar att sådär gör man inte.Så har alla mina tikar gjort…De har alla varit mycket tydliga med att avvika från flocken det är strängeligen förbjudet…Särskilt då mot yngre hundar.

  12. Min åsikt: Jag har ALDRIG sett en hund korrigera en annan hund för att den varit borta från flocken. Jag har ändå spanat efter det i många år! Ända sedan Barbro Börjesson skrev i Hundskolans Lydnadsbok från 1993 att tiken går och tar den valp i nackskinnet som har vandrat iväg från flocken. Nu har jag i och för sig aldrig haft fler än tre egna hundar, men jag har många gånger som dagmatte gått ut med upp till 8 hundar, som vanligen känner varandra väl och bildar en lös flock. Och sett lek bland upp till 30 lösa hundar, men det kanske inte räknas, för de hundarna var ju i sällskap med sina ägare.

    Jag har heller aldrig hört någon hundägare berätta om det för mig.

    Och jag har läst hundratals hundböcker och är ganska säker på att jag bara läst om beteendet i just Hundskolans lydnadsbok. Det får mig att undra…

    Visst kan vallhundsraser, särskilt de av brukshundstyp, vara mer kontrollerande än andra raser, särskilt om de inte fått en bra socialisering med andra raser i valpåldern. Det är ett osocialt beteende – inte ett naturligt beteende bland hundar som vi ska efterlikna.

    Men jag har faktiskt försökt göra som på bilden på sidan 60 i den nämnda boken. Jag har gått emot och sagt ”Vaar har du varit?!!” Men hunden har alltid blivit förvirrad och tveksam och sett ut som ett levande frågetecken – ”varför hotar du?” Och visst har jag sett till att få fjäsk och svansande, som jag då har berömt, men jag tycker inte att effekten varar eller leder till en god kontakt.

    Hunden som närmar sig tänker ”jag vill komma ikapp”. Om den ser ut att tänka ”Shit, nu har jag varit borta från flocken” så är det enbart pga minnet av att den tidigare fått obehag i denna situation. Eller den reagerar på någons hot.

    Det är en gammal sanning att man inte ska vara negativ när en hund kommer tillbaka. Hundar lever ju i nuet! Det finns bättre sätt att få en hund att hålla sig till flocken. T ex att ställa krav på att hunden hänger med. Men inte straffa när den kommer tillbaka!

    1. Dålig socialisering säger du? Mina hundar har alltid varit mycket bra socialiserade och mycket väl fungerande i flock….Alla Schäfrar…..Ändå tillrättavisar den unghund/valp som lämnar flocken…..Det snacket köper jag inte att de skulle handla om undermålig socialisering.Handlar enbart om att korrigera ett beteende som kan utgöra fara för den enskilde individen….Har sett detta väldigt många gånger ,inte bara bland mina hundar utan även andra….Du måste varit väldigt blind som inte sett detta.Gunilla.

      1. Det är intressant att du bara har haft schäfrar. Jag får tro på att fenomenet existerar, men jag tror att detta syns just inom schäferflockar. Och eftersom jag aldrig har haft en schäferflock eller gått med en flock av främst schäfer så har jag heller inte sett det. Just hos schäfern har man avlat fram både vallning och polisbeteende. Låter det som en tänkbar förklaring, Eva-Lena? Om du, precis som Fredrik och Hundskolan i Sollefteå, är van vid hur schäfer i flock beter sig, så är det din referensram. Det är inte illa ment på något sätt, men schäfrar har ju faktiskt sitt eget sätt att uppträda ibland… (vilket gör att många tycker att det bara finns en ras de vill ha, det ska vara schäfer eller inget alls!)

        Min egen gamla isländska fårhund var bra på att hämta tillbaka hundar som funderade på att sticka och jaga när jag höll hundpromenader där många hundar samlades. Hon förstod att det var en ”avvikare”, men hon gjorde det bara på kommando.

        Det jag ser är att hundar kan korrigera hundar som beter sig som offer, som inte lyder, som beter sig ohövligt, som springer mot en annan hund för fort, som stirrar – ja, de korrigerar varandra för allt möjligt, hela tiden.

        Ja, jag kanske är blind… men jag har inte sett hundar generellt bry sig om att en av dem ger sig iväg… eller att den måste ”köpa in sig i flocken” igen efter att ha varit borta en stund.

        Sedan låter ju aldrig jag en dagishundflock ha en tydlig hundledare. Det finns bara en ledare, jag, och jag bestämmer vad som är OK och inte… Ingen hund får inte springa iväg och försvinna, det är JAG som säger ifrån då. Så det kanske också spelar in… Hundar gör det som funkar, hos mig funkar det inte att någon annan hund ska ta ansvar för flocken. Och de visar heller inga tendenser att vilja göra det.

        PS Dina hundar är säkert väl socialiserade! Men om en schäfervalp eller ung schäfer kommer på kurs hos mig och leker med de andra raserna vid 6 eller 8 träffar så anpassar den sitt lekbeteende till de andra hundarna. Medan i en schäferflock så tränar ju hundarna bara på schäferlek. Om du förstår hur jag menar.

  13. Köpte din bok idag och ville bara säga (efter en dags sträckläsning) att den är otroligt bra! Riktigt bra upplägg och innehåll och jag har nu mer förstående för min hund och mig själv som matte och mitt ledarskap!

    Tack!

  14. Hej Fredrik!

    Du som har kontakter in i ICA förlaget, kan du bearbeta dem att göra en ny ”pimpad” version av ”Sådan är din hund”, har köpt boken på tradera nu men den är inte så rolig att läsa eftersom språket är så gammeldags….

    Eller så skriver du en liknad bok själv ;0)

    MVH/
    Petra

  15. Precisely what I was looking for, appreciate it for putting up. ”Pardon one offense, and you encourage the commission of many.” by Publilius Syrus.

Kommentarer inaktiverade.