Ett intressant förslag.

http://www.facebook.com/fredrik.steen.9

Här är min ”privata” Facebook. Jag får många mejl om att den är svår att finna, men här är den 🙂

Igår fick jag ett utmanande förslag, ett jobbförslag 🙂
Ett förslag om ett jobb inom media, men det är inte hundrelaterat. Vi ska ha ett möte in på nya året och ser därefter var vi landar.
Jag är inte nervös eller rädd inför media, men jag kanske är för kavat om jag tackar – ja – även om det inte är hundar det handlar om 🙂

 

Unghund och nyår!
Det fullständigt bara dröser in frågor från oroliga hundägare med unga hundar som aldrig varit med om smällare och raketer.
Frågorna handlar om – Vad gör jag på nyår med hunden?

På denna oro handlar det om att använda sunt förnuft, samt försöka förstå varför en hund generellt sätt blir rädd för skott.
Ofta, men långt ifrån alltid, har en hund som är skotträdd varit med om något obehagligt i samband med skott.
När en hund blir rädd, så uppmärksammar/iakttar hunden övriga i flocken – hur reagerar de?
Det innebär att om en hund blir skrämd av en smällare, och att sedan ägaren blir upprörd, arg, rädd – då kommer sannolikt hunden vara rädd även i framtiden.
Hundägaren har liksom svarat på hundens rädsla.

Då en hund blir rädd för en smäll, men hundägaren är fullständigt nollställd, så är det troligt att hunden bara blev rädd den gången och aldrig mer.
Ägaren svarade inte på hundens rädsla.

Då en hund blir skrämd är det alltså oerhört viktigt att ägaren är nollställd (hur otäckt det än är). Detta är vanligt vid ex vis ett hundbråk. Hundägaren blir rädd och skriker och far runt. Det är inte otroligt att då hunden senare är orolig för andra hundar.

I bostaden vid tolvslaget eller då det börjar smälla så gör jag så att jag lägger hundarna i mitt ”hundrum”. Detta hundrum är hundens rum och där känner den sig trygg och bekväm.
Till nyår har jag oxå tunga gardiner för fönstren som isolerar både mot ljud och blixtar. Dessutom har jag radion på med relativt hög musik.
Där inne låter jag hunden vara, och det blir aldrig något problem – Aldrig!

Jag skulle aldrig ta ut den mest trygga hund då det smäller som värst, utan jag ”skyddar” hunden från detta.

Hur gör du?

Hjälp till med era förslag!  🙂

 

 

35 svar på ”Ett intressant förslag.”

  1. Jag gör samma. Skulle aldrig heller ta ut dom när de smäller, varför ska jag. Tv på. Och gör ingen grej av de. Jag vet ju vad som sker, därav viktigt att inte lägga ngt i hunden så den blir orolig eller oroligare. Så tv på och låter dom sova, ignorerar dom.
    🙂

  2. När vi smällt smällare, och vi haft hundar som aldrig varit med om det tidigare, så har de fått vara med när vi skjuter av.

    Vi alla i familjen gillar när det ”fyras av”, och jag tror det smittat av sig på de hundar vi haft, för ingen har blivit skotträdda.

    Är det rätt sätt? För oss har det varit det 😀

    1. Har tidigare gjort som du men har hört alldeles för mycket saker som hänt. Ex vis – en raket som går fel, någon eller några blir rädda och därmed hunden (kanske).
      Men visst, det som funkar funkar 🙂

      1. Sen skulle jag aldrig ta med min hund utanför när vi ska smälla just av den orsaken Fredrik beskriver. Men de är jag de 🙂

        1. Håller med Patrik. Har haft hundbevakningen vid kommunens proffsfyrverkeri på nyårsafton varje år. Våra hundar älskade till slut raketer och smällar så till den grad att de även drog upp sig på skott vid vanlig platsliggning. Tillvänjning blev till förväntan och inlärning. Det är alltså på både gott och ont med skottfasta men skottintresserade hundar.

    2. Min ena bryr sig inte om att de smäller. De skulle kunna vara världs krig och han hade sovit sig igenom de 😉 lol 😉
      Men dom andra har som Fredrik berätta dåliga erfarenheter så då blir de för oss som jag skrev i första kommentaren tv och ignorering på trygg plats inne.
      Men tror även som Patrik att från de dom är små mest köra på som vanligt och inte göra en grej av de. Mina som har dåliga erfarenheter är inte ngr jag haft sen valpar. Så allt beror ju på vad de har för bakgrund också 🙂

    3. För några årsedan hade vi en rottis tik här och hon visade inget alls med smällare, lugn å fin hela dagen och in på kvällen.
      Runt 20-21 på kvällen tar jag ut hundarna en och en på gården för kvälls kissning och då händer det !!
      Hon sitter och kissar och det kommer en raket/bomb och flyger över taket in på vår gård, den briserar ca. 5-6 m ovanför henne.
      Sedan hade vi ett helvete den nyårs kvällen, det gick inte att få henne att slappna av, skadan var skedd.
      Nån timme senare när jag tittar ut mot gatan så ligger en tjej i en snövall med deras ”Dobbe”, jag öppnade fönstret och hon ropade sitt hemnummer och jag ringde hennes mamma som kom.
      Hundar som är skotträdda har ett helvete rent ut sagt.

      Och nej, jag ömkade inte ett skit för jag vet vilken effekt det kan ha, räcker att andra har gjort det i min närhet och sedan undrat varför hunden helt plötsligt är rädd för skott/åska/smällare.

  3. Hade en finsklapphund som va alldeles livrädd för raketer/smällare. Eftersom vi bodde vid vattnet så blev det mycket värre eftersom de ekade, men försökte göra den så lugnt som möjligt men vilket va svårt.. Sen hade jag en rottis som inte brydde sig något vilket va skönt. När vi mötte folk som hade småraketer och sköt utomhus så ville han bara fram, han drog bara för att komma fram till dom..

  4. Hej!
    Jag tror att det är ”stjärnfallet” som faller ner från skyn mer eller mindre som skrämmer mer än själva smällen.
    Fick berättat för ett tag sen om en hund som var rädd att gå ut om det var fullmåne. Det visade sig när jag frågade lite mer att husse hade tagit ut hunden som valp en nyårsafton och den hade reagerat kraftigt på dom smällarna som hade mest stjärnfall. Kanske ganska naturligt egentligen. Faller det ner något från skyn, bör det vara ganska naturligt för en hund att vilja fly till en säkrare plats. Får den inte den möjlighet och blir mer och mer rädd för vad den utsätts för kan det möjligen bygga upp en rädsla för nyårssmällar.
    För det finns många hundar som är rädda för smällare, men klarar skottprovet utan problem på en mentalbeskrivning.

  5. Första nyåret med nuvarande hund var när den var strax över ett år (förra nyår). Tog då en lång promenad tidigt på kvällen utanför staden och då och då kunde man höra lite avlägsna smällar men dessa lät ju inte ”farligt”. När hunden och vi var trötta så tog vi bilen hem och sen gjorde vi som ni, dvs dra för gardinerna där jycken var o på med lite musik etc o där låg han o snarkade hela nyårsafton. Så kommer nog att göra ngt liknande upplägg i år (har haft hundar förr som varit skotträdda och för dessa har ju inte nyår varit ngn höjdare)

  6. Från det min schäfer var liten – 8 veckor – har jag tagit ut henne varje gång det varit dags för fyrverkerier och smällare och så har vi tillsammans lugnt och stilla stått och tittat på stjärnfallen. När det därför smäller och blixtrar – spelar ingen roll om det är fyrverkerier, smällare eller blixt och dunder – så struntar hon i det. Hon kan lyfta lite på huvudet, lyssna och morra till en gång, sedan lägger hon sig och sover igen. Har tidigare haft hundar som varit skotträdda så det tänkte jag förekomma då, när jag fick hem henne. Har gått bra hela tiden, hon är sex år nu. Men man kan ju inte vara 100 på att det håller i sig. Den förra schäfern klarade BOK.provet en gång på 70-talet, men blev sedan skrämd av ett par grabbar som fyrade av en smällare precis bakom honom. Tyvärr var jag inte med vid tillfället. Hade ett helsicke sedan kan jag lova.

    1. Jag tror också på att man ska utsätta hundarna för raketer etc under säkra och trygga förhållanden. Då VET man själv att det inte finns något att vara orolig för och då överförs den tryggheten till hunden.

      Jag lider verkligen med de där en smällare avfyras ”bakom arslet” för det skrämmer ju både ägare och hund. USCH! Vad synd!

  7. Jag har haft hund som blivit skrämd av ett smatterband ett år. Några ungar kastade det efter honom veckan före nyår. Efter det blev det bara värre för varje år. Jag är inte rädd för raketer eller smällare, så jag ignorerar dem, men det hjälpte inte alls. Skulle aldrig ta med hunden då det ska fyras av raketer.

    Med min nuvarande sitter vi i soffan och glor på tv. Persiennerna är neddragna och volymen är lite högre på tv´n än den kanske är annars, runt 12 slaget. Men han ligger lugnt bredvid mig, så länge jag inte bryr mig om vad som händer. Är vi ute på en promenad och någon hivar iväg en raket, hoppar han högt och kastar sig i motsatt riktning, men är kontaktbar och därmed lätt att få som vanligt igen – Jag säger bara ” häråt ska vi” och fortsätter att gå i samma hastighet vi gick i före smällen. Skulle aldrig vara ute och gå sent en nyårskväll dock

  8. Mina hundar har aldrig visat tendens till att vara rädd för ljud. De har ex fått vara med från de är små när jag slängt tomglas i soprummet och det är inget speciellt med det. Tror precis som du att man inte ska göra för stor sak av det. Hur skulle det se ut om jakthundarna fick stora skälvan av skotten….?! Självklart finns det bland hundar lika väl som hos människor, olika typer av känslighetsgrad, men den stora massan är nog mer danad av flocken, liksom många andra ”problem”.

  9. Vår rottis har faktiskt aldrig visat tecken på rädsla för vare sig höga ljud eller smällare. Jag testade tom förra året med att ta ut henne på tolvslaget. Hon ”moffade” lite, och då lät som inledningen på Desert Storm i villa området

    Ska väl tilläggas att hon är trygg, social, lyhörd, lydig och allmänt skön samt att hon fick högsta poäng på skottfasthet på MH.

    Jag skulle iaf nog rekommendera dina råd till 99,9 %

  10. Jag skulle nog fundera på vart man bor och hur man bor! Hur mycket smällde det innan vi fick hund!
    Dessutom så ska man ta med hund ut anser jag att man inte bör vara Glad i Alkohol!!
    Där alkohol går in går vettet ut!
    Så sunt förnuft om man tar med en hund ut!

    Jag tar ut min hund om jag är hemma men det skjuts inte så vilt här!

    När eller om jag är i Södertälje blir till och med min skott säkra hund nervös inomhus!

    Kan säga att dem jag värnar om mest här hemma är mina katter på nyåret för dem blir så rädda att dem kissar på sig på plats även i hårda åskväder!
    Så det är inte bara hundarna som lider!

    !

  11. Jag brukar ta in mina hundar i badrummet som inte har nåt fönster och sätta på badkarskranen, det tar bort alla ljud utifrån på nyårsafton.

  12. Bento bryr sig inte om fyrverkerier överhuvudtaget. Han brukar sova som en sten när det smäller som värst också. Ett år lyfte han på huvudet som om han undrar vem det var som störde hans nattsömn, sen somnade han igen. 🙂 Jag skulle dock inte utmana ödet och ta ut honom runt tolvslaget.

    Ett år var det några som sköt smällare mitt på dagen och en träffade nästan Bento. Som tur var så var det inget som satte sig.

    Aktivera hunden på dagen och hålla sig inne på kvällen är väl det bästa som jag ser det.

  13. Jobbigt att bo i stan under nyår & påsk. Här har dom redan kört igång med sina förbannade smällare & skit. Iza e la inte jätterädd, men tycker att det blir lite obehagligt..Svårt att skydda hunden när dom smäller precis när som helst..

  14. Har aldrig haft en hund som har varit rädd för smällare/skott och har gjort samma som du! Lugnt o fint,inte reagerat och varit inomhus och allt har varit som vanligt. Inte tittat på den unga hunden som (naturligtvis) reagerat på att ngt är ovanligt i kväll utan suckat och tagit det lugnt. God Jul Fredrik och tack för att du tar upp så många (små som stora) vardagliga problem. Det hjälper många hundägare.

  15. Nu måste jag passa på och fråga angående tjut (raketer), smällar (bomber/raketer)… LJUD!

    Hur är det egentligen med hundars hörsel?, vissa säger 4 gånger bättre än människans och vissa säger 10 gånger bättre än människans.

    Alltså om du höjer volymknappen på stereon tills DU tycker att det börjar vara högt, tänkt då att hunden uppfattar det du tycker är högt minst 4ggr så högt!

    Så när vi då hör en smäll av en bomb/raket så vi nästan får ont i öronen, tänk då hur fruktansvärt högt och skadligt det måste vara för en hund!

    Och när vi tycker att vi pratar i normal ton, låter det 4ggr så högt för en hund så måste ju hunden uppfatta det som att vi skriker, och skriker vi åt hunden så får en typ tinnitus 😀

    Hur funkar det?, är det någon som är superduktig/expert på hundars hörsel när det gäller t ex smällar och höga skrik/musik?

    Mvh Jens

  16. Vad jag har fått till mig så är det även frekvensen som är jobbig för hundar när det gäller raketer och smällare.
    Så en skottfast hund kan reagera ordentligt vid nyår och påsk tydligen.

  17. Nu har jag aldrig bott var det smäller som värst – smällare och raketer har alltid varit på bra avstånd på horizonten, även om man både sett och hört de klart och tydligt. Jag inbillar mig att om man bor ”mitt i stan” så känns raketerna närmare inpå?

    När jag bodde utomlands var raketer och smäller totalförbjudna, men jag visste att de fanns i ett ruffigare bostadsområde en halv km bort. Jag hade en totalt inhägnad trädgård. Första året jag hade hundarna så tog jag ut de i trädgården på kvällen under Halloween för jag visste att det var bara en tidsfråga. Vi lekte med en boll när det smällde första gången. Båda hundar stannade och tittade på mig, jag låtsades som ingenting och fortsatte slänga bollen och de fortsatte helt enkelt att leka. Efter det har de totaltstruntat i allt som har med raketer och smällare att göra. För några år sen så gick vi förbi lägenheter här i Sverige och det var några ungar circa 20 meter bort som lekte med de där smällarna som tjuter som brandbilar. Hundarna tittade inte ens dit.

    I år är det första året vi har finnspetsvalpen. Vi bor i en liten by utanför ett lite större samhälle. Vi kommer att både se och höra raketer på avstånd. Jag ska ta ut valpen med de andra hundarna på nyårsafton och göra likadant. Strunta i oljudet. De äldre hundarna kommer att hjälpa mig att visa valpen att det inte finns något att vara rädd för.

  18. Jag har en liten vovve på 8 mån som redan nu är stressad så jag har funderat på hur jag ska göra på ny år så han inte blir ”värre/sämre”, kan ett hund rum vara något för honom?

  19. Hej vill bara säga att vår förra hund vår livrädd. ingen i familjen reagerade men han gick inte ut på hela dagen. från morgonen till några dagar efter fick jag dra ut honom. smällde de fick han sån panik att han försökte fly. Fick tipset att ladda ner fyverkeriljud på datorn men när ja satte på ljudet som jag knappt hörde sprang han iväg. nu har vi en annan valp och kommer vara hennes första gång, få se hur de går.

  20. Akilles som är två år tog jag med även första gången ut vid tolvslaget, brydde mig inte så mycket ibörjan om det där med ifall han blir rädd, tänkte att reagerar han så hanterar jag det och funkar inte det så får jag väl helt enkelt anpassa mig till att han är det och skydda honom så gott det går.

    I Västerås är det alltid människor som gör det några dagar och till och med månader innan (på långt avstånd oftast) då dom får vänja sig lite redan då och att ingen annan i omgivningen har brytt sig, tror jag har hjälpt dom väldigt mycket.

    Förstår inte riktigt varför man inte skulle kunna ta med även den tryggaste? Inget illa menat Fredrik men det låter lite löjligt, varför skydda hunden mot något den inte bryr sig om? Själv ser jag det som en nyttig erfarenhet för dom plus att dom lär sig att trots allt ståhej från smällar och människor så lär dom sig att lita på sin ägare. Sen håller jag med om att man ska skydda hundarna från raketer som åker fel men det går ju och ändå vara ute och fira. 🙂

  21. Varför utmana ödet och ta ut valpen/hunden om det smäller?? Bättre att låta dom vara inne i tryggheten ist. Jag hade en gång en hund som var skottsäker,korad och gick i avel. När jag var ute ca en vecka före nyår så kasta nåra ungdomar flera smällare/raketer mot han.Efter det blev han skotträdd! (jag agerade ”rätt” när det hände) Med andra valpar/hundar har jag gått en bra bit ifrån smällarna/raketer dagarna innan nyåret och haft med mej godis,men vid själva 12-slaget håller vi oss inne. Försöker isolera ljud och ljus. Smällare/raketer är trots allt inte normalt för en hund.

    1. Jag tror att om man är på riktigt avstånd från raketerna så att det verkligen inte finns någon risk att man får raketer över sig, eller att någon idiot avfyrar något precis bredvid en, då ska man ta ut hunden på pisspromenad ”som vanligt”. Man vet ju själv att ingenting kan hända på riktigt.

      När jag växte upp bodde jag i ett Svensson-villaområde där varje granne sköt raketer och man hittade raketer på tomten morgonen därpå. Då är det ju helt onödigt att ta ut hunden. Sitta inne och låtsas som att ingenting händer. Vi hade hund på den tiden och tyvärr fattade vi ingenting om hur man hanterar hund. Vi tröstade honom varje nyårsnatt och hunden brukade gömma sig i ren panik i bastun i källaren. Stackar’n!!!!!

  22. Vi har en rottis-tik som vi första nyåret gjorde så här med;

    Vi hade lite smällare själva som vi tog med ut på en stor grusplan, gubben gick iväg längst bort och började skjuta. Hunden och jag stod och tittade på, visst reagerade hon lite, men mest att hon ville till husse. Vi gick sakta närmare och närmare och belöningen blev att busa med husse.

    Idag, 9 år senare, har vi en tjej som varje år legat på rygg i soffan och snarkat på tolvslaget!

    / Therese

  23. Våran tik har aldrig haft problem, hon har varit med under tolvslaget 2 år i rad, suttit i min jacka och bara myst. Aldrig visat rädsla eller oro. I somras var vi ute och seglade och hade precis kommit iland när en herre får för sig att skjuta med en startpistol mitt bland alla båtar. Det blåste rätt bra och skottet vände mot båtarna och small 10 meter ifrån oss. Efter det har hon börjat visa oro vid skott, hon darrar och går fram och tillbaka. Vet inte vad jag ska ta mig till 🙁

  24. Min unghund reagerar inte på höga ljud. Vi var ute på nyår vid 6 tiden och folk började smälla av raketer. Hade henne lös struntade i henne och fortsatte gå lugnt fram. Hon struntade i dom luktade på sina fläckar och frågade en gång om vi skulle leka..
    Hemma så fick hon vara i vardagsrummet med musik, tunga gardiner och märgben med sina hundvänner. Vi hade gäster den dagen och vi människor satt i köket. När dom började skjuta utanför oss blev min unghund mer nyfiken och stämde sig för att titta på smällarna som syntes.

Kommentarer inaktiverade.