Den första julen på 40 år….

I år är den första julen, eller juldagen, på 40 år som jag är själv.
Av olika anledningar blev det så och det känns så där måste jag erkänna 🙂
Livet går vidare – full fart framåt! 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=AA7svqx79Jw&t=22m3s

Ovan är ett klipp från Stockholms hundmässa nu i år.
Flera, faktiskt mest de personer som jag uppfattar som mina kritiker, har skrivit till mig om att de tycker detta klipp är så bra.
Att det jag säger i detta klipp inte alls motsvarar mig, att det jag säger i detta klipp är BRA! ???? 🙂

Analytiker som jag är, så kan jag inte låta bli att fundera över vad som händer, eller vad det är med folk.
Jag vågar blygsamt påstå att då jag pratade på Cafescenen denna helg, då var denna mest besökt.
Jag är inte dummare än att jag förstår att jag i denna skara av publik även har stora kritiker 🙂
Just denna dag, då detta klipp spelades in, när jag stod där och pratade kunde jag inte låta bli att notera att till höger i publiken stod en kvinna jag väl känner till.
Allt jag sa stod hon och skakade på huvudet till. Hon skakade på huvudet, himlade med ögonen osv.
När jag sedan klev ner från scenen frågade jag mina vänner – Fanns det något i mitt prat som man kunde säga var direkt helfel, eller heltokigt?
Deras svar blev – Nej – och mina nära vänner är mina största kritiker ska ni veta.
Ändå stod då denna kvinna, hundexpert och hundpsykolog, och bara skakade på huvudet 🙂

Jag är inte själv helnöjd med mitt framförande, men det som sägs av mig på klippet är inget nytt, det är inget jag kommit på nu, det är inget som jag inte nu eller aldrig har stått för.

Allt jag säger är absolut inte ett facit, det har jag aldrig påstått. Men jag är uppriktigt less på dessa kritiker som inte gör något annat än att ”jaga mig” och det jag står för.

Därför blev jag både överraskad, glad samt förbannad över dessa mejl (4 st) om detta klipp.
Prova att lyssna, läs, och försök att förstå mig även annars. Så gör ju jag mot er. Självklart är vi inte alltid överens, men jag vågar nog påstå att jag inte är så hemsk som många av er menar och framförallt kanske vi kan lära av varandra.
Eller förresten – Ni kanske kan allt redan?  🙂

God fortsättning på er, nu ska jag sätta på en kopp kaffe i min ensamhet 🙂

 

45 svar på ”Den första julen på 40 år….”

 1. Den svenska avundsjukan är känd, fattar inte varför vi inte kan se att det går bra för någon utan att gnälla. Jag tror som du att vi kan lära av varandra, oavsett hur mycket vi kan. Hoppas du haft en bra jul, passar på att önska dig ett Gott slut på detta år och ett underbart 2013.

 2. God fortsättning Fredrik och alla andra!!

  Jag förstår inte hur folk orkar med att bara leta fel, har dom ”tittat sig själv i spegeln”?
  Kan inte hitta något i din föreläsning som är knas el kan tolkas fel.
  Sol klart!!

  Hoppas du får en fin dag trots din ensamhet

 3. Just de minuterna du länkade till förstår jag inte hur man inte kan hålla med om, faktiskt…jag tror att många går betydligt kortare rundor än är behövligt snarare än tvärtom. Tar man åt sig av detta kanske det finns en anledning…Men vadå att det du säger i klippet inte motsvarar dig?? Det fattar jag inte riktigt.

  Det är kul för det du sa om att hemma, spontant, få kontakt med hunden och blinka lite åt den, röra sedan springa iväg och gömma sig, sånt gör vi rätt ofta 🙂 Det tycker de är skitkul 😀 Men när vi är utomhus är vi faktiskt sämre på att göra oss roliga, det kan jag erkänna.

  Det är svårt att bli för intressant om man säger så 🙂 Den biten med att bygga upp ett spontant intresse från hundens sida under dagen tror jag många missar att tänka på. Eller att de inte vet vikten av det.

 4. He, he …. Jag erkänner villigt att jag är en av de som tyckte du skulle ta upp detta klipp just för att det i många fall är så, man glömmer de små saker man kan göra som betyder såååå mycket.

  Kanske är det inte ett facit, men jag tror att väldigt många ”problem” kan undvikas OM man uppmärksammar de små sakerna hunden gör som vi ÄR nöjda med, att skifta 90% negativt till 90% positivt, så får vi hundar som faktiskt uppskattar & börjar lyssna på vad vi vill …. Helt enkelt får vi lyckligare hundar 🙂

 5. Trist med en sån människa! Hon har säkert bestämt sig att allt du gör är fel, så lägg ingen ”energi” 😉 på henne.
  Förresten här kommer ett svar från Agrias veterinär, jag ställde frågan. Du ville ju få bevis =)

  Hej.
  Kan man se någon speciell ras sepresentera L7/S1, eller kan man säga att alla storvuxna raser är lika mycket drabbade? Hört av en veterinär att schäfern är mer drabbad än andra raser, är det sant?

  Svar från veterinären
  Det är riktigt som veterinären sa att schäfer drabbas oftare än andra raser av L7 S1 syndromet.

 6. Ok, du har rätt delvis rätt, ska ställa om frågan =)
  Såg filmen; helt rätt Fredrik! Så är det ofta bland hundägare, hunden är ett besvär i dagliga livet.

 7. Jag känner igen mig själv! Så djävla tråkig ibland. Jämför med min son utan några som helst hundkunskaper. När han köpte Shiva fixade han allt utan kunskaper. Gick lös på Limhamn i Malmö tills hon var tre år. Vi skojade gömde saker inomhus, utomhus spårade utan tanke på vad som var svårt. Kort sagt, utan förutfattade meningar! Shiva blev en allround hund och tjänstehund. Precis som när jag växte upp med schäfer, koppel existerade inte, spinkig 11 årig tjej med en schäferhane och två dvärgpudlar. Alltid lösa inga koppel. Jag visste inget kunde inget, bara gillade att leka och roa mig med hundarna. Din föresläsning var en fantastisk sammanfattning av problem och lösningar. Inte för att tävla med hund men för att få ett förhållande till hund!
  En föreläsning som gav mer en 100 böcker om uppfostran! Bra jobbat!
  Kramar Annette och Dixon

 8. Hej Fredrik!

  Jag tycker hundvärlden och dessa besserwissrar ökar mer och mer. Om nu denna kvinna tyckte du var så otroligt korkad, varför gick hon inte därifrån??
  Nej, just för detta är vad tyvärr fler och fler ägnar sig åt. Håna andra. Sprida rykten osv..

  Vi träffades du och jag på My Dog sist, va ute och tog ett bloss ibland och pratade och skrattade.. Några ”hundbekanta” såg detta. P.g.a att dom inbillade sig att vi var bästisar” gick dom.raka vägen hem och skrev så mycket skit om.DIG dom bara orkade.
  DET säger en del…
  Vi har samma intresse allihop – HUNDAR. Men ändå råder avundsamhet, avundsjuka och skitsnack.
  Vi behöver inte tycka,samma i.allt allihop. Men lite hyfs och vett kan man väl begära.

  Ses på My Dog hoppas jag?!

  Hälsn ”rökpolarn” 🙂

 9. Hur katten gör jag för att kunna se videon? Får inte igång den. Men så är det när man har vissa bristande datakunskaper.

  God fortsättning på er allihop. Var på släktkalas i går med arton andra personer varav en del barn. Gick flera timmar innan en del av de närvarande bara reagerade för att min schäfer helt lugnt och stilla låg under ett bord utan att gruffa eller tigga. Ett bra betyg för henne tycker jag.

 10. En god fortsättning till dig.
  Självklart ska du fortsätta tala om vad du tror och du står för, svik inte dig själv på det området.
  Debatt och andra synsätt på träning eller vad som duskuteras är konstruktivt,, men då gäller det sakfrågor och inte personangrepp,jag tycker att acceptansen är lägre då det dskuteras hundfrågor, och då frågar jag mig, varför?
  Synd att du känner dig påhoppad,, men du är känd som debattör och har setts i Tv , dina böcker, diskussioner som rör hund,,tror tyvärr att avundsjuka är en stor del av dina kritikers främsta argument, trist att det ska vara så,
  Tycker alltid att det är intressant att duskutera hund, utifrån egna erfarenheter, lyssna på andra, läsa.
  Hoppas du har en bra dag iaf, ledig, och med fika på bordet, göra som du vill, trevlig fortsättning.
  Gun

 11. Jag tror att det är så att vissa folk har en förutfattad och/eller bestämd mening om hur du är, vad du står och vad du tycker. Inte många är villiga att omvärdera såna åsikter, oavsett hur mycket du förklarar eller hur motbevisade de blir. Det har vi ju faktiskt sett en hel del av här på bloggen också. Alltså såna som inte vill förstå hur du menar.

  Kör på du som du gör. Jag tycker för övrigt att hela det där klippet är bra. Det var lite av en förkortad version av dina föreläsningar kan man nästan säga. 🙂

  God fortsättning!

 12. Hej, Fredrik!
  Såg din föreläsning på filmklippet och tycker den var väldigt bra. Fick lära mig ett ordspråk redan som barn att en stor hund kräver mycket motion och sysselsättning. Sedan kan detta förstås vara individuellt för olika hundar och förstås gälla även små hundar. Får dock ofta höra nuförtiden att aktivitet stressar hunden så att man ska träna passivitetsträning. Jag kör bägge både rejält tuffa och ganska avancerade akitviteter kombinerat med att hunden ska kunna lägga sig och koppla av. Detta tycker jag fungerar väldigt bra för min del. Jag tror på på- och ta det lugntsignaler. Tycker dock att jag ibland möter metoder där det överväger väldigt mycket åt passivitetshållet. När jag tränar är det ofta tuff, ganska svår träning som kräver mycket tankeverksamhet av hunden samt som innehåller mycket nosarbete. Då får jag ofta höra att ”Nej, det är inte bra för det är stressande för hunden och skapar förväntningar.” Då undrar jag hur mina hundar kan vara så lugna. Tog hand om en hyperstressad hund korsning pointer/alaskan husky när han var 4,5 år. Han var då som ett riktigt monster och skulle attackera och bita andra hundar. Han hade haft en väldigt tuff uppväxt och bland annat blivit attackerad och biten av främmande hundar. Idag, 4 år senare, är han lugn och fin. Om det nu hade varit så stressande med dessa aktiviteter han gått igenom så borde han väl vara som ett nervvrak efter 4 år, men det är ju tvärtom. Han är en helt annan hund så folk tror inte på mig när jag säger att han är en problemhund i botten. Har tom fått utskällningar av blivande instruktörer under utbildning för att jag påstått så, för de kunde inte alls se att han var en sådan problemhund.
  Med andra ord: Jag stöttar dig fullt ut i det du säger i inslaget och jag tycker det är skönt att det är någon som någon gång säger att hunden behöver sysselsättning och känna att den är en del i flocken. Det utvecklas olika läror och de som är inom de olika lärorna tror ofta benhårt på just den läran som personen för tillfället är inom. Ett stort problem tror jag är att vi nuförtiden ofta är långt ifrån naturen och att det därför utvecklas läror som inte är sprungna ur ett naturligt tänk. Detta i kombination med att hundar inte används för arbete som förr i tiden är som jag ser det tyvärr många gånger förödande för hunden. Det blir ett slags moment 22. Hunden blir onaturligt i sin nerv- och kroppskonstitution och pga detta kan inte hunden aktiveras för dess kropp tål inte påfrestning och pga av dåliga nerver går hunden lätt upp i stress. Detta gör att hunden får för lite aktivitet eftersom läror växer fram för att stävja stress och kroppsskador. Detta gör att hunden får för lite motion och stimulans, vilket gör att mineraler inte byggs in i skelett och leder och att muskler inte utvecklas vilket gör att kroppen tål ännu mindre. Dessutom blir hunden ännu mer stressad eller deprimerad eftersom den inte får tillräckligt med mental stimulans. Ibland syns det som att hundarna tom är så dåliga så att deras aktivitet blir att ägna sig åt sina plågor och den orkar inte med så mycket annat. Ägarens uppgift blir att ta hand om och oroa sig för den sjuka hunden. Jag tycker att alla hundar för avel borde ha ett särskilt krävande ”arbete” i någon form, så att det ställs rejäla fysiska och mentala krav på hundarna. Detta skulle hålla raserna sunda. Exv tänker jag på jakthundar. Avlas tex vorstehn för ivrig blir den, som jag uppfattat det, gärna stressig och gnällig, vilket inte är önskvärt på jakt. Därför är det viktigt som jag ser det att rasen avlas med ett inre lugn, så att den klarar av att arbeta hårt och mycket, utan att gå upp i stress. Om jag skulle avla på rasen skulle jag leta med ljus och lykta efter avelshundar med ett sådant inre lugn i kombination med att hundens anatomi ska tåla hårt arbete. Jag anser att det är ett enormt ansvar att vara hunduppfödare, då man ansvarar för en annan arts välbefinnande. I naturen sköter naturens hårda lagar detta, men när vi tar på oss detta ansvar tar vi också på oss ansvaret för en arts fysiska och mentala välbefinnande. Det är mycket allvarligt om uppfödningen blir en fråga om omdisgning av en art i sk ”skönhetssyfte” utan att det i första hand ses till hundens anatomiska och mentala välbefinnande. Om så är fallet tycker jag att dessa uppfödare ägnar sig åt fel bransch och borde ägna sig åt designing av något som inte har med levande varelsers anatomi och mentalitet att göra.

  Detta är min bild i ämnet och kanske jag har fel, men jag hoppas jag kunnat bidra med något i denna diskussion för hundens välbefinnande. Tycker det är bra att du engagerar dig i frågan.

  God fortsättning och Gott Nytt År
  önskar Marianne

 13. Det filmklippet har jag satt på min sida för jag tycker det är gör bra. Dom orden vill jag många ska höra. Hund världen har blivit lika tokig som hästvärlden, man skall lära av varandra men det går inte med vissa så det får vi leva med. Men inte ska vi låta bli att säga vad vi tycker, dom är fega jag gillar när någon kommer fram och säger sin mening och det blir en diskussion, men men. Man läser av dessa mäniskor vad dom säger fördelen är man kan läsa av vad hunden säger också när man övat upp det.
  Jävligt bra sida att gå in på och läsa vad folk skriver i hundvärlden och om man vill yttra sig. Det gillar jag, dess utom har jag fått mycket trevliga hundvänner som man har kontakt med genom dig. Man skall vara rak då behöver man inte hålla ordning på vad man säger för man skall inte underskata mäniskor. Trevlig fortsättning du och hundarna.

 14. Alla vill vara kung, och en del når inte den fördelen genom att nervärdera sina kollegor i allt de gör och säger. Kung blir man bara om man kan lyssna på övriga kollegor och ta till sig lite av vad de har att säga, man behöver bara lite ödmjukhet och de man tar till sig av alla godbitar som tex Barbro, Cesar M, Anders Hallgren, Lars Fält och Du säger lägga dem i minnet och ta fram det när det behövs för alla jobbar vi för samma sak , nämligen hunden.

 15. Nu har jag inte vare sig sett dig på stock-mässan och därmed inte heller hela
  ” klippet ” men utav det som du berättr tycker jag är så FEL !
  Tycker det är att förlöjliga folk ( hundfolk )
  Känner inte alls igen mig eller mina hundar, inte ens mina hundvänners
  dagliga rutiner, beter sig så här. De som har hund och beter sig så här
  på sina dagliga rutiner skall INTE ha hund !
  Vi har inga tråkiga hundar och hos oss är ALLTID hundarna med oss.
  De hundvänner jag känner, vågar jag påstå att 90 % beter sig absolut inte så här.
  Så jag håller inte med i det du säger på scenen.
  Som jag skriver det är att förlöjliga folk och då förstår jag att någon står och skakar
  på huvudet.
  Jag upplever att folk tar hand om sina hundar bättre än sina barn i många fall.
  Hundar verkar vara hypersterssade utav allt deras ägare jagar runt med dem.
  Varför får inte en hund bara vara i bland !!!
  Förövrigt gillar jag dig skarpt men i bland undrar jag inte om du får hybris :lol :
  Tjing
  P.s. det finns även hundar som är morgontrötta och vill inte trava runt
  i timmar på morgonen.

  1. Jag tror jag vet vem som gjorde miner åt Fredrik eller jag vet en som bar sej illa åt men det kanske inte var henne Fredrik menade.
   Den JAG menar var inte upprörd över att Fredrik ”förlöjligade” hundfolk,hon brukar kritisera rätt friskt själv.

   Jag tycker det var kanonbra och dom flesta kunde nog känna igen sej till viss del. En del tog åt sej mera och fick lite dåligt samvete och några kände sej personligt påhoppade .
   Bra för jag tror det är många som är hundintresserade när det gäller viss del av hundägandet medans den viktiga delen är tämligen ointressant. (utställningar och snacka hund är skoj, långpromenad med hunden är mindre skoj)
   Om du har 30 hundvänner och 90% är duktiga med sina hundar så betyder det att 3 inte är det. Dom 3 kanske ska tänka till lite extra?

   Jag förstår inte vad du menar med jagar runt med dom? Är det att vi går för långa promenader, ger våra hundar daglig uppmärksamhet och leker med dom som jag förstod att Fredrik menade så håller jag inte med dej. För mej är det jätteviktigt att hunden får känna sej delaktiga i familjelivet och får en rejäl promenad där den får vara hund TILLSAMMANS med husse.
   Det finns säkert morgontrötta hundar som inte vill gå ut i timmar på morgonen fast jag tror det är 99% vanligare att det är tvärtom. Morgontrötta ägare vars hundar gärna skulle promenera länge..

   Jag håller med om att det finns hundar som stressas av för mycket aktiviteter men det innebär inte att dom skulle må bättre av att få mindre uppmärksamhet.
   Byt ut det som stressar mot långpromenader i skogen, lek med husse utan trickträning och mys i soffan tillsammans så kommer hunden må bättre. Den kommer inte må bättre av att få ligga hemma och vänta 22 timmar om dygnet som flertalet av våra hundar gör, tyvärr.

  2. Det kan ju vara en idé att kolla på hela klippet innan du säger att någon har fel. 😉

   Bara för att just du inte känner igen dig så innebär ju inte det att det kan vara en ögonöppnare för andra, inte sant?

   Jag känner inte heller igen mig i det där, men jag känner folk som skulle göra det. De hade nog inte tagit det som något förlöjligande, utan snarare fått sig en tankeställare.

 16. Fredrik har rätt så in i he…e!!..Dom som kritiserar dig är avundsjuka pga att ditt sätt att se på hund faktiskt fungerar till skillnad från resten av sk utredare,psykologer mm!Såna som ska krångla till allt och som anser att ett ”problem” SKA ta tid att lösa.För mig har Fredrik steen varit en stor ”mind opener”,å med tanke på hans popularitet så har han varit detsamma för många fler!

 17. Nja…vet inte om jag håller med om morgontrötta hundar….hört en del säga så. Tror snarare att hunden anpassar sig efter ägarna. Skulle man gå upp, ut, aktivera, lite lek så tror jag tröttheten försvinner. De lär sig fort om det är lönt att göra nåt eller inte. Man kan lära hunden att ”resursen” hittar på nåt på morgon sidan. Men jag kan ha fel…har själv inte haft någon morgontrött hund, och jag har haft en hel del 😉 Alla inte lika ”på” kanske men inte trötta och sega i varje fall.

  1. Vår nuvarande hund är nog den mest morgontrötte som står på ett par tassar! *S*
   Kvittar att han varit uppe med husse kl 6 på morgonen ett bra tag nu, lika sömnig ändå,o han får putta in han i bilen, dra han ur bilen o väl inne på jobbet somnar han om som en stock…På helgerna somnar han om efter att vi varit ute o släppt ut hästarna. Leka är bara att glömma. Han är en riktig sömntuta!!
   Precis som matte 😀

    1. Hahaha.. jag har förstått det på din blogg *s*
     Jag tycker det är underbart att våran är trött.
     Framåt 10, DÅ går det bra att leka o promenera, o KANSKE käka frukost!

     Go fortsättning förresten alla glada här 😀

     1. Oj, är han så sömnig att han inte äter?
      Jag har en som går ner i köket för att käka frukost vid 6. Sedan skippar han att gå ut och kissa, släpar sej upp i sovrummet och dunsar ner i korgen igen.
      Äta bör man annars dör man-hur trött man än är….
      God fortsättning själv!

     2. Marie>> Jag tror Anna syftar på att hundar är tillfällighets ätare, dom vet ju inte när dom får äta nästa gång.

     3. Marie, Om han inte masar sej upp när dom andra utsvultna grabbarna äter så skulle han naturligtvis få sin mat senare.
      Här äter alltid hundarna som om dom vore utsvultna, en halvliter mat slukas på 20 sekunder..

   1. Precis så har jag också !
    Morgontrötta hundar märker man av när dem inte
    ens vill gå ut på morgonen, eller när de
    har gått ut vill gå hem igen för att sova vidare.
    Så sjutton finns det morgontrötta hundar !
    P.s.Kunde inte se hela klippet, och jag gillar fortfarande
    inte det JAG hörde, och som sagt känner inte igen mig
    eller vare sig mina vänners rutiner.
    De som jobbar 8 timmar och låter hundar vara ensamma
    hemma skall INTE ha hund !
    Tjing

 18. Appropå ledbesvär, hur ser träningen ut för skyddshundarna nu? Vet att de kan skada sig ordentligt i haseder pga kast åt sidan vi angripnings ögonblicket. Det ska finnas ett nytt träningssätt där man ska undvika vridmomentet till att kliva/gå bakåt med hunden istället, vet du om man påbörjat förändringen på träning?
  Vet inte om jag skrivit tydligt nog så du förstår 😉

 19. Ett mycket bra bra klipp måste jag säga!, väldigt mycket av det Fredrik berättade känner man förståss igen, hur många tusentals människor har man inte träffat som stannat och frågat om hundarna får hälsa… och jag har sagt nä det går inte 😀

  Jag har som vanligt läst ALLT Fredrik skrivit senaste dagarna, jag har varit och firat jul i Skellefteå med min familj men jag har inte missat en bokstav på Fredriks blogg, varken något Fredrik skrivit eller något inlägg.

  Eftersom jag inte skrivit det tidigare så gör jag det nu, God Jul och god fortsättning på er alla här på Fredriks blogg, hoppas att alla haft en riktigt rolig jul 🙂

  Mvh Jens (i Umeå)

 20. Hej på dig Fredrik!
  Jag va och tittade på dig på lördagen men såg ej söndagens framträdande då jag var och kikade på hundar i utställningsringen. Mycket tråkigt när folk ska vara så extrema på det där viset. Hur ser då den kvinnan på saken, ska man som hundägare vara tråkig och oattraktiv för hunden?
  När jag flyttade hemifrån fick jag med mig min mammas hund, en papillon hane på 4 år som stämmer bra in på de du beskriver i klippet. Han var helt ointresserad av den om gick med honom, vilket gjorde att han drog, inte lyssnade, rymde med mera. Jag behövde verkligen guidas för att få tips på hur jag skulle hantera de problem jag hade med hunden. Genom att ha läst, kollat igenom alla hundcoachen avsnitt, följt din blogg med mera så har jag lärt mig massor, och kommer fortsätta lära. Jag har ungefär samma uppfattning kring ledarskap med mera och utgått från de, och mycket av problemen har försvunnit, så dåligt kan de inte vara! De du tar upp i klippet om att vara mer rolig och påhittig har gjort att jag har en hund som har koll på vart jag är, kan ha han lös i stan, går ofta och, som du säger ”frågar vad han ska göra” när vi är på promenad, och senast idag stack han inte efter två harar som plötsligt satt bakom en husknut, utan visste att kommer du till mig så får du nått bra. Tänk att en hund kan förändras så mycket genom att jag är rolig, busar, påhittig. Människor i min närhet tycker hunden är totalförändrad, helt enkelt en lugnare och trevligare hund. Vill buga och bocka för den hjälp och PEPPNING du ger.
  //Isabell

 21. Jättebra filmklipp! Jag ser absolut ingenting som nån borde kunna kritisera. Jag begriper mig inte på folk ibland…..

  Sen tror jag alla hundägare behöver denna ”eye opener” (eller påminnelse om man redan fått sig en eye opener…) om hur hundens vardag kan se ut. En gnutta självkritik ibland tar väl ingen skada av?

  🙂

Kommentarer inaktiverade.