Kan en hund hata?

Denver och Ice myser i vår stuga i Sälen 🙂

Frågan är alltså, kan en hund hata en annan individ?
Nu vet jag inte riktigt vad – Hat – i rätt psykologisk term innebär. Men om vi gör det lite enkelt för oss en stund och inte krånglar till det, så är mitt svar – JA

En hund kan mycket väl vara genomsnäll men hata en specifik hund, en hund kan vara genomsnäll men hata en specifik människa.

Detta har med erfarenheter och ”kom ihåg” att göra.

Jag hade en hund för ett antal år sedan som hette Wicco. Han började sin karriär som polishund, hamnade hos mig eftersom hunden var lite problematisk. Hos mig blev hunden tjänstehund (väktarhund i tunnelbanan) samt högre klass skydd, innan jag några år senare sålde tillbaka honom till polisen igen 🙂
Denna hund, Wicco, fulkomligt hatade min mamma 🙂
Han bokstavligen utmanade mamma så gott han kunde, och detta riktigt rejält dessutom.
Min mamma fick alltid vika undan, och jag fick alltid ”ha tummen i ögat” på Wicco då mamma var i närheten.
Problemet med Wicco var att han bet!
Vi hade totalt haft 4 bett i tjänsten och Wicco var en riktigt resursstark hund.

Anledningen till detta enorma hat mot min mamma var egentligen Wiccos enorma hat till min mammas hund – Elmer.
Elmer och Wicco tålde inte varandra och eftersom min mamma luktade Elmer, så övergick detta hat även mot min mamma.

Jag får ofta mejl om hundar som är snälla men hatar en viss specifik hund. Det är vanligt och därför vet jag att det är så.
Men hatet kommer någonstans ifrån, det kommer inte från det blå 🙂
Ofta kommer att hat mot en annan hund av ”ouppklarade affärer”.
Kanske ett våldsamt bråk där ägaren inte hanterat situationen rätt efter bråket, eller annat.
Många beskriver också att hunden hatar en specifik ras, eller hundar med en specifik färg.

I något program av Hundcoachen hade vi just ett sådant problem som vi löste. Det var någon hund som hatade Schäfrar.

Har man detta problem så brukar jag säga att man så långt det bara går, strunta i detta.
När man går in i en problemlösning så är det viktigt att göra en kalkyl.
Hur mycket tid kostar detta att lösa?
Kan jag använda denna tid till något positivt istället?
Är det verkligen ett stort problem?
Är det helt enkelt ”värt” att lösa detta, eller kan jag leva med det?

Nu är det dags att dominera i skidbacken…… häpp häpp häpp häpp häpp häpp häpp häpp…..

39 svar på ”Kan en hund hata?”

 1. Min tjej kan bli helt rabiat när hon möter staffar/staffkorsningar ute på promenad. Hon har aldrig varit i något slagsmål eller kommit på kant med någon staffliknande hund, så jag vet inte var detta bottnar. En kompis föreslog att hon blir provocerad då staffarna har ett speciellt kroppsspråk. De har mkt muskler och ser ut att gå o spänna hela tiden, med intensiv blick. Märkligt är det ialf tycker jag, för hon bryr sej inte om andra hundar/raser.

 2. Likaväl som att en hund kan älska, så tror jag en hund kan hata och sörja m.m.
  Vad en hund känner, kan vi bara spekulera kring, men personligen tycker jag man ofta kan ”läsa” av en hunds känslor.

  Min fd sambo tog livet av sig för några veckor sedan. Fatzy var då en enorm tröst, och var mer kelig än vanligt. Självklart var det min sinnesstämning hon då läste av.
  Men så kom vi hem till hans hus. Vi var 6 personer där, flera som Fatzy känner och älskar, men den här dagen ville hon inte hälsa på dom. Hon sprang runt som en galning och letade efter husse. Hon hoppade på dörren för att komma in, något hon annars aldrig gör. Till slut gav hon upp och såg bara sorgsen ut.
  Dagen efter fick hon följa med in i huset. Systematiskt letade hon genom huset, det enda stället hon undvek var toaletten där han låg när han hittades. Där sniffade hon snabbt och gick sedan och la sig i soffan där hon låg och såg ledsen ut. Hon lyfte inte ens huvudet om man gick fram och pratade med henne.
  Kanske är det jag som överför min egen sorg på henne, men jag personligen tror att hon på något sätt förstod, och sörjde.
  Något riktigt hatobjekt har hon nog inte, hon är lite vaksam på små vita hundar, och det beror nog på att det var flera små vita hundar som anföll henne när hon var valp.

  1. Usch så tufft! Att de känner sorg är ju uppenbart! Finns ju många berättelser om hundar som lagt sig på sin döde ägares grav och legat där vecka ut och vecka in. Vet inte om det underlättar om de faktiskt får sniffa på den döde (om chansen finns). Skulle vara intressant att veta hur de fungerar när det gäller de känslorna faktiskt.

   1. Jag har haft en schäfer tik som faktiskt mer eller mindre hatade en hund som inte så bor så långt i från oss, Ingen trodde att hon gjorde en fluga förnär men när hon va in närheten va hon som föbytt.
    Har även haft en Chihuahua som sörjde denne tiken när hon blev avlivad dom gjorde allt ihop.
    De gick så långt så han valde att flytta hemmifrån och nu bor hos min svägerska. Men han är fortfarande lite små deppig när han kommer hem till oss även om det snart har gått två år.
    Det är hemskt att dom små så sorgsna.

  2. Stackars Fatzy! Klart att hon sörjer. När jag låg på sjukhuset i 4veckor,gick Seven runt och letade efter mej. Den blick jag fick när vi sågs, var typ ”matte du lever”

   Tror också att hundar kan hata andra hundar. Det har jag sett på våran mot några av grannens hundar. Men dom har varit i slagsmål och bottnar nog i det.

 3. Min hund hatar passionerat små, vita hundar av bichon frisée-typ med ett undantag, en couton de toulear. Där ingår även mattar och hussar i hatet och jag har själv dragit slutsatsen att det är pga att de luktar av sin hund.

  Min blev biten i nosen av en liten vit hund när han var 3 månader så jag anar att det är just det han bär med sig. Gjorde ett försök att reda ut hatet med en matte till två vita nakenhundar som står högst på hans ”death list”, är ganska övertygad om att han skulle slita dem i stycken om han fick chansen, inte kul =o(

  Hon har tidigare låtit sina hundar skälla och skälla på min hund och andra vilket så klart inte underlättat när det gäller min hunds hat mot dessa två. Frågade vid något tillfälle om vi inte kunde ta promenader tillsammans så de skulle vänja sig vid varandra. Knappast älska varandra men kanske acceptera varandra men hon totalvägrade (trodde att min colliemix skulle få äta upp hennes hundar). Så, vi fortsätter med utbrotten när vi möts, ibland går det okej men min hund blåser verkligen upp sig på alla tänkbara sätt och vill bara ta dem.

  Är rött övertygad om att vi kunnat lösa det om vi promenerat tillsammans för många år sen för det har fungerat med andra hatobjekt. Han ser dem inte längre helt enkelt.

 4. När jag ännu bodde utomlands agerade jag fostermatte åt en hundskyddsförening som räddade och omplacerade övergivna hundar. Min ”problemhund” (även kallad Suris eller Saddam emellanåt!) hamnade i slagsmål med en gul cockerspaniel hane som behövde någonstans att bo innan han adopterades bort. Båda hundarna har relativt långa öron så det var ju blod överallt! Tack o lov hände det i trädgården så jag tog helt enkelt fram vattenslangen och slagsmålet slutade abrupt!

  Efter det tål min hund inte att se gula cockers.

 5. Se där ja, det var ungefär som jag trodde. Bento har några ”hatobjekt”, men det är bara ett av dem som jag inte fattar varför. De andra har han dåliga erfarenheter av.

 6. En annan fråga kan också vara: Kan en hund vara sur? Min mamma tror det 🙂 Hon tycker att vår tik ”alltid är så sur”. Det kvittar hur många gånger jag förklarar att det är mammas inställning till tiken och att hon favoriserar vår hane enormt, som gör att tiken tar avstånd från henne och inte bryr sig. Engagerar man sig inte i en hund så blir det inte så att man magiskt blir hundens favorit!

  1. Oh ja, det kan de! Vi hade en västgötaspets när jag växte upp och han surade kungligt när han inte fick som han ville eller tvingades sluta leka med en tik i Leksand. Satt med ryggen mot oss i tältet och ville inte ens ha godis! Envis som synden =o)

   1. Kanske är det så att vissa hundar tydligare visar när de är neutrala och är mer svårflörtade, detta märker jag mellan våra två hundar. Den ena är svårare att få igång och kan, om man väljer att applicerade ett mänskligt synsätt, upplevas som sur. Men att hon är sur tror jag inte 🙂 Hon har en högre gladhetströskel 😛

 7. Jag tror att ibland kan hundar helt enkelt inte passa ihop. De har olika energinivåer och olika sätt att socialisera och leka som inte klaffar. Tänker jag rätt? Förut hade jag inställningen att om de inte gillade varandra berodde det helt enkelt på missförstånd eller att vi människor gjort något fel. Men visst borde det finnas individer som helt enkelt inte fungerar ihop vad man än gör?

 8. Se det så här, vi människor kommer inte överens med alla, en del personer man träffar ”känner” man instinktivt att det ”aldrig” kommer funka. Tror även hundar ”känner” på samma sätt mot både människor (ja även direkt mot sin/sina ägare) ….

  Är just nu hundvakt åt en kompis, hennes hund och min, gillar inte varandra, de ”har kommit överens” om att ignorera varandra då inget grundforskning är tillåtet 😛

  1. Bara för att dom ignorerar varandra. Betyder de inte att dom inte ”gillar” varandra. Vi tror att hundar har så förbannat stort behov av att interagera med varandra. Din tik är trygg i din flock hon har er. För dom är ignorering naturligt. Men för oss förknippar vi de med ”ej gilla”
   För skulle jag möta dig och sen inte hälsa så skulle du som människa uppfatta att jag inte gillade dig. Men i hundens värld är ignorering= jag är i kontroll.
   De är en stor skillnad på hund och människa. Man får inte glömma de.
   🙂

    1. Okej. Och de har du bestämt. Så om ngn annan fick dom att funka ihop. Hade dom rätt och du fel då??
     Men de är DU som säger de inte fungerar för de har du bestämt att dom ”gillar” inte varandra. Nä Patrik man kan få hundar att vara i harmoni.
     Punkt!
     😉

     1. Så varför ryker de ihop då?

      Och, de är ”i harmoni” nu, lugnet finns, men de rök ihop första gången de träffades …

      Men, jag tror att det är då emellanåt, individer som sätts ihop gillar helt enkelt inte varandra. Skulle de vara fria, skulle de helt enkelt INTE vara i samma flock, någon av dem skulle då välja att bryta sig ur flocken, inget konstigt i min värld alls …

     2. Jag förstår att dom ifrågasätter sin status om de första du gör är att sätta ihop dom. De gör jag ALDRIG med en ny hund här. Mina 4 är en egen flock och ingen kliver in i någons flock då blir de problem. Den nya hunden är en helt annan individ och förmodligen med en viss grund stress också. Plus en förändring! Flocken måste få tid att anpassa sig till varandra! Jag har alltid kompost galler i början.
      Med tiden kan man bygga ihop alla hundar! Men om man har olika individer så sätter man inte bara ihop dom. Då får man problem. Ja precis i de vilda hade dom haft var sin flock!
      Dom är också var sin flock nu med!
      Din tik i din familj och den andra hunden med sin familj!
      Vissa individer skiter i vilket!
      Men sen finns de dom som ifrågatter statusen och dom får du Bonda ihop!
      DÅ kommer dom fungera i balans och inte ”bråka” mera!
      Ela som du vet jag hämtar hit nu!
      Ska INTE in i flocken direkt! Hon ska landa först och anpassa sig till miljön och mina signaler! SEN kommer hon ingå med dom andra när stressen är borta och hon i balans!

      Du vet att jag hatar dessa myter och rena skiten vissa slänger ur sig! Om vad dom funkar och inte funkar!
      Så köper folk detta och tror dom måste sälja sin bästa vän!:(
      Nä fy vad arg jag blir på sånt.

      Så de var inget emot dig Patrik.
      Nog mera själva inlägget jag reagera på. Bättre man som tränare säger jag kan inte lösa de! Så får folk hjälp av ngn annan.
      Vet inte hur många annonser jag läser på blocket med texten:
      Våra hundar gillar inte varandra”
      Vår hund hatar katter”
      Antingen dör hunden eller omplaceras. För man vet inte att de finns en lösning.
      Synd om ägarna de är de jag tycker.
      Nu kunde jag inte hålla tyst igen du;) lol 😉

    2. Med den inställningen och den trOn. Är de inte konstigt att folk tror dom måste omplacera sina hundar bara för att en tränare ger dom råd att ”dom gillar inte varandra”
     De är riktigt tragiskt och synd om ägarna som får sig de i tutat. När dom egentligen kan få hjälp att lösa konflikterna.

  2. Kanonbra att du kan ha dom i samma hus trots att dom ogillar varandra. Jag antar att det är två stabila tikar som normalt vet hur man uppför sej?

   Jag har kompisar som äger Howavart och dom är jättetrevliga men är dom inte ganska skarpa? Kan man ha dom till polis/vakt/skyddshundar? Dom jag känner tränar spår och lydnad med dom. Jättevackra är dom, speciellt en svart hane med röda tecken. Så fin!!

   1. Min är stabil, denna hund är den enda hittills som hon inte gått ihop med …

    Hovawart är inte speciellt skarpa idag, de flesta har liten skärpa … Den jag som jag har, har liten skärpa och väljer sällan att lösa saker med skärpan utan löser det mesta med sin stora kamplust, vilket inte heller alltid är lätt att ha och göra med.

    Visst kan man tävla i skydd/IPO men det är kanske ett par stycken individer som lyckats bli väktarhundar, inte hört om någon som blivit polishund, de egenskaperna finns inte i hoffen skulle jag vilja säga lite så där generellt.

    Men, trevliga familjehundar överlag, pigga att följa med på vad helst de erbjuds vara med på.

    Ja, min tränades för spår, IPO och lydnad, men p g a en pålagring i höften blir hon halt när man lägger på henne lite träning, eller t o m på för långa promenader, så hon fungerar mer som gårdshund idag då vi bor så till att det fungerar, bor på landet 😀

    1. Går det inte att operera? Vissa pålagringar går ju att åtgärda med hyfsat resultat.
     Bra att hon fungerar som gårdshund och att ni kan ha kvar henne. Det är ju inte alla som kan ge sin hund ett meningsfullt liv om dom råkar ut för något sånt…

 9. Man kan vända på de. Om man ger signaler som dom förstår. Kan dom fungera ihop med dessa som då då skulle ”hatat”
  Hatar är ett förmänskligat ord. Och eftersom hundar inte fungerar som oss. Så hatar dom inte på de sättet vi hatar.
  Den frågan jag alltid får i huvudet Fredrik när du säger att hundar hatar och inte klarade av den hunden eller den människan.
  Då undrar jag?! Vilka signaler sände den människan ut? Som gjorde att hunden reagera och agera?
  Och vilka signaler sände den andra hunden ut som gjorde att statusen mellan dessa två hundar ifrågasätts?
  Och vilka signaler gav du, som gjorde att hunden tog på sig rollen att ifrågasätta sin status varje gång den klev in i flocken.

  Hundar som tex reagerar på svarta hundar gör de många ggr pga utseendet och att dom är svårlästa för den andra hunden. Om du läser på lite Etologi Fredrik får du svar om detta 🙂

  1. Jag förstår inte vad du menar att Fredriks mamma gjorde för fel?

   Det var ju ingen familjehund det var frågan om utan en utbildad vakt/polishund som troligtvis gjorde ett bra jobb. Fredrik kunde hantera den och hans mamma undvek hunden, var är problemet?

   Tror du verkligen inte att Fredrik kan tillräckligt med etologi för att kunna hantera hundar?

   1. Sa jag att hon gjorde fel?
    Jag ställde frågor Annika.
    De är många saker som spelar in att hundar agerar och reagerar.
    Nej Fredrik är inte lika insatt i Etologi. Som han är i träning.

    1. OK! Jag ska inte fråga mer vad du menar.
     Nej, Fredrik är inte min idol utan en trevlig kille vars blogg jag läser.
     Jo, jag tror både Fredrik, jag själv och många andra här kan väldigt mycket om etologi hos hundar.
     Om du läser på lite om etologi så förstår du det!

     1. Men har jag sagt något om ngn annan här? Gällande Etologi! Ingen här har jag någonsin sagt något om dom kan Etologi eller ej! Ingen!
      Sen om du tror Fredrik Steen är på etologers nivå. Ja de är heeelt. Upp till dig.
      Ha en bra kväll 🙂

   2. De är inget problem. Men gå inte igång så fruktansvärt som om de vore en kung jag ställde ngr enkla frågor till.
    De blir ju en form av idol dyrkan på denna bloggen. Så fort man försöker fråga Fredrik så är de stört omöjligt. Sluta ta de personligt. Mitt inlägg var inte till dig Annika.
    🙂

 10. Jag har en tax som ”ovän” trots att jag försökt röka fredspipa många gånger med henne.
  Det började med att jag stannade bilen för att prata med taxens ägare. Det var varmt så efter ett tag drog jag ner sidorutorna så mina hundar fick luft. Alla 3 stack ut huvudena för att kolla ut och taxen blev precis chockad och skrek i högan sky. Taxen är en normal hund annars och varför hon blev så skrämd är en gåta.

  Efter det så ogillar hon MEJ, jag som inte gjorde henne något. Nu kan jag vara i deras hus utan att taxen skäller hela tiden men hon ligger på övervåningen tills jag går. Åker dom förbi oss när vi är ute och går så dånar det av skall från deras bil och hon vet vart vi bor…

  Det är bara jag och mina hundar som är drabbade av taxhat. Alla andra säger att hon är världens sötaste, goaste hund. Hm, en tax glömmer aldrig…

 11. Nej, en hund kan inte hata. Men det finns ”hundhatare”..

  Licenskrav för farliga hundraser.
  Motion 2012/13:MJ250 : Inlämning: 2012-10-02 : Mathias Sundin (FP)

  ”Det finns en stor oro hos många människor, framförallt hos hundägare, för dessa stora farliga hundar. Människor och hundar blir angripna och tyvärr finns risken att någon ska bli ihjälbiten”

  Förslag till riksdagsbeslut
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Licenskrav-for-farliga-hundras_H002MJ250/?text=true

  1. Leif, vad kan vi göra för att stoppa detta? Jag är inte engagerad eftersom det säkerligen inte skulle röra mina hundar MEN naturligtvis ställer jag och många andra hundägare upp om det är något vi kan göra.
   VAD? Skriva till regeringen? Skriva till fp?

   Att jag reagerar på det du skriver är att jag bor i ett litet samhälle där alla känner alla. Här bor en yngre kille vars hund är samma ras som din. Mysigare hund får man leta efter, jag blir så jäkla arg när man hör att den ska kunna förbjudas!!!!
   Där i mot har vi en golden som är direkt farlig mot både folk och fä. Det beror inte på hunden utan en idiot till ägare. Alltså är det folk utan ansvar som ska förbjudas att ha hund.

   Säg vad vi ska göra!

  2. Nu finns det en risk för att det blir liv i helvetet här men att de vill införa licens för de här riktigt stora extremraserna som Ovtjarka känns inte helt orimligt..problemet är väl om de börjar sträcka sig neråt till dagens mer vanliga raser. Tycker jag.

Kommentarer inaktiverade.