Det närmar sig

Nu är det inte många dagar kvar tills det är dags för den stora hundutställningen – MyDog – i Göteborg.
Som vanligt har jag ett fullspäckat schema, lite av det jag ska göra finner du på schemat ovan.
Men sen ska jag prata med en massa trevliga hundmänniskor oxå i Agrias monter samt även ställa ut Ziegerkamp Ice på torsdag och fredag 🙂

Det är härligt att starta det nya året med MyDog.
Jobbigt men härligt!

 

Jag såg på Facebook att jag fått en intressant fråga –
Vilket är det värsta exemplet på hundaggressivitet jag träffat på?

Det är en intressant och rolig fråga tycker jag.
Visst finns det olika nyanser av hundaggressivitet, och visst är vissa hundar värre än andra utan tvekan.
Jag tror faktiskt att det var en liten terrier som dessutom blev ett avsnitt i serien Hundcoachen.

Men jag vill understryka, kanske till mångas förtvivlan, att hundaggressivitet vid hundmöten ALLTID är lätt för mig att få till.
Jag har aldrig misslyckas och dessutom går det alltid fort.
Det som kan vara lite bökigt och som kan ta tid, det är att lära hundägaren själv hur denne ska vara och hantera situationen.

Ingredienserna – Rädsla, osäkerhet, stress, skam, kommunikation, okunskap om vad som är naturligt, låtit det gå för långt, går ifrån sin egen uppsatta målsättning – är nog antagligen det som gör att många hundägare har detta problem.

Men trösten är alltså – Lika besvärligt som detta kan vara, lika lätt går det att få bort.
Problemet är INTE att hunden är intresserad av andra hundar, problemet är att jag som ägare inte kan kommunicera 🙂

Idag ska jag pyssla lite med mina små valpisar. Det blev alltså 3 hanar och 5 tikar. För mig är det en perfekt fördelning 🙂
Du som tidigare mejlat om valp, eller du som som är intresserad – mejla mig på info@fredriksteen.se

Kravspecifikation på mina valpköpare –

1 / Ärligt intresserade
2 / Att de kommer att älska sin hund och tar hand om den efter bästa förmåga då det gäller motion och stimulans.
3 / Att det är en valp man vill ha. Att man inte bara vill ha ”kontakt” med mig och därför köper en valp.  (har känslan av att det händer ibland)

Allt annat – Utställning, bruksprov med mera, det brukar komma av bara farten. Det är superbra om man tycker detta är spännande och inte är en direkt motståndare till detta, men det viktigaste är som sagt de tre översta punkterna 🙂

 

33 svar på ”Det närmar sig”

 1. Jag måste ställa en fråga till alla hundkunniga här på Fredriks blogg: Många av er vet att jag haft enorma problem vid hundmöten med min tidigare Jack Russell hane som numera är omplacerad och har fått det superbra hos sin nya ägare, och det är jag förståss jätteglad över 🙂

  Nu är det så min Jack Russell tik Kajsa har lite knasiga grejjer för sig, jag tycker inte direkt att det är några problem utan jag vill bara höra varför hon gör såhär?

  När jag är ute och går med henne i koppel så, går hon väldigt fort/springer nästan, men det är nog naturligt eftersom det är mycket fart i Jack Russell, men när jag går och kopplet är streckt och hon är en koppellängd framför mig så stannar jag och lockar på hon, då brukar hon stå kvar och titta framåt, eller fortsätta gå/dra, då släpper jag kopplet och då tvärstannar hon och springer tillbaka till mig och sätter sig bredvid mig.

  Går jag och har Kajsa lös (med kopplet liggande på marken efter hon) så går hon nästan fot bredvid mig och springer aldrig iväg, hon håller sig bredvid mig hela tiden, men tar jag upp kopplet från marken så börjar hon direkt att dra/springa igen… varför? är det så att hon inte blir lika tuff när hon inte känner mitt stöd att jag följer med hon?

  Sen så när det kommer en människa med hund så ställer hon sig och stirrar och kan börja dra mot människan och hunden och ge ifrån sig ett litet ”voff!” och när jag då lockar på Kajsa så tittar hon inte ens bak på mig, utan hon stirrar på denna människa och hund tills dom passerat, DÅ kommer hon som ett skott tillbaka till mig, det känns som att det hela tiden är på hennes villkor, samma sak när hon hittat nått att lukta på vid vägkanten eller inne i skogen, jag kan locka på Kajsa 15 gånger men hon tittar inte ens upp på mig, men när hon har luktat klart så kommer Kajsa som ett skott till mig, oavsett om jag lockar med godis så kommer hon när HON är klar.

  Jag tycker att Kajsa är en underbar hund och jag skullle inte kunna leva en dag utan min favorithund, vi är ute tillsammans fler timmar om dagen och varierar mellan att gå promenader både lös och i koppel, sen är vi och springer i skogen varje dag också, vi har det hur bra som helst och hon lyssnar alltid på mig och kommer när jag ropar (om hon inte står och luktar på nått förståss) 😀

  En gissning från min sida är att jag måste vara roligare för hunden, så att hunden vill vara med mig ännu mer och sluta bry sig om andra människor, hundar och fläckar att lukta på, men jag gör ALLT för min hund redan, jag är ute från morgon till kväll (ca 6 gånger om dan går vi ut), jag stannar och leker med Kajsa varje promenad, hon springer lös, jag kastar snöbollar och pinnar, vi turas om att jaga varandra i skogen och på cykelbanorna… ja allt!, jag kan inte komma på nått sätt att leka mer med hon, hur ska jag få Kajsa att sluta lukta så länge på allt?… hur ska jag få Kajsa att komma till mig när jag lockar på hon även fast hon ser en annan hund?

  Mvh Jens i Umeå

  1. Jag har en teori till det där med koppel/lös.
   Jag hade en hund som blev opererad när han var 6 månader och hade sedan 6 månader som han inte fick springa. Han fick gå som han ville i kopplet och jag tränade inget fotgående eller inte dra i koppel alls med honom.
   När han sedan blev bra och jag började träna fotgående och inkallningar med honom så fungerade det bra när han var lös men inte när han var kopplad.
   Kopplet för honom var lika med att traska runt och rastas. Han var jättejobbig att ha kopplad och superlydig och uppmärksam när han var lös. Jag jobbade aldrig bort det utan han fick vara lös 99% av tiden i stället.

   Kan du tänka dej att din hund har uppfattat kopplet på samma sätt? Alltså att hon tror att koppel betyder rastning och okopplad betyder att hon ska vara uppmärksam? Kanske har du slarvat när hon går i koppel och du hade ju den andra hunden som var jobbig och då var dom väll kopplade?
   När du tränat med henne lös så har du varit noga med vad du vill att hon ska göra, belönat ordentligt osv.

   Jag skulle börja med att jobba henne ordentligt och noggrant i koppel så hon förstår att det är samma sak som när hon är lös. Belöna henne massor och låt henne inte springa före dej.
   Om hon inte lyder när hon står och nosar så gå fram till henne och lyft bort henne, koppla och gå vidare. Samma sak om hon går mot den andra hunden istället för att lyda dej. Bli inte arg men bestämd.

   Jag tror inte det beror på att du måste bli roligare, snarare att hon vet var bussiga roliga husse finns och tar dej som självklar. Först nosar jag färdigt på den här fläcken, sedan springer jag till husse och leker.
   Kaxa till dej lite och låt henne få anstränga sej mera för att få din uppmärksamhet. Spela lite svårflörtad. Du kommer snart märka att hon kommer tycka du är mycket roligare och intressantare.

   Till sist, Jens du måste inse att du ÄR en bra husse. Du måste inte slå knut på dej själv för att duga. Hoppa över en promenad om du inte känner för det, Kajsa kommer tycka lika mycket om dej ändå!
   Jag skickar över massor med kaxa till dej kramar, tror du behöver det!

   Ps, jag har haft en egen hundKajsa. Så himla gulligt namn!

 2. Ganska enkelt, hunden förknippar kopplet med att dra/hänga på…En hund reagerar helt naturligt med att dra mot om något håller i. Spelar ingen roll om det är koppel eller annat. Hundar är inte dumma och speciellt inte en JR 😉 Du skriver allt du gör med hunden ute, är rolig, leker osv. jättebra, men en hund kan ändå tycka att ”okej vi leker väl på dina villkor men jag vill ändå bestäma när jag vill lukta, stirra på andra och komma när jag vill. Man måste ändå ha ett visst krav på hunden, nu leker vi, nu leker vi inte, nu går vi, nu går vi inte, nu får du lukta, nu får du inte lukta osv..Tror du ska börja redan hemma med att hon ska lyssna, se, respektera dig. Har en bekant med liknande problem…går fint fot utan koppel..med drar som en galning med. Ägaren har gjort det hela till en grej…blir själv spänd, börjar dra tillrättavisa, hunden blir mer och mer förvirrad och allt blir bara pannkaka. Förknippar koppel med, förväntan, stress, dra, ”går igång”.
  Vad gör hon då du tar på koppel när ni ska ut? Få henne lugn först innan utgång, börjar hon dra, stanna och vänta tills hon tittar på dig (kräver tålamod), vänd och gå åt annat håll. Hon ska lära sig att husse bestämer vart vi går. Direkt hon börjar sträcka kopplet, vänd! Gör det här på en plats utan andra hundar till att börja med sen kan du bygga på med sånt som lockar 😉 Det finns en massa sätt att komma till rätta med detta, klicker kan användas tex och …och… men det blir så mycket att skriva =)

 3. Tack för svaren 🙂

  Jag känner igen mycket av det ni skriver, Kajsa drar inte som en galning men lite drar hon i alla fall.
  Jo jag kan tänka mig att Kajsa förknippar kopplet med lite stress/drag, och när jag hade den andra hunden så var dom alltid kopplade och hanen flippade ur ordentligt vid hundmöten och tiken hängde på och flippade ur också, men nu sköter sig tiken (Kajsa) vid hundmöten, hon skiter bara i mig visseligen, men hon ”flippar” inte ur.

  Jag gör så att jag säger alltid åt Kajsa att sitta i hallen innan jag tar på kopplet, jag tar aldrig på kopplet när hon är busig, hon är riktigt duktig på lyssna på mig och sätta sig innan vi tar på kopplet osv…

  ”börjar hon dra, stanna och vänta tills hon tittar på dig (kräver tålamod), vänd och gå åt annat håll.”

  Det är precis så jag gör med Kajsa, direkt hon börjar springa/dra så stannar jag och lockar på hon och väntar tills hon kommer tillbaka till mig, direkt jag stannar så kommer hon tillbaka och sätter sig bredvid mig OM hon inte ser nån/nått.

  Ser hon en annan hund så kan jag locka med godis eller vad som helst men hon reagerar inte ens då hon ser en annan hund, hon stirrar på den tills den passerat (om jag inte bara drar iväg hon förståss).

  Samma sak är inne ibland, om Kajsa springer in under sängen och jag lockar på hon så vägrar hon komma fram, böjer jag mig ner och tittar in under sängen så står hon bara där, jag kan locka och locka men hon står bara kvar under sängen och stirrar på mig, försöker jag sträcka in armarna så backar hon bara längre in under sängen, men ropar jag GODIS!… DÅ kommer hon som ett skott, men det irriterar mig att jag ska måste locka hon med godis för att hon ska komma fram, hon ska komma när man säger Kajsa och inte godis 😀

 4. När det ändå pratas om kommunikation, hundaggressivitet m.m. så vill jag ställa samma fråga här som jag ställde på Fodervärdsforumet.

  Min hund är nog lite knasig. Idag var vi och besökte hundrastgården vid Drottningholm. Nöjd inser jag att Fatzy inte lämnar mig förrän jag säger att det är ok. Hon hälsar på de andra hundarna, och allt är bara bra.
  Men… här har hon nu massor av hundar att leka med, men vad gör hon. Jo hon håller sig runt mig och utmanar MIG på lek!!
  Mellan varven sticker hon iväg och leker med de andra, men återkommer snart till matte.
  Frågan är… är de andra hundarna för tråkiga/mesiga så det blir tråkigt, eller är jag kort och gott roligaste kompisen? Handlar det om ledarskap?
  Faktum är att jag har mina teorier, men tänkte höra vad ni andra tror.
  Kanske ska tillägga att Fatzy inte bryr sig nämnvärt om hundar vi möter på promenad, men leker gärna med de flesta hundar när hon får lov.

  1. Jag skulle vara glad och nöjd med hennes beteende. Om hon var orolig för sin egen del eller för att det ska hända dej något så hade hon inte gjort så som du beskriver.
   Hon hade inte lämnat dej alls och hon hade inte uppmanat dej till lek om hon varit orolig. Då hade hon försökt få dej att gå därifrån istället.
   Hon anser att matte är bästa lekkompisen helt enkelt.

   Vad har du själv för teori?

  2. Min förhoppning och teori är att det är en blandning av ledarskap och resurs.
   Med Fatzy har jag alltid haft Fredriks ord i bakhuvudet om att vara den roligaste och bästa i hela världen.
   Vi leker och busar med varandra och när som helst under en promenad inbjuder jag till lek.
   När det har blivit bråk mellan henne och någon annan hund, så har jag gått in och avstyrt, med andra ord kontrollerat situationen. Jag… inte hon!
   Vi har lekt fram lydnad, som sedan har ökat med mer krav.
   Vi är bästa kompisar, livskamrater.
   Genom att jag leder, så är jag trygghet och hennes bästa resurs, och… med matte, så vet man aldrig när leken börjar och hon hittar på en massa konstiga, roliga saker, altså är matte roligast i hela världen. 😀

   Nej… jag oroar mig inte, utan är egentligen sjukt nöjd och glad!! 😀

   1. Skulle precis skriva att JA, det handlar om ledarskap förstås. Det är ju exakt så ett ledarskap ska vara.
    Grattis till dej och grattis till Fatzy!

    Jag är så fånig att jag blir tårögd när jag hör någon beskriva ett bra kamratskap med sin hund. Man blir lycklig ända ner i tårna..Det är inte bara problem med hundar, dom är lyckopiller och våra bästa vänner också!

 5. Jens…sluta locka! Hon köper inte det tyvärr. Hon tar det som att du köpslår, hon har inget för det. Var konkret. Locka som du beskriver det låter som att du försöker ”övertala”, be kajsa. Använd inkallning på ett konsekvent sätt, locka blir fel.
  Sen, är man för skoj för ofta så är inte heller det intressant. Har ett exempel på det också. En tjej på klubben med en ung bl.ras är inte konsekvent med lek och inte lek. Hon ger lek mest hela tiden för att uppmuntra hunden, hon har alltid långt och fladdrigt koppel, fladdrigt menar jag då hon har fladdrigt kroppspråk då hon har hunden kopplad. Hon behöver vara tydlig med ” nu leker vi som belöning. Nu ska vi lyssna, vara skärpta,vara vaken/uppmärksam” på matte osv. Hennes hund drog iväg, långt! då hon släppte den lös,,, inte var matte nåt kul fast hon levde om, busade, ropade, kastade favoritbollen osv. Det kan bli för mycket av det goda 😉 Gör man så blir det bara svårare att fixa. Köper inte hunden att man är rolig får man ta till annat sätt.
  Du kan träna imkallning med långlina också.
  Ser kajsa nåt, gör henne uppmärksam på dig, gör övningar, vändningar, skaffa en kontakt. Om roligheten inte funkar får du ta till mer krav istället…Hallå Kaisa! så här gör vi nu!

 6. Eva, låter bra 😉
  Hon känner sig trygg med dig och känner leklust då andra leker, vill dra igång dig också och se om det är okej med bus nu 😉

 7. Ja jäklar, nu är det snart dags för MyDog. Vi ses på lördagen tror jag. Leonberger-ringen skulle vara i närheten av Caféscenen hörde jag nåt om, så denna gången blir jag inte svår att hitta. 😉

  1. Ställer du ut? Ska gå och hejja på kluriga Bento i så fall!
   Han är underbar på kort så man blir ju fundersam över hur han är i verkligheten…Superunderbar????

 8. Tack Mia för dina tips!, jag ska testa det, jag ska sluta locka/övertala och träna mer på inkallning istället 🙂

  Det känns bara så meninglöst när jag ser Kajsa stirra framåt och jag säger Kajsa!, Kajsaaa ca 15 gånger i olika tonlägen och hon tittar inte ens bak, hur ska jag kunna få någon kontakt med hon när hon inte ens tittar mot mig hur jag än ropar?, jag ska alltså träna, å träna, å träna TILLS hon vänder sig om och kommer till mig direkt jag ropar, och då pumpar jag i hon godis 😀 (belöning).

  Eftersom jag har haft terrier i 2 år nu så har jag lärt mig vad som gäller för att lyckas med en terrier… det är att vara ännu tjuriga/envisare än en terrier… man får ALDRIG ge sig 😀

 9. 😉
  Ja du Jens träna på. Du verkar vara en som vill prova sig fram, bra, på så sätt hittar du ditt sätt =) Du nämner att hon inte lyssnar på namnet heller, sluta använd namnet..det lyssnar hon inte lika på. Det som inte funkar lägg åt sidan tillsvidare, prova annat. Att kommunisera tyst är ett bra sätt. Tex att få fram henne under sängen…gör något intressant för henne, tyst och stilla, smyg runt som om du hade nåt jätteintressant på g. Sätt dig på huk en bra bit ifrån och vänd ryggen mot henne, pyssla med något på golvet. Helt säkert kommer hon att bli nyfiken, komma för att se vad husse sysslar med. Beröm inte då hon kommer utan få med henne i det intressanta du gör, ha en burk med en godis som hon får jobba fram en bit ur tex. Man kan göra på samma sätt ute också. Spanar hon på nåt ute..spring iväg åt ett annat håll. Om hon inte lyssnar på sitt namn kan du lära henne komma på ett ljud av tex vissling, pipa, skramel av en burk med godis mm mm använd fantasin.
  Jag har terrier och man får ligga steget före, vara smart och överlista, psykologiskt övertag gäller 🙂
  Min terrier stannar direkt och tittar på mig då jag visslar svagt ..ungefär som en talgoxe på våren låter ..(låter lustigt nu när jag skriver men så visslar jag)..=D. Och ser hon nåt och blir focuserad låter jag ett skarpt E EEE… (låter fjånigt) så då bryter jag hennes focus. Jag försöker bara använda namnet då nåt positivt är på g. Jag nöter inte ut namnet i tid och otid, då sluta de lyssna. Gör tvärtom brukar funka. Ja…man kan skriva huuur mycket som helst om detta på olika sätt..men nu slutar jag. Ha det bra Jens!

 10. Läste på Fb nu ikväll att några varit ute på kvällsrundan med sina 2 hundar i Rönninge,söder om stockholm. Blivit anfallna av vildsvinsflock,den ena hunden har fått somnat in,den andra opererats. Vet ej hur det gått för den. Detta är ingen jag känner.
  Men så tragiskt!
  Vildsvinen kan ju ju bli väldigt aggressiva.
  Skickar varma tankar till familjen <3

 11. Supertack Mia! Jag är enormt tacksam för dina tips! 🙂

  Jag kommer att meddela framöver hur det går, det där tipset med en godisburk eller nått annat intressant när hon smitit in under sängen kommer garanterat att funka, det var ett superbra tips! 🙂

  Men det som verkar lite konstigt ute är om man alltid ska måsta ha någonting för att hon ska lyssna, en snöboll, visselpipa, pinne osv… man tycker ju att hunden ska komma till mig även om jag inte har t ex en tennisboll i handen som jag viftar med, för då kommer ju hunden BARA för tennisbollen, inte för att ropar på hunden.

  Så har jag ingen tennisboll en dag så får jag kanske ingen kontakt med hon, men poängen förstår jag är att när hon lärt sig att komma när man visslar eller har en boll så ska hon tillslut komma även om jag INTE har en boll 😀

  Imorgon är första dagen som jag ska träna inkallning på Kajsa utan att ropa hennes namn 🙂

 12. Tanken är inte att du måste ha en grej med dig alltid då du är ute…detta är ett sätt att börja träningen sen när det börjar fastna på Kajsa ska du givetvis övergå till att få henne komma utan grejer. Samma som med godis, ibörjan mycket godis sen mindre och mindre, sen räcker det med ett beröm eller bara en klapp/stryckning. Ett vissel har du alltid med dig så det kan du ta till vara. Vissla på ett visst sätt då hon ska kallas in. Det kräver träning, börja hemma inne tills det sitter, sen ute. Träna med måtta så du inte sliter ut det på samma sätt som du gjort med hennes 😉 Och vissla bara då du är helt säker på att hon kommer. Börja därför inne. Ute kan det vara bra med långlina 😉

 13. Jag ska testa inne först, problemet är bara att när hon inte lyssnar så ropar/visslar man igen, och tittar hon inte upp mot mig och kommer då så visslar man igen å igen… då blir det ju tjatigt på en gång.

  Men kommer hon inte på typ 2 visslingar så drar jag hon till mig i kopplet/långlinan då och visar vem som bestämmer, hon SKA till mig, vare sig hon kommer själv eller inte, kommer inte Kajsa så får man antingen hämta hon eller dra lite i kopplet så hon förstår att hon ska komma när man visslar/ropar 🙂

  Jag ska jobba varje dag både inne och ute, jag kanske åker och köper en visselpipa, många använder ju visselpipa när dom tränar inkallning på hundarna.

  Tack för tipsen, jag kommer att skriva och berätta hur det går framöver 🙂

  1. Bra ide med en visselpipa!
   Köp en acme visselpipa i din hundbutik, dom är bäst. Sedan funderar du på vilka ”kommandon” du ska använda dej av och hur du ska blåsa.
   Jag blåser en dubbelsignal när hunden ska komma, tut tut alltså. Om jag vill att hunden ska stanna, vända sej och ta kontakt med mej så blåser jag en enkelsignal, tut. Sedan har jag ett drillljud och massor med tut efter varandra som betyder att hunden ska söka.
   Tänk alltså till vad du vill först med varje signal. Inkallning, titta hit, sitt, eller vad du själv vill.

   Var noga med att alltid belöna massor från början och blås enbart när du vet att hon kommer lyda dej så hon förstår att visslingarna är roliga och förstår vad dom handlar om. När du vet att hon vet så var noga med att inte tjata visslingar på henne utan en gång. Lyder hon inte så får du hämta henne och kaxa till dej lite.
   När hon kan en signaltyp ordentligt så börja med nästa.

   Det är bra för det blir nåt nytt och roligt för er båda. Eftersom du tjatat med hennes namn och hon struntar i dej ibland så se till att det inte blir samma sak med pipan. Ha pipan i ett snöre om halsen så har du lätt att få tag i den. Lycka till!

 14. Det ska jag göra, köpa en visselpipa och inte missbruka den, enbart vissla när jag verkligen vill att hon ska komma, och ge MASSOR med beröm/belöning när hon kommer.

  Året 2013 kommer att börjas med att träna inkallning 😀

Kommentarer inaktiverade.