Gör det inte värre än vad det faktiskt är ikväll

Bättre bilder kommer, men här är pärlorna 🙂 På bilden 1 dygn gamla.

Då var det alltså dags, nyår och allt vad det innebär för våra stackars hundar.

Det första jag vill säga till oroliga hundägare är – Gör det inte värre än vad det faktiskt är!
Hur jobbigt det än är att se sin hund rädd eller orolig, sätt det ändå i rätt perspektiv 🙂

I morgon är det över och då har vi 364 dagar att träna på tills nästa nyår.

Finn din egen lösning på kvällens problem, men jag personligen hade inte tagit med någon hund ut i nyårsnatten, hur säker hunden än är.
Kanske är fegt av mig, men jag har sett den säkraste polishund blivit rädd för skott efter extrema situationer den blivit utsatt för.
Hur det än är – alkohol och raketer – då kan allt hända 🙂 (tyvärr)

Det räcker med en felriktad raket, något som händer, något som gör att hunden förknippar smällar och annat med en otäck händelse, för att hunden ska få en dålig minnesbild av detta.
Idag tycker jag du ska vara en dålig hundägare då vi kommer mot kvällen 🙂
Rasta hunden tidigt, ta sedan ut den minimalt, stäng in den i ett utrymme där den känner sig trygg, låt den vara 🙂

 

”Skotträdsla” finns på en mängd olika sätt och nyanser. Någon hund kan vara nyfiket orolig, medan den andra kan vara panisk. Där i mellan finns det dessutom en stor variation.
Den extremt rädda hunden är ofta eller kanske till och med alltid dessutom för andra plötsliga och annorlunda ljud. Det kan vara skrammel i köket, det kan vara en buss som bromsar (lufttryck) med mera.
Den mindre rädda hunden kan vara ”bara” rädd för skott.

I huvudsak finns två kategorier av berörda hundar.
Den ena som varit med om något, den andra som tack vare sitt arv har sådana mentala bitar så att den helt enkelt är rädd för ljud.
Den sistnämnda är svår att hjälpa fullt ut, medan den första är lite lättare.
Men detta tar tid och för och låta som en kritiker till mig själv 🙂 – Här finns inga Quick Fix!

Det som är av oerhörd vikt då man tränar skotträdsla är att vara uppmärksam på hunden. Precis som vanligt då man tränar en hund så ska resultatet av träningen vara mätbart bättre gång efter gång.
Det lite besvärliga då man tränar ”rädsla” är att det lika lätt kan bli värre gång efter gång.
Det är verkligen en balansgång detta 🙂

Om vi tar ex vis (normala) besvärliga hundmöten – Det är ett beteende vi tar bort!
Men rädsla för skott, där handlar det om att arbeta med hundens emotionella sida, ändra hundens känslor – Det är en helt annan sak  🙂

Vi hörs igen under dagen 🙂

 

 

26 svar på ”Gör det inte värre än vad det faktiskt är ikväll”

 1. Besvärliga hundmöten kan man ju även jobba med att ändra känslan i hunden 🙂
  Det har jag gjort med min daghund efter hon blivit påhoppad. Från att skälla och göra utfall går hon nu med glatt viftande svans och hoppas på att få hälsa så ja där har jag ju ändrat känslan i henne vid ett möte? 🙂

  Förstår problematiken i nyårsrädsla dock självklart! Min odåga är så sjukt nyfiken och försöker dra sin matte till smällarna när de håller på hemma så jag har skickat han 20 minuter in i skogen till pappa där det inte smäller ;P
  Skulle inte nått fyllo skjuta fel och träffa han så skulle han antagligen själv springa in i en raket 😎 och som du säger då är det kört

 2. Lite roligt att du drar parallellen med ljudrädsla.

  Buzon var extremt ljudkänslig, han drog som en avlöning till nästa kommun vid MUH-testet.
  Men trygg i sig själv och med en otrolig trygghet med mamma så klev han på skramlet när hon lockade till sig honom. Han hade tagit sig tillbaka och stod tryggt bland publiken fram till dess.

  Ett år senare vid MT så studsade han bara i sidled för att sedan gå direkt på kedjan.

  Skott var aldrig några problem, med undantag av när han fick vittring på skytten då var denne jätteintressant.

  För er som inte vet var Buzon min rottishane som jag och mamma hade tillsammans.

  1. Jag vill tillägga att han var ljudkänslig hela livet, så det var förenat med livsfara att försöka cykla med honom i koppel. Han fick gå lös.

 3. Sent igår kväll åkte jag till IcaMaxi för att handla och blev jätte glad när jag läste en skylt på huvudingången där det stod att i år – likt förra året – så skulle de inte sälja fyrverkerier eftersom de tar hänsyn till djuren och naturen. Visst är det bra 🙂

  Nu när jag läste dagens inlägg kom jag att tänka på att jag har skrivit att vi tar hundarna med oss ut när klockan slår midnatt – vilket vi kommer förmodligen att göra även ikväll. Det som jag reagerade på är den – i många fall – korrekta beskrivning av hur firandet kan se ut.

  Sådant är dock inte aktuellt hos oss. Jag har köpt fyrverkerier en enda gång i hela mitt liv och då var det för att min äldsta son ville verkligen ha det – året därpå tyckte även han att det var slöseri med pengar.

  Eftersom jag har varit mamma i 100 år har stora/stökiga fester/gäster inte varit aktuella. Fylleri, slagsmål, bråk, felriktade raketer mm har inte funnits med i bilden. vi dricker fördrink, vin till maten, bubbel till midnatt och annat ”snackvin”, men allt hålls inom rimliga gränser (vin till maten betyder inte en flaska till maten 😉 )

  När klockan slår midnatt går vi ut, öppnar en flaska, ställer oss på gatan och tar en pratstund med grannar samtidigt som en stor kramkalas pågår. De allra flesta utav våra grannar köper inte heller fyrverkerier (kloka grannar vi har 😉 ) … Alltid finns det folk som smäller utav satan så barnen får sin del ändå 🙂

  1. Jag ler igenkännande, vår nyårsafton är alltid lugn och hemma och även om kvällen inte är helt utan alkohol så förekommer ingen fylla.

   Däremot har vi, för att sonen tycker det är kul, lite raketer.
   Vi brukar köpa ett paket som vi delar över två års nyårsfirande.

   Längre tillbaka hade vi alltid hundarna med, men eftersom Elvis får ont i öronen får båda stanna inne nu.

 4. Här har smällandet redan börjat när vi var ute nu på förmiddagen. Min hund lyfte lite slött på huvudet och såg sig omkring och fortsatte med det som var roligare sedan, att böka runt i snön. Få se hur vädret blir till kvällen om vi går ut och tittar på stjärnfallet.

  Grattis igen till valparna. Hoppas du lägger ut fler bilder på dem allt eftersom de växer. Det är något speciellt med schäfervalpar med hängande öron och stora labbar utan styrsel.

 5. Åh vilka små sötnosar!! Grattis till tillskottet!!

  Det är ju första året jag bor här, men det bor bara runt 500 personer i den här lilla hålan, så det borde väl inte bli så jätte mycket raketer hoppas jag.

  Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

  Ett extra tack och önskan om Gott nytt år till Fredrik. Om du visste vad du och din blogg åstadkommit i form av fantastisk fin vänskap mellan flera av oss. En vänskap som inte bara handlar om hundar!

  En stor varm kram till er mina vänner… ni vet vilka ni är! 😀

 6. Om det bara vore på nyårsnatten man behövde stå ut med smällandet, vore det ju inte så svårt. Men när det nu i drygt en vecka avfyrats smällare lite när som på dygnet, och troligtvis kommer fortsätta några veckor till på samma sätt, tycker jag att det borde vara straffbart!
  Min hund vill inte gå utanför tomten längre, så det är halvjobbigt med en hund som behöver mycket motion.
  Fattar inte att det finns föräldrar som tycker det är OK att ge sina ungar smällare att leka med. För inte är det väl vuxna idioter som håller på ?????

 7. Ralph, min kines, är mer rädd när all den blöta snön kanar av taket, smällarna o raketerna bryr han sig inte om. Katten däremot, den stackarn är livrädd. Vi håller oss inne ikväll, dumt att utmana ödet.
  Önskar Gott Nytt År till er alla, det är alltid ett nöje/lärorikt att gå in och läsa här, för att inte tala om alla fredagsbidrag som gör en glad.

 8. Håller helt med dig i detta Fredrik Steen!
  Och de är klokt hundägarskap. Att hålla dom inne.
  🙂
  Go kväll.

 9. Önskiningar för 2013!
  Jag önskar vi kan läsa vidare här och i alla ”sidobloggar”, både dom som är skrivna av människor och hundar.
  Jag önskar att alla som har tävlingsmål för nästa år lyckas med råge.
  Jag önskar att dom som har problem med sina hundar hittar en bra lösning.
  Jag önskar att familjen Berggren har en ny flockmedlem redan nu?.
  Jag önskar att alla era hundar får vara friska.
  Jag önskar att alla människor får vara friska och krya.
  Jag önskar att både ”mina” valpar och valparna hos Fredrik får ett lyckligt bra hem och blir sunda trevliga hundar!
  Jag önskar att alla får uppleva ett gott kamratskap med sin hund.
  Jag önskar att vi kan mota dåliga politikerbeslut och att vi i hundvärlden kan ta tag i dom eventuella problem som finns istället.
  Jag önskar att alla som vill köpa hund tänker till innan och köper en ras som passar. Lycka till alla nya hundägare!
  Jag önskar att vi kan se charmen och arbetsförmågan hos alla våra hundraser. Att vi använder arbetande hundar till arbete, då trivs dom bäst.

  En extra önskning att Anki får må bra!

  Kort sagt att alla får uppleva ett riktigt gott hundår 2013!

  1. Vilka fina önskningar och så såg jag din sista önskan,då brast allt. Tack fina Anna! Som jag bara känner så här men på något vis kommit varandra nära ändå.
   Hoppas du får ett fint år och att vi kan ses
   Kram

   1. Klart vi måste ses, hur ska jag annars få hälsa på Seven? Jag får väll sätta mej i bilen och åka upp till huvudstaden och ta med en fikapåse så fixar du kaffe. Svårare än så är det ju inte…

 10. Måste ge dig ett stort TACK! Efter att ha kolla och sett dina sittkontakt övningar, har jag börjat göra det så fort min hund får känslan av att vilja fly när han hör en smäll, går faktiskt bättre!
  Min var inte rädd förut, tills ett par ungar smällde ca 5 meter ifrån honom då mamma var ute på dagen med han..
  Men det går framåt med träningen iaf och under året gång har vi väl hört några smällar här o där långt ifrån, och jag är bara som vanligt och bryr mig inte. Igår kväll hade han också morrat åt smällen när han var hos mamma en sväng :p
  Så inatt blir det musik som ska överrösta smällarna 😉

  GOTT NYTT ÅR FREDRIK! 😀

 11. Jag vill önska ett Gott Slut & Ett riktigt Gott nytt År
  till er alla trevliga här på Fredriks blogg o naturligtvis till Fredrik med familj och hundar åxå 😉

  Själv blir det inget firande, jag åker och jobbar strax 🙂 tills imorgon bitti 😀
  Vovve o husse får klara sig själva.

  Hörs nästa år 🙂

 12. Eftersom det dykt upp en till ”Therese, så ändrar jag mitt namn lite..
  Det är alltså jag som kritiserar FS lite då o då;) Men bra skrivet ang nyår och smällare fredrik:)
  MåVäl

 13. Agnes ville ha en bättre förklaring till det här med energi, så jag ska försöka..
  Jag menar att hundar känner signaler som människor (omedvetet?) sänder ut, det kan vara att man är rädd arg spänd nervös osv ,det är negativ energi. Man kan sända positiv energi genom att vara glad lugn balanserad osv.
  Hundar kan känna varandras signaler (ibl negativ) och då kan det tolkas som dom ”hatar” varann,men jag menar att det beror på att hunden är obalanserad o osäker osv.. Även om en hund är sjuk,ex ålderdom o cancer Kan andra hundar ”stöta” ut dom (pga svaghet),har med överlevnadsinstinkten att göra.
  Vet inte om det blev nåt klarare,men jag lämnar det så. :))

Kommentarer inaktiverade.