Elhalsband, stackel (tagghalsband)

Det finns en FB sida som heter – Schäfer.

Där läste jag nyss en diskussion om Stackel och elhalsband.
Detta, eller denna diskussion upprör mig något enormt.

Den person som startade diskussionen menade på att det finns finns anledningar att i vissa fall träna med dessa tortyrliknande verktyg.
Bland annat tog han polishunden som ett exempel och menade att en del av dessa hundar är så starka så att de inte kan kontrolleras på annat sätt.

Skitsnack – säger jag!
Skitsnack och stor okunskap!

Att en hund blir ”okontrollerbar” beror endast på att man som dressör har misslyckats totalt med det man gör.

Att man med hjälp av det ena eller det andra tvingar hunden till samarbete har mer än en nackdel.
Dels så håller det ALDRIG i längden, aldrig vågar jag påstå.
Dels så är det då rent djurplågeri man sysslar med, något alla hundägare borde ta direkt avstånd ifrån.
Dels så elhalsband och brukande av detta enligt svensk lag förbjudet.
I straffskalan för djurplågeri finns fängelse.

Att man ens som hundägare funderar i dessa banor borde tydligt alarmera om ägarens sanna inställning till djur.
Att tortera en hund för att tillfälligt klara av ett prov/ eller för att imponera på kamrater är inget annat än vidrigt och ett starkt bevis på att man inte bör ha hund eller inte bör vara med i hundsporten.

Om…. jag säger – Om, det nu finns någon hund man inte skulle kunna hantera på något annat sätt än med tortyr, vad är då anledningen till att jobba vidare med denna hund?
Förklara det för mig är ni snälla.

Dessutom är det så att jag har en enorm erfarenhet av resursstarka hundar. Dels genom mitt arbete med polisen under 6 år, men också genom mitt arbete i övrigt.
Låt mig göra en sak riktigt klart för er – Att tortera hundar är aldrig okej, att behöva ta till dessa tortyr hjälpmedel bevisar bara er okunskap om det ni vill hålla på med.

Vidrigt!!

66 svar på ”Elhalsband, stackel (tagghalsband)”

 1. Jag håller med dig fullständigt Fredrik!!
  Jag har följt den där tråden på den sidan och jag blir så j..a förbannad och oroad att dessa personer som förespråkar detta kallar sig hundmänniska djurvänlig mm…vidrigt!!

  Jag vet att dessa metoder förekommer men tar total avstånd ifrån detta!!

  God fortsättning Fredrik and keep up the good work!!

 2. Väl talat!

  Tyvärr finns det vissa Schäfer OGn som använder sig av dessa ”verktyg”, ofta med stor inspiration från ”kontinenten”, nästan lite som att man annars inte har en ”tillräckligt resursstark” jycke annars ….

  Fördjävligt helt enkelt

 3. Jag har sett elhalsband användas ”rätt” – i detta fallet för att skrämma en hund för en sak som den kan skadas av.
  Har man inte rätt kunskaper så ska man inte använda elhalsband över huvudtaget men i detta fallet gjorde det sitt jobb. DOCK användes detta EN gång och inte mer sen.
  En mycket kunnig tränare med ton av erfarenhet gjorde detta men jag rekommenderar det inte och stackel borde användas på den husse och matte som ens funderar på att använda det på sin hund…

 4. Väl talat Fredrik!!

  Har man inte tid, ork och intresse nog att hitta vägen till hur just den enskilda hunden ska hanteras, så kan man lämna den vidare, istället för att plåga den stackars hunden.

  Tror inte i min vildaste fantasi att en hund som man ”måste” använda tortyr metoder på, skulle bli en bra polishund.

 5. Bra skrivit Fredrik. Håller med dig fullständigt i detta. Har inte sett denna sidan och jag vill det inte heller. Jag skulle heller aldrig använda mig av anti skäll halsband, som ger en stöt varje gång hunden skäller, det går att träna bort med vanliga metoder anser jag.

 6. Hej
  Jag vet att det finns hundägare som är uppfödare som använder sej av stackel i sin hundträning Och att man råka komma och se det och att man blir hotad om man säger något om det…Det är mycket erfarna hundägare tävlingspersoner mm
  Det är ren djurplågeri säger jag och jag undra om dessa personer ska ha hund när dom inte kan träna hund på rätt sätt//anita

 7. Stackel, elhalsband,, kommer ständigt upp, det är 2013,,Förbjudet enligt lagt att användas i Sverige,,uppmanar varje hundägare eller annan person , anmäl, det är occaptebalt, och brott mot djurskyddslagen.
  Nyligen läste jag en artikel om positiv förstärkning vid träning och vilka fördelar det ger,, vad är det som ger en människa rätt att bruka våld mot ett djur ? därför att man inte når det resultat man tänkt sig.
  Man lyckas aldrig med våld lära ut ng,
  oavsett om de det gäller djur eller människor.

 8. Hörde detta diskuteras på radion för många år sen,att det var en polis i Karlstad som trodde på denna tortyr!Att den skulle användas på Polishundar som var oregerliga,men han fick ett negativt svar av alla instanser som tur var!Och fick inte igenom detta att använda elhalsband!Det påstods även
  om att en grupp i Karlstadsområdet skulle använt sådana elhalsband!Men det blev väldigt fort tyst angående detta!Hoppas verkligen att dom kan dressera hundarna utan detta vidriga sätt:(((

 9. Jag är förvånad att folk fortfarande är kvar i järnåldern när det gäller hundträning. Trodde verkligen att mänskligheten kommit längre i sin utveckling. Men man fortsätter att bli förvånad. Vissa skulle inte få ha djur….

 10. En sak till angående eldressyr .
  Idag sätter många jägare på sina hundar GPS för att vara säkra på att hitta hunden om det skulle hända den något så att man snabbt hittar hunden. En investering på minst 6000 tusen för att man är väldigt rädd om sin hund.

  Några jakthundar har blivit fotograferade med GPSen i tron att det är eldressyr det handlar om och sedan anmälda.
  Det har givetvis snabbt klarats ut men för den hundägare som förstår att han anklagats för hundmisshandel av någon känner sej väldig olustig. Speciellt när han inte vet vem som anmält och fotat hans hund.
  Jag har en GPS på min ena hund och är noga med att inte ta kort på honom med den trots att jag faktiskt använder det enbart för hundens skull.

  Självklart är alla halsband med el eller piggar och annat helt förkastligt och avskyvärt. Där konsten slutar tar våldet vid…
  Men snälla, ser ni en hund med en dosa och antenn så utgå inte direkt från att den elas….

  1. hej tycker ni har rätt man ska fan inte ha elhalspand på sina hundar eller not djur och det är förfäligt att man får använda de i USA och andra länder men det är bra att det är förbjudet här i sverige

 11. Mycket bra skrivet Fredrik! måste man använda dessa tortyrredskap så är det ett bevis på att man inte klarar av sin hund och inte ska äga den hunden heller (å igen annan hund heller för den delen).

  Jag skulle aldrig tänka tanken att använda något sådant redskap på en hund, skulle jag se någon som gjorde det när jag var ute och promenerade så skulle jag bli förbannad på den/dom som gjorde så mot en hund.

  Ibland undrar jag varför vissa har djur, dom har INGEN kunskap överhuvudtaget, dom är mest arga på sina djur, jag har sett en tjej som sparkade sin hund i bröstkorgen, hunden hoppade å skuttade när hon stod still med den och sen ser jag bara hur hon drar iväg en fotbollspark rakt i sidan på hunden.

  På en promenad såg jag en kvinna som hade 2 små lurviga hundar, hundar började bråka (skälla, bita varandra och brottas), då tar kvinnan i ena hunden i nackskinnet och riktigt trycker ner hundens huvud i backen, rykter åt hunden att ”Nu slutar du, FÖRSTÅR DU INTE VAD JAG SÄGER!!!”…. när kvinnan släpper upp hunden så flyger den på den andra hunden igen och kvinnan skriker ännu högre och säger samma sak åt hunden.

  Den korkade kvinnan trodde på fullaste allvar att hunden förstod vad hon sa, hon pratade med hunden precis som att det vore en människa, hon pratade hela meningar och berättade för hunden vad som skulle hända om den inte slutade bråka… jag stod en bit bort och var RIKTIGT nära på lägga mig i och riktigt dumförklara kvinnan.

  Det var som att hon sa typ ”om du inte slutar bråka får du ingen mat när vi kommer hem!”… när jag hörde allt hon sa till sin hund så blev jag lite chockad, kvinnan tror alltså att hunden ska förstå vad hon säger och sen bara sluta… vilken dåre!, vissa ska inte ha djur (hundar).

  Det jag menar är att på det sättet hon skrek åt hunden och sen tryckte ner hundens ansikte/huvud i asfalten å skrek åt den såg inte alls bra/trevligt ut, undra hur många gånger hon tryckt ner sina barn ansikten och gnuggat dom i asfalten?

 12. Håller med i allt det du säger Fredde och om allt som sägs att proffs individer inom sporten och så även Polisen andvänder dessa medel,då vet jag inte vad som är mening att hålla på med sporten,och det som stöter på mig är att många säger att det är många SK -klubbar som kör med detta,men om man frågar vad är det för klubbar och människor så är det slut diskuterat.och man står själv med fråge tecken.

 13. Jag kan bara hålla med!
  Läste några hårresande kommentarer av människor som påstår sig vara proffs…… (deras egna påståenden). Bl.a att inom IPO så använder man stackel för att få upp hunden i stress och då blir hunden mer alert.
  Sedan finns det ”machotypen” som gärna skryter om hur hård och resursstark hund han har och det hjälper inte med stackel ens.

  Enligt ansvarig för hundenhet inom polisen vill dom inte ha en alltför hård hund, utan hellre en ”något” vek hund.
  Jag vill ha en hund med motor ja! Men vill också ha en hund jag kan stänga av, dvs en on och off knapp. Detta måste man givetvis träna på.

  Vad är det för fel på att dra upp hunden med kamp, boll, röst, kroppskontakt eller annan lek som hunden gillar?

  Dessa sidor på FB läser jag men går aldrig in i diskussion! Dumhet och okunskap kan inte besegras. Vissa av dessa människor kallar sig själva för hundtränare, hundpsykologer osv….

  Om jag hade fått en hund som är så resursstark som det talas om, så hade jag i första hand sökt proffessionell hjälp, kanske omvärderat mitt ägande och bett om hjälp att omplacera hunden.

  Min förra schäfertik jagade = problem. T.om på brukshundklubben var det en person som tyckte att jag skulle prova el! Jag tog istället kontakt med Jörgen Thynell, som under en dag visade hur jag skulle träna. Helt utan några redskap. Detta tränade vi på regelbundet och det gav resultat! Jörgens egna hundar fick jaga då han gav dom lov, detta imponerade på mig men den träningen gav jag mig aldrig in på.

  Ha ett härligt 2013 med god och sund hundträning!
  Hälsar Matte och Dixon

  1. Jag har själv lite erfarenhet av träning med Jörgen Thynell, och har hans bok ”Grunden med hunden”. Jörgen lär ut hur man skapar och läser av hundens olika sinnesstämningar, sådant är alltid mer intressant än att bara tänka på vilka beteenden som ska belönas eller korrigeras.

 14. Har inte detta med stackel blommat upp igen iom tv serien ”Mannen som talar med hundar” för vad jag minns så använder väl han stackel vid ett flertal tillfällen under sin tv inspelning. Jag vill minnas att det även står i eftertexterna att det används.

  För många hundägare som bara tar sina dressyrkurser från tv så blir väl detta en inspirationskälla. Tyvärr är det väl också ofta dessa som väljer ”macho”hundar som ska va tuffa o hårda.

  Våra barn har obligatorisk skolgång så varför skulle inte våra valpar ha obligatorisk valpkurs? (framförallt för förstahunds ägarna)

  //Jokke

  1. Cesar Millan använder för det mesta de hjälpmedel som ägarna använder. Har hänt någon gång i extrema fall att han använt el som exempel då han skulle ”avvänja” hundarna att ge sig på skallerormar.

 15. Vad gör man om man stöter på en okänd hundägare som har stackel på sin stackars hund? Vet man vet det är kan man såklart anmäla men om det är en okänd människa?

     1. Okej, det är ju en tanke, men tvivlar på att den här tjejen är känd hos polisen men ser jag henne igen gör jag så.

 16. Jag har inte läst forumdiskussionen du refererar till men måste säga att ”Att en hund blir “okontrollerbar” beror endast på att man som dressör har misslyckats totalt med det man gör.” stämmer inte till 100 %. Däremot håller jag med dig till 100 % om att elhalsband och stackel aldrig ska användas.

 17. Håller med till 100 % av vad du säger Fredrik. Kan berätta en liten historia som gör att jag känner mer eller mindre hat mot stackel m.m. I mitten av 70-talet fick jag en ung schäferhanne som var runt 2 år gammal via en veterinär. Den hunden hade haft stackel på sig sedan valptiden…….? Hela nacken var som en stor broskbit, stenhård. Jag ”tror” att det var ett försvar från kroppen som hade startat denna påbyggnad i nacken. Vi kunde inte ha vanligt koppel utan fick börja med sele och lugna kommandon. Det gick jättebra. Tyvärr hade denna underbara hanne detta fenomen resten av sitt liv runt nacken, så att hundarna ”inte tar skada” är bullshit, förlåt uttrycket men jag blir så arg, ledsen och besviken på så kallade hundmänniskor som använder stackel m.m. m.m.

 18. Tack för att du uppmärksammade både tråden och gruppen i din blogg, har följt den tråden med avsmak i munnen vill jag lova. Och inte nog med den tråden, det finns fler med liknande budskap eller som handlar om andra helt förkastliga uppfostringssätt.

 19. Som gammal schäferuppfödare och aktiv i hundsporten kan jag inte annat än bli förvånad över, att man inte tar till sig forskningsresultat, om hur man effektivt tränar en hund på ett positivt sätt, utan förfaller till metoder, som innebär, att man utsätter hundar för lidande och därför är förbjudna. När jag började med schäfer 1958 i fjortonårsåldern var det hårda tag på skyddsträningen. Ingen el men väl högar av järnskrot och våldet trappades upp när hundarna inte släppte. Jag trodde, att det var så man tränade skydds. När jag bytte klubb och kom till Solna BK och tränade med Tom Lindell och Staffan Nordin, fick jag bl.a. under figurantutbildningen lära mig helt andra metoder. Skyddset lärdes in med lekfulla metoder, man fokuserade inte från början på kraften i hundarnas angrepp, för den kom efter hand. Man fokuserade på inlärningskedjor och släppandet lärdes in från början genom att figuranten hade en läderbit, som man kastade till hunden som belöning, när den gjorde rätt. Mina hundar fick lära sig stående bevakning och de lärde sig fokusera och hålla rätt avstånd genom figurantens agerande. Inga linor eller hårda tag. Det viktigaste tror jag var stämningen runt träningen. På min gamla klubb var skyddsträningen upphaussad och präglades av en viss machismo. Ingen publik fick uppehålla sig för nära och tyvärr kördes alla hundar på samma sätt. Om en ung hund inte ansågs angripa tillräckligt kraftigt, fick den sig ett tjuvnyp av figuranten, vilket åsamkade hunden smärta. Hunden kanske angrep kraftfullare just då, men fick också en negativ minnesbild, som påverkade hunden vid framtida träningstillfällen. Behöver jag säga, att många hade problem med just släppandet. På min nya klubb, Solna BK körde vi ofta skydds på en plan, där även annan träning pågick. Hundarna fick möta störningar i form av andra hundar, folk som kom och gick etc. Det hände att man såg ett sändande, där hunden rundade en barnvagn för att komma fram till figuranten. Hundarna blev balanserade, lugna men fokuserade och de tyckte det var roligt. Träningen stärkte hundarna på ett positivt sätt. Och ja – det fanns hundar med starka drifter redan då. Varför måste man uppfinna hjulet om och om igen och frestas ta genvägar som inte leder någon vart. Och varför ser man upp till aktiva hundmänniskor, som plågar sina hundar i stället för att säga åt dem att sluta? Alla som säger, att de älskar sina hundar måste ta debatten där och då. Civilkurage kostar, kanske blir det sura miner, men du kan se dig själv i spegeln utan att skämmas. Hundarna hanteras tyvärr ofta som redskap för att stärka bräckliga egon, de kan inte försvara sig det måste vi göra, som ser vad som händer.

 20. Hej alla här och gott nytt år till er alla.
  Jag erbjuder till alla som jag ser använder elhalsband eller taggade halsband och till och med när jag ser människor använda någåt som heter halti harness och speciellt om dom använder dom på hundar med mycket lösa läppar typ boxer mm liknande hundraser.Jag hjälper dom alla gratis mot att jag får deras ”tränings verktyg”så att jag kan kasta dom i soporna där dom hör hemma.vad jag inte förstår är varför människor spenderar så mycket pengar på ”tränings verktyg”istället för att anlita folk som kan träna hundar,vad dom nu vill kalla sig själva… jag har tränat hund och hundägare i mer än 30 år i många länder med många kulturer om hur hundar skall tränas och jag kan säga att jag har ALDRIG misslyckats med en hund eller dess ägare.JAG UNDRAR OM DESSA ”TRÄNINGS VERKTYG” ÄR FÖRBJUDNA VARFÖR SÄLJS DOM I DJUR AFFÄRENA..

  1. jag har sökt för den sidan som ni pratar om kan någon skicka mig en länk till den sidan tack snälla ni.mvh eddie.

  2. Dom är FÖRBJUDNA att säljas i butiker i sverige !!
   Folk köper dessa totyrredskap utan problem på näter!
   Ser du en butik som säljer så har du rätt att anmäla butiken.

 21. Ja,,,vet inte vad jag ska säga riktigt. Vilken diskussion på den sidan! Kan hålla med både lite här och där. Men misshandel….icke!
  Ett stryphalsband diskuteras inte på samma sätt…men det används inte på rätt sätt av många. Det ska man absolut inte rycka och dra i så det stryper åt hundens hals. Hur många gör inte det? Det tycker jag är lämpligt att ha för att göra en hund mer uppmärksam, då kan man lätt kan vibrera, rassla med kedjan för att få en reaktion..inte dra åt och rycka! Själv har jag halvstryp, har aldrig behövt rycka, dra i någon hund jag haft utan lär dom tidigt hur jag vill att de ska uppföra sig kopplade. Kontakt och kommunikation!!
  Förespråkar inte el och stackel men kan föstå vad dom menar med sättet att använda dem på. De ska inte användas på ett hårt sätt, utan mycket lätt för att få uppmärksamhet. Men jag står fast vid..ju hårdare du handsaks med hunden desto mer hårdhudad blir den och man får använda allt mer hårdare metoder. Inte bra. Jag har en skarp terrier men som sagt, man måste ha ett psykologiskt övertag, bråka/brotta ner är inte att rekommendera. Ser en del schäfrägare på klubben som hela tiden tillrättarvisar sin hund genom att trycka ner till ligg, gnäller de liggandes fyas det och man tar i nackskinnet och tillrättarvisar ”TYST”. Är hunden tyst?? Nädå;) På en del schäferägare är det som att de tror att de ska behandlas tufft. Det är säkert en bråkdel…men trist ändå att de tror så. Har en bekant som har en stor bl.ras storlek leonberger/NF, hon är liten och tunn och då valpen började bli rejält stor påminde jag henne att inte låta hunden få vetskap om sin storlek och styrka…ni vet vad jag menar,….inte börja rycka och dra i hunden, den vinner hur hon än drar och får ett problem vid hundmöten och liknande. Hon hade inget halvstryp eller stryp utan ett typ valphalsband av bredare sort. Jag rekommenderade ett stryp till att börja med och visade hur hon skulle jobba med kontakt/kommunikation och halsbandet för att hunden skulle uppmärksamma henne….det lyckades fint och dessutom utan ryckande och strypande. Hon har bara halvstryp nu och hunden går fin fint =)

  1. Grattis!
   Du har troligen en foglig hund som inte skulle ”klara sig själv i skog och natur”
   Hur skulle du styra upp en hund som gör utfall mot andra hundar och människor för den delene också samt jagar vilt?

   1. Jag hade tänk skriva att jag aldrig mött en jägare som använt elhalsband eller varit elak mot sin hund. Tvärtom, så är hundarna runt våran jakt jägarnas stoltheter. Jag är uppvuxen med jakt och lärd från barnsben att hundarna är man jäkligt rädd om.
    Tydligen finns det avarter? Har du en hund som är aggressiv mot folk eller andra hundar så tycker jag inte den har på jakt att göra. Du är väll inte ensam i skogen?

 22. Bra skrivet på din sida Fredrik ”kämpa tillsammans….”
  Det här med vilt är inte så lätt, vet många jägare som använder sig av el för att få hunden klövren dvs inte driva klövvilt. Alla är individer och olika svåra att få in på just det viltet de är lämpade för…allt tar tid och man måste vara på rätt plats om man ska lyckas tillrättavisa en hund som driver fel vilt…inte lätt ska jag säga, jagar själv! Men råkar man nu hinna ställa sig i drevspåret för fel vilt innan hunden kommer är det väldigt effektivt att ta hunden på spåret,,avbryta och tillrättavisa bestämt. Nej!! det här jagar vi inte!! Men alla jakthundar har olika mängd jaktlust och olika lätthet för att ta till sig avbrottet…det finns verkligen jaktgalningar som går på allt och driver faktiskt som galningar!! Nu talar vi om jaktinstinkt och då är det lite svårare. Att då använda el kan vara en lösning men givetvis måste man vara mycket kunnig (hur blir man det?), gör man fel kan man få helt fel resultat. Hört om en jägare som elade sin hund vid helt fel tillfälle och den är nu rädd för vattenfyllda krondiken! Han skulle ge en stöt då hunden drev räv…hunden driver fortfarande räv men undviker krondiken.
  Använda el för förbättrat resultat på tävling??? helt galet! Ungefär som känd hästtränare, slog hästen kring benen då den hoppade över hindret för att få hästen att lyfta benen högre och inte riva! Ja det finns mycket konstigheter.

 23. Håller med fullständigt. Har sett film med CM som också använder sig av dessa metoder.

 24. Har varit i sådana diskussioner på utländska Cane Corso sidor. När jag sagt att folk som behöver sådana hjälpmedel för att ha ordning på sin hund ska inte ha hund, har folk påstått att det krävs till sådana potenta hundar. När jag då skrivit att dessa är total förbjudna här och vi har betydligt mindre problem hundar i Sverige än i länder som tillåter tortyr av djur har det blivit tvär tyst.

 25. Programet då CM använde el för att få hunden är hålla sig undan orm (då giftorm) kan jag tycka var okej…eller….samtidigt är jag kluven.. tänker galet. Han använde en mycket liten vibration för att bryta intresset. Då kan jag tänka…en liten vibration motsvarande att jag tar i hunden ordentligt för att visa ”det här är inte okej” vad är skillnaden? Är det för att el låter hemskt…för att många missbrukat el eller…?För att kunna ha sin hund lös och slippa få den dödad av giftorm så vet jag inte vad för alternativ som skulle fungera lika bra..vet ni? Aldrig ha hunden lös eller bara ha den lös där man är helt säker på att det inte finns orm (hur säker kan man vara) eller låta hunden bli biten, få sin läxa och hoppas på att man hinner till veterinär i tid…eller få tillgång till en orm (ogiftig så klart =)) och träna hemma att den ska undvika orm….hur tänker ni? Hjälp mig i mina funderingar.

  1. Såg det avsnittet det CM,tyckte det var en bra lösning med den svaga vibration han använde på hunden Daddy. Det finns mkt giftormar i kalifonien o hundarna där får springa på väldigt stora ytor mark. Varför han använde vibration ist för tillsägelse (fy nej osv) kan ha o göra med att han har så många hundar o det går fortare med inlärningen…(?)
   Men att använda stackel är djurplågeri, om nån påstår att ex polishundar måste tränas med stackel anser jag att den hunden inte passar som polishund, el tjänstehund överhuvetaget. Där har föraren/ägaren helt fel!

   1. Tillägg:
    Bara för att man är hundförare inom Polisen så är man automatiskt världsmästare i att dressera hundar ens sin egen hund…….

 26. Det är så många småsaker vi gör fel när vi umgås och tränar våra hundar. Är jag på kurs så är det 99% av det som behöver rättas till saker som JAG ska ändra på, inte hunden.
  Om jag låter bli att träna valpen/unghunden för tidigt. Om jag låter min hund ha mycket egentid att få vara hund och jag är noga med att den kan stressa av och att jag ser till att den är i bra kondition och frisk så har jag större chanser att lyckas med den.
  Om jag alltid är tydlig och trevlig mot min hund så får den lättare att förstå vad jag vill.
  Om jag ser till att busa till det ofta , svarar när hunden tar kontakt med mej för att få lite uppmärksamhet, har roligt med den på promenader osv, då tycker hunden det är roligt att jobba med mej och ser mej som en resurs.

  Om det nu är jag som får kritik på kurser, jag som har ansvaret för att hunden mår bra, jag som måste tänka på att ge hunden uppmärksamhet och jag som måste anpassa träningen efter hundens utveckling. Hunden därimot har inget ansvar utan jobbar och uppför sej som vi har lärt den.

  Varför sätter jag då inte ett elhalsband på mej själv och ber någon att gå efter mej och trycka när jag gör fel??

   1. Vet inte om det har så mycket med djurplågeri att göra, men personligen anser jag inte att man bör använda sig av så skarpa hundar av flera skäl, bl.a. de händelser som är angivna i artikeln.
    Dock finns det dem som promoterar användandet av liknande hundar för att vakta/skydda t.ex. får och kossor från rovdjur så det råder uppenbarligen delade meningar om detta.

    Vad tycker du?

    Mvh,
    Johan

 27. Kan man inte garantera att hundarna hålls innanför stängslet, och det kan man tydligen inte, ska dessa hundar inte göra jobbet dom gör. Tycker det verkar galet med hundar som ensamma ska vakta. Finns andra lösningar, det är väl en kostnads sak för de som väljer hyra vakthund. Hur gäller regler där? Ägaren har alltid ansvar för sin hund…är det den som hyr eller uthyraren? Och bör inte uthyraren och hyraren säkerställa området där hunden ska vakta så den inte tar sig ut?

 28. DET JAG MENAR MED MIN TIDIGARE KOMMENTAR ÄR ATT PERSONER SOM ANVÄNDER STACKEL BORDE FÖRSTÅ ATT DET FINNS RISK FÖR ATT LUFTSTRUPEN ,HALSPULSÅDER ELLER ANDRA DELAR AV HALSEN KAN TA SKADA AV STARKA RYCK I KOPPEL ELLER ATT HUNDEN DRAR ÅT MOSATT HÅLL SOM PERSONEN RYCKER I KOPPLET.
  Tänk till ni som erbjuds att använda denna typ av utrustning och våga tacka nej och säg er åsikt om denna typ av utrustning!

  MVH

 29. Skrämmande läsning där person efter person inte vågar visa lite civilkurage .Mest skrämmande är när etablerade hundförare å ansvariga för figurant utbildningen dels ger tips om vad som kan hända .Domare som dömer IPO kan sitta å skriva på tråden istället för att agera.Andra figuranter dras med i skiten .Nej samla er å anmäl dom som ni vet håller på så att det tar slut innan ni står införa att det blir förbjudet att köra typ IPO.Dom krafter som var emot att IPO skulle komma till landet kan väldigt lätt vakna.

 30. Bra inlägg!

  Tyvärr är det ju uppenbart att om man vågar skriva om det på forum så är det ju inga konstigheter att använda skiten i tysthet.

  IPO-sporten kommer nog att få slåss med rykten och idioter som inte hör hemma där länge till. Då är det bra att en person som du sätter ner foten.

  CM gör tyvärr också sitt för att folk ska vänja sig vid tanken på stacken och liknande saker.

  Hejja dig!

 31. Jag har sagt det förut och jag tänker fortsätta säga det – bara för att stackel och el är förbjudet i Sverige betyder det inte att de är värre än halsbanden som är tillåtna här – Sveriges lagstiftning är inte perfekt!
  Och jag lyssnar hellre på de som faktiskt jobbar/jobbat med de här olika redskapen, och därför har större förmåga att vara objektiv, än någon som aldrig jobbat med dem (vilket jag tror ytterst få av oss svenskar gjort).

  _Korrekt använda skapar stackel eller elhalsband inte smärta, och skadar inte hunden._
  Samma med strypkedjor, men skillnaden är att strypkedjor (jag tänker inte använda ett finare namn som ”dressyrlänk”, för en kedja som stryper är vad det är) hänger från var och varannan djuraffärshylla, och används av var och varannan hundägare utan anledning.

  När de egentligen bara borde användas som stackel och el – av kompetenta personer som vet vad de gör, bara under korta sessioner (inte som ”anti-drag-redskap” eller permanent halsband!), och inte vara så lätta att få tag på!

  Och i genomsnittlig persons händer skadar stackel ändå mindre än strypkedjor (källa nedan). Så jag ser hellre ett förbud mot strypkedjan.

  http://cobankopegi.com/prong.html
  http://www.ccrcdogs.com/uploads/1/7/9/8/1798443/collars.pdf
  http://www.dru.org/prongcollar.htm
  http://www.doganswers.com/collars.htm
  http://leerburg.com/fit-prong.htm

  Och själv, nej, jag använder varken stryp, el, stackel, halti, anti-drag-sele eller något annat verktyg, för jag klarar av min hund ändå, istället har jag det mildaste halsbandet jag kunnat hitta, ett 6 cm brett läderhalsband. Men skulle det behövas, så går jag hellre till el (vibration snarare än stöt) eller stackel, innan jag går till strypkedja.
  Men då gäller det att jag är någonstans där det är lagligt, för jag vill ändå inte uppmuntra folk att bryta mot lagen, bara att tänka själva om vad som är och inte är förkastligt och farligt. Att använda hjärnan och vara villiga att ta emot ny information istället för att bara tänka med känslor och första intrycket.

Kommentarer inaktiverade.