Elhalsband istället för klicker

http://www.sitmeanssit.com/dog-training-articles/dog-training-collar-clicker-training-with-an-electronic-collar/

Ja, vad ska säga om denna träning?

Jag orkade faktiskt inte titta färdigt på hela klippet. Detta på grund av att jag blev så jädra förbannad.
Inget av det jag såg på klippet (jag såg inte hela) var direkt plågeri mot valpen. Men saken i sig är fientligt mot allt vad etisk hundträning går ut på.

Spontant (jag kanske har fel) känner jag att denna idioti som man kan se på klippet verkligen är att krångla till det.
Självklart så inser jag att detta klipp mer handlar om att visa ”hur duktiga vi är” samt att visa ”el behöver inte alltid vara negativt och elakt”.
Men jag kan inte se en enda anledning till varför man ska träna en hund med el, även om hunden inte reagerar negativt på träningen.
Sen ska man ha klart för sig att eldressyr kan ge mycket stora effekter under tid.

För mig är denna typ av hantering av hund med bristfällig respekt för hunden upprörande.

Nu kanske jag missat något i klippet,  jag kanske har missförstått allt – men jag tror inte det.

Gå in på länken ovan, skrolla ner, kolla på klippet. Skriv sedan hur du tänker 🙂

47 svar på ”Elhalsband istället för klicker”

 1. Fy fan säger jag bara!!
  Att folk använder el och laborerar detta på en oskyldig varelse och i detta fall en 5mån valp!

  Jag tittade inte heller på hela filmen, jag behöver inte!!

 2. nej uch el är totalt respektlöst å är man rädd för att man inte ska klara av att lära sin familjemedlem något utan el så ska man inte skaffa hund! Nu har jag inte sett klippet och kan inte titta på det då jag mår illa bara av iden… dessutom är väll användning utav el förbjudet i sverige? gillar inte heller dessa ”osynliga elstaket” som finns.

 3. ”där kunskapen tar slut tar våldet vid” Fick jag höra för 100 år sen typ. Jag tycker INTE om denna träning. Men vad tycker ni om ”antiskällhalsband”? (sprytar citron eller en ger ett ljud ifrån sig)

 4. För de första är jag väldigt emot denna sorts träning eller vad man nu ska kalla de. dock har jag sett värre filmer än denna men jag hörde inte riktigt va de sa. Såg en debatt på min hemsida (inte jag som lagt upp ämnet) där de just va diskussion om stakel å el i träning. en person skrev att hon fått tillåtelse av myndigheterna att använda just el i sin träning med hundar. kan det verkligen stämma? själv skulle jag aldrig någonsin anbända mig av sånt.

  1. Tillstånd för el tror jag mig med säkerhet att ingen i Sverige har då det gäller hunddressyr. Jag kan visserligen ha fel, men tror inte det.
   För ett tiotal år sedan sökte polisen en sådan dispens men fick det inte även om de skulle specialutbilda vissa instruktörer. Att de inte fick dispensen tror jag de är glada över idag 🙂
   Jag är heller inte helt säker på att man kan få ”dispens” på något som är förbjudet enligt svensk lagstiftning.

   1. Tack för svar 🙂 de va som jag trodde då. dock påstår personen att de kommer ut någon och kontrollerar varje år. men det är som du skriver det är förbjudet enligt lag, vilket är en väldans tur.

 5. Vad tycker du och ni om halsband som ger doft och ljud. personligen tycker jag att alla dom här halsbanden. Är förkastliga för att få en bra relation med sin hund.
  d

 6. Tänker verkligen inte titta på det. Ju fler tittar på klippet desto ”populärare” blir det och idioterna kommer bara att bli taggade att lägga upp fler …..

  Jag kanske tänker fel, men så tänker jag iaf 🙁

  1. Jag tänker inte heller titta på klippet mest för att jag mår illa av all skit. Det finns någon som lagt upp en ”jätterolig” film på en handikappad hund på you tube och lagt till en festlig sång också. Även om inte hunden förstår så är det så jäkla ovärdigt!

 7. Hej!
  Jag titta på hela klippet och blev bara saligt förbannad. Hur långt har vi kommit i djur träning?? Vi kan få många djur till att göra vad vi vill med elaka metoder men slut resultatet kan bli väldigt fel! Visst han testa halsbandet på sin hand ”tumm muskeln” gjorde en spasm.. men det kan inte vara trevligt att känna det i halsen. Vill man träna hund eller andra djur och få ett POSITIVT och FÖRBLI POSITIVT RESULTAT så är denna metoden inte okej. Hoppas det inte kommer att finnas möjlighet att ta in i Sverige och att det förbjuds där han förevisade det. Hälsningar Eva med Vizla som tycker att lek och godis är den bästa belöningen.

 8. Jag kollade inte på hela klippet, men såg tillräckligt för att tycka annorlunda än er.. jag försvarar INTE att använda elhalsband, men jag uppfattade det som om det är just för att bevisa att man kan använda el som något positivt. Helt galet i min värld, men det verkar funka på valpen. Dessutom säger han att det är en mildare variant av el-halsband för att det inte ska orsaka smärta utan ”bara” muskeldragningar.. illa ändå, men jag kan förstå er reaktion om ni inte såg den biten 🙂

  1. Hej Paula!
   Jag såg hela! Har du fått behandling med TNS? Har du sett dom ”grymma” tränings hjälpmedel för att få musklerna att jobba utan att du behöver röra dig? Allt detta är impulser som gör att musklerna spänner sig ”ström som stimulerar”. Vill du ha detta i halsen! Jag vill inte det och ABSOLUT inte att våra djur skall få det heller! Finns många fina metoder att träna hund på det som jag tycker är skrämmande är att det finns så otroligt många människor som bara vill tjäna pengar på att träna fram hundar tex och tjäna en massa pengar på….. Hälsningar Eva

 9. å harregud, helt galet! Kanske ska göra samma sak med våra barn. vi ger dom en smäll å sen får dom godis…. vart e världen på väg? (ja e inte på den vägen)

 10. Jag tittade på klippet o lyssnade på vad ”tränaren” sa. O jag kan bara säga som smärtpatient sen många är tillbaka att effekten påminner om en TENS, den ger inte en direkt ”stöt” utan orsakar en muskelsammandragning. Han demonstrerade på sin egen hand, o det är så det känns när man använder en TENS i nacken eller på ryggen. Alltså, jag personligen älskar den känslan men jag vet också att människor som har provat en sån utan att ha ont någonstans tycker oftast att det är obehagligt. Alltså BÖR man INTE använda det på en hund! Låt istället såna saker vara till såna som behöver det, d.v.s. i medicinskt syfte.

  1. Jag har också en tensapparat. Om man råkar få på plattorna lite fel så gör det skitont och man får nästan panik innan man kan få av strömmen.

   Tänk om man använder el som brus på en hund för att belöna som det tydligen handlar om här.
   Något händer med dosan på hunden så det börjar ge ifrån sej rejäla stötar men man kan inta stänga av det med dosan i handen, fel på apparaten på nåt sätt.
   Alla som har hästar vet att får hästen en stöt av staketet samtidigt som man håller i den så får man en rejäl stöt själv.
   Hur fasen får man då av hunden halsbandet?? En tuffing kan säga att det klarar jag självklart på direkten, i helsicke heller!!! Så fort du tar i hunden (även utan att nudda eldosan) så får du stötar själv. Enda lösningen är att hitta något i plast som man kan dra av halsbandet med och då är hunden säkert död. Råkar det finnas vatten på marken där hunden står så blir det hundra gånger värre.
   Hur puckad får man vara?????

 11. Hur fan kan han säga att de funkar lika bra som en klicker?!?! De är för mig helt obegripligt, undra om han själv skulle vilja ha de halsbandet i halsen och när han gör något bra få elstötar?? Idioter där på andra sidan storpölen!!!!

  Ursäkta mitt ovårdade språk men jag blir förbannad!

  Och vad gäller anti skall halsband så när dom ger ifrån sig doft och hunden (kanske boende i lägenhet) har på de när denne är ensam hemma så är de ju perfekt när de funkar så länge ingen människa kontrollerar de utan de sprayar när hunden skäller..

 12. Ärligt talat. Jag fattar ingenting…. varför?? Suck!!

  T.o.m här funderar jag på varför dom inte använder en klicker istället!

  Hörde någonstans ifrån att folk hade testat elhalsband på en hund, problemet var att hunden sprang i högt gräs, OCH det regnade!! Den stackars hunden fick ep anfall när dom tryckte på fjärrkontrollen!

 13. Just den där: ”Titta vad vi är duktiga”- biten tenderar att blir det som leder folk till att använda sådana hund-människa-relations-vidriga ”metoder”. Hundägare söker bekräftelse genom att visa upp vad DE lärt sin hund att göra, och hunden förväntas alltid prestera prickfritt när de ”visar upp sig”. Annars blir de jätte-besvikna på hunden… Även fast det är de själva som gör fel från början, med ”fula” ”metoder”.

  Tycker fokus ska ligga på att ”underbart vilken fin relation hunden och jag har, och vad VI kan prestera, tillsammans”.

  Om man ska gå in och analysera.. Som glad amatör. .

 14. Jag uppfattar elhalsbandet som ngt negativt. En Klicker skadar inte och förstärker ju det positiva….tycker det är märkligt att man kan lansera den här typen av halsband utifrån den kunskap som finns om hundar idag:( det där bygger väl ingen relation!

 15. Jag måste nog oxå sticka ut hakan lite och tycka att många reaktioner här är överdrivna. Och detta vågar jag skriva trots att jag själv inte är så förtjust i elstötar och jag har heller aldrig testat en TENS-maskin eller vad det nu heter.

  Den främsta anledningen till varför jag tycker mångas reaktioner är överdrivna är för när jag tittar på hunden i klippet så ser jag inte ett tecken på att hunden upplever det som negativt. Jag var tvungen att se om ett par sekvenser för att dubbelkolla, men jag ser ingen som helst negativ reaktion på hunden.

  Jag tror det är mer känslor associerade med användet av ”skarpa” elhalsband än sunt förnuft som ligger bakom en del av den, i mina ögon, överdrivna reaktioner mot denna metod. Ska vi klassa detta som djurplågeri måste vi nog bl.a. även se över mångas användade av ett vanligt koppel här i Sverige. Har sett betydligt värre fall på nästan på daglig basis som måste klassas som mer obehagliga för hunden än detta.

  Slutligen måste jag säga att jag tycker metoden är rätt korkad och onödig och jag kan för allt i världen inte förstå hur man kommer på att göra det så krångligt för sig…men att kalla det djurplågeri är nog att ta i lite för mycket.

  Mvh,
  Johan

  1. Johan kan hålla med om att man sett många hundägare använda kopplet på ett så fruktansvärt sätt genom att rycka och dra, ser så jävla illa ut!

 16. Hej
  Jag kalla inte det hundträning när man använder el istället för sin röst…Men tyvärr så används el träning av många som tävlar med sina hundar 🙁

  Jag har fått rådet att både använda el och rid piska när jag tränade med mycket proffsiga hundägare ….IDIOTER !!!!!

  Mvh Anita

 17. Jag har sett klippet,och det verkar inte som hunden direkt for illa,men ”träningen” såg lite förvirrat ut.Fick nästan intrycket att ”tränaren” inte riktigt visste vad han höll på med..
  Skulle funka lika bra (bättre) med en kicker. Väldigt onödigt med den där metoden. Såg ut att vara en arbetsvillig hund dessutom..

 18. Vill inte ens titta på klippet, och väljer därför att inte göra det.
  Kan därför heller inte uttala mig om just det här klippet, men om man måste använda el på en VALP, då kanske man ska sluta med hundar helt och hållet.

 19. Det ser ut som väldigt onödig träning. Videon är gjord främst för att reta klickerfolket, antar jag. Jag är glad att elhalsband hann förbjudas i Sverige medan riksdagsledamöterna antagligen ännu trodde att alla elhalsband bara har ”Av” och ”På” och skickar jättechocker i de stackars hundarna. Nu är ju elhalsband mycket mer nyanserade, och vibrationshalsband kanske döva hundar kunde ha nytta av.

  Men det här med vått gräs och risken för att det krånglar etc gör att vi aldrig ska ta till oss de ”snälla” elhalsbanden heller.

  Själv gillar jag inte ens statisk elektricitet! Men jag skulle nog i och för sig kunna lära mig att stå ut med en hel del om jag fick bra med pengar efter varje stöt, ha ha.

  Man måste anpassa både belöning och korrigering efter individen. Till och med en smäll på käften kan uppfattas olika… (tänker på Tackleberry i Polisskolan)

  https://www.youtube.com/watch?v=4tamK87biHM

 20. Vet någon här om det går att söka efter ett visst ämne som tagits upp här på bloggen?
  Söka efter rubriker o liknande..?

    1. Vad menar du? Genom att söka efter det du letar efter. Säg att du letar efter inlägg om fysisk kontakt, ja då skriver du helt enkelt fysisk kontakt i sökrutan och trycker på sök.

     Vad är det du letar efter mer exakt? Vi kan kanske hjälpa dig att leta…

     1. jag söker efter ämnen typ Fredrik steen vs Cesar millan, tänkte fördjupa mej lite i deras olika tankesätt 🙂

 21. Bara så tråkigt att se ännu en hundstackare som tränas på detta vis.
  Men det jag tycker är mest konstigt i och med EU osv är att det ska vara så stora skillnader på regler för hundhållning och träning i Svergie kontra andra länder.
  Inte för att gå djupare i det hela så kika bara på skillnaden emellan Storbritaniens kennelklubb och Sveriges. Sjukt!!
  Men som många människor idag vill ha är den färdiga produkten (hunden) för show off och skrytpinne….
  Och fort ska det gå att få hunden perfekt.
  Därav finns fortfarande stor efterfråga på skiten.
  Det enda dom glömmer är att det detta handlar om samarbete och respekt och det byggs inte på 10 min och absolut inte med stygga redskap.

  ps. Tycker iaf att EU borde ses över kring lagar och sedan jobba vidare mot trevligare hundhållning ute i det stora vida.

 22. VARFÖR köper man en hund som man vill göra detta med.. en valp dessutom som inte vill annat än att ”vara med”… SORGLIGT!!!! Köp ett plyschdjur!

 23. Klicker eller annat…klarar man sig utan…går precis lika bra på vanligt hederlig sätt =) tycker det verkar helt onödig träning på filmen! Nog får jag min hund att nudda det jag valt utan klicker mm…finns godis, tydlig kommunikation och tålamod går det fint=D
  Ni som inte tittade på filmen är snabba att dömma. Jag avstår också från ”hjälpmedel” men förstår att man kan träna på olika sätt. Sen om det är etiskt eller inte är en annan sak.

 24. En bekant till familjen använde ett elhalsband och trots att hela familjen avrådde det så fortsatte han.. Han använde halsbandet ca 1 år. Och nu för ett par dagar sedan dog Schäfern (2,5 år gammal) vet. sa att det var antagligen något med hjärtat eller hjärnan men man vet inte riktigt. Nu är min fråga om någon vet om detta halsband kan ha något med hundens död att göra. OBS han använde inte halsbandet då hunden föll ihop, men han har använt det regelbundet under större delen av året.
  Är det någon som vet om halsbanden kan orsaka skador under längre tid av användning. Tex blodproppar, hjärtstillestånd, plötslig hjärtattack eller någon form av hjärnblödning?
  Som sagt vet. kunde inte ta reda på varför hunden dog eftersom Schäfern inte hade några som helst medfödda problem. Men troligen dog av antagligen hjärtat, propp eller hjärnan..

  Anledningen till att jag frågar är för han ska nu skaffa en valp och jag säger att halsbandet är farligt och han mottycker.. Och kan jag inte säga med all säkerhet att halsbandet är farligt så kommer han troligtvis att använda halsbandet på denna lilla hund oxå.
  Tacksam för svar..

  1. PS.
   Hunden var ute o gick. Stannade upp. hulkade 2 ggr. Gnydde till 3-4 ggr. Föll ihop död.. Så det gick väldigt fort

Kommentarer inaktiverade.