En lugn och helst småbarnsfri miljö, samt tillrättavisningar.

Igår hämtade jag hem Jinx igen (tittar bortåt på bilden). Patrik Berggren som ni känner igen här ifrån bloggen har hjälpt mig en period med lilla JinxiePinxie  🙂

Rätt så kul och intressant – även om vi har en del skilda uppfattningar om det ena eller det andra så är vi rätt så överens då det gäller Jinx.
Hon behöver komma till ett lugn och stabilt hem, helst utan småbarn som kan stressa upp henne.
Jinx är en trevlig hund som säkert skulle passa perfekt som bruks/tävling/utställning/sporthund, men hon är lite som en valp i sättet just nu.

Är du intresserad av en trevlig tik? Kontakta då mig på info@fredriksteen.se Lämna gärna telefonnummer i ditt mejl 🙂

 

Du säger bara tillrättavisa, du talar aldrig om hur man gör!!!

Jag har fått en del mejl om detta ett gäng gånger. Jag har oxå skrivit om detta ett gäng gånger.
Men jag försöker igen 🙂

Att beskriva detaljerat hur du ska tillrättavisa din hund, det är ungefär som att detaljerat beskriva hur du ska ha samlag med din partner 🙂
Det är i princip omöjligt har jag kommit på att beskriva detta detaljerat. Det beror på att alla relationer (hund – ägare) ser lite olika ut.

Det finns hundar som har blivit så vana med exempelvis ryck, slag, brottning och allt annat elände så att en liten markering på hunden inte på något sätt påverkar hunden åt något håll.
Det finns hundar som överhuvudtaget inte någonsin är fysiskt hanterade (positiv eller negativ) av sina ägare. I dessa fall kan en liten putt i sidan skapa osäkerhet.

Det är alltså med flit jag inte vill gå in med detaljer då det gäller tillrättavisningar. Det kan tyvärr bli mer fel än rätt då.
Här som i mycket annat gäller individanpassning.

Men i min värld handlar en tillrättavisning om att man med fysisk kontakt får hunden att sluta med det den gör och istället fokusera på mig som ägare/ledare. I vissa fall kan till och med rösten fungera.

Det som är lite klurigt tycker jag är att det aldrig är någon som frågar –
Du pratar mycket om fysisk kontakt då det gäller belöningar, kan du inte beskriva hur man gör?
Egentligen är detta samma sak 🙂

Lite luddigt men ändå så tydlig jag kan vara i text kan jag säga så här –

I all träning gäller lagar och etik mot hunden.
Att göra illa en hund är alltid fel och aldrig meningen. Dessutom skapar det alltid mer negativa följder än positiva.
Då jag tillrättavisar en hund gör jag gärna det fysiskt, med fysisk kontakt, jag tar i hunden, jag puttar till hunden.
Detta gör jag tillsammans med ett tydligt kroppsspråk ända tills hunden blir uppmärksam på mig.
Målet med tillrättavisningen är att hunden ska upphöra med det den gör och istället bli uppmärksam på mig.
Viktigt för mig är att inte blanda ihop tillrättavisningar med bestraffningar. En tillrättavisning ska i god tid hjälpa hunden att göra rätt i en situation, medan bestraffning är mer något som görs då hunden redan gjort fel.
Rena bestraffningar är sällan eller aldrig något jag tror på då det gäller hundträning.

Om man tänker sig ett problem på en skala 1 – 10.
På 1 är hunden lugn, harmonisk och hanterbar.
10 på skalan, då är hunden som ett monster.

Min målsättning i all problemlösning är att tillrättavisa hunden, hjälpa hunden att göra rätt. Så fort hunden är på väg att klättra i skalan, från 1 till 2, så tillrättavisar jag hunden och belönar istället att hunden är uppmärksam på mig.
Väntar jag med tillrättavisning så länge så att hunden börjar komma upp mot 5,6,7,8,9,10 på skalan så brukar jag säga att det mer handlar om bestraffning. Alltså något som sällan fungerar, som sällan är bra, som jag försöker undvika så långt det bara går.

Jag vill tänka enkelt angående tillrättavisningar 🙂
Precis som när du använder dig av fysisk kontakt mot din partner både då det gäller kärlek/beröm och ”visa att du inte är glad”, på samma enkla sätt ska du göra mot din hund.  🙂
Ingen vetenskap, ingen ”lära i varg”, ingen märkvärdighet…..   🙂

Om ett litet barn tar av korken till en spritpenna, och du vet att barnet har ritat på väggen tidigare. Då säger du antagligen – Du ritar väl inte på väggen med den!!
Det är en tillrättavisning.
Väntar du tills barnet har ritat på väggen och istället skäller ut barnet för vad den gjort. Det är bestraffning. 

 

God morgon på er!

 

 

 

 

 

42 svar på ”En lugn och helst småbarnsfri miljö, samt tillrättavisningar.”

 1. Gör som tikarna, det är det mäst narturliga och såm hundarna förstår.
  Frågadig om jag hade varit en tikhund hur hade du gort i dena sitvationnen.

   1. Nej, och eftersom du är man kan du inte göra två saker samtidigt. Alltså spela en roll och agera samtidigt..
    Fniss…

  1. Den där teorin har jag svårt för. Det tankesättet tror jag leder till bra mycket fler fel än rätt faktiskt. Hur skulle vi människor kunna agera som tiken gör mot sina valpar?

  2. Eftersom att hunden kan särskilja på människa och hund så kan det nog leda till ”missförstånd”. Det som en tik skulle göra i ett läge kan bli väldigt aggressivt av en människa att göra.

   Vi har inte heller samma kroppsspråk eller förmåga till de små, subtila ansiktsuttryck som en hund har – så vi ska nog inte kasta oss in i den typen av kommunikation för din hund kommer bara undra vad fan i helvetet husse/matte håller på med 😉

  3. Jag har härmat min hanhund vid ett tillfälle med gott resultat. En kompis hade en hund som hoppade och nockade alla han träffade. Inte bara när man träffade honom utan ”hela tiden”.
   Han försökte göra samma sak med min hane som vrålade i så det dånade och hoppade jämnfota mot honom och blängde OCH hunden fattade budskapet direkt..
   Nästa gång som hunden kom på mej så gjorde jag samma sak som min hund gjort, med full kraft. Det är 4 år sedan och han har aldrig antastat mej igen. Han hoppar på andra och även på andra hundar men aldrig på mej eller min hund. Vi är därimot världens bästa kompisar alla tre(han tillhör en av mina hjärtehundar..)
   Vissa saker kan man faktiskt snappa upp från hundvärlden men agera mammatik tror inte jag heller på.

  4. Jag håller oxå med om att det är klart lämpligt att bl.a. titta på hur tiken (och andra hundar i flocken) är med valparna.
   Dock tror jag att det är kritiskt att se på hela samspelet och inte stirra sig blind på enskilda händelser och dra förhastade slutsatser av det. Istället för att fokusera på vad tiken gör med valparna i detalj så kanske det är bättre/mer effektivt att se enligt vilka principer tiken agerar.

   Jag kan inte se att det skulle spela någon roll om det är en man eller kvinna som ”imiterar” tiken.
   Tror även att vi människor är tämligen kapabla till att avge subtila ansiktutryck oxå. Men tanken är väl inte att vi ska bli hundar utan snarare kommunicera så gått det går på ett sätt som hunden lättast förstår.

   Jag tror snarare att inte se till hur hundar är med varandra skapar mer problem än tvärtom. 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Faktum är att kvinnor och män behandlar sina hundar olika. Jag talade med en etolog(han borde veta) om just det och det var intressant.
    Vi kvinnor talar mer med våra hundar(tjattrar) och är mer vårdande. Att tjattra och smågnälla är ju inget positivt.
    Män är mer raka och tysta mot hunden, å andra sidan kan man få problem med en vek hund även om man är en snäll man. (det vet jag att ni är, alla här)
    Kvinnor passar ofta barnen, pratar i telefonen med sin mamma och fixar fika samtidigt som dom tränar hund.(överdrev massor)
    Män ägnar sej åt hunden och inget annat.

    Men nej, det du menade Johan spelar ingen roll.

    1. Det kan säkert stämma som du skriver, även om jag generellt tror att det är större varians inom könsgrupperna än mellan dem. Har träffat alltför många experter för att köpa allt de säger rakt av. 🙂

     Men stöder inte det du skriver tesen om att vi borde titta på hur hundarna gör med varandra istället för att applicera våra mänskliga värderingar/tillvägagångssätt på hundarna? 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. Det är klart att det inte stämmer helt, det trodde inte etologen heller. Det var inget bergfast expertutlåtande för man får aldrig sånna av just den etologen. Han är så erfaren att han vet att han inte alltid har rätt..

      Tesen angående att jag tror vi kan härma hundarna tror inte jag heller på. Det är enbart en gång jag testat att härma exakt och då fungerade det. Bara det faktumet att man måste agera exakt i rätt sekund gör det omöjligt för oss att härma, vi agerar ju inte naturligt vilket hundarna gör.

     2. Låter som en klok etolog du känner. 🙂

      Jag tycker det stöder den tesen iaf. Dock så tror jag inte att det handlar om att härma hunden utan mer att lära av hunden. Se på principerna lixom (både gällande ”content” och ”context”).
      Tror inte heller på att timing på sekundnivå är hemligheten till hur hundar kommunicerar.

      Det hör enligt mitt synsätt snarare in på när vi människor ska försöka träna in mer eller mindre onaturliga saker som det är viktigt att ”tajma” rätt.

      Mvh,
      Johan

     3. Ja, han är klok..Haha iallafall mot mej som inte känner honom pga hundarna.
      Jag tror inte han alltid lever efter en bergsfast etolog ideologi själv, hans hund skulle nog protestera då-Gå och studera någon annan hund och uppför dej som en normal husse!

      Experterna brukar inte ha så mycket grund för sin expertkunskap….Jag kan tex en väldig massa om bruks och schäfrar så vill du ha ett expertutlåtande om just det är jag helt rätt person, jag kan allt!

  1. Har barn och barnbarn så ett av ”kraven” var att det måste funka där … tyvärr gjorde det inte det, och då är inte ”mitt hem” ett hem som passar henne just nu 🙁

   Och, fungerar det inte mellan barn och hund, så rekommenderar jag alltid omplacering, oavsett.

   Med det sagt så är inte Jinx en ”dålig hund”, utan faktiskt e rejält go hund, med många bra kvaliteer, men just nu behöver hon mer lugn & ro än hon fick hos oss, och färre saker att ”jobba med” för att verkligen landa, hennes ”stress” gör att hon reagerar fort utan att tänka, om den ligger ”lite för högt” … hon går från en 1:a till 10:a på ”a split second” …

   Som Fredrik sa. Hon är som en 8 v valp, dock i vuxen kostym, som upptäcker världen på nytt.

   1. Det där med snabb till handling känner jag igen. Hade en sådan hund, funkade inte med de mindre hundarna, just på grund av det där blixt-snabba ”beslutsfattandet”. Och just samma egenskap ledde till ett ”nästan”-bett mot ett barn i en uppjagad situation. (Hunden var då uppväxt med barn).

   2. Tack snälla Patrik för förklaringen, då förstår jag!

    Jag har ju hunddagis och hundpensionat i min lägenhet med trevliga och ibland något uppfostrande tikar (flat, rottis, aussie + mina två). Och garanterat barnfritt. Här skulle hon nog kunna landa lite. Men det skulle säkert bli ännu en mellanstation. Har inte tid och ork för en ny hund, särskilt inte en aktiv schäfer. Jag borde aktivera min isländska fårhund mer, helst börja tävla med henne som jag gjorde med den förra. Visserligen har en fotskada kommit emellan, men ändå.

  2. Men snälla, ingen har sagt att tiken inte fungerar eller att Patrik skulle ha henne kvar från början. Det var vi andra som grattade honom och skojade om att han klart skulle behålla henne.
   Det finns en mängd orsaker till att en hund inte kan bo kvar och det behöver inte bero på hunden.
   Tror du att en person som driver en liten familjekennel, är domare både inom bruks och utställning och som jobbar med problemhundar skulle placera ut en missanpassad hund??
   Det lilla som vi bloggare har fått veta är att det är en trevlig tik som behöver lite tid och engagemang just nu, sedan kommer hon bli en toppenhund både inom sport och utställning. Inget annat.

 2. Jinxie-Pinxie kom tbx alltså. Det väckte frågor, undrar varför det inte funkat hos de tidigare ägarna, undrar hur många gånger man kan ”testa” olika hem med en redan stressad hund (kritiserar inte nu faktiskt, utan undrar uppriktigt).

  Och undrar vad det är med småbarn som gör hundar SÅ stressade.. De mest stressade hundarna jag mött har växt upp i och levt/lever i barnfamiljer.

  Hoppas Jinx hittar RÄTT snart!

  1. Stämmer inte alltid. Har barnbarn som min schäfer träffat till och från rätt ofta. Hon struntar nästan fullkomligt i hur de härjar omkring. Hon går bara och lägger sig i någon hörna, där hon får vara i fred. Ungarna har också väldigt förnuftiga föräldrar, som lärt dem att lämna henne i fred. Har fungerat lika bra, när barnbarnen haft kompisar där.

   1. Jo, generaliserade lite väl där.. Ajabaja på mig. Du har rätt i att det inte alltid stämmer att hundar blir stressade av barn, det är kanske vissa hundar som blir det, beroende på ålder och individuell aktivitets-nivå..

    Har ju själv en som icke blir stressad av barn, hon är liksom i sin egen bubbla, hon älskar barn och att gosa med dem, kan leka lite lugnt en stund, ligger gärna mitt i där barnen leker/är, men hundens egen aktivitets-nivå, och att hon är svårmotiverad, gör att barn (och inte sällan jag själv heller 😛 ) kan få igång henne, inte ens om de (jag) försöker…

  2. Faran med att ha en valpköpare som är småbarnsförälder är att dom tror att dom kommer hinna så mycket och prioritera hunden., Att gå en långpromenad med ett barn sovandes på ryggen är inga problem. Att träna hunden medans barnet sover i vagnen är inga problem.
   Att få med två barn som är 3 och 5 på en långpromenad i skogen är svårare och det är ju den självklara utvecklingen när någon är gravid för första gången. Man tror att det är ett toppentillfälle att skaffa valp när man ändå är hemma sååå länge.
   Jag löste saken genom att skaffa en ponny, det var kanon för hästen bar både barn, fika och annat. Vi tog oss fram överallt och både häst, hundar och barn älskade promenaderna. Det var en underbar tid men ack så jobbig…

   1. Oj, det där med ponnyn lät riktigt härligt. De barnen lär ju ha positiva minnen, även om ditt minne av samma tid kanske inte har ett enbart knallrosa skimmer över sig 😛

    Jo, kan nog vara så med barnfamiljs-hundköpare. Svårt att inse sina begränsningar ibland kanske.

    Kanske skulle funka att byta ut ponnyn mot släde/pulka/vagn efter hund, men då måste ju hunden hålla till det osv osv..

    1. Det finns många lösningar om man är uppfinningsrik. Man måste prioritera i livet och jag prioriterade bort städning och sånt vilket jag är enormt tacksam för. Jag hinner städa nu när jag bara har en hög med hundar….

     1. Hellre lite skit i hörnen och en gosig hund. Och för resten, gillar inte mina vänner det, så får det bli upp till dem. Jag ber dem inte städa.

 3. Nu tar vi det lite lugnt angående Jinx 🙂
  Hon kom tillbaka till mig främst på grund av sjukdom hos den äldre ägaren. Patrik hjälpte mig med att socialisera tiken och för en second opinion.
  Jag har två små barn hemma tillsammans m Jinx. Barnens ständiga rörelse, skrik, lek aktiverar igång Jinx.
  Tiken är temp full och trevlig, men mer som en valp i utveckling 🙂

  1. Men du visste ju att patrik har barn/barnbarn, och ändå placerade du henne där?
   Det är inte bra att en hund hamnar i olika hem innan dom hittar det rätta , speciellt en stressad hund.

   1. Håller helt med. En väldigt stressad hund, kommer bli ännu mera stressad av flytt till fel miljö. Tycker de är jätte viktigt att göra en bedömning av hunden innan man omplacerar den, så den med större chans hamnar rätt första gången. Men alla gör vi olika.

    Du har gjort ett bra jobb Patrik. Ett jobb som skulle varit gjort innan du fick hunden. Hoppas ni i familjen hittar eran vovve.
    🙂 mvh

   2. Fredrik är en mycket upptagen man, jag är lite mindre upptagen, jobbar hemifrån etc. så här kunde vi finna lite synergier för allas bästa, och nu har vi en utvärdering och vet bättre vad som passar och inte passar Jinx.

    Så, säger som Fredrik. Nu behöver vi inte grotta i detta något mer.

 4. Synd att jag inte vet hur min tik skulle reagera på en vuxen valp!
  Jag vet att hon har en lugnande effekt på osäkra hundar och vårat hem skulle säkert passa jinx men samtidigt är hon trots allt en unghund och könsmogen!
  Min tik kan ju bli lite tjurig mot visa tikar så tyvärr för jinx skull törs jag inte testa!
  Ibland fungerar det hur bra som helst efter en promenad med vilken hund som helst men alla går inte!

 5. Jag var ute efter en schäfer, eller rottis, när jag fick nys om den jag har nu. Vågar nog påstå att Jinx skulle kunna få det där som hon behöver hos mig men jag kan inte ta en till. Har dock på grund av olika orsaker börjat fundera på om jag måste placera om min tjej då jag känner att hon kanske inte är ”rätt för mig”. Blir så fruktansvärt sugen när jag ser Jinx… Hoppas att hon hittar ett foreverhome snart. Vissa hundar har ju lättare för att ”byta flock” flera gånger än andra så hon kan nog mycket väl lugna ner sig fort när hon hamnar rätt. Skulle kunna bytlånas med Fredrik 😀

 6. Tror inte att du skulle gå ut med Jinx på fb alls Fredrik…skapar massa onödigt, negativt påhitt om hunden. Du som är domare, uppfödare är kring massa hundfolk överallt måste kunna få hittat någon bra ägare till tiken. Lycka till 😉

Kommentarer inaktiverade.