En anmälan har upprättats.

Foto – Linus Nilsson. Ett foto från ”Stora Hundboken”

Först vil jag ge er beröm, en jädrans massa beröm 🙂
Snacka om att frågeställaren i dagens tidigare inlägg har fått många alldeles lysande svar.
Bra jobbat, och det var superintressant att läsa alla svar.

Men… sen måste jag säga emot.
Vad är det för fel på Flexikoppel?
Jag tycker det är ett kanonbra koppel, ett koppel jag dessutom använder ofta själv 🙂

Jag kan förstå er tanke med att hundar går och dräller, eller släpps fram till allt och alla, men det är väl inte flexikopplets fel?

Att hänsynslöst skylla på att det är en superbra produkts fel att en hundägare inte tar sitt ansvar känns för mig lite främmande måste jag säga. 🙂

På länken nedan kan du läsa om att en anmälan har upprättats mot en ideel förening som tar hemlösa hundar från Rumänien till Sverige.
De har blivit anmälda för att hundarna transporteras i för trånga burar för lång tid, samt för bristande ventilation.

Jag har full förståelse och respekt för att man tar han om en hund från Rumänien, men jag tycker samtidigt att man i första hand bör vända sig till Hundstallet om man vill hjälpa en utsatt hund.

En del hundar på Hundstallet har minst sagt varit lika utsatta som de Rumänska hundarna, och på Hundstallet får man också ett bra stöd.

Gå in och titta på hundstallets hemsida och se om du kan hjälpa till 🙂

Länken nedan går till artikeln om anmälan

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16149060.ab

 

24 svar på ”En anmälan har upprättats.”

 1. Använder själv flexikopplet till min rottistik. Anledningen är helt enkelt att jag har såpass ordning på henne så hon kan gå lös, men det är ändå ett djur som kan få för sig att göra saker som jag inte hade räknat med och för att jag har hörselskada så jag kanske inte hör att det kommer bilar, cyklister etc. Så för hennes säkerhet blir det flexikoppel istället för att gå lös.

 2. Självklart har du rätt i detta med flexikoppel. Det är ju som alla andra koppel,ägaren bakom som styr. Konstigt hur man tänker,jag tänker lika som många. små hundar i flexi får göra vad dom vill,men självklart är det ju ägarens fel. Tar genast tillbaka mina tankar. 🙂

  Har aldrig riktigt förstått detta med att ta en gatuhund från utlandet,när vi har så många här i Sverige som behöver hjälp med. Visst är det bra att försöka hjälpa alla hundar,men börja här hemma först.

  Nu får jag koncentrera mej på det jag gör här. Försöker steka pannkakor mellan skrivandet. Blir en del brända 🙁 så nu blir det bara stekning.
  Trevlig afton!

 3. Jag tycker att många småhundsägare är gnälliga, på gränsen till otrevliga. En gång när jag var ute och strosade med min schäfer/collie så kom en liten skällande tuss utflygande ur en häck. Min hund besvarade anfallet med sin röst. Då skrek kvinnan på andra sidan häcken: Kom hiiiit, den hunden är farlig!! Precis som hennes hund skulle förstå det. Eller var det till mig hon skrek? Ja, jag tror det. Och jag tog illa upp, för min hund hade inte gjort något galet, och inte jag heller. Oförskämt att vara ”rasist” mot stora hundar.

 4. Självklart så kan det aldrig vara flexikopplets fel, kan man använda ett flexikoppel rätt så är dom kanonbra och hunden får känna mer frihet… MEN tyvärr är det väldigt många som släpper efter på tok för mycket lina med sina flexikoppel, så att deras hundar korsar cykelbanor, trasslar in sig i andra koppel, springer fram till främmande hundar osv…

  Men det är ju hundägarens fel och inte kopplet förståss, flexikopplet har enorma fördelar även om jag personligen hellre föredrar ett vanligt typ läderkoppel, men alla gillar vi olika 🙂

 5. Jag rycker de e olika beroende på vem som använder detta koppel.

  Jag kommer använda detta koppel på min hund då han ej kan vara lös för han jagar så mycket. Hans jaktinstink är enorm å man kan inte träna bort eller dämpa ( vad jag tror)
  Men han går kanon i koppel och lyssnar. Där av kommer jag ha de på honom.

 6. Diskussionen uppstod i samband med en dom, där man anser att bägge hundägarna är skyldlga till de bitskador som uppstod.
  Ägare till den lilla hunden som hade flexikoppel släppte fram sin lilla hund till schäfern som stod vid sidan och sch-ägaren orkade inte hålla i sin hund.
  Flexikopplet ska nartuligtsvis inte andvändas på det sättet att man har det ospärrat och hunden kan rusa rakt fram till annan hund.
  Nu tror jag att Domstolen . även tagit med i bedömningen, ”Strikt ägaransvar.”
  Hundar bryr sig inte om vilken ras man representerar som angripare, hot som hot, aggresion, försvar.
  Synd att man inte som hundägare hellre går åt sidan om man ser en hund med flexikoppel och ägaren som inte bryr sig, man kan se på attityden hos mötande, om jag ska gå runt eller vika av, hellre det än att skador uppstår.
  Det är absolut ingen prestigeförlust att gå över gatan eller vika av, det hör inte ihop med vad du har för lydnad eller ej, riskera inte ett angrepp, det sätter spår hos din egen hund och det blir skador som är smärtsamma för hunden och dyrt fär ägaren. bara nackdelar.
  Använd flexikoppel med förstånd.

  1. Jag håller med dig och visst försöker man hålla sig undan när man ser en flexikopplad hund som inte är under kontroll. Min hunds säkerhet går före allt (inklusive min prestige). Men ibland har man ingen reträttväg om man inte vill skutta ut mitt i trafiken, det kanske är mörkt och dålig sikt så man upptäcker den mötande hunden för sent, flexikopplet är längre än man tror o.s.v. Och så står man där igen med en intrasslad skogstokig hund. Då härsknar jag faktiskt till lite och undrar varför det är jag som ska behöva fly fältet bara för att en hundägare inte kan visa hänsyn och ta ansvar för sin flexikoppelhantering.

   Och Fredrik, de flesta kommentarer till ditt förra inlägg, anser faktiskt att flexikoppel är helt OK om det används med förnuft! Det är de icke ansvarstagande flexikoppelinnehavarna/hundförarna som får skäll.

   1. Instämmer till fullo! Det är kombinationen flexikoppel och oansvarig hundägare som är av ondo, inte flexikopplet i sig, förstås! Tyckte det framgick ganska väl ur kommentarerna?!

 7. Jag tycker att flexikoppel är skitbra o har använt det till båda mina hundar o de är ju så att man även kan ställa krav på hur hunden ska bete sig i detta koppel.
  Min morbror bor i Uppsala o där kan man bli tokig ( ursäkta alla gamla tanter som inte gör så ) på alla gamla tanter som har sina hundar i flexikoppel då de själva går på ena sidan gångvägen o har hunden på andra sidan o min stackars morbror fick en rejäl utskällning av en tant med flera småhundar som trasslade in sig i min morbror för att tanten inte drog åt sig hundarna när de möttes o alla sprang fram o hälsade på min morbror med trassel som följd =(((
  Så de e inge fel på kopplet utan de e skit bakom som ställer till det enligt mig =)))

 8. Håller med vad det gäller hundar som tas om hand från utlandet, vi har så många svenska hundar som behöver tas om hand. Det vore ju bättre att hjälpa dom i första hand.

  1. Håller med fullt ut !!!!
   Varför se över gränser när ”skiten” finns i farstun !?
   Sedan så är det stor risk ang. sjukdomar att ta hem dessa utländska hundar.

 9. Här vill jag nog säga vad jag tycker om denna typ av koppel.
  Visst ger dom hunden frihet, MEN………
  Ponera följande…
  Jag möter en ”flexinisse”, jag har mina koppel.
  Vi ser varandra och jag börjar se till att få alla hundar på en sida, här anpassar jag mig efter den mötandes sida, snällt va 😉 .
  Det som oftast sker är då att den mötande ”flexinisse” börjar att fiska in sin hund med hjälp av bromsknappen, MEN…….
  Detta lyckas oftast inte så bra, för hunden skiter högaktligen i vad husse/matte vill och stretar emot och får oftast bara mer koppel !!!
  Skillnaden mot att ha läderkoppel och bara hala in mellan fingrarna 😉

  Sedan tror jag att, med risk för att bli hatad mer än jag redan är, att det är lite slappa människor som har flexi ?!
  Dom JAG har mött generellt är sådana, jag har till och med blivit hotad med stryk då jag hade koll på 3 hundar men inte han på sin lilla hund med flexi.
  Njaae, flexi kallas också ”hundförstörare” och vem vet ?!
  Jag har vanliga koppel och ger mina hundar frihet genom att koppla loss dom.
  My 10 cent´s…….

  1. Tror inte du är hatad Claes. Du har bara lite otur när du tänker, som en lärare sa till mig en gång. 😀

   Skämt åsido, Jag ser ingen skillnad mellan att ha hunden i ett flexikoppel eller ett vanligt läderkoppel..utom att flexikopplet ger hunden lite mer frihet när den kopplad.
   Det är bara att konsekvenserna blir tydligare med ett flexikoppel än med ett vanligt koppel när man inte har koll på sin hund…men det är ju fortfarande SBS som är grundorsaken. 🙂

   Mvh,
   Johan

 10. Håller inte med alls om att man i första hand ska hjälpa svenska hundar. Min hund är från Irland där hon levt som gatuhund och med största säkerhet blivit väldigt illa behandlad. Varför är det fel av mig att hand om henne istället för en svensk hund?

  Jag adopterade min hund via en svensk förening och har fått ett fantastisk stöd av dem.

  1. Man ”fixar” intygen och man tjänar faktiskt pengar på denna empati ifrån oss, så är det tyvärr !
   Men detta är ett vanligt senario, det är ”mer” synd om uteliggare av invandrarbakgrund än en svensk.
   Men är det det ?

  2. Jag tycker inte att det är fel att vilja rädda hundar från andra länder, men jag tycker det är klart bättre att rädda svenska hundar, dels pga av de risker som finns pga oseriösa aktörer men oxå för att det blir lite som att gå över ån för vatten…Förstår inte varför helt enkelt.

   Mvh,
   Johan

 11. Tack Fredrik! Än en gång så är vi överens. Konstigt bara att vissa ändrar tongångarna för att DU använder flexi? Claes: Jag hatar inte dig för att du säger vad du tycker, så länge du är öppen för att du inte vet allt. Du har inte mött min hund, varken i läderkoppel eller flexi 😉
  Jag har fått MYCKET bättre kontakt med min tjej sedan jag började varva läder och flexi 😀

  Sedan håller jag med vad det gäller hundar i landet. Ser åtskilliga inlägg varje dag om att vi ska rädda hundar från Ungern. Jag ställer mig frågande till detta då jag är med i ett antal grupper som gör allt för att hjälpa de hundar polisen tar hand om, jag har en sån nu. Men det kanske beror på vilket utgångsläge man har, jag skulle inte kunna betala några tusen idag för en hund. Men hon saknar inget hos mig. Hur som helst det finns hundar här som får sätta livet till för att ingen tar hand om dom, men vi kanske har snällare metoder att avliva hundarna?

 12. Flexikoppel är jättebra ! Har använt det i många år. Men är man så ointresserad så man inte har koll på sin hund då kanske man inte ska ha någon hund.

 13. Om man vill göra något för gatuhundarna i andra länder så skänk pengar till dom som kan hjälpa dom på plats. Då kan dom förebygga problemen genom att sterilisera hundar, hjälpa dom som är sjuka, avliva dom som är dödsdömda och ev. ta hand om valpar och adoptera bort dom. Så länge som det finns folk som köper dessa hundar så kommer det finnas dom som enbart sysslar med adoptioner för att tjäna pengar till sej själva.
  Samma sak som att det finns tvivelaktiga uppfödare som tom har djurförbud som ändå lyckas ha hundar att avla på. Folk köper valparna för att dom tycker synd om dom, en snäll tanke men det gör ju att uppfödaren fortsätter.
  Ska man köpa en omplacering så köp av hundstallet eller någon annat svenskt djurskydd. Då vet du att det handlar om en hund som ingen tjänar pengar på och samtidigt gör du en god gärning!

 14. Med risk att blanda in politik så vill jag instämma med Fredde gällande Rumänska hundar vi tar hit. Kontakta hundratalet, dvs hjälp de vi har här hemma först innan vi hjälper andra men tanken är god.
  Ha en bra dag 🙂

 15. Svenska hundar kan ha varit lika utsatta som dom rumänska!!!!! Är du dum på riktigt Fredrik??? Du måste vara både blind och döv, och inte speciellt intelligent heller som kläcker ur dig något så urbota dumt, folk är missvisade så det räcker redan, SKÄMS på dig!!!

  1. Oj, vad menar du med det? Skulle inte svenska hundar kunna vara lika utsatta som en hund från Rumänien? Varför då?

Kommentarer inaktiverade.