Att hoppa på en dörr, ett felbeteende!?

Satt lite igår kväll och kollade på resor. Tänkte jag skulle kunna dra iväg en sväng i slutet av februari. Jag får se om det går och få till 🙂

Nu kan du på bloggen bara klicka på denna bild så kan du gå in och försäkra din hund. (Alltså på denna bild fast ute till höger)  🙂
Gå in och titta och kolla om försäkringen passar dig.
Det är superenkelt!

 

Felbeteenden hos hundar.

Om din hund gör något som är rätt, men vid fel tillfälle – hur hanterar du detta?
Om din hund gör ett felbeteende – hur hanterar du detta?

Om hunden gör rätt, men vid fel tillfälle – ex vis att hunden blixtsnabbt lägger sig ner då du säger ”skall” – Vad gör du då?
Alla gör nog olika men väldigt många skulle nog dra lite på läpparna och tänka nåt i stil med – knäppa hund, vad gör du – för att sen göra om samma sak igen.
Allt detta sker utan något som helst obehag eller med sur min, eller hur?

Då hunden gör ett felbeteende – ex vis att hunden rusar mot dörren och hoppar på dörren då det ringer på dörrklockan – vad gör du då?
Det är nog olika även här, men de allra flesta hundägare blir nog rätt så sura i detta läge. Helt enkelt irriterade på hundens jobbiga sätt att vara, eller hur?

I hundens värld – vilket av felen hunden gör är värre än det andra?
Svårt att svara på men jag tror inte att hunden innerst inne tycker att den är dummare eller knäppare då den hoppar på dörren.
För hunden handlar det nog mer eller mindre om samma sak – att hunden inte förstår vad vi vill att den ska göra. Eller hur?

Ändå behandlar vi hunden olika vid dessa tillfällen, eller hur?
Är det verkligen rättvist eller korrekt?

Jag hatar egentligen uttrycket felbeteende, för det är på något sätt endast utifrån våra mänskliga värderingar.

För en hund är det nog absolut mer konstigt att lägga sig på ett kommando, än att hoppa på en dörr då någon står utanför.
Att lägga sig på kommando är något vi måste lära hunden.
Att hoppa på en dörr är inget vi behöver lära en hund.
Vilket är då naturligt för hunden  – att ligga på kommando, eller att hoppa på en dörr?

Ändå så kallar vi hoppandet för felbeteende…?????????

Snurrigt va, men jag hoppas ni förstår hur jag tänker 🙂

God morgon på er

 

 

12 svar på ”Att hoppa på en dörr, ett felbeteende!?”

 1. God morgon!
  Kunde inte låta bli att skratta för mig själv när jag läste, för visst är det så jag reagerar som du beskrev.
  Men, kan inte det vi kallar för felbeteende även vara ett uttryck för att vi lärt hunden fel beteende. 😉 Det är väl egentligen i grunden det som det handlar om, att vi inte lärt hunden rätt. 😀

  Ha en bra dag alla!

  1. Kunde inte heller låta bli att dra på miunnen för hur ofta har man inte gått lite för snabbt fram i träningen och när du säker ”skall” snurrar hunden istället 🙂

   En tankeställare i alla fall ! 🙂

 2. Hejsan
  Jag kallar det oönskat beteende. Inte lika laddat, bara något som talar om att jag inte önskar just det beteendet.

  När min hund skäller när någon ringer på dörren säger jag ett lugnt, men bestämt nej. Och direkt ”här” samtidigt som jag visar på en spännande (?) leksak (en aktiveringsboll med godis i) och belönar när hon kommer till leksaken. Sen sätter jag henne och ger henne leksaken och går sen och öppnar dörren. Eftersom hon fått aktiveringsbollen är hon inte lika intresserad av vad som finns bakom dörren, ibland kommer hon fram och hälsar, ibland stannar hon med sin godisboll. Nu har jag ju fått en betingning så när det ringer på dörren springer hon och sätter sig nedanför hyllan med bollen och skäller inte utan väntar på sin boll. 🙂

 3. Ja, så är det. Hunden gör inte fel, när vi tycker att den gör det. Den följer sin instinkt.
  När man lär hunden saker medelst kommandon så är det ju inte instinkten som styr det är inte naturligt för hunden, det är därför den ibland inte förstår och ibland lägger sig när vi säger att den ska sitta.
  Att hoppa mot dörren är naturligare än att ligga på kommando, självklart.

  Man kan dock få hunden att använda sitt naturliga beteénde och ändå snabbt få den att förstå vad den ska göra.
  Man passar på när hunden sätter sig och säger ”sitt” varje gång (behövs inte många gånger).
  Likadant med ”gå här”. ”inkallning”, ”ligg” och allt annat man vill att hunden ska kunna.

  Minns inte var jag snappade upp detta, men jag har använt mig av det i många år.

 4. Om minhund skäller när hon hör något utanför bryr jag mig inte, men fortsätter hon öppnar vi dörren och tittar hon får titta, då har det varit någon som gått för bi på gatan. Hon har då tystnat när vi går till dörren. På så sett klara vi en som var intresserad av bilen en gång som står i carporten, som loma i väg tog grannens bil i stället. Besök på dörren då sätter vi damen och när jag reagerar att gå mot dörren tystnar min hund. Jag har inget sagt eller gjort mot henne. När vi leker och hon biter lite hårt i minna händer reagerar jag inte mot henne men ger ett ljud det gör ont, då låssar hon. Men skall hon jaga en cykel då använder jag nej. Eller vi är ute och går och hon riktar in sig på en hund eller människa när hon är lös är det nej. ( Då vet jag vilka vi möter som jag lärt mig om jag kan ha lös eller kopplad hund för visa är ju rädda för hunden då blir det gå fint ) Våran hund tur. På byggda.

 5. Jag har blivit biten av en hund idag. En liten hund som stod bunden utanför vår affär precis där man tar kundvagnarna. Jag såg hunden men tittade inte på honom när jag gick mot vagnarna. Tog tag i vagnen och den satt fast så jag sträckte mej ner för att ta loss vagnen och hann tänka att jag var tvungen att se mej för när jag bände loss vagnen så den inte skulle fara över hunden. Pang så satt hunden i min arm…
  Det blev ett litet hål i min jacka och jag kommer få små blåmärken men det är inget jag bekymrar mej över.
  Jag tog hundens koppel, tog med honom bort en bit och band honom på ett bättre ställe. Sedan gick jag in i affären till kassan och bad dom ropa efter hundens ägare. Hon kom och jag talade om vad som hänt och varför jag flyttat hennes hund.
  Inte en ursäkt fick jag och hon gick inte ens ut direkt till hunden trots att det var klart olämpligt att ha den bunden bland folk. -ojdå, nej det gjorde inget att du flyttade honom…

  Jag vill inte polisanmäla hundens ägare eller ställa till med trassel för henne. Det hade räckt med ett ursäkta och att hon kollat på stället han bet mej och att hon gått ut direkt och tagit hunden.
  Jag är hundvan och blev varken rädd eller förbannad, snarare förvånad. Men, om hunden bitit någon annan hade det säkert blivit mycket värre för hundens ägare. Polisanmälan, ersättning av jacka och skadestånd.
  Är det så här vissa hundägare beter sej så förstår jag att folk blir arga på hundar och hundägare. Vad hade ni andra gjort? Polisanmält? Skällt ut ägaren? Annat?

 6. Jag hade talat om hur olämpligt jag tyckte det var att lämna hunden så och faktiskt begärt ersättning för jackan.

  1. Jag håller med er, jag borde ha blivit arg. Jackan var min hundjacka och inget fin men hon borde ha kollat på vad hennes hund hade gjort, alltså vad han är kapabel till. Det är en tjock dunjacka så den skyddade min arm men jag har blåmärken.
   Om hon kollat på min arm och bett om ursäkt och rusat ut till hunden så hade det varit ok. Då hade jag varit nöjd med att hon fått sej en rejäl tankeställare så hon aldrig gör om det igen. Men, hon gick inte ens ut för att kolla hur jag bundit hennes hund utan handlade färdigt..Hade jag skällt så hade hon kanske reagerat mer men ska man behöva vara otrevlig?

   Jag tror att hon pga av lathet ville binda hunden så enkelt som möjligt, alltså hänga koppelögglan på staketet till vagnarna. Säkert var det meningen att han skulle sitta utanför staketet men trasslat sej in bland vagnarna för att kolla efter matte. Stackars hund…

 7. Vet inte hur min hund skulle reagera om jag band henne utanför en affär. Har aldrig hänt och kommer inte att hända heller med mindre att jag har någon med mig, och som kan hålla ögonen på hunden.

Kommentarer inaktiverade.