Hundattack på häst, människoattack på hundar

🙂 God morgon på er.
Detta twitterinlägg gjorde jag igår kväll.

Igår hann jag med rätt så mycket.
Bland annat hann jag med ett kort pass på gymmet (jag har ont idag).
Sist igår kväll tog jag en motionsrunda på 7 km med mina hundar, men innan det hann jag träna en ”problemhund”.

Jag hade en stund över igår och beslöt mig för att hjälpa en kvinna med hennes hund, en Springer spaniel (19 mån), som drog väldigt mycket i koppel.
Jag träffade henne i hennes bostad och efter ett kort snack tog vi en promenad.
Mycket riktigt, hunden drog något helt otroligt i kopplet åt alla håll, helt okontaktbar.

Väldigt fort avbröt jag det vi höll på med och jag förklarade för ägaren vad som händer och sker.
Jag sa ungefär så här – ”Nu ska jag vara helt rak och ärlig mot dig. Det finns ingenting jag kommer att göra för dig och din hund, däremot ska jag ge dig en ordentlig hemläxa.”
Ägaren svarade – ”Va! ingenting. Nåt måste väl gå att göra?”
Jag sa – ”Det är möjligt, men jag vägrar. Det finns en mängd olika saker man kan göra för att få slut på drag i kopplet, men allt kommer att gå ut över din hund. Problemet är att din hund fullständigt skiter i dig och vad du vill, du är en helt värdelös resurs för din hund.
Du ska för en stund fullständigt strunta i att din hund drar i kopplet, du ska göra så att din hund tycker du är kul. Du ska flirta med hunden, träna med hunden, leka med hunden (jag gav henne mer detaljerade övningar). Du ska träna så mycket så att du inte ens behöver ha koppel på din hund, hunden ska bara ha ögon för dig och strunta i allt annat. Detta för att hunden är så imponerad av dig på alla sätt.” 

När det som hände igår händer så är det så jädrans skönt att inte ta betalt av ägare då jag hjälper folk.
Jag skiter faktiskt fullständigt i om ägaren tycker jag är en ”dålig hundexpert” eller ej, jag tycker så otroligt synd om hunden.
Se för tusan till att vara lite kul, att bjuda på dig, sen kan jag ge lite bra tips. Men jag vägrar att ge tips om smärta eller våld för att få hunden att sluta och dra.
Länken nedan handlar om en tragisk händelse där en man sköt flera hundar igår.
Hur tragiskt detta ändå är så ska det bli intressant och se vad mannen blir dömd för.
Sannolikt vapenbrott, men frågan är om det oxå blir djurplågeri.

http://www.expressen.se/gt/skottdrama-pa-kennel/

 

På nästa länk nedan handlar det om en ny hundattack på ett ekipage (häst och ryttare).
Tyvärr var det en Rottis inblandad och detta är inte bra för rasen Rottis på något sätt.
Tråkigt, tragiskt.

http://www.tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2013/1/Hundar-attackerade-ekipage/

Trots två tråkiga länkar – God morgon på Dig 🙂

 

19 svar på ”Hundattack på häst, människoattack på hundar”

 1. Alltid tråkigt när ngt sådant händer för det smittar av sig på alla hundar i den aktuella rasen. Har själv (omplacerings-)rottis o tycker jag har diskussioner som rör fördomar om rasen var o varannan dag. Tack för en bra blogg och många bra träningstips!

    1. dock, passade den in på ett antal klubbar, speciellt med ”skyddsfolk” som ansåg att man direkt kunde som OM det var en ”rejäl skyddsklubb” eller inte, enkom genom att se hur ”mycket sly” det fanns runt appellplanen.

     Lite sly = skyddsklubb, mycket sly = ingen skyddsklubb 😮

    2. Är aktiv även inom annan hundklubb, Svenska Spaniel- och Retrieverklubben. Där hade SBK mycket dåligt rykte men metoderna som vissa använde sig av i den klubben, i slutet av 90-talet, var långt mycket värre än vad jag någonsin träffat på inom SBK eller nån annanstans. Det fick personerna veta också.

 2. Efter att ha börjat med Fredriks tips om att leka mer med hunden, har jag fått bättre kontakt med min. I varje fall på hemmaplan. Är fortfarande lite värre när jag kommer ut på allmän väg. Finns ju så mycket att undersöka där. Men skam den som ger sig, skulle någon se mig så får de väl tro då att jag blivit tokig. Det värsta är att det är så pass halt nu så att inte ens broddarna på kängorna får fäste. Ha en bra dag allihop.

 3. Det tycker jag var bra svarat till henne med ”problemhunden”. Det är totalt bortslängd tid att försöka hjälpa någon som hunden inte ens bryr sig om.

  Trista länkar.
  Jag har tränat alla mina äldre hundar på hästar, vi har poliser som har ridit runt här litet då och då i området. Då har jag passat på. Ingen av dem bryr sig om hästar, annat än att de tittar på dem.
  Den yngste har inte sett någon ännu, iallafall inte sen han kom till mig.

  Att rottisar jagar olika byten är ju inte alls konstigt, det är deras instinkt som styr dem.
  Vet man det, kan man kontrollera det.
  Eftersom jag vet det, leker jag inga jaktlekar med mina rottisar. De leker med bollar ändå, men på andra sätt.
  Som att jag sätter dem, släpper ner bollen bakom mig, markerar att den är min och att vovvi ska sitta kvar, tills jag ger tillåtelse att ta bollen. Låter vovvi leka en stund för att sedan be den släppa och belönar sen.

  En ypperlig övning/lek för att på ett lungt sätt skapa en regel.

  1. Ja, det är säkert fel på dem. 🙂

   Skojar bara.
   Det är ju inte på grund av att de är rottisar de jagar byten. Det är för att de är rovdjur.
   Vilken hund som helst kan jaga vilt, joggare, cyklister etc.
   Alla är olika, bara för att majoriteten av hundar har jaktinstinkt, behöver inte alla ha det.

   Hade en Borzoitik för många år sedan, de är alltså mkt intresserade av att jaga byten.
   Men denna dam hon bara satte sig och tittade på haren om den skuttade framför nosen på henne på skogsstigen.
   Hon tyckte dock att katter var roliga att jaga. 🙂

 4. Förstår egentligen inte vad rasen har för betydelse. Det är ju inget som förändrar saken. Det var två hundar och ägaren/hundföraren hade inte sådan kontakt/kontroll att de lyssnade på honom/henne. Dessa hundar borde med andra ord vara kopplade när man är ute med dem. Så enkelt är det.

 5. Hur tänker man om man efter en sådan händelse INTE är säker på att man ska polisanmäla? Att det nog var en engångshändelse? Att hundägaren kan bli ledsen eller kanske inte har några pengar? Eller är man rädd för att hundägaren tar hämnd? Bara vanlig svensk konflikträdsla? Men är man inte då indirekt medansvarig om hundarna verkligen skadar någon nästa gång de är lösa och upphetsade?

  Angående dragande i koppel,,, Hoppas hundägaren följer råden! Men jag kan tänka mig att det är frustrerande att inte få någon specifik ”inte dra-övning”. Jag tycker att många/de flesta hundar lär sig fort genom denna övning:

  Man låter hunden gå i långt koppel. Varje gång hunden drar i kopplet så stannar man och håller emot, stelt som om man var en stolpe. Man väntar tyst på att hunden slakar på kopplet. Det krävs att man orkar hålla hunden och inte ger efter en tum. När kopplet slaknar pga att hunden lugnar sig lite (om än tillfälligt) så berömmer man med rösten. En klicker skulle vara ännu bättre, men man kan behöva bägge händerna till att hålla hunden fast den drar och vill komma vidare.

  Sedan ska man inte genast gå vidare, som en del råder, att promenaden är belöningen. I stället ska man belöna ordentligt hos sig själv. Hunden ska komma och ta en belöning. Det är väl oftast lite godis, men kan vara allt möjligt, aktiviteter mm.

  Upprepas många gånger de första dagarna… efter en vecka kan det vara stor skillnad!

  Man ökar då sitt värde på samma gång som hunden lär sig att inte dra i kopplet.

   1. När jag läser den nya artikeln så tänker jag att, okej då… jag tar delvis tillbaka mitt krav på polisanmälan. Det är väl bra när parterna kan komma överens. Fast lite blåögt ändå av hundägaren… Och tänk om hundägaren hade sagt ”Jag ska jobba mycket hårdare på inkallning från och med nu” eller ”Jag ska gå kurser och lära mig mer” eller ”Jag ska aktivera mina hundar mer”…?

    Och hundägaren borde ta hundarna till stall, rasthagar och ridhus där hästar springer omkring och miljöträna dem…

    Det känns inte som att det räcker att bara lova att hålla sina hundar kopplade i fortsättningen. Brukshundar som jagar har väl ofta otillfredsställda behov av aktivering…

    Suck…

 6. God morgon. Eller god förmiddag. ..

  Bra råd angående koppeldragande. Det enda jag ger själv faktiskt, är att man kopplar hunden i sele (därför att den kommer få gå och dra och då är det mer ergonomiskt att den drar i en sele så den inte stryper sig i ett halsband), och att man själv kopplar sig och hunden till ett midje-/hundförar-bälte, sedan låter man hunden röja på därute i andra änden av kopplet, låt den härja fritt, utan att säga något till den, men OM den vänder sig om och tittar så har man en godbit och en glad uppsyn typ: ”Heej hunden gu va kul att du ser mig” 🙂 och sedan flänger man vidare som en tyngd i kopplet.. Kontakten blir då mycket bättre ganska snabbt.

  Men, att det var Rottweilers som jagade hästar behöver INTE ha med rasen att göra, min lilla chihuahua är hemsk, om han KAN skrämmas så gör han det… Hästar är stora och robusta, men även känsliga och lättskrämda djur, så en liten projektil som rusar mot dem kan de bli livrädda för och hamna i sken.. Skillnaden då är väl att han troligen inte kan döda en människa (om nu ryttaren ramlat av) ens om han försöker…?…

  Men, det är ju viktigt att man som ägare till ”hundar med dåligt rykte” ser till att agera förebyggande, så att risken att hundarna ”skapar rubriker” blir minimal.

 7. Riktigt tragisk händelse.
  Faktum är att jag i nuläget lider både med hundarna, hundägaren och mannen som sköt.
  Det må låta hemskt att jag lider med mannen som sköt, men vi vet inte vad som ligger bakom. Varför fick han ett sådant här ryck? Så tills jag vet vad som låg bakom (vilket jag troligtvis aldrig kommer få) så lider jag även med honom. Punkt!

  Hur kan du vara en dålig hundexpert om du ger råd och tips för hur ägarna ska kunna lösa problemet för all framtid, snarare än en snabb lösning som kanske varar en kort tid?!

 8. Det är roligt att se minen hos folk när jag kommer med min jättestora rottis och kvittrar fram: ”Vaaar är mammas gossssseeee”? och han tittar upp på mig.
  Tar kontakt och går fint alltså. 🙂

  Tycker folk med fördomar kan ”gå och kamma sig!”

  1. A&F det låter lite som mig när jag är ute med min rhodesian valp, jag kan hoppas och stoja för att få uppmärksamheten från min hund. Folk tittar ganska snett på mig. Men jag bryr mig inte eftersom att jag får uppmärksamheten från min hund och det betyder mer 🙂
   Ja det är synd att vissa raser ska få sådant dåligt ryckte. Undrar lite över vad som hänt om det varit små hundar som hade hoppat upp och försökt bita? Nu vet jag ju att de inte gör lika stor skada men tanken finns där. Själv råkat ut för att både hundägare och hund sprungit runt min dåvarande häst. Även blivit ”jagad” av en bil, hästen skena på hal asfalt och när jag väl fick stopp på hästen, fick föraren en sådan utskällning av mig och till svar fick jag: Jag trodde hästen skulle springa in i skogen. Jaha då e det ok eller? Ja det finns folk och sedan finns det folk.
   Tänker självklart på alla berörda parter i båda händelserna.

   1. Eller hur! Folk är ”roliga”.
    Gör hunden utfall- får man höra att den är farlig.
    Om man gör något för att hunden ska tycka man är rolig att vara med- då är man ”underlig”.

    När min Schäfer var valp, gjorde jag en övning med honom varje gång vi mötte en hund, jag vände mig och lockade honom, mellan mina ben in på baksidan och ut fram. Han struntade i de andra hundarna när vi gjorde det här.
    Och jag struntade i folk som hade fördomar.

Kommentarer inaktiverade.