”Mjuka sidan” – vad säger ni nu då?

Foto – Linus Nilsson
Från min första bok – Fredrik Steen Hundcoachen

Först vill jag bekräfta två frågor jag fått idag per mejl, väldigt konstiga frågor måste jag säga, ännu konstigare att man har sett fakta så att man vill fråga, men okej –
– Ja, jag har startat ett bolag som heter – Hundcoachen Fredrik Steen AB  :-), detta av mer praktiska skäl än något annat.
Ibland blir man lite förundrad måste man säga 🙂

Drag i kopplet –
Läser man lite om detta så får man ofta tips från den ”mjuka sidan” att man helt enkelt ska stanna om hunden drar i kopplet, för att sedan gå vidare då hunden slutat dra i kopplet – stanna gå, stanna gå, stanna gå osv…

Detta tips har jag själv skrivit om i en bok, och visst ibland kan detta vara bra även om jag anser att det finns en jädrans massa åtgärder man måste göra innan.

Jag menar att den största anledningen till att en hund drar i kopplet beror på att – allt annat är så mycket mer intressant för hunden än ägaren.
Är vi överens om detta, generellt sätt?

Då kommer jag till min grej.
Att då stanna upp då hunden drar i kopplet blir ju en bestraffning!!!!!

Och här blir det intressant anser jag. Helt plötsligt tipsar den ”mjuka sidan” om att bestraffa hunden.
När hunden drar för att den tycker annat är mer intressant, då straffar ägaren hunden genom att stanna…!!?
Det är en bestraffning!

Jag har aldrig tyckt denna metod är framgångsrik då det gäller dragande hundar, men många tipsar om den ändå. Alltså tipsar om att bestraffa en hund då den gör fel.

Här vågar jag påstå att den metod jag brukar rekommendera är både bättre och helt utan bestraffningar.
Jag säger – ha något i fickan hunden älskar (mat, leksak) gå ut med hunden, skit i om den drar.
Då hunden av någon anledning tar kontakt med dig – så berömmer du och ger hunden favoritbelöningen.
DÅ har du lärt hunden med positiv inlärning att du är mer intressant och hunden kommer att sluta och dra.

Jag har aldrig trott på bestraffningar och det har jag tydligt klargjort, den ”mjuka sidan” förvånar mig här…. Big time!
Övningen där man ska stanna om hunden drar, den tror jag på om man har en dunderrelation med sin hund, om det bara är en tillfällighet att hunden drar, inte som en lösning på ett konstant problem.

Mjukisar….. vad säger ni nu då?

42 svar på ””Mjuka sidan” – vad säger ni nu då?”

 1. Jag har nämnt att jag haft bekymmer med en dragig hund vid ett antal tillfällen, jag har nämnt att det har blivit bättre. Vad som hjälpte mig var en kombination. Jag tillhör nog den mjuka sidan om man ser till mitt handhavande med hund, men jag har stannat när hon dragit, ibland till o med backat, vilket gjort att just den här hunden kommit springande till mig – väldigt glad, inte som att hon blivit bestraffad – har läget runtomkring varit gynnsamt har jag busat med henne – vilket hon älskar – men när det varit trafik och/eller människor/hundar i närheten så har jag tagit fram en godis, bett henne komma ”fot” o hon har fått godis och massa beröm.

  Det här är den korta versionen av allting, men det har hjälpt mig och just den här tjejen. Tror att stanna när hunden drar KAN uppfattas som en bestraffning om det görs på annat sätt, men i mitt fall har vi gjort det till något positivt. 🙂

  1. P.S. Jag kanske har en ”dunderrealation” med min hund också, det kanske har hjälpt till 😉 D.S.

  2. Jag har använt mig av detta och för oss har det funkat jättebra, på just DET symptomet men det löser ju som du skriver inte själva orsaken. Ibland blir hon lite ivrig och vill fram och lukta på nåt men då stannar jag till och precis som Sussies hund så studsar min tillbaka till mig superglad, och så går vi fint och så får hon lite godis och sen är det bra. Hon går med andra ord inte alltid exemplarisk fot, men tillräckligt för att det inte ska vara ett problem för oss.

 2. Jag tillhör inte mjukisarna och jag förespråkar inte ”Stanna, gå, stanna, gå”. Men jag har ju svårt att låta bli att kommentera ändå…

  Menar du att när hunden går där och släpar på sin ägare så går man och hoppas på att den ska ta kontakt? Eller ska man passa på när den hejdar sig för att analysera dofter i marken?

  Förresten, är det inte en bestraffning att gå och bromsa hunden? Hunden vill fram och du bromsar? För att undvika bestraffning får du springa lika fort som hunden vill komma framåt! 🙂

  Förlåt om jag retas lite… det är med vänligt sinne.

  Däremot om hunden går i lång lina så kan det du beskriver fungera riktigt bra, om man har riktigt bra belöningar. Men då är det mera spontana kontakttaganden eller inkallningar man tränar, snarare än ”inte dra i kopplet”.

  Förresten, om du kallar borttagandet av en resurs, eller borttagandet av möjligheten att komma åt en resurs, för ”bestraffning”, då tror jag att du bestraffar dina hundar säkert dagligen utan att du tänker på det… 😉

  Jag undrar lite hur allvarlig du egentligen är, men det var en kul rubrik som jag hoppas att många går igång på! Undrar vad Patrik har att säga t ex?

 3. Min dam har dragit (och gör i viss mån fortfarande det, men hon är ”bara” 8 månader gammal också) jag har provat med att stanna när hon drar, men då hittar hon på annat; nosar runt i backen, gnyr, försöker ta sig ur halsbandet osv. Och med en valp längst ut i kopplet som inte bryr sig om hon blir halvt strypt när jag står still och är rent utsagt skittråkig så är det klart att hon hittar på annat. Hon fattade aldrig trots att jag aldrig gick frammåt förrän kopplet var ”slakt” igen.
  Nu har jag helt gått över till att ha godis (eller middagen i fickan på promenad istället för i matskålen hemma) med mig när jag är ute och går vilket har resulterat i att både hundmöten sker helt utan problem och dragandet i kopplet NÄSTAN helt har upphört. Hon förstod fruktansvärt snabbt att ”om jag tittar på matte/saktar ner pch tittar på matte/går upp bredvid matte och tittar på henne, DÅ kommer det en godbit”.

  Jag är nöjd och det har dessutom medfört att hunden tycker det är KUL att vara ute och gå med mig istället för supertråkigt som tidigare eftersom vi då bara stod still och knappt kom frammåt.

  Mvh en mycket nöjd matte och mycket glad hund 🙂

 4. Du tänker rätt, men fel 😉

  Det är inte en bestraffning, man tar endast bort möjligheten till belöning, vilket är en STOR SKILLNAD om vi nu ska ned i ”och trampa i träsket bestraffning eller inte”.

  I vetenskapliga termer kallar man det negativt straff, men har inget med ”obehag” eller ”korrigeringar” att göra … men, likt fullt heter det något med ”straff”, som här egentligen betyder: Minskad frekvens av beteendet. Det motsatta, Förstärkning betyder alltså: Ökad frekvens av beteendet.

  Negativt straff betyder: Ta bort möjligheten till belöning, och inget annat …

  Men, det är ju inte ”bara och stanna”, man vill ha ”kontakten” som då belönas på lämpligt sätt. Det kan vara en godis, det kan vara lek och det kan även vara att få fortsätta promenaden, det beror HELT på individen, vad den ”vill ha” för belöning.

  1. Förvisso en ”lek med ord”, men borttagning av belöning (eller för den delen, en resurs) är en form av bestraffning om man nu tvunget måste följa psykologins terminologi. 😉

   1. Visst är det så, och det har jag sagt i många år.

    ”mjukisarna” snackar ”kriterier”, ”hårdisarna” snackar krav … tar man ett steg tillbaka, så inser man att de snackar samma sak 😉 … enda skillnaden, orden har olika inbyggda egenskaper i form av negativa eller positiva …

    Heter det kalhygge eller föryngringsyta?

    Som sagt. .. ofta lek med ord 😛

 5. OCH! du behöver inte ha en dunder relation med hunden, fixade det med ”daghunden” (ja, jag har varit daghusse) på ett par veckor, då var han hos mig ca 2 – 3 dagar/vecka … MEN, det kan krävas en hel del tålamod, man måste vara superkonsekvent, vilket de allra flesta tyvärr ”inte har tid att vara” idag …

  1. Men hunden kanske såg dig som en resurs mer eller mindre direkt. Så kan det mycket väl vara 🙂

   1. Skit, gillar inte ”paddan” när man ska kommentera … så, byte till laptopen istället 😀

    Och, visst är det som du säger. Det var ju inte bara på ”prommisarna” jag vart ”resursstark”, det görs så lätt även inomhus, det gäller bara att kontrollera ALLT vad hunden (individen) ser som resurs, och vägen TILL resurserna går via mig … gott uppförande (sådant jag gillar) uppmärksammas alltid, med någon form av ”belöning”/”beröm”/”tillgång till resurserna”.

    många snackar ”ledarskap”, att man kan ”bygga upp det” genom att ”äga hallen” (kunde inte låta bli), ”servera maten med varsågod”, endast gå ut vid varsågod … det man gör, är att man bygger upp sig själv till att bli mer resursstark, och hundar är inte dumma i huvudet. De lär sig EXTREMT snabbt hur man ”kommer åt” resurserna …

 6. Nu är jag förvirrad, klockan är visseligen 00.06 när jag skriver detta men först läser jag det Fredrik skrev i sin bloggning… ”Att då stanna upp då hunden drar i kopplet blir ju en bestraffning!!!!!”

  Sen läser jag Patriks inlägg… ”Det är inte en bestraffning, man tar endast bort möjligheten till belöning”

  Vad ska man tro? vad/vem har/är rätt? 🙂

  Jag gör ju så att jag går med min hund Kajsa och hon har alltid överskottsenergi och går snabbt i kopplet, jag brukar stanna och då blir kopplet spänd, sen lockar jag på Kajsa och då tvärvänder hon och kommer till mig, då blir kopplet slappt och jag berömmer Kajsa och ger hon en godis eller stryker hon på ryggen, men direkt hon fått godisen eller att jag klappat hon så sticker hon som ett skott igen!

  Alltså hon kommer tillbaka till mig när jag stannar och lockar på hon, sen drar hon iväg, gör jag fel när jag stannar och väntar tills hon kommer tillbaka till mig?

  Jag anser inte att det är en problem, det är ju en Jack Russell och dom har enormt med energi och är en ras som mår bättre av att få springa än att gå (som Cesar en gång sa) 😀

  1. Jo-jo-effekten en gammal klassiker, har också erfarenhet av den 😀 Spänt koppel har ju blivit en god chans till belöning så kanske inte så konstigt att hon upprepar beteendet igen, Det är ju liksom vad ni tränat på 🙂 kanske kan nästa steg vara att belöna rejält och OFTA så fort hon söker upp eller går vid din sida istället, byt riktning och tempo ofta så att hon har chans att haka på och göra rätt igen och igen om hon börjar dra frammåt av gammal vana. Jag brukar försöka undvika attt locka utan belöna hundens egna initiativ att hänga med. Kanske kan vara en uppskattad lek, även om ni redan verkar ha trevliga promenader ihop.

     1. Tycker inte du, Patrik, att hundar drar mycket mindre om de har lärt sig att ett spänt koppel ska slakas? Jag har inte sett det ”missbrukas”, jag har inte sett någon hund medvetet spänna kopplet och sedan slaka det, och därefter glatt vänta sig en belöning.

      Jag börjar ofta koppelträning med att lära hunden ”slaka kopplet själv om det råkar bli spänt”. Sedan jobbar vi med kontakt, följsamhet etc.

      Man kan också efter en del träning börja lägga på ett varnande ”Nej” eller ”Inte dra” när hunden börjar gå snabbare än föraren, dvs är på väg att börja dra. Om hunden inte hör varningen utan drar, så blir den ej önskvärda konsekvensen att promenaden avstannar. Sedan ska hunden jobba sig ur ”det låsta läget”. Det lär den sig fort, via negativ förstärkning, sedan positiv förstärkning (godis).

      Men ägaren går aldrig fram och ger hunden godis. Hunden måste alltid gå till ägaren för att få det. Det som sker precis före den primära förstärkningen är alltså just ett kontakttagande. Sedan försöker man behålla kontakten någorlunda när man börjar gå igen.

  2. Tänk lite logiskt, hur ofta tror du inte Fredde själv ”håller tillbaka en belöning”, dvs tar bort möjligheten för hunden att belönas?

   Väldigt ofta skulle jag säga, men i de lägen ”tänker” nog inte Fredde riktigt på det själv ….

   Så, nej, det är ingen ”bestraffning”, det är något ”helt neutralt”.

   Tror mest Fredde ville ”ge en tjyvkänga” till ”mjukisarna”, ännu en gång, alt. få igång oss och diskussionerna 😉

   1. Oj jag var otydlig här, min kommentar var inte till Fredrik utan mitt svar på jens i umeås inlägg. Borde adresserat det bättre, sorry.

    Jag övervägde om jag skulle skriva något allmänt svar om hur jag som ”mjukis” (haha det ordet, inget jag använder, men kvalar nog ändå in i kategorin i guess) resonerar men jag bestämde mig för att låta bli. Olika roliga sätt att träna Koppelträning/vanlig följsamhet på promenad är typ mitt bästa ämne så det var svårt att hålla sig, och jag lyckades inte heller helt för nu skrev jag ändå. 😉

   2. Ja den dagen då vi kan träna genom att belöna alla beteende Hej vilt hela tiden men ändå enbart förstärka det vi vill och se resultat ha är inte kommen än så vitt jag vet 😉 Roligt om den omtalade myten om att ”mjukisar” enbart använder positiv förstärkning i sin träning blir verklighet, fast jag har svårt att se hur hehe 😉

    1. Vi ”mjukisar” använder, om vi ska ta de vetenskapliga termerna, Positiv förstärkning, Negativt straff och utsläckning … så, ja … ”vi” använder oss ”endast av” positiv förstärkning för att ”komma rätt”.

     Sedan, så OM det nu händer något oförutsett, det blir en ”ohållbar situation”, så går man in och stoppar det med alla medel man har tillgång till, men DET handlar inte om ”träning”/”uppfostran” utan endast om att stoppa fara för sin egna och/eller andras säkerhet …

     Vad vi inte använder oss av är Positivt straff, den vanliga s.k. ”fysiska tillrättavisningen” eller Negativ förstärkning, t ex ”tryck i rumpan för att få hunden att sitta” (obehag > behag)

     Däremot har jag olika ”brytkommandon”, som inte innefattar ”obehag”, för OM man korrigerar i syfte ATT något ska upphöra, t ex drag i kopplet, så MÅSTE det innebära så pass mycket ”obehag” så att det släcker ut vinningen (behaget) i att ”dra i kopplet”. Säger någon något annat, är det ren bullshit enligt mig, just för att hundar och alla andra djur söker största möjliga utväxling när det kommer till att finna behag eller slippa obehag … precis som vi människor gör, utan att ”vi tänker på det”, det sker ”automatiskt” och ligger i vårat undermedvetna.

     Inlärningsteori, det borde de allra flesta som sysslar med ”djurträning”/”uppfostran av djur” läsa på lite om 😉

     1. Jag kanske skriver vimsigt, men jag (och många andra) är ju såklar med dig på det här, inga konstigheter. Älskar inlärningsteori det är så tydligt och logiskt, ordning och reda, inget flum, skönt för hjärnan 🙂

    2. Du får gärna utveckla:

     Roligt om den omtalade myten om att “mjukisar” enbart använder positiv förstärkning i sin träning blir verklighet, fast jag har svårt att se hur

     Vad är det för ”myt”? Och varför har du svårt att se hur? (speciellt som ”vi” redan upplever ”myten”)

     1. Jag hoppas och tror att du förstår vad jag menar, eller, även om jag kanske uttryckte mig konstigt? Positiv förstärkning för att komma rätt alltid absolut, negativt straff/utebliven belöning för att minska sannolikheten för det ”oönskade” En nödvändig kombination av konsekvenser för att ge så mkt som möjlig info till hunden.

      Med ”myten” ( kanske var ett töntigt ord) menar jag att vissa ibland påstår att ”vi” bara ignorerar och väntar ut och låter hunden förstärka sig själv med annat hej vilt tills den tillslut av en slump gör rätt och DÅ kastar vi köttbullar 🙂

      Är inte helt bekväm att skriva i termer om vi och dom, men det blir lätt så ändå när det kommer till hundträning har jag märkt, hoppas ingen tar det fel.

     2. Aha, då är jag med … Och det är ju som du säger. Hunden får info om vad som är rätt (via beröm/belöning) och vad som är fel (via utebliven belöning) därav att det är sååååå viktigt att ha koll på vad för något som hunden själv belönar sig med och ”styra upp” dessa självbelöningar. Det är just dessa som gör att många inte ”fixar” klickerträningen och därför förkastar den med att ”det fungerar ju inte”.

     3. Glömde utsläckning 🙂 men det används nog inte så mkt vid just koppelträning. Att hålla koll på stressnivå, tillrätta lägga miljö om det behövs, se till att hunden ens är motaglig för inlärning osv är ju såklart också viktiga komponenter alltid.

  3. Du gör inget som helst fel när du stannar och lockar på Kajsa.
   Ska ge dig ett litet tips till.
   Trots att du inte har problem med det att hon rusar iväg igen. Och som du säger hon är ju en hund med mycket energi.

   När jag lockar till mig hunden (rottis d. y. som jag jobbat mycket med) så har jag många små godisbitar i handen, när han kommer så får han dem en efter en, det hinner få honom att gå ner i varv när han får dem på det sättet. Alternativt låter jag honom söka efter dem på marken, det blir en övning och får honom att varva ner.
   Efteråt brukar han fortsätta gå i lugnare tempo. Det här började jag med när han landade hos mej (han drog som en tok, nästan låg ner mot marken i kopplet) numera går han fint vid sidan när jag ber om det, Han får långt koppel emellanåt och kommer på ”kom” och får belöning (klapp, godbit, eller en övning).

  4. När du lockar tillbaka henne till dig, ge henne hellre fysisk belöning, alltså en klapp och direkt du ser att hon är ens på väg att gå om dig igen så säger du nej och kallar tillbaka henne, går en bit och är hon kvar vid din sida så berömmer du. Måste berömma för att hon fortsätter gå vid din sida, annars berömmer du bara inkallningen.

   1. Tillslut så kommer hunden förstå att bara den försöker gå framför dig så tar promenaden slut och äventyret tar slut. Den kommer alltså att få fördel vid att gå promenaden vid din sida.

    Men tänk också på att säga varsegod där du hittar en plats där hunden får uträtta behov eller bara nosa runt med jämna mellanrum så att det inte bara blir att nöta ”gå på sidan, gå på sidan, gå på sidan” hela vägen. Det ska vara roligt också och det finns ju inget roligare än att använda näsan 😉

   2. Och har du en speedad hund så beröm inte med klapp utan hellre smek och inte med hög ljus röst utan hellre dov lugn röst.

 7. TACK för alla bra svar jag fått av er! 🙂

  Jag läser ju att vissa skriver ”sluta locka på hunden” och vissa skriver ”det gör inget att jag lockar på hunden”, när jag läser att jag inte ska locka på hunden så undrar jag hur jag ska få hunden att komma tillbaka till mig när hon ser en annan hund!

  När Kajsa går framför mig, spänner upp sig och stirrar mot en mötande hund som kommer på cykelbanan, hur f-n ska jag få hon att vända om och komma till mig om jag bara står där tyst som ett fån???… hon kommer ju inte ens när jag lockar med godis när hon ser en annan hund, människa, barnvagn osv… 🙂

  Måste tillägga att hon kommer DIREKT jag säger ”kom” eller Kajsa om hon inte ser någon/något som hon ställer sig och stirrar på, då springer hon tillbaka till mig och sätter sig bredvid mig och jag belönar (godis stryk på ryggen/klapp) och sen säger jag ”bra!” och när jag säger ”bra!” med glad röst så tvärsticker hon som en spänd fjäder igen 😀

  Så hon kommer snabbt till mig, sätter sig, sen när jag belönat hennes med t ex en godis så tar hon godisen snabbt å sen tvärsticker hon igen… det är baaara bus i Kajsas värld 😀

  1. Självklart ska du locka precis när du vill och behöver, då tränar ni på att kajsa ska vända mot dig när du ber om det, vilket ju verkar funka jättebra. Om du däremot vill växla med att träna henne i att spontant komma till dig utan att du gör något särskilt, då är det lättast att fånga det när det händer. Två olika övningar bara som man kan varva. Tänker att dom flesta vill ha en hund som både kommer när vi ber om det men som också själv erbjuder att gå vid sidan eller vända sig mot oss. Självklart får man börja träna när hunden är mottaglig, dvs när det beteendet man vill belöna med all säkerhet kommer att ske upprepade gånger, alltså inte när hunden är för uppe i nåt annat skoj 🙂 och sen öka störningarna efterhand att hunden är med på vad den ska göra, vilket brukar gå himla snabbt 🙂

 8. Om man då har en hund som lär sig att matte har godis i fickan o då går o söker ögonkontakt med matte hela tiden för att få godis, om inte det hjälper så sätter man sig fint framför matte på gångvägen mitt under promenaden, hur gör jag då med det problemet?! Annars drar inte min hund så mycket!

 9. Jaha då var vi där igen. Har sett dina program och varit på föreläsningar. Ibland har du den s.k. mjukis sidan och ibland så hittas det fel på mjukis sidan.
  Vart tar det sunda förnuftet vägen?
  Hunden drar i kopplet ett fysiskt problem både för hund och ägare.
  Hunden drar i kopplet och jag stannar. Väntar ut hunden till den tar kontakt med mig, tar några steg bakåt, belönar och går vidare.
  Har jag bestraffat min hund för att den inte fick dra sig framåt mot ev. något den vill till?
  Om det skulle vara så att varje gång jag stoppar något osunt så skulle jag bestraffa. Haha tänker på alla gånger på en dag jag stoppar mina barn från att ta godis och glass. De vill ha eller göra och jag stoppar. Bestraffar jag? Känns inte så.

  Trevlig helg/Jeanette

  1. Tack själv jens! Egentligen ganska samma som det som fredrik skrev i inlägget såg jag sen hehe ( dvs fokus på hundens spontana kontakt). Men som sagt jag älskar koppelträning så kunde inte hålla mig att skriva ut det lite mer steg för steg:) du verkar du vara så himla mån och go med din kajsa 🙂

 10. Ja nog är jag mån om Kajsa alltid, jag lever för min hund, jag är arbetslös och går hemma på dagarna så jag är med Kajsa 24 timmar om dygnet, jag är ute med hon några timmar varje dag, vi går promenader i koppel, jag tränar att ha hon lös, jag tränar trick med Kajsa, hon sover i min säng på nätterna och går jag ut med en soppåse till soprummet så sitter hon som en staty på hallmattan och väntar när jag kommer hem 😀

  Jag har fått höra av andra hundägare att jag är för mesig med Kajsa, en person sa till mig att ”men TA i hunden, den är inte gjord av glas!” 😀 jag har tagit i Kajsa i nackskinnet ibland och höjd rösten åt hon, men sen när jag lugnat ner mig så har jag fått så jäkla dåligt samvete, jag vill verkligen inte vara dum mot Kajsa eller skada hon på nått sätt.

  Ibland ser jag folk som rycker och sliter i kopplet så hundarna flyger omkull, sen har jag sett folk med små hundar som lyft upp dom i nackskinnet så hunden hängt i luften för att den skällt vid ett hundmöte, jag hatar att se folk göra så mot hundar/djur, så ibland har jag inte kunnat hålla tyst utan gått fram till hundägaren och sagt ”De där gör du INTE om!”… snacka om att hundägaren blivit chockad och bara stirrat på mig 😀

 11. Fredrik, får vi inte se några nya bilder på valparna snart? Dom är ju i den supersöta åldern nu 🙂

Kommentarer inaktiverade.