Dr Jekyll o Mr Hyde

Idag har jag och lilla valpis varit på klubben i nästan 4 timmar.
Vi har tränat, vi har fikat, vi har diskuterat hund i massor av olika former och varianter.

Tänk om man kunde sammanställa alla duktiga hundägares synpunkter och åsikter i en bok, det skulle antagligen bli världens bästa hundbok.
F-n så otroligt mycket kunskap det finns i landet då det gäller hund. Verkligen helt fantastiskt.

En hund vi körde i skyddet idag blev en verklig överraskning. En sån där överraskning som gör att man blir så där extra ödmjuk inför vad man håller på med.

För cirka tre månader sen tittade jag och några andra skyddsexperter på hunden och kom fram till – ”Den här hunden blir ingen skyddshund. Satsa på en annan gren, den här hunden har inte rätt förutsättningar.”

Idag tittade vi på hunden igen, och det är bara att erkänna – allas vår slutsats om hunden för tre månader sedan var fel.
Idag visade denna hund en helt annan attityd, och idag är vi alla överens om att denna hund har alla förutsättningar i världen för att bli en bra skyddshund.

Det är så härligt underbart att ha fel ibland. Och det vidrigaste som finns är om man inte kan erkänna att man hade fel 🙂

Men det som är extra härligt, och det som är extra spännande, är just detta med att inget är hugget i sten då det gäller hund.
Jag säger egentligen inte att vi hade fel för tre månader sen, snarare att hunden har blivit mer mogen och att alla individer utvecklas olika fort och på olika sätt.
Det finns hundämnen som är mycket lovande, men som sen inte blir någonting. Men i det här fallet, alltså tvärtom 🙂

 

 

Fråga –

Hej Fredrik!
Har problem med Inkallning med min hund när hon är lös, om hon varit lös ett tag och sen ska man få in henne då vill hon inte komma till en (är som om hon tycker det e så kul ute så hon vill inte gå in) och försöker man få tag i henne så springer hon bara längre bort.
Hur löser man detta?
Är väldigt jobbigt problem när man vill ropa på henne o få in henne o speciellt om man är på ställen o de kommer en annan hund extra viktigt.

Tacksam för svar.

 

Svar –

Hej, detta med att ordna en bra inkallning är inget man kan göra på någon övning. Det är mer en process, och som jag skrivit i någon av mina böcker – Något man tränar på livet ut. En inkallning kan alltid bli bättre.

Men om jag tolkar ditt mejl rätt så låter det som om din hund har lärt sig att om den har kul och du ropar – Att det roliga då är över om den kommer!

Här tycker jag att du framförallt ska tänka på följande saker –

När din hund kommer på inkallning, belöna med något och släpp alltid hunden lös igen.
På så sätt lär sig hunden  -”Att det roliga inte alls är över bara för att den kommer till dig”.
Nu fungerar ju inte detta jämnt eftersom det i praktiken skulle innebära att man aldrig kan koppla upp sin hund 🙂
Men man kan försöka att ha detta i tanken, och släppa sin hund lös igen så ofta det går.

Sen tycker jag att du ska välja dina tillfällen att ropa på hunden.
Personligen så gör jag så att jag försöker undvika att ropa på mina hundar då dom har det som roligast. Detta eftersom jag med stor sannolikhet får en misslyckad övning. Det vill jag inte ha.
Framförallt i en inlärningsprocess ropar jag på hunden, lär hunden inkallning, då jag har störst chans att lyckas.
Jag väljer alltså att inte ”missbruka” mitt kommando att hunden ska komma.

Förutom dessa små tips så gäller följande anser jag – Belöna alltid hunden då den kommer till dig, men bli gärna ”sur” om den inte kommer då du ropar.
Men blanda inte ihop dessa två, och framförallt bli inte sur på riktigt 🙂

Du kan inte heller vara långsint i din ”surhet”. Omdelbart då du är sur, men hunden kommer – då måste du skifta sinnesstämmning till att vara positiv.
Du måste alltså vara något i stil med ”Dr Jekyll o Mr Hyde”. (Svart eller vit) Inget därimellan.

Sen hoppas jag oxå att våra bloggarkompisar kan komma med lite bra tips här under kommentarer.

// Fredrik Steen

 

14 svar på ”Dr Jekyll o Mr Hyde”

  1. Jag tog emot en hund en gång, där förra ägarna tyvärr misslyckatss totalt med det mesta… Jag tog ut hunden på ”säkra” ställen, ropade å¨den och när den var ca 2-3 meter ifrån kastade jag en godis och berömde, sen gick jag vidare. Detta var tvärtemot vad hunden var van vid, då den var van vid att när den kom på inkallning skulle den bli fångad! Jag gjorde detta 1000 tals ggr och till slut dreglade den när jag ropade och kom med en hiskelig fart! =)

  2. Haha jag har problemet att min hund går bättre lös än med koppel xD Speciellt också under rallylydnadsträningarna, då är det koppel av som gäller annars funkar det inte alls!

  3. Det är helt underbart att ha fel om en hund!
    Jag sa för ett halvår sedan att kompisens hund enbart blir en trevlig familjehund och aldrig en tävlingshund.
    Jag får äta upp dom orden resten av livet för med lite mer mognad så är han idag en helt annan hund. Jösses, vad var det som hände?? Han kan bli hur bra som helst!

  4. Lite ”förinformation”:
    Vi har två olika inkallningsord. ”Kom” betyder att hon ska komma, men jag exploderar inte om hon skulle kissa eller nosa på något på vägen till mig. Sen har vi ”hit” som betyder att hon ska komma direkt – utan pauser o.liknande. Det sista används nästan aldrig, men tränas på olika platser med hunden sittandes framför mig. Jag har en näve godis som jag matar henne med. Varje gång hon tar en godis säger jag ”hit” och försöker låta lika dant varje gång. Vi gör detta med allt från 5 – 15 godisar om dagen och på alla möjliga platser.

    Jag har haft jättebra resultat vid inkallningar ända till den gången hon råkade komma åt eltråden till hästarnas hage i sin iver att komma till mig. Hon sprang skrikandes åt andra hållet och inkallningen slutade att fungera (naturligtvis). Det jag gjorde var att ha henne kopplat (fast med en lite längre lina) och så fort hon frivilligt tittade på mig fick hon en godis och beröm. Efter ett par gånger började jag kalla på henne (fortfarande kopplad till linan) och varje gång hon tittade på mig fick hon en godis. När det funkade tog jag bort kopplet. Nu var hon lös och jag sysselsatte mig med det jag skulle i stallet, men fortsatte ge henne godis så fort hon kom – oavsett om jag kallade eller inte. Nu kommer hon springandes varje gång jag kallar på henne och hon får godis. Inga problem.

    Men i dag var det något som luktade jättespännande och spåret ledde ut mot vägen, jag ville absolut inte att hon skulle följa spåret ut på en 70-väg. Men hon kom inte när jag kallade med ”kom” efter två försök började jag bli halvt desperat (ville ju inte att hon skulle bli påkörd) så då sa jag ”hit” och vips hade jag en hund sittandes vid mina fötter. 😀

    1. Kul när det sitter med inkallning!!! 😀

      ”Stanna” är ett kanonbra ord att lära dom konsekvent åxå 🙂 Det har hjälp här ett par gånger och sitter Ganska bra, ja förutom då han får upp ett räv/kattspår, då drar han som en avlöning, o stänger av öronen helt! Nu går han inte så ofta lös här hemma heller, just pga det men… Vetef*n hur man får ur dom det där! Något tips någon???!!! 🙁

      1. Tips till dig, Marie: Du kan använda sele (det finns stora 110cm har jag sett runt bröstkorg) och dubbla koppel, kopplade i varandra så att det blir ett långt koppel.
        Låt det släpa efter Lupen samtidigt kan du ha ett kort koppel i halsbandet till en början. Gå som vanligt men trampa på det som släpar emellanåt, så att han stannar. Börja med att vara helt tyst.
        Efter några övningar säger du ”stanna” elr det ljud/ord du väljer samtidigt som du trampar.
        Efter ytterligare övningar säger du stanna och trampar på kopplet omedelbart efter du sagt det.

        Till slut ska han stanna på bara ordet/ljudet.
        Då kan du ha honom lös.

        Jobbar själv så med min rottis d. y. just nu och litet med de andra också.

        1. Du kan lägga ut något lockande också och gå emot det och säga till honom att stanna innan han når fram. Gör som beskrivet innan.

        2. Tack för ditt tips.Spår sele har jag åxå. 😉
          Det är ungefär så jag gör när jag tränar stanna. Ibland sitter det klockrent, men sen så har han fått upp ngn go doft! Men ibland när man är ute och går så får han sina spel, och han är snabb, han är lättläst, men får han upp ett spår så vips sitter han i diket och ska efter…ibland hinner man se när han får upp det, men ibland verkar f*n flyga i han. Men det verkar som allt är lite si o så med att lyssna just nu. Sista tonårsrycket tro?? Han blir 3 i juli så det är väl mkt möjligt. Ja vi tränar vidare här 🙂
          Sen är han nog lite uttråkad o lätt destruktiv, att inte fått använda nosen som vi gjort när det varit barmark! Personsök har vi ju kört med och det är han kanonduktig på och tycker är skoj. Så kommer vi igång med det igen,ska nog det värsta lägga sig….bara den här jäkla snön kan försvinna ngn gång!!

          1. Ja, de blir litet frustrerade när de inte kan göra saker som att spåra o sådant ute.
            Men där kan du också göra något för att få honom mentalt trött.

            Göm godis inomhus. Har du inte gjort det innan så börja med att lägga något under en matta eller en handduk.

            När han vet vad du vill kan du börja lägga ut godbitar/leksaker eller ngt runt om i ex. vis vardagsrum.

            Här brukar de få söka högt och lågt, i bokhyllan, under bord i fåtöljer under mattor osv.

            Jag brukar ibland ge dem maten i lådor med tidningspapper och askar med lock som sitter såpass löst så hunden kan putta undan det, som jag placerar ut på stolar, under bord och i olika hörn och som de får söka upp istället för att servera i matskålar.
            Det är jättebra ”hjärngympa” och de blir trötta av det.

            En annan grej jag börjat med är en övning där jag håller en lockade godbit i handen, synlig för hunden. Den blir naturligtvis mkt intresserad och fixerar godiset med blicken.
            Jag väntar tyst tills hunden gör minsta lilla tecken att titta åt sidan, och belönar det.
            Den ska titta längre och längre åt sidan.
            När hunden börjar titta åt ett håll, ex.vis vänster, säger jag ”Vänster” och belönar samtidigt.

            Målet är att säga ”titta åt vänster/höger” beroende på åt vilket håll den tittar. Och belöna det.

            Den övningen tar tid och håller hunden sysselsatt. Vi gör det i korta pass någon gång då och då. Slutar när hunden lyckats. För att den ska ha en positiv förväntan nästa gång vi ”leker”.

          2. Jodå letar saker och godis inne, det gör vi åxå, varje dag, på SVÅRA ställen, i skåp och lådor för att lära sig markera det, men även ute i snön. Men han verkar kräva ännu mer :-/ en barnlek för honom verkar han tycka *S*
            Vi tränar åxå höger och vänster, 🙂 Vi kör lite andra övningar åxå just för att han ska tänka och använda skallen. Och lite småtricks o så…Sen har han sin aktivitetsboll som han lärt sig hur man får ur godisarna ur på ett mkt kul sätt. drämmer iväg den med tassen så det ryker i väggarna hahaha–men det fungerar 🙂

  5. Jag har nog tre inkallningskommandon, om men nu ska kalla det ena kommando.
    Kom – är ett enkelt bara häng med, vi går åt det här hållet, hålla er nära eller liknande.
    Här – betyder kom till mig med en gång, men det måste inte vara raketfart eller sättande vid sidan, utan mer ett kom jag vill något.
    Hit – är odiskuterbart! Kom hit direkt och sätt dig vid sidan och snabbt ska det gå.

    Det är ytterst sällan en inkallning leder till koppel, utan jag har nog alltid kallat in mina hundar några gånger varje promenad, och inkallningen då brukar vara, HÄR, och leder till godis eller lek eller något annat kul.

    Min vuxna tik kommer numera nästan alltid om jag under promenaden endast tar fram kopplet, hon vet då att under en bit eller en liten stund behöver hon ha koppel av någon anledning (en väg eller att det kommer någon då kopplar jag av hänsyn) men vet också att snart släpps kopplet igen.

    Gör inkallning till något som näst intill alltid leder till något roligt är mitt tips.

  6. Mitt säkraste inkallningskommando har blivit ”godis” haha, han kommer alltid när jag ropar det. Men jag ropar det endast när jag har godis med mig också. Vet inte hur han lärde sig det riktigt, jag måste ju ha sagt typ ”nu får du godis” eller nåt sånt när han kom på inkallning. 😛 Det är samma sak med att gå fint vid hundmöten, då har kommandot blivit ”duktig kille”. Så knäppt det kan bli!

Kommentarer inaktiverade.