Kanske kan detta vara en baksida av Hund-TV

http://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM

Det första bettet CM får har jag viss förståelse för att det händer.
Det som händer sen kan jag ha svårt att förstå varför CM gör……
Kanske kan du förklara det för mig?

 

Jag fick en jättebra fråga sist i mitt radioprogram igår. Frågan kom så sent så att jag inte hann svara på frågan. Men jag lovade att svara på den här på bloggen.

”Min hund är jättesnäll och när vi möter främmande hundar är hon undergiven och lägger sig på rygg så att de andra hundarna kan lukta. När den andra hunden luktar blir min hund trots att hon först la sig på rygg arg och bråk uppstår. Varför dubbla budskap, vad ska jag göra?”……

Ungefär så tror jag är ungefär vad frågeställarens fråga var 🙂

Att hunden visar ”dubbla budskap” tycker jag inte är speciellt konstigt egentligen. Och jag behöver inte ens tro att det är – dubbla budskap.

Din hund är snäll och vill inte bråka. Därför lägger hon sig på rygg. När den andra hunden kommer för nära så säger hon helt enkelt – Försvinn, du är för nära!
När detta sker mot en främmande hund – Försvinn, du är för nära – så uppstår lätt bråk.

Man har helt enkelt som ägare satt sin hund i en situation hon sannolikt inte hade hamnat i om hon hade varit själv, eller med en flock hundar. Därav kan det ”konstiga uppträdandet” oxå ha sin grund – alltså att man sätter hunden i en situation som hunden helt enkelt inte är bekväm i.

Om jag vore dig så skulle jag sluta upp med att hälsa på andra hundar, helt enkelt.
Detta med att hundar ska hälsa på varandra titt som tätt vet jag faktiskt inte var det kommer ifrån.

Vissa hundar trivs alldeles utmärkt med sin egen flock, och behöver inte fler.

Jag tycker inte man behöver krångla till det här mer om jag ska vara ärlig 🙂

Hoppas att jag förstod din superbra fråga rätt.

 

God morgon!

53 svar på ”Kanske kan detta vara en baksida av Hund-TV”

 1. Godmorgon.
  Med en liten valpis hemma nu så kan jag säga att man möter många ”puckon” både med och utan hund. Säger på avstånd att Nej dom ska inte hälsa, och möts ofta av svaret Min hund gillar valpar och börjar att släppa fram sin jycke i flexikopplet *suck*
  Folk man möter utan hund *släpper ut sig själva i flexikopplet” förbi mig och rätt fram till valpen utan att ens söka kontakt med mig! Jag brukar bli skit förbannad och tala om att min jycke är ingen allmän egendom!

  Ha en fin dag

  1. Tänk dig då en chihuahuavalp … Ingen är rädd för en sån och alla anser sig ha rätt att hälsa på den lilla. I alla lägen. Suck.

  2. Jag håller med dig My, men jag ser nog mycket argare ut än dig, så oftast stannar faktiskt folk. Säger först att valpen är så söt, och frågar om dom får hälsa.
   ibland får dom, ibland inte. 😉

   Däremot är hundägare med sina hundar en plåga, som ofta skiter i att man säger NEJ! Det håller jag med om.

  3. Ett tips, nästa gng du råkar ut för ”puckon” , sej att hunden har löss eller nå’t,brukar funka super 🙂 !!

  4. Jag håller med dig. Det är ett jävla oskick att folk tar för givet att de ska få hälsa på alla de möter. Gärna lyfta upp dem också. Om dessa var ute med sin barnvagn och du lyfte upp ungen och började kela- Ramaskri och polisanmälan, minst! Så håll stenhårt på din rätt att välja vem eller vilka som får hälsa.
   Hälsningar magnushundblogg.bloggo.nu

 2. Du fick också en fråga – kommer inte ihåg vad den riktigt handlade om – och som du rekommenderade ägaren att leka inne med hunden och lära den cirkuskonster under fem minuter varje dag. Vad var det, som var upphovet till frågan? Tänkte när jag hörde svaret, att det var någonting som jag kunde prova på min hund. Vi har väl rätt bra kontakt hemma – inomhus och utomhus på gården – våra (mitt) problem kommer i stort sett när vi lämnar tomtgränsen och kommer ut på vägen.

 3. Trots dom lugna signalerna så ligger fortfarande aggressionsproblem och pyr i hjärnan och kroppen på hunden. Hade han väntat nån minut extra på att försöka klappa hunden så hade det säker gått bättre. Jag har lärt mig på liknande vis 😉

  1. Inne på Benkes linje. Det var alldeles för tidigt att klappa hunden över nosen, det uppfattas som stark dominans att komma ovanifrån med handen så där. Och om hunden inte ser personen som sin ledare, som någon man ska vara undergiven för, så blir dominansen ett rent hot.

   Även solen har sina fläckar, ha ha. Skojar faktiskt – CM gör ofta rätt men en del fel också…

   Den där hunden har säkert också alltid vunnit tidigare på att freda sig aktivt från sådana ”hot i kroppszonen”.

   Sedan borde CM och andra alltid ha bra handskar på sig, så att man kan ta det ännu lugnare än han redan gör. Inte bra att stoltsera med att man kan ta bett och ändå vara lugn. Enligt min erfarenhet så fattar inte hundar om man skyddar sig eller inte. De tänker inte ”När du inte har handskarna på så ska jag bita dig, då gör det ont på dig”.

   1. Jag använder ridhandskar, dom skyddar inte direkt mot bett men det är ändå skönt att ha nånting på händerna. Jag blev biten ganska nyligen av en totalt rabiat liten dvärgpincher över armen. Jag hade vinterjacka men ändå blev det ett mörkt blåmärke med nåt mindre hål i. Är det en större hund med lite mer resurser tar jag inte i hunden. Jag använder kroppspråk och koppel för att inte bli biten. Aldrig någonsin händerna.

 4. Jag har aldrig förstått varför man ska ta maten från en osäker hund. Förklara gärna. Har själv aldrig haft behovet, men alltid kunnat.

 5. Åter igen sparkar CM hundar, det är ingen nyhet, och det är oerhört fel.

  Förstår inte varför hunden ska behandlas som en fiende, många pratar ju så om sin hund också, ”man måste vara hård mot han, så att han inte tror att han får bestämma”, vart kommer det ifrån, det här med att man tror att hunden i alla situationer är ute efter att ”ta över” och ”bestämma”. Låter inte som ett moget och insiktsfullt resonemang tycker jag.

  Nåväl.

  Idag ska jag träffa en bekants nya valp för första gången. Två dagar efter att den kom hem till dem får jag höra att den är väldigt misstänksam mot främlingar och att den skäller och gör små ”sken-attacker” mot nya människor som tar kontakt med den. Valpen är ca 14 veckor, blandning av vakthundsraser (gårds- och herde-hundar). Hane. Just nu känns det som att det enda jag kan säga är att det är ett riktigt obra beteende på en valp som ska bo i barnfamilj och där ägarna är nybörjare på hundägandet.

  Har ju läst här i bloggen om att sådant beteende inte går att träna bort och inte ska tränas bort med aktiv träning. Och det är också vad jag är rätt övertygad om. Men frågan som uppstår är ju: hur ska sådant betende bemötas / hanteras av ägarna? Det är ju ägare som inte kan ”läsa hund” än. De kanske inte kan se när det går från obra till ”farligt” och någon kanske skadas… Är mina farhågor överdrivna när jag funderar i de banorna?

  Är det någon som vill ge sin synpunkt på det här?

  1. Min första spontana tanke är att nu i elfte timmen (innan valpen blir för gammal) träna mycket på just precis det som valpen inte klarar, nämligen att folk kommer fram och ska klappa. Munkorg och kort koppel på och sedan struntar man i attackerna. Den person/de personer som valpen är mest trygg med tränar först – dvs går fram på ett lugnt och naturligt sätt. Allra först tar man inte i hunden, utan man bara sträcker fram läckert godis (typ grillad kyckling) typ 10 gånger. Sedan därnäst kör samma person 10 gånger med smekning på bringan (handen fullt synlig och hållen framför valpens mun – med tjock handske på) och sekunden efter samma godis. Sedan mera smek innan godisbelöningen kommer. När valpen viftar på svansen åt den personen, så byter man person och börjar om från början.
   Finns säkert massor av folk som ställer upp på att först bara hålla sig till det första stadiet, att gå fram och ge godis.
   Nöta, nöta, nöta, tills responen från valpen är positiv.

   MIN åsikt är att valpar på sätt och vis SKA vara allmän egendom åtminstone de första 12 veckorna! Hos vargar (om man nu ska jämföra) så är valparna hela flockens angelägenhet och i vår människovärld ska ”flocken” handla inte bara om valpens familj, som kanske består av 1-3 personer, utan även hela vänkretsen. Och hur ska valpen veta att en främling som kommer fram och kuttrar INTE tillhör ägarens vänkrets? Ska den bara vara trygg med dem som kommer hem till ägaren, men otrygg med dem som närmar sig på gatan?

   ”Reserverad” KAN vara (behöver inte vara) ett ord som ägaren använder som ursäkt för att dölja att hunden egentligen är rädd, går i försvar, på folk.

   Det är fint om man vill ha en hund som älskar en själv mer än alla andra människor, men det får man i alla fall om man ägnar sig åt den.

   Jag anser att man gör sig själv en björntjänst om man snäser åt folk eller drar åt sig kopplet när de vill fram och klappa. Det ger fel budskap till valpen. Den ska vara totalt avslappnad och förväntansfull när en främling kommer fram i alla lägen. Då bäddar man för att en hund som är säker även vid ”oväntade besök” resten av livet. Så dela med er av er nya valp!! Det kallas socialisering, rings a bell? Och tillhör baskunskaperna i ansvarsfullt hundägande, som gör att folk kan fortsätta tycka att hundar får finnas i vårt samhälle. Redan vid högst fyra månaders ålder förvandlas en amstaff eller schäfer från ”gullig valp” till ”potentiell mördarhund” och då har man i vilket fall inte längre något större problem med att folk vill fram och klappa.

   I de länder där folk ofta har hunden som vakthund, så kanske det inte är någon lysande idé att gå fram till en hund, men det är faktiskt inget större problem att få en svensk hund att klara det och dessutom gilla det. Det är bara ägarens inställning som sätter stopp.

   Varför frivilligt skapa en hund där man måste övervaka eller rentav ta undan den så fort andra närmar sig den? Stressigt både för ägare och hund.

   1. Jag håller absolut INTE med dig Gunilla. Jag, och bara Jag bestämmer vilka som får gulla med min valp. På så sätt visar jag valpen att den kan slappna av och låta mig sköta kontakterna, och jag undviker risken för puckon som ger valpen sådant den inte ska ha, eller gör något med den som jag inte vill, eller som rent av kan skada valpen.

    Vad det gäller valpen 1Credo skrev om, så skulle jag nog snarare se till att minimera alla kontakter med främmande personer, och låta valpen enbart ha kontakt med familjen till en början.
    Gå promenader, gör saker med valpen där den ser andra människor, kanske stå och prata med andra människor med eller utan hundar, men INTE låta NÅGON gå fram till valpen.

    På detta sätt hjälper jag valpen över osäkerheten och visar att h*n inte behöver vara rädd, jag har kontroll.
    Sedan kan man öka på kontakten med andra i små baby steps.

    1. EvaSthlm, vilken trevlig blogg du har! Där fick jag lite mer förståelse för hur du tänker.

     Fel ordval med ”allmän egendom” kanske. Men om det kommer fram någon på ett oönskat sätt så skulle jag ta fram jättegott godis och träna valpen att ignorera den personen (och tycka att det är lönsamt att främlingar närmar sig)! Eller kanske om den är liten ta upp den i famnen.

     Jovisst ska ägaren vara valpens trygghet. Men inte BARA, för valpen behöver öva upp trygghet och tillit mot omgivningen också.

     Jag kör på kurs både lek och övningar på samma plan, det funkar bra, men ägarna måste vara tydliga med vad som gäller för tillfället. Valparna blir trygga med varandra under kursens gång och kan leka och ha kul – och ändå komma snabbt till sina ägare när de blir inkallade.

     Slutligen – jag tror faktiskt att vi vid praktisk träning med valpen X skulle vara ganska överens och hitta många övningar som vi båda skulle gilla.

     Men ändå varning för extrema varianter av inställningen ”Min hund är BARA MIN”. En hund bör vara så socialiserad i vårt samhälle att risken är låg för att den, vid överraskande ”påhälsningar” i kroppszonen, bits/hugger. Med eller utan ägare i närheten.

     Ber om ursäkt om jag har ”ockuperat” denna tråd. Jag tar nog för mycket plats och är för mycket besserwisser. Ska försöka skärpa mig.

     1. Jag är övertygad om att vi skulle tycka lika om en hel del Gunilla, det brukar vara så.
      Särskilt eftersom jag blandar hej vilt mellan olika ”metoder”.
      Allt det som passade min vuxna tik, kommer med all sannolikhet inte passa min valp.

      Men MIN Hund, så menar nog ingen av oss att hunden/valpen inte ska få hälsa på någon, utan snarare att det är JAG som ägare som bestämmer vilka, och NÄR!

      Jag vill att mina hundar ska vara sociala och trevliga, men inte ta för givet att dom ska hälsa på vem som helst, och heller inte behöva oroa sig för att allt och alla ska komma och störa dom.

      Min vuxna tik är extremt högtempad, men eftersom jag varit noga med att inte låta folk komma fram när vi exempelvis är i stan eller på tågstationen, så kan hon också slappna av i princip överallt. Hon vet idag att matte håller koll.

   2. För det första så ska man kanske tänka på att det är en valp vi pratar om! Munkorg och koppel?! Hur ska man kunna bygga ett förtroende med hunden om den är osäker och sen alla ska komma fram till den och ”kräva” att få klappa den? Lär de nya ägarna att bygga upp sund relation tillsammans med valpen och sen introducera fler människor som inte bryr sig om hunden utan att den själv får ta kontakten. Jag vill alltid bygga på min och hundens relation i alla lägen men sen är det givetvis viktigt att de lär sig att umgås med andra människor också. Men inte genom att alla som möter mig ska ha rätt till att klappa på min hund. Jag bestämmer vem som får och inte får klappa. Detta är något som jag tar med mig även med den vuxna hunden.
    När det gäller beskrivningen på denna valpen så skulle jag nog se till att de nya hundägarna får hjälp med att bygga något tillsammans innan man går vidare.

  2. Jag har jobbat i många år med problemhundar och för det första skulle jag bara vilja att du en gång till tittar på filmen. För att CM sparkar hunden här är en reaktion på att hunden sitter fast i hans hand. Vad skulle/kunde han gjort istället tycker du?

   Sen angående din fråga om valpen. Att vakta och vara reaktiv mot människor må vara ett beteende som är naturligt för den här hunden. Naturligt men inte acceptabelt om man vill att den ska bo bland människor. Hade den gått kurs hos mig med nybörjar ägare hade jag nog rekommenderat dem att lämna tillbaka den. Det är ett hästjobb att ändra instinktshandlingar. Det går men kräver nog en riktigt erfaren ägare. Bättre de lämnar det tillbaka och köper en ras som med större sannolikhet är snällare och lättare att hantera.

   1. Jag anser nog oxå att det mest ansvarsfulla vore om de lämnade tillbaka hunden. Klarar man inte av att hantera en valp med det beteendet så tvivlar jag på att man klarar av att hantera det med en vuxen hund.

    Dock tror jag många drar sig från att lämna tillbaka sin nyinköpta hund pga
    prestige så jag hade nog tänkt på hur jag formulerade mig. Istället för att säga att de inte kommer klara av det hade jag målat upp ett troligt ”mardrömsscenario” (skada ett barn, skadestånd, polisanmälan, mediagranskning,
    avlivning etc.), förklarat varför det troligtvis kommer inträffa och med all tydlighet försökt få dem att inse att detta kommer hända och att alla (de drabbade, polis, vänner, grannar, media) kommer (med rätta)hålla dem ansvariga för det…kortfattat alltså försöka få dem att inse allvaret i situationen.

    Mvh,
    Johan

    1. Kanske ska tydliggöra att jag utgår från att hunden är av den skarpare typen av vakt-/herdehund.

     Är det en ”vanlig” hund så hade jag kanske övervägt andra alternativ för att lösa problemet som att faktiskt läsa några hundböcker (typ Fredriks) för att få en bättre förståelse för vad det är för krabat man skaffat. 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. Tack för allas svar. Intressant att läsa vad ni skriver om det här.

      Har träffat valpen nu, och ja, det är en valp. Självklart smälter man 🙂

      Jag såg en valp som ville ha avstånd, först till mina hundar (tur att de är snälla och inte puschiga) men också till mig. Eller nä, jag fick inte ta i valpen, då blev han rädd. Så det jag såg förutom det var inte obra alls. En försiktigt valp, och gillar man den mentaliteten är det ju helt ok. Däremot vet jag av erfarenhet att hundar med stark kroppslig integritet / rädsla för beröring kan bli problematiska att ha, särskilt i en barnfamilj.

      Men jag sa vad jag såg och att det var vad jag kunde göra. Ibland är det svårt att, som nybörjare, få raka svar av någon som ”ser mer”. Så jag har nog gjort vad jag kan. Det bästa rådet är att lämna tillbaka valpen.

      Eller behålla men vara medveten om riskerna.

      Men, det är troligen inte de allra skarpaste raserna i hunden, om jag får gissa, allt är dock gissningar.

    2. Ja, lämna tillbaka, och hoppas man får det, är nog det första valet här. Däremot inte för att de inte kommer klara av det, jag tror de kan klara av det (växa med uppgiften alltså). Men det kan bli så himla tråkigt i slutändan, tycker uttrycket ”save yourself some grief” passar in där…

  3. Han var tvungen att sparka för hunden hade ju bitit sig fast! Övertygad om att Fredrik hade sparkat oxå.

   1. Tvungen och tvungen, jag har svårt att se att något lämnas åt slumpen i en så pass stor Tv-show ;). Allt är ju planerat och klippt och tillrättalagt såklart, inga nödsituationer alltså. CM har ju såklart all makt att utforma programmet precis som han och tv-bolaget vill, och det är ju uppenbart att han väljer att både bli biten och att putta/kicka till hundar väldigt ofta, det är en del av hans sätt att ”träna”. Han väljer ofta att framställa hundar som farliga, det har gjort honom väldigt rik.

 6. CM var tvungen att avsluta det på så sätt. Hade han gått iväg efter bettet hade hunden en vinning av det, och det oönskade beteendet vid skålen har blivit värre. Nån här nämnde att han sparkade ”igen”…..hur skulle du gjort i den situationen? Sen sparkar han inte annars utan stöter. Han är också bara en människa och gör också fel som vi andra och Fredde ;).
  Det finna en massa olika lösningar på vakt vid skål och jag kan förstå att man som ägare är orolig om man ska få barn som kryper på golvet och kanske kommer nära matskålen. en lösning kan vara att alltid ge hunden mat i ett annat rum tex tvättstugan, så den får äta i lugn och ro. CM skulle absolut inte satt fram handen i detta läget men det är ju lätt för oss att säga då vi ser det på film i efterhand. Vi ska inte vara snabba att döma utan se hur resultatet blir i slutändan,,,vem det må vara som håller på med hund.

 7. Jag tror att tiken börjar bli vuxen, kanske är 1-1,5 år, börjar våga vara lite mer dominant och kräver mer integritet i kroppszonen mot hundar som inte är artiga.

  Hundar lägger sig hellre för äldre hundar, men ju äldre de blir, desto färre äldre hundar möter de… Om en yngre hund kommer och genast ska nosa Damen i häcken så blir det protest. Men att först lägga sig ner har blivit en vana från valptiden. Det beteendet tjänade sitt syfte DÅ, men inte NU.

  Är tiken kopplad, så att hon inte själv kan gå undan? Då återstår ju bara Undergivenhet (som främst valpar gör) eller aktivt försvar, om inte ägaren på något sätt hjälper till.

  Ägaren kan hjälpa till genom att stoppa den andra hunden från att gå fram genom att kliva in emellan, alternativt dra sig undan med sin hund.

  Ägaren kan också träna ”sitt kvar” med sin hund, så att hon inte längre lägger sig, men hen måste då alltid gå in emellan mot den andra hunden när den blir mer påträngande än tiken klarar av. Samt berömma/belöna kvarsittandet.

  Nej, nu ska jag försöka sluta skriva och ägna mig åt de egna hundarna!

   1. Säger väl egentligen inte emot, men frågan är om man kan hjälpa någon (en hund) om man inte förstår vad denna någon behöver hjälp med (läsa av hunden rätt)?

    Jag tror att alla kan bli hjälpta, men alla kan inte hjälpa till med allt oavsett hur hjälpsam man är.

    Mvh,
    Johan

 8. Tack för svar Gunilla och Yster !

  Jag håller med om det där ”i elfte timmen” den är ännu söt och valpig och förhoppningsvis formbar.

  Yster. Ja, hunden sitter fast i honom, men han är ju hela tiden så mån om att man inte ska låta sig rubbas av hunden (mentalt), så jag tror inte på att den mannen gör särskilt mycket utan att tänka innan, inte ens om en hund sitter fast i hans hand. Varför sparka? Och varför i magen på hunden? Undrar jag också. Vart tog språket vägen, språket han talar om att han använder, som ska vara samma språk som hundar använder sinsemellan? Har aldrig sett hundar sparka varandra sinsemellan… ? Aldrig sett hundar sparka alls..

  Min spontana tanke var att fråga valpägarna om de kunde lämna tillbaka hunden, vet inte om det var rätt av mig men det känns som att det skulle bespara dem en hel del.

  Nu är det som det är, hunden är köpt, och jag skulle vilja kunna ge positiva men realistiska råd, typ.

 9. Klippet ovan kommer från ett av dom få program med CM som jag sett hela programmet. Redan då blev jag förvånad över varför han skulle på att klappa hunden på nosen.
  Hur han agerar när det väl har hänt är mänskligt och jag tycker ändå han löser det rätt bra. Framför allt hur han använder kroppsspråket.

  Däremot fick resten av programmet mig att må riktigt dåligt.
  Han började rätt med att ”äga” maten, och när hunden till slut visar underkastelse så fick den maten. Bra i min värld.
  Han erbjöd hunden mat och om och om och om igen, så tar han helt plötsligt och ”hugger till” hunden i sidan/bringan för att få bort den från maten.
  Till slut är hunden så osäker att den inte ens vill äta.

  Även om det här löste problemet, så vet i katten om jag kan tycka att det är rätt väg att göra hunden extremt osäker på om den får behålla sin mat eller inte, eller om det helt plötsligt ska komma ett ”hugg”.

 10. Jag är väldigt tydlig i d situationerna med min hund. Jag säger att hon inte ska hälsa. Släpper dem fram sin hund trots detta puttar jag bort den väldigt bestämt men vänligt. Är det en människa så blockar jag dem och säger vänligt ifrån igen hur jag vill ha det och förklarar varför. Det är min rättighet. Hunden ska ty sig till mig och jag ska ge den trygghet

 11. Vad jag inte förstår är varför man skall ta ifrån hunden maten? Det är väl naturligt att han försvarar den i synnerhet framför en främling….? har hunden en gång fått ett varsågod och får äta får han göra det.. även om vår itne skulle bita så respekterar jag att han äter och skall få göra det ifred.

 12. Om ”du” tycker det är OK att när hunden väl fått sin mat, så kommer någon fram och börjar ”gräva i maten” när du fått din lunchtallrik serverad. Hur skulle du då reagera? Själv skulle jag sätta gaffeln rätt i handen på den person som var och pilla i min tallrik, garanterat.

  Nä, han är värdelös, det jag alltid sagt …

  1. Själv skulle jag nog gjort som hunden och frågat ”vad fan sysslar du med” (vilket jag tror är ungefär vad hunden säger med morrandet) och stirrat på personen. Hade inte det funkat så hade jag nog puttat bort personen. Eller så hade jag gjort allt det på en och samma gång.

   Svårt att sia om egentligen, för jag är ytterst tveksam att någon skulle göra så mot mig. 🙂

  2. Det skulle nog alla Människor göra, men här pratar vi om hundar. Han gräver ju inte i maten på sina hundar när dom äter. Han gör det när han ska ta bort mat aggrasivitet. Eller ska man hellre låta ett barn krypa fram till matskålen?

 13. Är det inte positivt om ens hund inte reagerar om man tar i dess mat medan den äter? Jag förstår inte….speciellt om man har barn eller bekanta som har barn, hur fasiken resonerar ni för att få fram en sådan slutsats?

  Man kan väl säga att det inte är jättekonstigt att en hund reagerar vid en sådan handling, men att försvara det längre än så tycker jag bara är fel. Det är bra om hunden inte reagerar. Annars får ni gärna förklara varför det skulle vara bättre att få aggressivitet tillbaka.

  1. Jag håller med dig där David! Visst att man skulle bli skitsur om man stoppa ner händerna i maten min, men OM det skulle behövas ta bort maten då?? Av NÅGON anledning. Som här en (i början åxå som vi hade fått honom) gång när gubben redan hade gett hunden på morgonen och inte sagt det till mig och jag skulle ge honom frukost, som jag brukade….jag tyckte det var onödigt med 2 frukostar på en gång. Skulle jag inte då kunna ta bort maten utan att bli attackerad? Inte ens han sa ngt när jag tog bort skålen den gången. Får inte heller ihop det riktigt… 🙂

   1. Grejen är väl att om du låter hunden ha maten ifred i 99 % av fallen så finns det ingen anledning till aggressivitet. Det innebär att den gången man verkligen behöver ta maten från hunden så är det i regel inget problem.

    Det är iaf. min erfarenhet. 🙂

    Mvh,
    Johan

    1. Bra skrivet Johan!!! 😀
     Precis så tänker jag med!!
     Är hunden trygg med att den brukar få ha sin mat ifred, så brukar det inte vara några problem OM man någon gång måste ta den.

     När det har blivit ett problem, så tror jag att bästa sättet att försöka lösa det är att inte låta hunden bara få sin mat, utan först visa hunden att maten är MIN, när hunden är lugn och tittar och ”frågar” då får hunden sin mat.
     När den väl fått maten, så ska den få lugn och ro. PUNKT!

     1. Mat, ben eller något annat. Hunden måste lära sig att man ska kunna ta ifrån dem det. Säger som några sagt här, rätt vad det är kanske det kommer något barn för nära och hur reagerar då hunden? I 99 fall av 100 har man ju koll på barnen vid sådana tillfällen, men man kan aldrig vara säker.

     2. Det är det säkert. 🙂

      Kände bara ett behov att förtydliga att problemet aldrig behöver uppstå om man redan från början ser till att skapa en god relation med sin hund…bl.a. genom att låta hunden få ha sin mat ifred.

      Om jag vill vara lite proaktiv kan jag ju alltid lite då och då gå fram och störa hunden när den äter genom att lägga en godis i matskålen. Har jag gäster kan jag även be dem göra det. 🙂

      Mvh,
      Johan

 14. Jag vet egentligen inte vad du vill ha fram med att lägga ut filmen men min åsikt om CM står fast, han kan använda sitt kroppsspråk som väldigt få kan och det kan ingen ta i från honom!

  Hans metoder däremot kan man ifrågasätta, klappandet på nosen fattar jag öht inte och detta slår ju tillbaka på honom med fullkraft så det gör han nog inte om igen heller….kanske…

  Vad gäller filmen förövrigt vet jag inte vad jag ska tro men att ta maten från en hund där matresursen står högt är väl inte helt genomtänkt det heller… som sagt hans metoder är att ifrågasätta helt klart.

  1. Tycker du Holly ser lugn och trygg ut? och varför skulle hon inte svara på ”lekinviter”? Du vet, alla försöker undivka allt obehag till varje pris, och försöka tillföra sig så mycket behag som möjligt inte konstigt hon tar chansen att ”leka”, för då vet hon ju att inget ”obehag” kommer komma … kika istället på den andra, mer rutinerade hunden som sitter bredvid krukan. Frågan är varför den hunden INTE svarar på lekinviterna? erfarenhet av att det rätt vad det är kan bli ”obehagligt”? Inte säkert, men kan vara så.

   I övrigt har jag tyvärr ingen ork att fortsätta denna diskussion som gått sedan igår kväll i Schäfergruppen på fejjan …

 15. Johan, PRECIS så menade jag.. visst SKALL man kunna ta mat/ben etc ifrån sin hund, det kan handla om liv o död om det är ngt farligt han vill sätta i sig, men principiellt, har man gett ok att äta så varsågod.. annars blir det kniven i handen som Patrick skrev… helt rätt tycker jag!

  1. Det är precis min tanke också. När vi serverar våra hundar så får de alla sitta och vänta vid sina respektive skålar så att vi kan ösa upp mat till dem i lugn och ro. När alla har fått i skålarna och de sitter lugnt och fint och söker kontakt så får de ett var så god och därefter är maten deras. Skulle inte falla mig in att ta maten ifrån dem i det läget. Är dock säker på att jag kan.

   Vår förra hund var av sorten som ALDRIG fick mat (om man frågade henne). När jag vände mig om för att ta matskålarna till hund 3 o 4 hörde jag hur hon började äta. Jag sa ett bestämt (men inte argt) FY och hon spottade ut matkulorna så att de for över golvet.

   Och tuggben har vi ju alltid varit tvungna att ta från dem. Vi har några som tuggar i sig ett helt på en timme om de får chansen så vi måste ta bort dem efter ett tag. Vilket gör att vi tar bort för alla (annars tar de två snabba benen från de andra).

   Det jag inte förstår är detta att hela tiden ta bort maten för hunden. Särskilt inte en osäker hund. Har man små barn i huset så får man väl se till att ungen inte är i närheten av matskålen medan hunden äter. Det är ju inte så att det tar lång tid för en hund att äta upp det lilla den får i skålen.

 16. Helt plötsligt kom ett ”hugg” skrev nån….CM såg något du inte uppfattade. Därför agerade han med en stöt på hunden.
  Sen blir jag så trött på att alla självutnämnda experter som dömer ut andra med erfarenhet…man vill tydligen hävda att andra är helt fel ute…trist tycker jag.
  CM gör bra saker, Fredde, Barbro m fl likaså….duktiga hundförare med olika erfarenhet…ta till er av alla och prova er fram…sluta döm =)

 17. Jag tycker det känns bra att kunna ta ifrån hunden ngt ätbart.
  Det kan dyka upp ”ätbara” men farliga saker på promenader. Folk slänger allt möjligt på alla andra ställen än i närmaste soptunna.
  Dessutom ”måste” jag plocka bort märgbenet efter en stund för att det inte ska bli bajsande ackompanjerat av vrål…

 18. Hej Fredrik
  Vad var problemet?Var Hunden aggressiv med sin Matskål/bevakade han den?
  Stirrade Ej C.M. med ögonkontakt på Hunden som är kardinalfel mot en Hund.
  Hunden var och förblev därigenom upp taggad hela resan.
  Jag tyckte att det första som C.M. gjorde var för aggressivt mot Hunden som ville äta och bevakade sin mat.Nästa var Helt korkat då han provocerade upp Hunden när han lugnat ner sig och låg ner.Då viftade han med händerna och armarna för nära Hunden som kände sig trängd o.instängd. därav detta utfall för att freda sig.Tidsfaktorn mellan provoceringarna för liten.Min uppfattning blir att C.M. var väl okänd för Hunden och C.M. var för aggressiv mot Hunden, skulle istället skapat ett förtroende till Hunden vid Matskålen för att tagga ner den.Jag tyckte att kemin från början var fel och som den även är bland Människor ibland.
  Vad tycker du Fredrik ?

Kommentarer inaktiverade.