Min valp är bitsk och aggressiv.

Varje helgfri måndag kör jag hundradio kl 19 00.
Om du missade programmet i måndags kommer här en länk 🙂

http://play.radio1.se/catchup/7783

 

Min valp bits och den är aggressiv!
Det är valptider nu, det märker jag på alla valpmejl jag får.
Det blir oerhört mycket frågor om vad man ska göra med den aggressiva och bitiga valpen.

”Jag vet att valpar biter, men min valp morrar visar tänderna och anfaller mig och mina ben samt fötter. Det spelar ingen roll vad jag gör. Valpen bara morrar och visar tänderna, sen biter den igen……..” 

Ungefär så här kan det se ut 🙂

Jag har själv en 11 veckor ung valp hemma just nu som jag filmade med min telefon för ett par dagar sedan.
Jag filmade henne och hennes uppträdande gentemot mig, just därför att jag vill visa vad en valp kan göra, vad som är naturligt för en valp att göra.

Jag ska publicera denna ”skräckfilm” längre fram, men jag vill visa upp min lilla valp i tv eller nåt först så ni själva kan se att det inte är ett monster.
På filmen attackerar hon mig rejält och när jag puttar bort henne så morrar hon ordentligt, visar tänderna, och fullkomligt angriper mig igen.

Inget jag gör med valpen verkar hjälpa 🙂

Men det är så här en valp kan vara, det är inget att vara orolig för 🙂

Trots att denna oro mer eller mindre alltid är i onödan, så gör det ont när valpen bits. Ofta dessutom riktigt ont.
Här gäller det bara att uthärda, samt avleda till annat kul. Detta växer bort.

När valpen biter sig fast, ta loss valpen och ge något annat att bita i.

Detta får man nog göra tusen gånger per dag känns det som, men så är det tyvärr.

Det finns dom som menar på att man ska ”förbjuda” valpen att göra detta, men jag håller inte alls med. Valpen förstår inte detta, och istället för att använda denna fantastiska första tid till att skapa en fin relation, så gör man då istället tvärtom.

När då dessa personer sen säger – Det fungerade alldeles utmärkt för mig i alla fall – så är det så enkelt att du kan göra vad du vill – Detta växer bort.
Ta loss valpen, försök att förekomma, avled med något valpen får bita i.

Skällande och morrande från valpens sida ska du inte ens lyssna på 🙂
När en valp biter sig fast i byxbenen, och du tar loss den, så är det mycket troligt att valpen morrar. Strunta fullständigt i detta, det betyder inget alls.
Strunta i morrandet, ge valpen något att bita i.

En liten valp är som en liten baby.

Om en vuxen person snor din mobil, om en vuxen person flaxar till dig i ansiktet med handen, om en vuxen person biter dig – då blir du arg!
Om din lila baby gör samma sak, så vet du att detta växer bort.
Det är exakt samma sak med en liten valp.

 

21 svar på ”Min valp är bitsk och aggressiv.”

 1. Hade ett helsike med vår valp (nu 8 mdr). Han gick inte att avleda på NÅGOT vis och vägrade leksaker och tuggisar. Försökte allt och rådfrågade ”alla”… Det enda han bet i var mina händer och dom var trasiga. Liksom mina byxor. Tro mig – jag försökte allt. Nu är han helt underbar – men inte säkert att jag någonsin skaffar valp igen 😉

 2. Men dåså..då är jag åxå rätt ute då. Håller på och avleder och ger han ngt annat att leka med eller tugga på 🙂

  Ska bli kul att se din film på valpen sen!! 🙂 Mycket spännande!

 3. Brukar säga till mina valpköpare att: Valpar kissar och bajsar inne, skitar ner, tuggar sönder allt de kommer åt och bits. När jag sen pratar med valpköparen senare så talar de om vilka änglar just deras valpar har varit för de har ”bara” tuggat sönder ett par skor, bajsat inne två gånger och knappt kissat inne alls.
  Så har man fått för sig att man hämtar en liten ullig ängel så är det klart man blir chockad när den lilla ulliga gulliga ängeln beter sig som ett monster men förväntar man sig ett monster så blir man glatt överraskad när det inte blev riktigt så.

  Valptiden ska utnyttjas till kontakt, lek och underbar samvaro, inte förbud och tråkigheter!

 4. Precis så brukar jag göra. Avleder genom att ge något annat att bita i om det blir lite för bra. Men för ett år sen (när min chihuhua var nyinflyttad hos oss) råkade hon bita i ett sår jag hade och rent reflexmässigt skrek jag till, hon släppte (antagligen av rädsla eller förvåning) och hon fick genast en korvbit av mig. Så där och då lärde hon sig att säger matte aj (behöver inte skrikas eller rytas) släpper hon genast taget. Hon får då beröm eller en godisbit. 🙂

  Morrat eller gjort utfall mot oss har hon dock aldrig gjort. <3

 5. Sä du tycker att man ska låta valpen bita på händerna Fredrik? Mkt du skriver/tycker stämmer inte överens med vad instruktörer o annat hundfolk tycker. Ganska konstigt att det kan vara så olika bland duktiga hundmänniskor.. 😉

  1. Att leka med en valp med händerna är väl det mest naturliga att göra, dem har man ju liksom alltid med sig. Sen att det gör ont ibland får man ta.
   Jag har också alltid låtit mina valpar bita i mina händer, till en gräns.

   1. Ja, det är naturligt. Bara konstigt att det är så olika tankar om det. På bruks här,är (nästan) alla överens att man inte ska låta valpen göra det. Händerna ska användas till kel och vård.
    Anna,du kan låta valpen leka med nån trasa/leksak ist. Men att bita i händerna växer bort 😉

    1. Bra råd!
     Jag är känner dom som tänkt sej apporteringsträna med sina hundar så småningom men gått en valpkurs när hunden varit liten. Valpen har bitit i händerna och instruktören har gett rådet att ta tag i valpen eller fya den osv. Det brukar vara ett stort misstag för hunden måste ha stort förtroende för att vara nära händerna med sin mun annars är risken stor att den börjar med felbeteenden som kan vara omöjliga att få bort.

   1. Resa sig upp och gå därifrån.
    Stoppa in händerna i armhålan .
    Sträcka upp händerna i luften.
    Lägga sig ner med händerna under kroppen.
    Sätta sig på händerna.
    Smeta in händerna i tabasco.
    Stänga in valpen i en bur.
    Stänga in sig själv i en bur.
    Tejpa igen munnen på valpen.
    Tejpa ihop händerna runt sina lår.
    Be grannen sätta på mig en tvångströja.
    Byta ut händerna mot en kamptrasa.
    Vänta tills valpen tröttnar.
    Säga ifrån.

    Finns nog många fler sätt, men detta är vad jag kunde komma på just nu. 🙂

    Mvh,
    Johan

 6. Biter valpen för hårt kan man ju ge den en knäpp på näsan, inte så många som faktiskt fortsätter efter det. Använd en leksak att leka med valpen med så biter den i leksaken istället.

  1. Om det faktiskt ofta fungerar så är ju det bra… det hänger väl, som det mesta, på HUR man gör det. Det är nog svårt att lyckas med korrigeringar för många nya valpägare… Men AJ lyssnar många valpar på.

 7. Detta är en bra artikel som är med i kompendiet som mina valpkursare får:

  http://www.canis.se/bibliotek/artikkel.php?artid=145

  Valpen har faktiskt, vid leverans vid 8-9 veckor, blivit ”tillsagd” både av sina kullsyskon (som har pipit och slutat leka) och av mamman (som har morrat/hutat). Så de förstår ju att man markerar en gräns, gärna då enligt artikelns förslag. Jag tror att det bidrar till att utveckla valpens bitkontroll. Även om det säkert går över utan att man gör något särskilt.

  Däremot om det inte är frågan om vanlig valpbitning, utan valpen hamnar i en enorm kamplek-lust, då går det inte att säga till där, valpen är för omogen, utan då är det avledning till leksak som gäller. Är valpen i kamplust så ökar man den bara om man puttar bort, säger ”NEJ”, tar tag i valpen osv…

  Ibland berättar valpägarna om konstiga råd de har fått från sina uppfödare, typ knäppa på nosen, nypa i läppen mm. Kan det vara så att uppfödarna så sällan behåller valpar att de inte har koll på vad som fungerar och inte?

  Man kan ju också vara förutseende. Ofta får ju valpar ett ”ryck” på kvällen när de har massor av energi, så då kan man ju förebygga genom att göra något annat med valpen då, t ex promenad, aktiveringsleksak, cirkuskonster… om nu det funkar.

  Det är också bra att ha en mysigt inredd hage av kompostgaller att placera valpen i när man inte reder upp det på annat sätt.

  1. Förstår inte vad det ska vara för konstigt i att ge en knäpp på nosen.
   Själv behåller jag valpar ur mina kullar och sitter ibland kvar med valpar tills de är både 4, 6 och 8 mån, tills jag hittar rätt köpare.
   Sen kan det ju även ha att göra med vad för typ av hund det är och hur man hanterar den i övrigt om den svarar upp med kamplek. Bara för att man leker med en leksak behöver det inte sluta i kamp tex. En lagom aktiverad valp som dessutom får lära sig att koppla av är en harmonisk valp. Mina valpar brukar sova om kvällarna när de har fått röra sig ute tidigare och sen fått sin kvällsmat.

 8. Det värsta valp-monstret jag träffat var en labrador-hane på fem månader, som fortfarande höll på sådär…

  Däremot vill jag påstå att det är ett helt normalt beteende när det riktas mot familjen och egna flocken, men en valp som skäller och morrar mot främlingar (om det görs mot alla främlingar) kan vara ett tecken på att det är en reserverad valp. Och reserverade valpar är oftast svåra att ha, särskilt som vuxna.

  Det måste vara jättesvårt att vara helt nybörjare på hund och skaffa valp det första man gör, finns så mycket valpar gör som kan vara as-jobbigt och som man kan bli riktigt oroad för om man inte vet vad som är normalt och inte.

  Tycker man kan se rätt bra vad man har för valp vid hantering som klo-klippning. Om den finner sig i det utan problem, om den sprattlar och ålar, eller om den markerar med munnen, om den nafsar, om den (i värsta fall) hugger och var den då väljer att markera/nafsa/hugga…

 9. Vart är videon som du nämner i detta inlägg? Jag har nämligen en valp som biter jätte hårt, morrar, hoppar och attackerar, han blir verkligen arg. Både mina händer och ben är fulla av märken och blod, kläderna går sönder och jag vet inte hur jag ska reagera. Har försökt ge honom leksak och distrahera med annat men då biter han ett tag i den sen forsätter han på mig. Har också lagt ner honom men så fort jag släpper fortsätter han. Skulle verkligen uppskatta om hur jag ska gå tillväga, valpen är 9veckor.

Kommentarer inaktiverade.