Du ska vara självsäker och utstråla styrka.

På måndag kväll blir det inget hundradioprogram, det är ju helg.
Men nästa måndag är vi tillbaka igen.

Eftersom det inte blir någon hundradio på måndag så kör jag istället två dagpass under nästa vecka mellan kl 13 – 15.

Det blir på onsdag och på fredag. Och på fredag mina vänner så har jag en gäst med mig. Vem avslöjar jag inte än, men det kommer att bli jävligt intressant – Det lovar jag! 🙂

 

Fråga –

Hej Fredrik!

Vi har en amstaff hane på nästan 7 månader som heter XXXX. Till temperamentet är han väldigt mjuk, glad, nyfiken på människor och hundar men ganska försiktig av sig. Problemet vi har och egentligen alltid haft sen vi började försöka med promenader är att han vägrar gå. Innergården eller gräsmattan på framsidan av hyreshuset funkar utmärkt, men längre vill han inte gå. Det blir tvärstopp. De gånger vi lyckas locka med godis eller nästan släpa med honom ca 100 m så börjar han gå bra igen och vi har en jättetrevlig promenad. Oftast går det lättare om både jag och min man är med. Vad kan vara problemet och vad gör vi åt det? 

Vore jättetacksam för råd då detta oroar mig en hel del.

Vänliga hälsningar

Svar –

Hej och tack för en kanonbra fråga.
Först vill jag säga – oroa dig inte!
Det här kommer att gå bort, och gör inte en större grej av detta än vad det är 🙂

Det som verkligen är positivt är att du beskriver att promenaderna går bra om ni kommit omkring 100 meter.
Det är verkligen positivt!

Jag skulle framförallt inte grotta ner mig i varför hunden gör så här. Det är sannolikt helt ointressant för lösningen av problemet.

Fokusera på 100 meter!
Vad kan du göra annorlunda dessa hundra meter, för att hunden ska komma över det här?
Tänk så här – kan du under tjugo promenader hitta på något så att allt funkar? Fixar du det ett tjugotal gånger så är sannolikt problemet borta 🙂

– Lek på tomten med hunden i koppel, när leken är som roligast så tar du kopplet och springer dessa 100 meter…..

– Grannen ska ut med sin hund, be grannen gå med dig 100 meter och hundarna får leka dessa hundra meter i koppel….

– Ta med dig din partner och skoja er fram dessa 100 meter, sen kan en av er gå hem igen om det behövs……..

Bara som några exempel 🙂

Sen ska du som jag inledde med inte göra en stor grej av detta. Sluta med att fundera över varför, om hunden är rädd, eller annat som gör dig som ledare svag.
Du ska vara självsäker, utstråla glädje och styrka – då smittar detta av sig på hunden eftersom du är hundens ledare.

Du kan visst ge hunden godis – När hunden går framåt – men inte FÖR att hunden ska gå framåt.
Det är en stor och väsentlig skillnad.

Sen hoppas jag att alla andra här på bloggen ger dig tips, som du kan läsa under kommentarer  🙂

Det var lite tips i alla fall    // Fredrik Steen

46 svar på ”Du ska vara självsäker och utstråla styrka.”

 1. jag förstår inte denna hysteri idag med att promenera. hunden är ung och växer fortfarande. promenader ska dom inte börja gå förrens dom är upp till ett år. jag hade dragit ner på dessa promenader. men denna överaktivering börjar för tidigt. stimulans kan man ge på många sätt. lederna ska hålla i förhoppningsvis 13 år. 🙂

  1. Jag tror nog att promenader är bra även för den unga hunden. Enligt ortopeder är detta till och med viktigt för att leder och skellett ska bli bra (människoläkare)
   Jag har nog samma erfarenhet då det gäller hundar med 🙂

   1. absolut. jag sa inte att man inte fick gå alls. de jag sa är att de första året växer hunden. då bör man ta de lugnt och låta dom utvecklas och bygga trygghet i hemmet. aktivera kan man göra på många olika sätt precis som du också vet 🙂 hunden och ägaren har hela livet framför sig att promenera låååånga promenader. men precis som en unghäst rider man inte in ngn för hårt och för tidigt. skelettet är inte färdigt så de jag mena var att ta de lungt och skynda långsamt. för en tid sen gjorde jag en konsultation åt en bulle som inte ville promenera. han var sju månader. de visade sig att hunden hade ont i tassarna och genom rätt medecinsk behandling travar han på i promenader idag. som vanligt menar jag att de i olika situationer är mkt som spelar in. och hunden är ung. ta de lungt. allt jag säger 🙂

   2. Det beror nog på vad man menar med ”promenader”.

    Jag läste någon veterinärstudie om just detta med hur valpen motioneras, vad som är ok etc. men hittar inte på den, och missminner jag mig inte så skulle en valp röra sig fritt i skog & mark för att senor, muskler, leder och skelett skulle utvecklas på ett bra sätt, fast det är ju inte direkt koppelpromenader där valpen ”tvingas” in i ett tempo, ofta får gå på asfalt och liknande hårda ytor …

    Så, jag är också väldigt sparsam med just ”koppelpromenader” 😀

    1. Jag pratade med en veterinär som forskat just runt hundars skelett och leder, och promenader i skog och mark är kanonbra för valpen, då den bygger muskler som skyddar och stärker.

     Långa promenader på stum, plan mark ska man vara lite mer försiktig med, men man behöver inte vara hysteriskt försiktig som man trodde förr.

     Däremot ren motion, DET ska man vänta med tills hunden vuxit färdigt.

  2. Nja, jag tror nog mer på att kroppen är till för att röra på sig och att det är det som gör den stark. Finns ju rätt mycket forskning på det när det kommer till människokroppen som Fredrik påpekar. Det går lixom inte att vila sig stark.
   Även i rehabiliterande syfte förordas ju oftast aktivitet och träning idag i motsats till vila som för 20 år sedan.

   Däremot ska självklart den fysiska aktiviteten vara på en rimlig och anpassad nivå och det måste finnas tid till ordentlig vila imellan aktiviteterna.

   Barn växer ju oxå upp till tonåren, men jag tror inte att någon skulle få för sig att det är bättre för barnet att sitta i en vagn upp till de är 15 istället för att krypa, gå, springa och cykla. 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. nä och de skrev inte jag heller. att hunden skulle sitta still. vet inte riktigt om Fredrik är ute efter ngt jag inte sagt och även du med Johan. för de ni tror jag säger var inte de jag skrev 😉

    1. Kan mycket väl vara att jag feltolkade det du skrev. Men det är ju bra att vi är överens om att även valpar och unghundar behöver att röra på sig i lämpliga doser och även ha gott om tid till vila och återhämtning. 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. problemet är att de allra flesta inte förstår det, med den gulliga aktiva valpen som ”alla bara älskar” och måste ”kladda på” … att det just behöver vila för att återhämta sig och smälta de upplevelser de varit med om …

     2. precis Patrik tack.
      ja Johan de blir ju ofta så att ni läser in ngt jag inte skrivit. stimulans behöver inte vara koppel promenad. de kan vara lek.i skogen lös. osv. valpar behöver vila och återhämtning just för att dom växer. röra på sig.. JA. men inte i de mängder en stor vuxen hund kan och gör.
      och Fredrik Steen. hundar växer inte som vi människor. så den jämförelsen köper inte jag.
      lek med valpen göm godis ja umgås. men lår dom också bygga upp din kropp och skelett med tiden. därför är inte koppel promenader ett måste. dom samlar energi genom vila. och behöver få lov att göra de. att aktivera sin hund är så mycket mer än att sätta på ett koppel och promt gå.
      man kan göra allt till måtta och ta de lungt! ägaren har 13 år på sig! dom kommer hinna promenera till Danmark om dom vill 😉
      allt har sin tid. så även låt vovvarna ha sin:) lek bygg relation och låt hunden vara i terräng.
      men ha ingen panik med att dom måste kopplas och gå! stor skillnad. nä nu blir de mat till vovvarna och sen torsdag kväll. ha de gott 🙂 mvh

     3. Patrik: Oj, kan nog varken säga bu eller bä på hur det ligger till med det, men jag hoppas verkligen att det inte är så illa som du säger, att de flesta inte låter valpen/unghunden vila och koppla av ordentligt. I så fall är det ju klart illa tycker jag!

      Hanna: Du får gärna säga ”du” till mig om du tycker att jag skrivit något tokigt. ”Vi” är ju trots allt bara ett flertal individer som skriver här inne. Sen är ju andra sidan av det myntet att tänka på hur man formulerar sig för att minska risken för feltolkningar.

      Håller med om att stimulans inte är att likställa med koppelpromenader. Snarare tvärtom skulle jag säga…jag menar, hur stimulerande är egentligen en koppelpromenad jämfört med att springa i skog/fält eller leka med hundkompisar. 🙂

      Angående jämförelsen mellan hundar och människor så är ju hundar fysiskt färdigvuxna betydligt tidigare än människor och borde då rimligtvis tala för att hundar kan/bör röra på sig vid en betydligt tidigare ålder än människor.

      Gillar man inte att jämföra med människor så kan man ju jämföra med hästar där det även numer rätt ofta rekomenderas rörelse vid rehabilitering där det tidigare rekomenderades vila. Så det verkar gälla för fler däggdjur än bara människan. 😉

      Mvh,
      Johan

 2. Precis i detta nu så sitter jag framför en ettårig kille som blivit biten i ögat av familjens hund. Fy fan vad tragiskt!

   1. Tänk å att hur snäll en hund än är med barn så ska den inte leka med småbarn utan att en vuxen är med hela tiden. Det här var en medelstor hund som alltid varit genomsnäll mot alla inklusive barnet den bet. Extra försiktighet ska man nog ha om man får gäster och det är rörigt och stressigt för hunden.
    Hunden är nu avlivad…Hoppas det inte händer fler hundolyckor under påskhelgen utan att alla tänker efter, före….

    1. Stackars lille barn, och stackars hund!!

     Men… varför är hunden avlivad?
     Vad hände egentligen?
     Förlåt om jag frågar, eran tragedi är som jag förstår stor, men om hunden aldrig visat aggressiva tendenser så förstår jag inte riktigt varför den avlivades?

     1. Jag känner inte familjen utan träffade på bebisen o pappan i en affär och frågade vad som hänt med barnet som stod framför mej i kön. Pappan berättade då att deras genomsnälla hund bitit barnet och att mamma hade åkt med hunden till veterinären för att avliva den.
      Jag blev chockad och var nära att be pappan ringa och säga att jag kunde ta hand om hunden..
      Andra som hörde vårt samtal sa direkt att det är bara att avliva en hund som biter så det kanske är den vanliga åtgärden?
      Att jag skrev här var för att kanske kan man få någon att tänka till innan en oskyldig hund biter ett oskyldigt barn..

     1. Samma här, men vi vet ju inte omständigheterna bakom det hela, helt o hållet heller. 🙁 Chocken de fick av det hela kanske resulterade av detta…vad vet vi? Det var en tanke jag fick iaf.
      Synd ändå, för hunden kunde säkert omplaceras.

     2. Jag har inte en aning om hur hunden varit tidigare mer än det pappan sa men det knöt sej i min mage när han berättade att barnet och hunden fått leka så mycket tillsammans och att det alltid gått bra tidigare.
      Det som förvånade mej var alla andras uppfattning om att hunden måste avlivas och dom tyckte nog jag var helt vrickad som tyckte synd om hunden.

     3. Hunden och barnet kan ju ha lek, och tanden ha råkat skada barnet. alltså en olycka.. Tragiskt iaf,både för hund o barn.

 3. Fredrik ,varför skriver du att dom kan ge godis för att hunden går framåt men inte FÖR att den ska gå framåt? Jag kke missförstår, men det funkar utmärkt att locka hunden med godis FÖR att den ska gå. (el locka med leksak)

  1. Betalar du snickaren som bygger om ditt kök före eller efter att allt är klart?
   Varför ska jag gå till jobbet om det är när jag varit hemma som jag får lön?

   Om belöningen kommer innan prestationen så minskar troligtvis motivation till att utföra den. Och eftersom jag får en belöning när jag inte vill gå (stannar) så är det ju smartast av mig att fortsätta med det eftersom jag vill ha fler belöningar. 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Jag har också ofta tänkt så – låt inte godiset komma fram förrän hunden har gjort en prestation. Men det finns en i USA väl känd metod som kallas ”lure/reward training”, och där lockar man med något, t ex godis, för att få hunden att utföra beteendet – till skillnad mot t ex klickerträning, där man vill undvika att locka hunden.

    Grundaren heter Ian Dunbar och jag gillar hans tänk sedan länge, men vi har ju också länge kört liknande i Sverige förstås…

    http://www.youtube.com/watch?v=8S1QQpRHr7k

    Enligt denna lära är det helt OK att säga ”Nu går vi”, sedan locka med godis, sedan när hunden går så ger man godiset.

    1. Hehehe………..den var bra faktiskt och jag lärde mig återigen att det finns INGA experter, men det finns väldigt duktigt folk ! 😉

    2. Hmm…blev lite ambivalent när jag såg filmklippet. Dr. Dunbar verkar onekligen vara en trevlig herre som är mån om hundar. Han verkar även ha tänkt till lite i sin metod, men det är där jag blir lite fundersam. Får känslan av att han till viss del sparkar in öppna dörrar. Blev även lite fundersam till hans teori om ”enforce” utan ”force”. Skulle vara intressant att se det i praktiken.

     Dock är han ju väldigt noga med att påpeka att man rätt snabbt måste ta bort belöningen/lockandet för att hans metod ska fungera…och det är ju lite det som var min poäng oxå.
     Kan köpa att det kan vara effektivt att göra hunden medveten om att det finns chans till belöning för att bygga upp den inititiala motivationen, men därefter gäller ju fortfarande principen att belöning kommer efter prestation även enligt den metoden. Och jag är tveksam till om det verkligen behövs så mycket extern motivation för att få en hund att vilja röra på sig. 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. Hunden följer sin nos, så visst kan man locka med godis.
      Men inte mata hunden innan den utfört det man begär.

     2. Visst kan man det. Har aldrig påstått att det inte går. Frågan är vilket syfte man har, dvs vad man vill att hunden ska lära sig. Det är det som skiljer sig åt beroende på när belöningen kommer.
      Mvh,
      Johan

   2. Njae…….det finns vissa situationer du inte lär få nått om du inte betalar före.
    Belöning är väl nått annat än ett köp ?

     1. Jag menade att ge hunden godiset NÄR den går,inte före naturligtvis! Men vad menar fredrik att inte ge FÖR att den går?

     2. Tror han menar ”för att börja gå”, dvs. från stillastående till rörelse…godiset ska vara en belöning för att hunden går, inte en muta för att få den att gå.

      Mvh,
      Johan

     3. Johan, ja han mena nog det. 😉 Vad dom oxå kan testa är att bära hunden (el ta bilen,han är väl ganska tung) en bit från hemmet för att gå tbx. Kan funka på hemsjuka” hundar. Då kan hunden få igång det där med att gå 🙂

  2. Vår instruktör uttrycker det så här:
   Lockar du med godis/leksak för att få hunden att utföra något så är det en muta.
   Ger du när hunden gör rätt är det en belöning.

   Mutor funkar för stunden, men inte i längden. Mutor är inget hunden lär sig av.

 4. Dansk-Svensken ville icke gå ett steg när vi kom utanför dörren som liten och ny hos oss. Jag gjorde som så att jag släppte henne lös och gick vidare med den andra hunden, tills hon kom på att hon faktiskt inte ville bli lämnad ensam och hakade på av sig själv. Om man inte kan släppa lös kanske man kan använda lång-lina, släppa ut den och bara gå?

  Tror det höll i sig i ca en till två veckor faktiskt.

  Jag kände mig lite taskig som bara vände ryggen åt henne och gick, men jag ville inte riskera att ”göra en grej av det” eller att hon skulle tolka något av det jag gjorde ”fel” som att jag kanske hade använt en mjuk röst och då hade hon kanske tagit det som bekräftelse / ömkning, eller något sådant.

  Hon är en ängslig hund i grunden, vilket har lett till att hon gärna håller sig nära flocken och därför kan vi ha henne lös ofta (nästan jämt) utan att hon springer fram till folk och fä… Okej, lite medveten träning (INTE hälsa på folk och fä när vi är ute) har bidragit, men det har inte varit svårt att styra henne om man säger så.

  Sedan har ju hennes självförtroende växt och hon vågar ta ut svängarna idag. Jag kan säga att Dansk-Svensken är den lättaste hund jag haft. Så eventuell ängslighet behöver inte endast leda till negativa grejer.

 5. När det gäller promenader med valp:

  Det har alltid varit okej att gå på promenader med valpen. Det är alldeles utmärkt att ta ut valpen på promenader. MEN man ska inte tvinga valpen att gå i ett tempo den inte orkar eller längre än den orkar. Men så länge man läser av valpen och avbryter promenaden när valpen börjar bli trött så är det ingen fara. Och jag lovar – valpen mår bara bra av att få komma ut på promenader.

  Jag har alltid gått med mina ända från början (dvs 8 veckor) men alltid på deras villkor, i deras takt. Om en valp visat att den är trött så har jag lyft upp den och burit den. Oftast inte hela vägen hem utan bara en stund, när valpen vilat i min famn har de alltid velat ner igen och fortsatt. Har alltid haft friska hundar som fått leva tills de blev gamla (utom dvärgtaxen som fick en ögonsjukdom som till slut tvingade oss att ta bort henne).

Kommentarer inaktiverade.