Kör hårt, och berätta hur det går!

På denna länk –

http://www.fredriksteen.se/

-kan du, om du vill, läsa en artikel om hur du och jag, hur domare och tävlande, i högsta grad tillsammans påverkar raser över tid.   🙂

God morgon på er, och med tanke på att många som läser denna blogg är kvinnor så vill jag denna dag börja med att säga – Flyg försiktigt i helgen 🙂  🙂

Härligt med påsk, eller hur?
Det är liksom avsparken för våren och sommarens intåg.
På måndag i denna påskhelg ska jag döma ett riktigt fint IPO prov, det ser jag fram emot 🙂

Har du problem med att hunden hoppar på besök i hallen, eller att hunden skäller då det kommer besök?

Prova då att ”äga” hallen och besök i helgen 🙂
Gör du detta konsekvent denna långhelg, då kommer du att märka en härlig skillnad på din hund nästa vecka.

Bestäm dig för att då det kommer besök – inte skälla, eller ”tysta” hunden med Fy! eller Tyst! eller med andra kommandon.

Bestäm dig för att besökare inte ska ta kontakt med hunden, att hunden inte får vara i hallen då det kommer besök.
Besöken och hallen är din!
Och detta förmedlar du bara på ett sätt som en hund förstår – Genom fysisk kontakt och kroppsspråk 🙂

På så sätt talar du om för din hund att du tagit över rollen/tillbaka rollen i flocken som den som hanterar besök/inkräktare.

Gör du detta konsekvent kommer din hund att tystna, din hund kommer inte vara lika ”glad” (stressad) vid besök längre.
Skällandet kommer klinga av dag efter dag.
När din hund verkligen förstår att hallen är din då det kommer besök, då kan du förstärka (belöna) detta genom att exempelvis kasta ett par godisar på golvet i köket eller nåt.
Alltså – visa vad du vill så att hunden förstår och gör rätt, belöna detta när hunden gör rätt (inte för att hunden ska göra rätt).

 

Har du problem med att hunden drar i kopplet på promenader?

Använd då denna långhelg till att förändra hundens inställning till dig på promenader. 🙂
Gör du detta konsekvent denna helg, då har du sannolikt en hund som nästa vecka inte drar i kopplet.

All mat hunden ska få i helgen lägger du i dina fickor. På promenader låter du hunden dra precis som vanligt, men då hunden av någon anledning blir uppmärksam på dig – ger du hunden lite mat.
Du ska INTE göra hunden uppmärksam på dig under promenaden, hunden ska själv komma på att – vara uppmärksam på dig, ger utdelning.
Detta är en stor och väsentlig skillnad och ger ett bättre och helt annorlunda resultat.

Du kommer snart att märka att hunden nu ser dig mer som en tillgång och resurs på promenaderna och hunden kommer därför tycka du är mest intressant. Därför kommer hunden inte att dra.  🙂

När du märker efter någon dag att hunden tycker du är mer intressant, kan du dessutom lägga in ”micro-lekar”.
Korta lekar på några sekunder mitt i promenaden.

 

Kör hårt nu, och berätta hur det går 🙂

 

Glad påsk!

 

 

 

 

 

 

50 svar på ”Kör hårt, och berätta hur det går!”

 1. Håller med dig om att påsken är starten på våren ! Så nu hoppas vi att våren vet detta med. Apropå att flyga så önskar jag dig en trevlig resa till IPO tävlingen…….glöm inte kvasten Fredrik.
  Ha en skön påsk men ät inte ihjäl dig.

 2. GLAD = STRESSAD, det är så sant!

  Många tror att en hund som flänger runt och viftar hysteriskt på svansen, hälsar överväldigande på folk, flämtar och håller på, är en glad och pigg hund, när det i själva verket är en stressad hund som behöver vägledning så att den kan bli lugn.

  Det skulle jag vilja sprida, en hund som ser pigg och glad ut är oftast inte alls det.

  Och jag förstår att man kan tro att den är pigg och glad när den gör så, för det ser ju nästan ut som att den ”ler” när den flämtar sådär, och den ser ut att vara exalterad ( = glad, enligt många), men då går man ju efter hur människor är när de är såna, och människor och hundar är INTE samma…

  1. farten på svansen, studset i hunden, tydliga tecken på att hunden är stressad!

   Jag håller med dig. Alla fokuserar på att aktivera sina hundar enligt konstens alla regler, men glömmer bort det viktigaste:

   ”Att få en LUGN & HARMONISK hund”

   DET klarar tyvärr inte endast aktivitet av att fixa …

   1. Lite samma syndrom som med dagens barn tycker jag. Det måste hända något hela hela tiden annars är man en dålig förälder/hundägare. Föräldrar/hundägare nästan tävlar om vems ungar/hundar som är med på mest aktiviteter. Resultatet är sönderstressade ungar/hundar som inte klarar att ha tråkigt och som inte förmår att bibehålla uppmärksamheten mer än några mikrosekunder.

    Jag inte tillåter hundlek inomhus. Leker gör man ute, inne vilar man. Enl. en hundtränare är det djurplågeri att förbjuda innelek. Ursprungligen berodde förbudet på hundens storlek. 50 kg som rusar runt på hala parkettgolv medför totalt kaos. Numera anser jag att förbudet har gett mig en mer harmonisk hund, fortfarande ett energiknippe men med förmåga att snabbt logga ut och brutalchilla, på eget initiativ eller när hon blir tillsagd att göra detta, oavsett miljö.

    En intressant aspekt på det här är hur man väljer att tolka att en hund är lugn inomhus. Jag anser att min hund är lugn för att den är trygg, slappnar av och vilar. Den motsatta skolan anser att min hund är ”lugn” för att den har tråkigt, är apatisk och har gett upp hoppet.

    1. Håller definitivt med dig. Samma sak gäller här, även om vi just nu frångår den regeln under en period.
     Den lilla är trots allt inte fullt 13 veckor än och behöver ha lite att sätta tänderna i m.m.

  2. Håller med! Ingen ide att gå in och försöka träna en tokstressad hund, bättre att lägga tid på att se till att den är lugn och tillfreds överlag. En stressad hund kan lätt överreagera och ta lite irrationella beslut.
   Om min hund i nån situation (tex om vi är på läger eller liknande) får påsar under ögonen eller är lite rosa i skinnet så tar vi det väldigt piano, då vet jag att det har varit mycket intryck och att han behöver extra stöd för att koppla av igen. Att hålla koll på sin hunds stressnivå tycker jag är den absolut bästa ”olycksförsäkringen”.

 3. Glad påsk, ska själv göra ett miljöombyte från bondvischan till ”stor”stadsmiljö i Varberg och Växjö med en hundtokig hund, så håll tummarna.

 4. Kör detta konsekvent med att vår hund ska vara utanför hallen men ska erkänna att det fungerar sådär. Sitter ett tag och viftar som en tok med svansen och så fort jagöppnar dörren kommer han springande. Jag tar tillbaka honom men så fortsätter det….kommer till dörren gång på gång. Har har en fundering hur jag gör med ”besök” som tillhör familjen? Så fort Messi hör att det är någon han känner så är det kört
  Blir väldigt uppspelt och hoppar som en tok och jag vet inte hur jag ska få honom att sluta att framför allt hoppa.

  1. Ibland kan en sån enkel sak som att få pyssla med ett megagott tuggben eller en kycklingvinge hjälpa hunden att tänka på annat innan den får hälsa.
   Om det går kan du kanske Be folk slå en signal innan dom kommer så kan du ta fram och ge hunden (bakom tex ett kompostgaller om det behövs) så slipper du träna i stundens hetta liksom. Det skulle jag provat om min hund blev stressad av besök.

   Sen finns det ju förstås en massa roliga hälsa fint övningar som man kan komplettera med också och träna sen när hunden lugnat sig lite 🙂

   1. Tack Stina, det ska jag försöka med. Har dock en hund som inte är så matfixerad och tycker att människor är mer spännande.
    Det som är svårast är personer som tillhör familjen… Min systers barn hoppar han på som en galning. Vi kör stenhårt med att de ska ignorera och vända honom ryggen men det fungerar inte. Hoppar och busar (biter). Detta stressar min mor väldigt vilket naturligtvis påverkar vår hund. Att stänga honom ute/bakom galler hjälper inte, så fort han får komma så är det samma beteende (hopp). Allt med besök känns hopplöst annars är han en härlig, superallert, läraktig, envis (terrier) och ung hanhund.

    1. Låter som en härlig och pigg hund ändå som vill en massa, brukar vara lättare att träna då :).

     Att öva på självkontroll i olika situationer kan kanske hjälpa? Där han verkligen medvetet själv väljer att tex ligga och vänta och får förståelse för systemet: rätt beteende först>>>belöning sen liksom.
     Om tex tugga på ett ben leder till att han får hälsa så kan beteendet att tugga på ben bli väldigt förstärkt, underbara premacks princip liksom :).

     Jag skulle nog iallafall försöka se till att han inte får träna mer på hoppandet och ha honom bakom galler och vänta på minsta lilla tendens till lugn till en början och sen begära mer och mer. Tänk lite samma som när du lär in något annat, bestäm vad du vill ha och ta det stegvis allt eftersom han börjar förstå vad som lönar sig.
     (Vissa hundar trappar också ner på hoppandet om besökarna istället sätter sig på huk när dom ska hälsa, men det har ni säkert redan provat 😉 )

     Det är ju trots allt trevligt med en hund som är glad i folk och väldigt bra förutsättningar för att lära den vad den ska göra för att få ta del av det roliga. Så brukar jag tänka 🙂

     Lycka till hur du än väljer att göra, finns ju många helt andra tips här också.

  2. Men har du testat det Fredde tipsade om?
   Inte bara att hunden ska vara utanför hallen, det viktiga är HUR du får hunden att stanna utanför hallen.
   Om du utan ord, inga kommandon som sitt eller stanna eller liknande, utan BARA med kroppen visar ut hunden ur hallen. Gör dig stort och visa med hela kroppen att han inte ska vara där.
   Det här måste du fullfölja. Öppna inte dörren förrän hunden stannar utanför, och om hunden reser sig för att komma och hälsa, så visa återigen med hela kroppen att hunden inte ska vara där.
   Första gången kan det ta tid, andra gången går det snabbare och ganska snabbt har hunden sedan förstått.
   Men det ska inte handla om Lydnad, inga kommandon som sitt, stanna eller liknande, utan bara tyst visa ut hunden.

   Varmt Lycka Till!!

   1. Jag får bara inte till det. Bra tid att träna m alla påskkärringar… Men puh får honom bara inte att stanna
    Är som en iller…och dj….ligt envis. Tur man är envisare men håller på att tappa tålamod och hopp om att det kommer att funka. 

 5. Men om han inte slutar skälla då?
  Har utövat detta konsekvent i ett antal veckor nu, och visst, han är inte i hallen.
  Å andra sidan tokskäller han och springer till korgen i köket (ligger liksom bakom hallen)och sitter där och skäller tills gästen kommit in och hälsat på oss…
  Står jag i dörren och pratar med t ex grannen, ligger han i sin korg i köket (han kan alltså inte se oss) och skäller under hela samtalet.
  Hur gör man då? Det är otroligt störande!

  1. Jag hade nog testat, lite emot Fredriks tips, att kalla fram hunden till mig i hallen, men väl där krävt exemplariskt uppförande. För mig hade det varit att. hunden är passiv/lugn samt håller sig ett par meter bakom mig. Genom att ha hunden i min närhet kan jag då kommunicera vad jag vill lättare och mer konsekvent än om den är i ett annat rum. Jag hade även aldrig tillåtit hunden att hälsa på någon i hallen.

   Om hunden inte sköter sig i hallen och jag inte lyckas få hunden att tagga ner så h
   ade jag skickat ut den i köket igen.
   Grundtanken är väl egentligen att låta hunden få som den vill (komma ut i hallen), men väl där händer inget kul alls, bara passivitet. Ingen passivitet, ingen belöning = åter till köket. Förhoppningen är att hunden efter ett tag inte tycker det är lika kul med besök eller åtminstone förblir lugn när det knackar på dörren. 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Tack!
    Precis vad jag behöver – en ordentligt ”orsak och verkan” förklaring 🙂
    Ska testas.

 6. Hej ! Det vore intressant om du skrev och pratade lite mer om STRESSADE hundar . Som uttrycker det tex genom att gnälla . Hur jobbar du med en hund som blir mycket stressade tex när den ska bli hämtad eller där förväntan är mycket hög . Ignorera tills hunden är lugn och tyst?

 7. Bra tips! Det där med hallen fick mig att få ett aha moment. Vi har en Sankt Bernhard valp på 14v som sover mest i hallen. Precis vid dörren. Igår när vi hade besök va hon på som tusan. Lite stressat beteende men glad. Så det måste vi jobba på att vi äger hallen för nuläget så tror jag faktiskt hon gör det utan att vi har märkt det.

  1. Det har du rätt i. Hon ”äger” hallen just nu.
   Eftersom hon valt att sova där, vid dörren, så får hon väl ofta vara ifred också. Det innebär att hon ser det som sitt revir.

   Börja med att vänja henne vid en annan plats att sova på. Visa på det sättet att hallen är din. Ta tid på dig, var tyst och använd bara kroppsspråk och fysisk kontakt, samt minspel, munnen, ögon och ögonbryn.

   När hon har insett att hallen är ditt revir, kan du börja träna med besökare.
   Jag gjorde så med min Schäfer som låg i hallen, insåg, precis som du att han tyckte att hallen var hans.

   1. Insåg när jag började markera hallen och visade hennes nya sovplats att hon hade fler ställen som hon ägde bl.a köket. Så hela fm har vi jobbat med det. Hon börjar fatta vinken.

    Men vi har läst att man inte ska ställa krav på Sankt Bernhards utan locka dom med mat/godis eftersom dom är så smarta hundar och kan, om den få för mkt krav på sig välja att helt sluta lyssna. Att på ngt sätt dra sig ur flocken. Jag tror det va så många hade skrivit som har denna ras. Så därför har vi inte riktigt våga ställa krav på Bella och hon har då tagit nytta av det.

    Vad jag har sett på henne efter denna fm är att hon fattar vinken. Inte alls som dom har beskrivit. Har självklart gett hon godis o kärlek då hon fattade vinken.

    Skulle vara intressant att höra din åsikt Fredrik om detta och denna ras, ifall du har tid o lust.

 8. Våran hund skäller när det ringer på dörren. Vi säger åt han att gå in i vardagsrummet och lägga sig under soffbordet. Detta gör han,kan muttra lite ibland. Han ligger kvar där tills han får godkänt av oss att komma. Då går han oftast fram till besöket ,nosar och går iväg. Utom när det är någon i familjen,söner,svärfar som kommer då ska man gosa lite 🙂
  Det händer också att han ligger kvar hela tiden,för att vi sagt det till han. Så där har vi inga problem. Tycker det är ok att han skäller en gång vid dörr plinget,han vaktar ju trots allt oss 🙂

  Men nu måste jag berätta om våran morgon promenad 😉
  Ni som vet vem jag är och följt mej ett tag,vet att jag inte varit ute med Seven själv på faktiskt nästan 1 år.

  Detta beror på min cancer sjukdom att ork o kraft inte funnits.
  I tisdags fick gubben ryggskott 🙁
  Gårdagen löstes med hjälp av söner.

  Men nu på morgonen hade jag ingen hjälp,jo fastighetsskötaren sa att han kunde hjälpa till. Men han svarade inte när jag ringde.

  Jag har haft en hemskt natt och var trött och matt.
  Fick ett slags inre mod i mej ändå.
  Tog på WGV bältet på Seven och broddar på mina skor 🙂
  Sedan gick vi.
  Vi går genom källargången ut( bor i lägenhet). När jag öppnar källardörren sitter han bakom mej,jag såg att det var en hund utanför,vi väntade lite. Sedan gick vi ut när det var tomt.

  Han skäller och jag tog tag i han och sa lägg av.
  Han gick fint vid min sida och skötte kissandet efter en stund.

  När han även klarat av det stora lasset, ville ju han leka:)
  Vi gick över fotbollsplan och lite in i skogen,men vände om sedan.
  Han träffade sin bästis och hälsa lite på henne.
  Sedan gick han fint vid min sida hemåt igen.

  Detta var ingen lång tur ( han ville leka mera) men för mej som inte varit ute själv med han var det stort och länge !

  Tårarna rann nerför mina kinder att jag klarade av det 😉

  Väl hemma är jag väldigt trött men lycklig.

  Nu får vi se hur nästa runda blir,tror jag ringer efter sonen och vi kan gå tillsammans.
  Jag måste få vila först och vi har världens bästa hund som är nöjd att ligga på balkongen och sola ett par timmar.

  Glad Påsk på er!

  1. Underbart att läsa Anki!!!
   –<–<–@

   Måste åxå berätta en liten kort grej från nyss 🙂
   Min nya lilla valp är ju så otroligt matglad och blir nästan hysterisk/manisk när man öppnar dörren till hallen där maten står (i ett skåp.) Jag bad med mitt kroppsspråk och en hand som visade stopp, att han skulle stanna kvar. Konsekvent ett par 10-12 ggr gjorde jag detta. Döm av min förvåning att han tillslut satt kvar medan jag öppnade dörren och tog en godis i skåpet!! Helt otroligt, i mina ögon iaf. 9 veckor är han bara. 😀 *stolt matte över en stolt liten kille* <3

   Gla´ Påsk på er alla!

  2. Har följt dig litet på avstånd, och vet vad du råkat ut för.
   Starkt gjort av dig. Det är verkligen beundransvärt.

   Glad Påsk.

  3. Hejja, hejja Anki!! 😀
   Glädje tårarna sprutar på mig nu! Så underbart att höra!!!
   Det här var den bästa och roligaste nyhet jag hört på länge!!!!
   Massor och åter massor av kramar!!! <3 <3

 9. ÄNTLIGEN TILLBAKA!!! 🙂

  Nu har jag ÄNTLIGEN kommit på plats efter våran flytt, det är alltså jag som kallade mig ”Jens i Umeå” men är numera ”Jens i Korpis”.

  För en månad sedan flyttade jag och min sambo från Umeå upp till Korpilombolo (Pajala, Tornedalen), det tog ca 4 veckor för oss att komma igång med internet pga massa slarv från telia.

  Men jag har läst ALLT som skrivits på Fredriks blogg via min Iphone men nu känns det som man är med på riktigt igen! 🙂

  Jag anordnade hundträffar i Umeå som blev väldigt lyckade så nu har jag likadana träffar här uppe och det har blivit väldigt uppskattat!, jag driver en studiecirkel för Korpilombolos hundar… det är förståss 90% jakthundar här uppe, men dom ska ju också tränas precis som alla andra vovvar 🙂

  Skönt att vara tillbaka bland att sveriges kunnigaste hundmänniskor… GLAD PÅSK på er!

 10. TACK! 🙂

  Jag har saknat att skriva och hänga med på alla inläggen här på sidan… jag har ett gäng frågor som vanligt, dom kommer jag snart att börja ställa lite då och då 🙂

  1. Jens, sist vi hörde av dig berättade du att din hund hade blivit jättekonstig efter flytten. Du fick en massa råd men vi fick aldrig höra hur det gick! Är nyfiken, har hunden funnit sig tillrätta?

 11. Jag har provat ”maten i fickan”-knepet nu en vecka och det funkar grymt bra.
  Även hundmöten har blivit mycket bättre med det. Maten är ju viktigast.
  Tack Fredde!

 12. Svar till Mys-Maja och alla andra 🙂

  Jo jag har ju som jag tidigare nämnt en Jack Russell tik på ca 1,5år (blir 2 år nu i juni) som heter Kajsa, hon var inte riktigt sig lik efter vi flyttade för ganska precis en månad.

  När vi bodde i Umeå före vi flyttade så skällde hon endast när det ringde på dörren eller när någon knackade, men nu sedan vi flyttat och kommit på nya stället så skäller Kajsa på ALLT hon hör, det räcker med att någon bara öppnar entreporten i trappuppgången så började Kajsa tokskälla!

  Sen berättade jag att hon kunde helt plötsligt börja sitta och flåsa och skaka/vibrera med kroppen utan att hon ens hade gjort något, jag skrev och frågade här vad ni trodde det kunde vara.

  Jag var och gjorde en veterinärsbesiktining på Kajsa endast en vecka innan vi flyttade och dom kollade och lyssnade på allt (hjärta, lungor, kollade munnen, ner i halsen osv…) Kajsa var 100% frisk när vi lämnade Umeå.

  Så jag började ju tänka att nu när vi packade upp lådor, fixade till i lägenheten och stressade runt som 2 yra höns jag och min sambo, så kände jag att Kajsa har ju kommit lite åt sidan, Kajsa fick inte alls så mycket motion och aktivering första veckan som hon brukar få.

  Första veckan var väldigt hektisk och jag fick förståss lite dåligt samvete för att Kajsa inte fick vara ute så mycket och springa, men jag gjorde så att jag började direkt att fara ut med Kajsa och släppa hon lös och lekte med hon, jäääääklar vad hon sprang alltså! 🙂

  Kajsa var helt enkelt rastlös/understimulerad, hon hade sådan frustration efter att få aktivera sig och springa så när jag direkt började vara ute och låta Kajsa springa så slutade hon genast med skakningarna och flåsningarna.

  Nu senaste veckorna har hon börjat skälla mindre och hon har aldrig suttit och flåsat eller skakat, så det måste berott på att allt var nytt, skällningarna beror på att osäkerhet på nya stället, eftersom det blir mindre och mindre skäll för varje dag så bevisar ju det att ju mer hon vänjer sig vid nya stället så lugnar hon ner sig med skällandet.

  Så Kajsa mår bra, hon är påväg att få nya hundkompisar tack vare mina hundträffar jag ordnar och nu ska jag bara tänka ut massa frågor som jag vill ha svar på av er alla… för ni ger ju världens bästa svar! 🙂

 13. Hur lägger man upp länkar? Tänkte visa min bror med sin hund, som är bland 10 bästa svenska mästare i agility. Han har bl.a uppträtt i globen 🙂

 14. När jag kör matknepet med drag i koppel min hund äter inte maten när jag ger henne det nån som har någon idé?

  1. Testa något annat. 😉

   Det funkade inte på min hund heller då hon inte är särskilt matglad.

   Mvh,
   Johan

 15. Vi äger hallen! Vi har lyckats i helgen att få vår hund att stanna på en kudde i köket med uppsikt över ytterdörren (tyvärr mkt öppen planlösning så det finns ingen innerdörr). Han skäller när det ringer på dörren, vi säger till honom att gå till kudden – då är han tyst och ligger kvar och tittar när vi öppnar dörren. Det trodde vi aldrig när vi började då han vaktar och skäller så fort ngn rör sig både utanför och i huset… Vi måste glädjas åt våra framsteg och inte bara älta allt som inte fungerar. TACK för äga-tipset! Nu ska vi fortsätta.

 16. Hej! Detta med drag i koppel.. Om jag skulle låta min hund dra som hon ville skulle hon inte alls visa något intresse för mig. Jag skulle aldrig få chansen att ge henne mat. Jag har förut provat det jag sett att du visat på tv-programmet Hundcoachen att redan innan vi börjar gå ”puttat” henne bakåt för att visa att det är hennes plats, när hon drar stannar jag till och visar tillbaka henne bredvid/bakom mig, men det fungerar verkligen inte hah… Jag har också försökt med små lekar mitt i promenaden och att överraska henne men jag är fortfarande inte så intressant senare.. Jag blir ofta tvungen att avbryta leken då hon börjar nafsa i armarna (vilket kan göra ganska ont, om inte annat ha sönder jackor och tröjor). Hon vill ha dragkamp med kopplet vilket jag inte tycker är okej för hon blir mer intensiv för varje sekund och det blir nästan omöjligt att få tillbaka kopplet eller att ”avbryta”.. Dessutom börjar det gå sönder när hon biter i det.. Hunden är en Schäfer/amstaff/amerikans bulldogg tik på 14 månader.

Kommentarer inaktiverade.