Det är bara att ge upp!

05 10 i morse var det bara att ge upp.
Valpen behövde gå ut, ungarna vaknade, valpen skällde och lekte med ungarna…………. allmän anarki.
Det var bara och gå upp med kommentaren från min fru – ”Känner du ingen bra hund/barncoach?” 

Så är det med med det 🙂

Sova kan man göra då man blir pensionär är mitt tröstande mantra.

Jag har tillbringat morgonen med att läsa på IPO regler.
På måndag dömer jag mitt första IPO prov för året, och det är alltid bra att förfriska minnet lite då det gäller regler, även om man redan kan dom 🙂

Just nu kl 06 30 far valpen omkring i bostaden och leker med en PET flaska som besatt.

Hade jag varit kvinna från småland, haft en man som heter Karl Oskar, då hade jag nu sagt – ” Jag tyar inte mer Karl Oskar!”

Men nu är jag inte från småland, nu har jag inte en partner som heter Karl Oskar, så det är bara att gilla läget 🙂

God morgon!

65 svar på ”Det är bara att ge upp!”

 1. Hahaha! Ibland undrar man ju hur man frivilligt kan välja detta livet! Själv är jag från Småland men jag tyar ;-)!

 2. Valpar är UNDERBARA små energiknippen 🙂 Tar inte hänsyn till vad klockan är ha ha. Ha en härlig lördag!

 3. Först och främst så hade du varit ensam om att säga så, med eller utan Karl.Oskar, för vi säger inte så. Ingen jag vet i alla fall. 🙂

  För det andra så kan jag tala om att du hade haft fler anledningar att ”gnälla”, för här har det kommit mer snö…

  Ha en bra dag. 😀 God morgon!

  1. Joo Ccci Fredrik har HELT rätt vist sejjer man ”tyar” i Småland !
   Lyssna på en ”redig” gammal småläning i från trakterna kring Nybro,Emmaboda & Kalmar med om nejd så ska du höra att dom anv ordet ”tyar” mer en en gng
   De var ju i från dessa småländska platser somMobergs böckerna/ filmerna utspelar sej.
   Hoppas de e ok me dej å vovven

 4. Japp samma här kl 2 väckte han mig första gången och sen kl 5. 🙂 Vilket härligt liv vi har som skaffat dom här små söta ulltussarna. Som visar sig vara en mindre sort av mördarmaskiner 😉 Såg att Emma har på sig stövlar inne. jag ska köra med samma sak sen, fast jag har jobbarkängorna som är stålhätta på. Försök bit i dom du hehe…;) fast dom täcker inte hela vaden kom jag på nu! Får tänka om känner jag 😛

  o Cicci, jag tycker faktiskt det ska vara lika fördelat på snön i landet 😉

  Ha en underbar lördag nu,
  Go´morron

  http://www.youtube.com/watch?v=8mqph48ztyc
  vilddjuren i farten 😀

   1. Kul! (han finns även med i deras nya bok)
    Ja Lup den aggressiva var det då. Idag har han växt till sig otroligt. Och det bara att få hem en valp! Han blev en gammal gubbe helt plötsligt. Uppfostrar det lilla monstret precis som man ska göra, och det är jätteroligt att se!
    TUR han inte blev avlivad!! Goa finaste lillkillen!
    🙂

  1. Min dotter satte på sej DUBBLA fotbollsbenskydd på benen ett för vaden/smalbenet ett för vristerna sina + stövlar

 5. Blev inte väckt fullt så tidigt. Och inte av en valp. Chihuahuan är ju 1 år, och brukar sova till 8, men i dag ville hon promt ut kl 6. Inte riktigt vad jag hade tänkt mig, men det var ju bara att dra på sig paltorna och ta sig ut. Och upptäcka att Helsingborg (som var i det närmaste snöfritt) har fått mer snö. Och det snöar fortfarande. Hunden överlycklig – matte olycklig.

  Inga IPO-tävlingar för chihuahuan, men första rallylydnadsträningen på måndag. *hjälp!!*

  Ha en fortsatt trevlig påsk.

 6. Underbara valptider 😀 länge sen man hade det nu, men det e nått speciellt med att behöva gå upp och gå ut med valpen oavsett tid på dygnet.Man får ju så mycket tilbaka i längden =)

  haha va alla snackar om snö, här e det så gott som snöfritt och solen är på väg upp 😀

 7. Ja, men en PET flaska är ju hur kul som helst!!! I alla fall enligt gammel-tiken och valpen… 😀

 8. Jag ler igenkännande för man vet aldrig när hela familjens lilla kelgris vill ut. Ibland är det sömnigt tidigt men man blir pigg och glad när det blir full pott=kissar och bajsar.
  Glad påsk!

 9. Ja, hundar lär en nya tider. ;-))
  Min vaknar varje morgon klockan 05.00 och vill ut. Vardag som helg. Men man brukar hinna med mycket på dagarna. Inte som man gjorde innan hund, sov till klockan 9-10 taget.

 10. Och det var NU som jag kände mig hur nöjd som helst!!
  Inte förrän nu sitter jag och äter frukost, tror jag fick rätt valp som ibland kan ge sin matte sovmorgon!! 😛 😀

  Och du Fredde… kan du sitta och koncentrera dig på IPO regler, då kan det inte ha varit så farligt. 😉

  Glad Påsk på er allihop!

 11. Haha och du vi pensionärer sover inte så glöm det med att du ska sova då. Här vakna jag att en Waldorf docka låg urplockad på golvet i rummet så vi får sova i graven.
  Från en kärring <3

 12. Om jag hade bott i sthlm så hade jag kunnat sköta om valpen och vara med dina barn någon/några dagar Fredrik, så hade du fått jobba lite med Kajsa och fått hon att börja lyssna på mig och ta kontakt när vi är ute 🙂

  Jag skrev och berättade igår om hur Kajsa låser sig på allt hon ser ute och att jag har svårt att nå Kajsa, så jag kopierade texten och lägger ut den här idag igen.

  När jag och Kajsa är ute och går och jag tar fram en godis, , snöboll, pinne, leksak mm… så har Kajsa FULL fokus på mig, trippar bredvid och tittar upp på mig.

  Men DIREKT jag tar bort pinnen/bollen, så stirrar hon rakt fram och bryr sig inte hur mycket jag en lockar eller smårycker försiktigt i kopplet för att få uppmärksamhet av Kajsa, jag är värd ankskit i hennes ögon utan boll eller leksak.

  Om jag stannar av och leker med Kajsa (gör mig rolig) så leker hon med mig JUST DÅ, direkt jag slutar leka är det samma låsning på Kajsa igen, hon tittar och spänner upp sig mot ALLT, hundar, katter, joggare, barnvagnar… inte för att hon bryr sig om dom, alltså hon börjar inte skälla eller göra utfall utan hon står bara blick stilla och stirrar tills hunden eller barnvagnen passerat, DÅ går hon med mig igen.

  Kajsa är grymt svår att gå kontakt med när hon låser sig, har jag inte en godis eller leksak att avleda med är jag chanslös, även om jag bara håller i kopplet och går iväg när hon stirrar åt ett annat håll så spänner hon klorna i marken och glider bakåt när jag drar med hon, hon vägrar ens vända sig alltså… skitjobbigt!

  Så vad ska man göra när hon vägrar vända sig mot mig och står spänd dom en fjäder och bara stirrar på allt annat… och inte ens en godis är intressant, eller en “rolig” Jens

  1. Jag tror nog att du ska försöka ”fånga upp henne” innan hon låser sig. Bento var också sån där och gick liksom in i en bubbla, men jag lärde mig att läsa honom bättre och förhindra att han låste sig. Och om nu Kajsa står där och vägrar vända sig mot dig så får du väl ställa dig framför henne och kräva uppmärksamhet. Det låter kanske hårt, men du måste hitta ett sätt att bryta låsningen. Svårt att förklara hur jag menar, men jag hoppas du förstår.

   En annan sak du kan göra är att flirta med Kajsa. Fredde har skrivit om det här på bloggen och det är väldigt effektivt.

   Jag ska ut på race med Bento nu, men när vi går ska jag fundera lite mer på hur vi löste ungefär samma utmaning. För se det som en utmaning och inte ett problem så har du kommit en bra bit på vägen. 🙂

  2. En annan sak jag kom på nu på promenaden är att du kan vara rolig utan leksaker eller godis. Bento och jag går ”rallylydnads-promenader” ibland. Jag kallar det så för vi gör liknande moment då och då under promenadernas gång och jag använder bara mig själv som belöning så att säga. Testa lite olika övningar och se vad Kajsa tycker är roligt. Kan ju vara värt ett försök i alla fall.

  3. Jens, förlåt, men läste du egentligen vad Fredde skrev under ”Kör hårt och berätta hur det går” ? Gör den övningen! Problemet består åtminstone delvis i att din hund nog inte har lärt sig att ”erbjuda” dig kontakt utan att du gör något själv. Dessutom har du kanske blivit rolig många gånger när hunden har nonchalerat dig, dvs det beteendet har blivit lönsamt.

   Sedan tycker jag att det är ännu effektivare att inte gå alls med hunden när den drar. Man får då snabbare fram hundens spontana kontakttagande. Sätt dig gärna ner utomhus på en sten och träna. Varje gång hon tittar på dig så ger du en godis. Ha tålamod. Du får inte smårycka eller pipa eller göra någonting. Du kanske får vänta 10 minuter på första blicken, men när väl skeppet har kommit igång så går det allt fortare…

   Stå också och vänta ut hennes blick när hon får syn på något – om hon bara vill stå stilla och titta. Hon kommer att bryta blicken på det andra fortare och fortare.

   ÄNNU effektivare blir det om du klickar eller åtminstone säger ”Duktig!” innan du ger godiset. Då får DU mer uppmärksamhet. Annars ger hon dig en snabb blick och sedan stirrar hon handen och väntar på att den åker ner i fickan och hämtar godis.

   Om du tror att hon måste gå långa promenader för att hon är understimulerad, så tänk om. Hjärngympa är bättre. Du kan ju släppa henne mot slutet av promenaden så att hon kan ”springa av sig”. Jag skulle lägga det mot slutet, inte i början.

   Köp gärna en bok om klickerträning för vardagen, där brukar det stå mycket om nyttiga träningsprinciper som alla borde tänka på.

 13. Tack! jag ser det som en utmaning… en rejäl utmaning 😀

  Fler tips tas gärna emot 🙂

 14. Tack för tipsen Gunilla och Cicci, Cicci skrev att jag ska ”fånga upp henne” innan hon låser sig, problemet med Kajsa är att hon låser sig direkt hon kommer ut, så fort hon går ut genom ytterdörren så tittar hon åt höger och vänster, går som en dammsugare med nosen konstant i backen och luktar på allt.

  Sen så fort hon ser något så höjjer hon huvet, spänner kroppen och stirrar på det tills det försvinner, det är omöjligt att förekomma när hon hela tiden spänner upp sig och stirrar så fort hon lyfter huvet från backen.

  Att bara stå och vänta har jag gjort, hon går bara från ena sidan av vägen/cykelbanan till nästa med nosen i backen, hon tittat inte ens upp på mig, och ska jag bara stå och hålla i kopplet och inte säga nått eller göra något ljud utan vänta tills Kajsa kommer till mig… ja då får jag f-n vänta, för hon kommer inte, å irriterad och less blir man, jag har testat vänta ut hon mååånga gånger, det slutar alltid med att jag tillslut blir så less på hennes ignorerande och luktande att jag ropar på hon och drar med hon å bara går, annars får jag stå och vänta på hon till dagen efter 🙂

  Jag ska testa att gå på en öde plats, ut i skogen eller så, och bara vänta, och belöna när hon tillslut kommer till mig, jag tror det går… MEN… när man då kommer ut från skogen och hon ser hundar och människor igen så kommer hon att låsa sig likadant igen, men jag ska testa 🙂

 15. Sätt dig ner och bind helst upp henne i en stolpe eller träd invid dig. Hon får inte uppleva att hon kan gå runt på ett område av 4 kvm eller mer. Ju större område hon får lukta på desto längre får du vänta. Och ha riktigt gott godis, typ kyckling. Och kräv inte stark ögonkontakt, en blick mot ditt ansikte räcker.

  Sedan kanske det finns annat i er relation och vardag som påverkar också.

  Bara det att hon känner din frustration kan göra att hon undviker dig.

  Finns det någon hundtränare däruppe som du kan ta hem? Eller gå någon kurs? Man behöver någon som tittar på en utifrån.

  Men om du går ut med henne och låter henne få vara som hon brukar, och går till en stubbe och sätter dig där och binder hunden och väntar tålmodigt, med frid i sinnet och kyckling i fickan, och är inställd på att det ska få ta 20 minuter, så kanske det slutar med att du går därifrån glad och isen är bruten. Efter första kontakten kan du vänta in tre-fyra till innan du går därifrån, och låter henne gå och nosa som vanligt igen – Rom byggdes inte på en dag!

 16. Jag ska testa, och när jag testat tidigare vilket jag gjort 10000 gånger så visst kommer hon tillslut, men som jag nämnde tidigare så kom hon EFTER att det hon tittat på passerat, så när hon inte har nått annat att titta på så är hon med mig.

  Så skulle jag sätta mig på en stubbe i skogen så skulle hon sitta bredvid mig, skulle jag binda fast hon i en stolpe så skulle hon titta på mig, men när jag sen kommer bland folk och hundar så är det ju samma problem igen, för så fort hon ser NÅTT annat kul så låser hon sig och tittar på det.

  Som Fredrik alltid skriver, hundar gör endast det dom får fördel i, alltså tittar hon hela tiden på allt annat än mig, eftersom jag går ju titta på sen efter det intressanta försvunnit 😀

  Men jag ska testa och självklart återkommer jag och berättar hur det går! 🙂

  1. En sak du kan testa är att ha en massa godis i fickan och när hon försvinner in i sin egna ”värld” så kasta en del godis på marken där DU är.
   Sedan så ”kastar” du dig över godiset samtidigt som du säger/ropar: Kollla vad jag har hittat !!
   Det bör locka henne och då komma till dig och även hon kommer då hitta godiset.
   Håll på så här och till slut så är det en fördel för henne att ha koll på dig.
   För du hittar ju en massa godis 😉
   Detta har jag testat för många år sedan och det funkade bra för oss iaf. och det var på en kurs detta visades.

  2. Tror oxå att det stämmer att hundar bara gör det de får fördel av. Som jag ser det finns det två alternativ i dessa situationer. Antingen föröka övertrumfa det hunden upplever som fördelaktigt, i.e. hitta på något som är roligare/mer engagerande än det hunden gör. Alternativ två år ju att göra det hunden engagerar sig i mindre fördelaktigt, i.e. Hunden får uppleva något negativt när den engagerar sig i allt annat än husse.

   Jag gillar Fredriks skala från 0-10 som han använder sig av ibland. När det gäller situationer som dessa så använder jag mig oxå mentalt av en skala, men den går från -10 till +10. Det som ligger på minussidan är sådant hunden upplever som negativt och vill undvika och plussidan är sånt som hunden upplever som fördelaktigt och vill göra om. Om nu hunden gör något som den upplever som +8 och jag inte vill att den ska göra det så måste ju jag kunna kontra med något som är minst +8 för hunden…vilket ibland kan vara lite problematiskt. Alternativt kan jag ju istället införa något som hunden upplever som -3. Det skulle ju innebära att hunden nu upplever detta som +5 (8-3). Det innebär att jag efter det bara behöver kontra med något som är minst +5 för att ha en chans. Är min bästa belöning värd +7 för hunden så har jag då gått från att vara chanslös till att ha en väldigt stor chans att få hunden att göra som jag vill.

   Sen kan man ju bolla fram och tillbaka med detta och använda det omvänt när man ska hjälpa en rädd hund att övervinna sin rädsla.

   Vad som är vad för hunden i praktiken kan nog respektive ägare bäst själv, men det är så jag ser det och det har hjälpt mig iaf. Förhoppningsvis kanske det hjälper dig oxå. 🙂

   Mvh,
   Johan

   1. Vår HH gick på den skalan ifrån 0-10 på en halv sekund, det fanns inga förvarningar alls.
    Det jag då gjorde var att ta i henne i nackskinnet eller ljumsken, hon var tvungen att känna obehag för att vakna till.
    Detta är helt naturligt för hunden att stänga av allt.
    När den väl fokuserar vid jakt så får inget ta dess uppmärksamhet eller störa den.
    Nu har vi snart haft vår HH i ett år och det går framåt hon är mycket lättare att störa och hon går ur sin bubbla.
    Det är sällan jag måste ta i henne utan det räcker med att säga till henne, vilket jag är glad över.

    Men detta är alltså bara för att förra ägare var slapp i vardagen och lätt henne agera/engagera sig allt, där ser man hur det går utan vardags lydnad.

 17. När hon kan ge dig kontakt många gånger i lugn miljö, så börja lära henne att om hon inte checkar in med dig regelbundet, så stannar du, och då står ni där tills hon tar kontakt med dig igen.

  En annan teknik, som är ännu enklare, är att berömma och belöna för att hon avbryter fokuset på det som dök upp, utan krav på att hon tittar på dig.

  Sedan kan också ett fel ligga i att du ens öppnar din egen ytterdörr fast hon har tappat kontakten med dig redan då? Du kanske ska jobba massor vid din egen dörr/port. Ta med en fällstol! 😉

  Hon har väl inte fri tillgång till mat??

  Det finns säkert massor av saker du kan förbättra, svårt att veta vad som ger snabbast resultat bara. Är detta en träningsfråga eller en relationsfråga eller både och? Tycker att du ska ta hem någon hunderfaren person från den brukshundsklubb som ligger närmast. Jag vill gärna hjälpa, och jag gillar att ge råd, men det blir bara gissningar.

  Det enda som verkligen hjälper om man har ”prövat allt” är träning ”live”, dvs privat träning.

 18. Tack igen för alla svar!

  Nej Kajsa har inte fri till gång till mat, hon får ett mål på morgonen och ett mål mat efter middan.

  Kajsa brukar vara rätt dålig på äta oftast, ibland får jag slänga ner en liten ostbit, skinkbit eller lite leverpastej (jag vet att man inte ska blanda ut maten och jag vet att hon är bortskämd) 😀 … jag gör det för att hon ska få i sig sin mat och inte gå runt och vara hungrig, jag är mån om att hon får i sig sina 2 portioner per dag.

  Jag brukar alltid se till att hon sätter sig innan vi går ut genom ytterdörren/porten, jag ser alltid till att jag går ut först och Kajsa efter mig, det har jag sett Cesar visa, men jag vet att Fredrik skrev en gång att det är trams 😀

  Någon brukshundklubb finns inte där jag bor, jag bor låååångt upp i landet, närmaste brukshundsklubb jag vet ligger i Luleå och dit är det 18 mil, så jag håller på ”plugga” hund varje dag och lära mig så mycket jag kan på egen hand.

  Jag läser allt här på Fredriks blogg, jag läser Fredriks böcker, jag läser böcker av Cesar Millan, ser Cesar på tv och självklart Fredriks Steens Hundcoachen! 🙂

  1. Bra att du söker kunskap själv. Det finns mycket på Youtube också. Sedan får man sålla, det finns ett smörgåsbord av olika metoder…

   Men jag anser att du tänker helt fel kring maten. Hundar är rovdjur och opportunister. De har inte råd att säga ”jag kanske tar lite mat senare”. De är inte byggda för en jämn näringstillförsel så som betesdjur är. När en hund inte äter maten som bjuds så är något fel.

   Förresten såg jag ett program på TV i dag där det visade sig att man fick mycket´mycket bättre blodvärden om man som människa fastade i fyra dagar. Och vi kommer från aporna, vi plockar i oss lite här, lite där…

   Om hunden är hungrig så äter den. JAG skulle gärna äta hundmat om jag var riktigt hungrig. Så jäkla illa smakar det inte.

   Om hon får dålig avföring eller päls av maten, det är en sak. Men mår hon bra av den så skulle jag erbjuda mat 2 ggr per dag i 5 minuter, sedan ta bort den igen. Ganska snart inträffar det märkliga, att hunden börjar sluka maten så fort man ställer ner skålen och den nya vanan brukar hålla i sig…

   Varför skulle hon lyssna på dig när du låter henne vara så kinkig med maten?? Som sagt, det är onaturligt för hunddjur.

   Bra att du ”erkände” dock… 😉

   PS DU som resurs kanske finns till hands också varje gång det passar för henne att leka el dyl?

    1. Svårt att förklara, men det krävs en bra relation för att man ska låta hunden ha fri tillgång till mat. Det mesta går lättare om man har med sig mat ut på promenaderna, tycker jag. Det är bekvämt, och man kan ge hunden små jaktuppgifter, t ex leta bollen, och belöna med mat. Och då vill jag gärna att hunden ska jobba för sitt vanliga torrfoder, som det kanske ibland finns extra godis iblandat. Eller Frolic. Men om hunden har fritt torrfoder, så krävs ofta (inte alltid) mycket bättre mat.

     Jag stöter på sambandet då och då, dvs att någon har problem med sin hund, som inte är matglad, dvs som inte har lärt sig att uppskatta mat och äta när det bjuds. Vilket skulle göra att hunden föräter sig om maten står framme jämnt.

     Sedan kanske ägaren också på andra sätt tycker synd om hunden och ger den för mycket frihet.

     Jag tror på att hunden lever lite begränsat, och att resurserna kommer från ägaren.

     Det är ju t ex inte bra att låta hunden ströva fritt i skogen utanför huset.

     Man ska inte behöva någon mat för att hunden ska följa med en… men om jag vill aktivera min hund så,,,

     Men jag kan ha lite fel här… t ex leka med sin hund kan man ju göra även om den är ganska mätt…

     1. Ok, du menar så. Jag håller inte med dig dock. Min hund är inte den matglade typen, men jag tror nog att han ser mig som en resurs i alla fall. Han får, precis som Jens skriver om Kajsa, mat 2 ggr per dag.

    2. Jag passar en boxer just nu på mitt hunddagis. Hon tål INGEN vanlig mat, får endast äta sitt specialfoder, som hon inte gillar något särskilt. Så jag kan inte belöna med godis alls, och det är jag inte van vid. Men det är en social hund som vill ”vara med”, och med lite bus och kamplek också, så lyssnar hon bra på mig. Men jag har fått vara lite sträng också…

   1. Jag har oxå en hund som är kinkig med maten, men hon lyssnar rätt bra på mig ändå. Tror faktiskt inte att just de två aspekterna är särskilt sammankopplade.

    Däremot skulle jag säga att varför skulle hunden lyssna på mig om jag inte ger hunden en anledning till att lyssna på mig?

    Jens, med risk för att framstå som ack så politiskt inkorrekt så skulle jag vilja hävda att det är dags för dig att säga till Kajsa ”DÖH doggen…jag pratar faktiskt med dig!!!!!”. Anledningen till varför jag påstår det är för att jag upplever att du har en så pass bra relation med din hund i övrigt och det kan nog inte undgå någon att du är riktigt mån om din hund. Det får mig att tro att det inte är där skon klämmer.
    Om du funderar på hur så läs Claes kommentar på mitt inlägg lite högre upp och kombinera det med attityden i det jag tycker du ska säga till din hund så tror jag att du inte har det här problemet till nästa lördagspromenad.

    Mvh,
    Johan

    1. Gunilla, vad har du för bevis för det? Varifrån kommer isf ”vår gemensamma urfader”? Och varför finns det fortfarande apor? Jag ha heller inte hittat nån apa i vår släktforskning 😉 Jag tror dock på bibeln,då finns bevis för det som står där. Men denna blogg är kke inte forum för detta,så jag lägger ner innan det blir diskution 😉 Vi tror olika. slut 🙂

    1. Thea, var skulle vi annars ha kommit ifrån – Adam och Eva? Vi kommer förstås inte direkt från schimpansen, utan från en gemensam urfader, men vi delar ändå DNA med schimpansen till 98 procent.

     Och hunden kommer från vargen, det kanske man inte heller kan tro om man ser en mops?

     Hoppas att du inte är kristen fundamentalist. Man kan kombinera en tro på Gud och Darwin. Jag tror på skapelsen, och att det är en ständigt fortgående process.

 19. Har inget problem med att man tar tag i hunden, men det är ett extra ansvar att råda till sådant över nätet… och så får man nog helt enkelt räkna med att hunden i protest nafsar eller biter några gånger, och ta det. Sedan kanske det ”lossnar”. Och kunna slå om och bli vänlig och inbjudande så fort när hunden ger sig. Annars kan hunden bli ängsligare. Man skapar en konflikt, som ska lösas upp/repareras.

  Man kan peta/putta/knuffa till hunden på ett busigt och lekfullt sätt också, och upprepa tills man får respons. Ungefär som Fredde kanske gör på nya hundar han ska träna?

  1. Håller med dig Gunilla, ibland måste man ta tag.
   Det gäller väl alla ?

   Sedan att råda går aldrig, det är ifrån fall till fall, vår HH är tuff och då krävs det lite mer stuns, om jag gjorde likadant emot vår äldsta, så skulle det bli katastrof !!

   Men vem tar inte tag i sitt barn t.ex. när nöden kräver ?
   Jag har t.o.m. fått beröm av ”soss” och polis av mitt agerande när det gäller barn i min närvaro, dom önskade att fler gjorde detsamma som jag.
   Den dag man tror att om man bara ignorerar ett felbeteende, ja då är vi ute på djupt vatten.

  2. iiHåller oxå med dig i det du skriver Gunilla. Det ligger alltid ett ansvar i att ge råd.
   Precis som det alltid ligger ett ansvar i att följa ett råd.
   Därför tycker jag det är viktigt att kunna motivera varför man ger vissa råd och förklara varför man tror att just det rådet man ger kan vara lämpligt under de rådande omständigheterna. Sen är det upp till var och en att följa vilka råd man vill.

   Ang. hur man får sin hunds uppmärksamhet så har min grundprincip alltid varit ”så lite som möjligt, så mycket som nödvändigt”. I Jens fall så verkar han ha en rätt tuff hund och då tycker jag själv att det Claes skrev kan vara lämpligt. Dels är det så jag själv gör när hunden låser sig och dels bedömmer jag risken för skador som tämligen obefintlig.
   Hade dock aldrig gett det rådet till någon som inte verkar ha en bra relation till sin hund.

   Mvh,
   Johan

 20. Jag har märkt med Kajsa att morgon maten är hon betydligt sämre på äta upp, varför? jo hon har inte aktiverat/motionerat sig så Kajsa har helt enkelt inte förbränt nån mat/energi.

  Så morgon maten brukar jag bland ut med lite leverpastej, ost, skinka (väldigt lite blandar jag i, absolut inte mycket, bara så hon börjar äta å kommer igång) sen när hon varit ute och gått promenader och sprungit några timmar under dagen så har Kajsa förbränt maten hon åt på morgonen och då äter hon betydligt bättre sin kvällportion.

  Johan har alldeles rätt! jag har en väldigt tuff hund, jag minns att uppfödaren berättade när jag köpte Kajsa att Jack Russelln är en tuff ras, och Kajsa är tuff för att vara Jack Russell… det är verkligen en hund med krut i… det är väldigt få hundar hon backar för, hon brukar vara stentuff!

  Angående att ta tag i hunden så är jag inte heller emot det, jag har hört av vissa att jag är alldeles för snäll och mesig med hunden, sen har jag tagit i rätt hårt och höjt rösten/skrikigt nån gång och då har Kajsa lagt öronen bakåt och krypit till mig och satt sig ner vid mina fötter, men då har jag fått så jääääkla dåligt samvete 🙁

  Jag vet att det är fel att skrika åt en hund, man ska inte ”spöa” upp hundar heller genom att ta dom i nackskinnet och slänga omkull dom eller stå och tokrycka och slita i kopplet och skrika åt hunden, tyvärr ser man folk ute som gör så med sina hundar och tror att det ska vara bra.

  Kajsa är så tuff och har en så hög smärttröskel att hon reagerar inte om man petar/klappar hon i sidan som Cesar gör på hundarna, när Kajsa låser sig mot t ex en hund så kan jag ta tag i nackskinnet och bara lyfta upp hon från marken och vända på Kajsa och ställa ner hon (brukar förståss inte göra det, men har testat), lyfter man Kajsa i nackskinnet som man håller i en handväska så säger hon inte ett pip, hon bryr sig inte, totalt obrydd… men JAG får skitdåligt samvete om jag tagit Kajsa i nackskinnet för jag vet att det inte ska behövas… jag vill inte att hunden ska bli rädd för mig, den ska lyssna men inte bli rädd.

  Skriker man åt djur blir dom rädda och kryper ihop, är man för hårdhänt och tuff mot djur så blir dom också rädda, det gäller att hitta rätt balans, jag brukar locka på Kajsa 3 till 5 gånger, står hon kvar och luktar eller stirrar på något så tvärrycker jag till i kopplet (inte hårt, bara markerar) och DÅ fattar Kajsa att det är allvar och att hon ska komma, men det hjälper inte, hon låser sig i alla fall 1 minuter efter om hon ser nått igen 🙁

  Varenda jäkla dag och varenda promenad så låser sig Kajsa, jag kan locka med glad röst, locka med godis, smårycka i kopplet och INGET hjälper, hon kommer när HON har stirrar klart… jag blir så j-vla less på detta eviga stirrande och luktande i hennes låsningar!

  Tillslut blir jag så förbannad att jag ger upp att locka på hon och bara rycker till i kopplet och drar hon med mig, hon tittar inte ens bak hur mycket jag än står och lockar, hoppar å busar, jag skulle kunna trycka upp en falukorvsring i ansiktet på Kajsa och hon vänder sig ändå inte om,

  Ja tänker också så att om Kajsa inte får i sig morgon maten, då måste hon motionera en hel dag utan mat i magen och det kan ju inte heller vara bra?, jag ska sluta tjollra med maten, äter hon inte så får hon vänta på nästa måltid, jag tror faktiskt att det kan bli så att hon börjar äta bättre då 🙂

  Alla tips ni kommit med är toppen! jag ska självklart testa det ni tipsat om, men det känns som jag provat det mesta redan och det hjälper inte, att bara stå och vänta på Kajsa tills hon tittar på mig och ger mig uppmärksamhet har jag testat massor med gånger, hon kommer som sagt till mig när HON är klar, jag har lekt med Kajsa, då leker hon TILLS hon ser nått annat då låser hon sig och stirrar på det istället, lockar jag på Kajsa med godis så kommer hon som ett skott och tar godisen, och dirket hon tagit godisen så tvärsticker hon iväg som ett skott, hon bara kommer till mig och tvärvänder direkt hon fått godisen.

  Jag blir bara så förbannad när det känns så hopplöst vareviga promenad, men skam den som ger sig… jag brukar alltid säga att jag är tjurig som en terrier, och ingen av mina kompisar förstår hur jag orkar med Kajsa och hur jag kunnat lära hon något, för ingen skulle orka med Kajsa och hennes tjurighet/tuffhet 😀

  Men Kajsa är absolut bästa vän som jag är med från morgon till kväll, vi stiger upp samtidigt på morgonen och lägger oss samtidigt på kvällen, och hon för följa med så gott som överallt, endast när jag ska handla mat får hon vara hemma 😀

  1. Jens, jag har oxå en rätt tuff hund med hög smärttröskel så jag känner igen mig i att inte kunna ”peta som CM” för att få uppmärksamhet. Det skulle helt enkelt bli ett slag och det är helt uteslutet. Däremot har jag gjort så att jag säger hundens namn och får jag ingen reaktion så tar jag snabbt som attan tag i ljumsken på hunden följt av en liten rörelse för att rubba hundens balans. Därefter släpper jag lika snabbt taget. Har märkt att det är väldigt svårt att ignorera och samtidigt slipper jag vara rädd för att skada hunden. Det är lixom överraskningsmomentet som är det viktiga, dvs snabbhet före kraft.

   Men sen när du fått hundens uppmärksamhet så måste du ju tala om vad du vill och sen belöna det genom att bli lekfarbror igen. Att, efter ha fått hundens uppmärksamhet, inte göra något är ju bara oförskämt. 🙂

   Jag tycker inte heller att det är kul att behöva ta tag i hunden på det sättet, men vilken hund mår troligtvis bäst; en lugn och harmonisk hund som kan promenera avslappnat med sin ägare eller hunden som på varje promenad går på helspänn och känner sig osäker på att allt och alla?
   Att inte göra något bara för att slippa få dåligt samvete är i mina ögon ett rent egoistiskt agerande där jag sätter mina känslor framför min hunds välbefinnande. Att vara en ledare är tufft och jobbigt och kräver att vi sätter andras behov före våra egna. Känslorna vi får när vi gör något vi inte vill är det pris vi får betala när vi väljer att ta det ansvar som ledarskap kräver och sätter hundens välbefinnande i första rummet. Dock kan säga av egen erfarenhet att de känslorna snabbt blir väldigt positiva när man ser sin hund harmonisk, glad, busig och lydig.

   Så ser jag på det iaf. 🙂
   Ser fram emot uppföljningen på detta. Har en känsla att du kommer få ordning på det oavsett vilket råd du följer. 🙂

   Mvh,
   Johan

  2. Ge inte upp Jens, jag kämpar varje dag också med vår HH, det blir bättre och bättre.
   Hon kan få återfall men så är det.
   Det jag dock har haft en jävla otur med är andra hundägare, senast igår så hände det som inte får hända.
   På andra sidan gatan går en asiatisk kvinna med sitt barn, barnet har en mindre hund i ”pensionärskoppel” och olyckan är ett faktum.
   Deras hund sticker ut i gatan och på nått vis går även kopplet av, hunden undgår att bli överkörd men jag står där med 3 hundar som inte gillar detta besök.
   Sedan så låter dom sin hund fortsätta, dom rör den inte ens.
   Jag blev så förbannad på dom så jag skrek så jag blev tårögd på dom, det sista jag skrek var : Men för fan, ta upp er hundjävel !!!!
   Då gjorde dom det och sa: Tack….

   Förra helgen likadant, fast en unghund av rasen Schäfer.
   Hundägaren har den lös och pratar i mobil verkar det som.
   Hunden kommer i fullfart till oss.
   Det jag tränar på raseras på nån sekund, hur kul är det på en skala av 1-10 ?

 21. Ett extra svar till Gunilla Melkersson, du skrev i slutet av ett inlägg…

  ”DU som resurs kanske finns till hands också varje gång det passar för henne att leka el dyl?”

  Jag kan tillägga att Kajsa kommer till mig så fort hon vill busa, när hon får överskottsenergi och vill gå ut eller busa inne så kommer hon till mig.

  När hon har varit ute och är trött så är hon med min sambo, hon har lärt sig att med Jens är det bus och vila/sova då söker Kajsa sig till min sambo Lisa 🙂

  Så Kajsa ser mig som en ”lekfarbror” 😀

  1. Du har fått många bra råd, och den där med att stanna om Kajsa drar i kopplet och vänta in henne är många överens om att den är bra.
   Jag skulle vilja tipsa om en kompletterande eller snarare förberedande övning till den.
   Ta ex en skål och lägg i lite riktigt gott godis som luktar supergott, Visa hunden skålen och gå därefter en bit bort och ställ er så ni har skålen framför er. Du ska nu ha löst hängande koppel och börja gå mot skålen.
   Om hunden börjar dra mot skålen, så stanna och vänta in henne och börja inte gå igen förrän hon är vid din sida igen.
   Belöningen blir att hon så småningom får det goda godiset i skålen.
   Detta är en tyst övning, så tejpa för munnen och ha tålamod!! 🙂

   Om hunden inte är intresserad av godis, kan man ta favoritleksaken (som nu endast används till detta), bästa lekkamraten, det som hunden tycker om och vill till. Belöningen blir ju att när hunden sköter sig, så får den det den så gärna vill till.
   Om nu Kajsa ”låser” sig som du säger, så hitta ett ställe där hon är lugn och ni får lugn och ro. Öka sedan störningarna i små, små doser.

   Jag hoppas verkligen att du hittar metoden för dig och Kajsa!!

   1. Övningen som EvaSthlm tipsar om är superbra – och rolig! Hunden lär sig självkontroll och ibland fattar den fort! Jag kör ofta en variant som har mer ”minus”. När hunden börjar dra, så för man bestämt hunden tillbaka varifrån man kom ca 2-3 meter som ”straff” innan man stannar. Sedan ska det vara slakt koppel för att få göra ett nytt försök att gå mot belöningen. Hunden märker tydligt att den förlorade på att göra fel och kan då ofta lära sig fortare.

 22. Bara EN grej till jag kom att tänka på under morgonpromenaden (det är mycket förstärkande att få mycket återkoppling av den man försöker hjälpa).

  Jag undrar om du Jens, när du kallar på Kajsa, alltid låter henne sätta sig vid ditt ben, vid sidan. Stämmer det? Hunden blir då lätt van vid att komma rent fysiskt men inte mentalt. I vardagen är det bättre att hunden avslutar framför, med fronten och blicken riktad rakt mot den som kallade. Först då ska den få belöning.

  Ett tips till alla som inte har så bra kontakt med sin hund. Denna detalj gör nämligen STOR skillnad.

 23. Många bra tips här!!!!
  Har själv en unghund som är otroligt aktiv, en ”Duracellkanin”, och dålig på att äta på morgonen. Vi övar mkt kontaktövningar. Ett tips som jag tagit till mig är att jag har slutat att ge honom maten på morgonen utan tar istället med den på promenaden. Så fort Messi tar kontakt med mig utan ngt intiativ från mig så får han godis (torrfoder). Slänger även ut lite och kör sökövning. Det har gett resultat. Tränar inkallning och därför går han mkt i lina på isen. Tidigare var det nosen i backen och springa runt runt. Senast igår hade jag en hund som i stort sett gick fot m ögonkontakt i 40 minuter.
  Sån känsla och jag förstår frustrationen du beskriver. Upplever precis som du tidvis och har oxå en terrier och de är tuffa och envisa. Men så härliga. Mkt motor o påhittiga och vill alltid hänga på…. Tur man är envisare o har tålamod.

 24. Supertack EvaSthlm och Gunilla för era kloka svar 🙂

  Svar till EvaSthlm… nu ska tejpen på!… PÅ MIN mun 😀

  Svar till Gunilla… Alltså när jag kallar/lockar på Kajsa och hon tillslut kommer, så går hon fram till mig och ca en meter innan mig så viker hon av åt sidan och börjar lukta på nått på marken istället, eller så kommer Kajsa fram till mig och då vänder hon sig bort från mig och sätter sig, Kajsa sätter alltså rumpan mot mina skor och tittar bortåt, alltså hon sätter sig inte nedanför mig och tittat mig i ögonen.

  Så antingen om jag har en godis så kommer och och tar den ur handen och sen springer hon direkt iväg igen, eller så sätter hon sig och tittar bort från mig, på allt annat som rörs ute 🙂

  Jag ska testa era tips och hoppas att det blir framsteg, det första jag tänkte prova är det med maten, så att hon verkligen förstår att jag det är mig hon får mat av och att hon endast har EN chans att äta varje måltid… annars får hon gå hungrig till nästa mål mat 🙂

  Nu ska jag iväg på en av mina hundträffar jag anordnar, jag driver en studiecirkel 2ggr i veckan, söndagar och onsdagar, vi brukar gå en timmas promenad tillsammans med hundarna, superkul och väldigt nyttigt för oss och hundarna 🙂

 25. Svar till Johan… du har så jäkla rätt i det du skriver, jag blir hel-imponerad!!! 🙂

  Självklart måste man ta tag i hunden, och markera vad som är rätt och fel, kul också att det är någon fler än jag som har en tuff hund, eller Kajsa är kanske inte så tuff, hon kanske är mest rädd att dom andra hundarna ska spöa upp hon, Kajsa kanske bara verkar tuff på ytan men i själva verket försöker hon bara försvara sig för att hon tror dom andra hundarna ska hoppa på hon.

  Svar till Claes… Ånej jag ger ALDRIG upp, jag är tjurig och envis som en terrier, jag känner verkligen igen mig på dina berättelser om hundar som kommer fram.
  Det är en gammal tant här där jag bor som har en stor och kraftig Jämthund som väger säkert lika mycket som tanten själv, när man möter hon så kommer hon stapplandes efter hunden, hunden bokstavligt DRAR tanten runt byn, hon har inte en chans att hålla den.

  Det värsta jag såg var att tanten tänkte gå år vänster i en korsning, hunden började dra rakt fram över vägen, tanten orkade inte dra med sig hunden åt det hållet hon skulle, så hon trippade ropandes efter sin hund, hunden bestämde alltså var dom skulle gå, jag undrar hur länge hon är ute med sin hund och promenerar, det måste ju vara tills HUNDEN vill gå hem 😀

  Hon har i alla fall kommit fram mot mig och Kajsa trippandes som vanligt bakom sin hund och ropat, ”Jag orkar inte hålla honom, han är så stark!, men han är snäll!”, då brukar jag säga att ”men det är inte Kajsa!”… och sen har jag fått tag i kopplet på hennes hund med min ena hand och hållit bak Kajsa med andra handen.

  Jag tycker inte att man ska ha en hund men inte kan behärska/orka hålla, väldigt många olyckor med hundar jag ju tyvärr hänt pågrund av att ägaren inte orkat hålla sin hund eller att dom är nonchalanta och bara släpper fram sina hundar… sånt gillar jag inte!

Kommentarer inaktiverade.