Bakåt, höger, vänster, aldrig framåt – belöna alltid bakåt!

Ziegerkamp Lakritz….. så jädrans söt!   🙂

Här är ett ganska roligt klipp på en förväntansfull hund 🙂
http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/samhalle-och-politik/oj-vilken-vecka/article10035.ab

 

Igår tog jag kontakt med en av världens bästa expert på hundfoder och vad hundar mår bra/dåligt av att äta.
Jag vill att han kommer till mig på Radio1 och diskuterar detta med mig och er.
Jag tror det kommer att lösa sig 🙂
Kanske ger du din hund saker att äta som hunden blir förgiftad av.
Vet du exempelvis om ”Grisöron” är bra eller dåligt för hunden?
Eller om färskfoder, samma mat som du, eller torrfoder för hund är det bästa för hunden?

Tror detta skulle bli ett intressant radioprogram 🙂

 

Fråga –

Hej Fredrik. Nu skriver jag till dig och det känns nästan som det sista hoppet.
Jag och min hund tävlar.
Momentet – ”läggande under gång”- strular och det blir bara värre. Han lägger sig direkt men kommer efter mig innan jag hunnit stanna och vända mig om.
Jag har fått hjälp med detta men inget funkar. Det blir till och med värre.
En kompis satte på hunden en lina och korrigerade då han gick upp – det blev värre då linan inte var på.
Vad ska jag göra? Hjälp!
Mvh ”Hoppfull”

Svar –

Hej.
Med största sannolikhet beror detta på en osäkerhet då hunden ligger i momentet. Att korrigera, dessutom att någon annan gör det, tror jag inte är någon lösning.
Jag hade provat två saker.
Dels skulle jag lägga ut en belöning fullt synligt bakom hunden och innan du börjar momentet. När du då belönar får hunden springa tillbaka för att få belöningen.

Sen skulle jag då hunden lägger sig ner, variera vart du går.
När hunden lägger sig ner på ditt kommando så kan du ta ett steg över hunden till vänster och bli stillastående, sen belöna.
När hunden lägger sig kan du direkt ta ett par steg bakåt och stå stilla, sen belöna.
När hunden lägger sig kan du gå vinkelrätt från hunden till höger ett par steg, sen belöna.
Hela tiden belöna med belöningen som ligger bakom hunden.

Detta med att gå i alla riktningar efter det att hunden lagt sig, alla riktningar utom framåt, beror på att jag tycker du ska bryta ”problemet”, göra något nytt men ändå träna momentet.
Gör du på detta sätt, åt olika håll med belöning bakom, tills du kan lämna hunden ca 30 steg åt något håll, då tror jag det kommer att funka framåt oxå.
Lycka till // Fredrik Steen 

 

God morgon!  🙂  🙂

 

 

 

 

18 svar på ”Bakåt, höger, vänster, aldrig framåt – belöna alltid bakåt!”

 1. Ett annat bra sätt är att du tar ett steg. Och sen ett steg tillbaka. Belöna om hunden ligger kvar annars gör ni om (går fram några steg och lägger igen).

  Och träna på att gå runt hunden. Ett par steg i taget. Gå tillbaka till ”fotläget” och belöna om hunden ligger ner. Annars gör du om.

  Ett annat bra tips är att ha hunden kopplad. Lägg hunden. Ta ett steg fram och ställ dig framför hunden. Dra försiktigt i kopplet (segdra – inte smårycka) samtidigt som du säger åt hunden att ligga. Gå tillbaka till ”fotläget” och belöna. När du gjort detta ett par gånger och det funkar utan att hunden reser sig så drar du i sidled istället, men i övrigt samma procedur.

  Lycka till.

  1. Precis vad jag tänkte direkt, just med att ha kopplet på. Det har löst sådana problem för mig tidigare när jag hade en osäker hund vid platsliggning så det håller jag helt med om.

 2. Perfekt! när du skrev och frågade vad vi ville att du skulle ta upp i hundradion så svarade jag att du skulle berätta mer om valpar, det andra jag funderade på var faktiskt just hundmat!

  Så du läste mina tankar lite där 😀 … jag satt och tänkte skriva hundmat men det blev valpar istället, det ska bli riktigt kul att lyssna (som alltid) på måndag 🙂

 3. Finns det något sötare än en lite långhårig schäfervalp 🙂 Hon ser ut som en kopia av min Alice när hon var i samma ålder.

  1. Och min Zita, långhårig och svart, såg ut som en liten nallebjörn. Men många trodde också att hon var en Newfoundland.

 4. Många bra tips.
  Jag skulle satsa på att ”lyfta ut momentet” och istället lägga in det under en lek. Där kan du/hunden sedan misslyckas utan att det förstör själva momentet. När det väl sitter i leken kommer det säkert även sitta på tävlingen, eller vilka ambitioner man nu har 🙂
  Lycka till

 5. När hunden ligger lugnt o stilla, gå fram till den och belöna den genom att sätta godis mellan frambenen,prata inte med den och böj dej inte över hunden, knäböj i stället. Backa bort från den och gör om belöningsproceduren flere gånger. Gör inte avståndet och tiden för belöning för långt i början. Om hunden reser sej, BACKA tillbaka och flytta den lugnt och stilla tillbaka till exakt samma plats där den låg.
  Till sist när du ”friar” hunden så får den springa till belöningen som ligger bakom hunden..
  Stabiliceringsövningar är också jättebra…!

 6. Lurvtrollet! <3 Så sjukt söt!
  Skulle nästan vilja säga att han är världens näst sötaste valp. 😉

  Kul med gäst i programmet, särskilt om det är den person jag tror att det är! 😀

 7. Ser fram emot ditt radioprogram på måndag! hundens näringslära ligger mig varmt om hjärtat, hoppas det bara inte är från något speciellt fodermärke det blir sällan objektivt då 🙂

Kommentarer inaktiverade.