Du får en sämre inlärning…..

http://www.facebook.com/fredrik.steen.9

 

http://www.facebook.com/hundcoachen.fredriksteen

Här är på förekommen anledning mina två Facebooksidor.
Varför jag har två sidor är en lång historia, så det tar vi någon annan gång 🙂

 

Varför jag är skeptisk till passivitetsövningar?

Något jag fått en del frågor om sedan jag skrev det i ett svar här på bloggen.

Egentligen är jag inte negativt inställd till passivitetsövningar i sig, utan mer hur gemene man försöker göra dom.

Tänk er en hund som är motiverad som tusan att springa ut i skogen och leka. Denna hund kommer då bilen svänger in på grusvägen att stressa och tjuta ända tills du släpper ut den.

I detta läge gör många så att när dom stannat bilen, då får inte hunden hoppa ur bilen och springa in i skogen förrän den är lugn och tyst.

Vad gör man då?

Med hjälp av lydnad ”släcker” man hunden, och hunden blir tyst i förväntan.
Behöver inte vara fel, men det kommer aldrig att lugna hunden inför skogspromenaden.

Om en hund inför en promenad är så aktiv/motiverad för denna promenad så kommer den sannolikt (om den inte lärt sig annat förstås) att dra i kopplet den första kilometern innan den lugnat ner sig.

Om jag då stannar upp och helt enkelt väntar på att hunden ska vara lugn innan vi går vidare, vad händer då?

Hunden kommer att lära sig – oavsett hur tråkig du är så gäller det att stå still, annars går vi aldrig vidare.
Men man har knappast dämpat hundens stress.

Detta var bara några exempel på övningar som många tror är stressdämpande, men som i många lägen är tvärtom – Stresshöjande!

Varför är en hund stressad, varför är en hund motiverad?
Den vill ha fysisk aktivitet! (ofta i alla fall)

Jag menar att det är bättre att ge den det innan promenaden. Då förstör ni i alla fall inte er relation och hunden kommer att vara lugnare.

Om du vill något jättemycket men en person hindrar dig från att göra detta – sjunker din stressnivå då, eller blir den negativa stressen ännu större?

Bland det sämsta jag vet är när någon ska träna lydnad men kan inte använda hundens favoritboll som belöning för det stressar hunden. Istället belönar man hunden med något den inte tycker är så kul med följden att hunden blir lugnare…… men du får oxå en sämre inlärning eftersom belöningen inte betyder lika mycket.

 

Nej, jag tror att bra passivitetsövningar handlar mer om hundhållning och synsett på hunden än någon specifik – ”jag är tråkig övning” eller ”lydnadsövning”.

 

Har du några bra passivitetsövningar?

 

 

 

 

30 svar på ”Du får en sämre inlärning…..”

 1. Jag håller inte riktigt med dej när det gäller din syn på stress. Dels så anser jag visst att en hund kan bli mindre stressad av att lugnas ner innan den släpps ut från bilen. (dock krävs det mkt mkt övning) Samma sak under promenader..Sen förstår jag inte varför du jämför en människas stress med en hunds, det är olika stress.En människa kan tänka och rationera. (felstavat)

 2. förstår inte hur hundars stress Fredrik förknippas med människors. jämförs.
  en hund kan vara stressad av de som ska ske tex vid utsläpp ur bilen öven innan promenad.
  behöver inte alltid vara förväntan.
  hundar tänker inte i termer som. du är tråkig. de är mänskliga tankar.
  och är de stress så är de jätte bra att vänta ut tills hunden är lugn. hunden lär sig också självkontroll och att komma ner i varv.
  🙂

 3. Hmm, men Fredrik, vad menar du då, ska jag innan vi åker iväg mot något spännande mål i bilen ta en joggingtur med hunden så att hon redan sprungit av sig? Blir hon inte lika högljudd och upphetsad då när vi svänger in på grusvägen och snart ska stanna? Jag är tveksam… Men givetvis beredd att pröva olika metoder!:)

 4. Jag var på en föreläsning hos en etolog (minns inte vad han heter, men han är känd inom hundvärlden har jag förstått), som berättade om en intressant studie som gjorts med hundar och deras impulskontroll.

  Studiens resultat visade på att en hund som fick sitta på ett avgränsat område (typ bur) och ”lugna ner sig själv” innan träning/aktivitet visade på mycket högre impulsivitet/sämre impulskontroll under aktiviteten/träningen än den testgrupp med hundar som fått röra sig och göra lite vad den ville innan aktiviteten.

  Apropå passivitetsträning! 🙂

  Tyckte det var väldigt intressant! En hund som alltså har högre krav på impulskontroll under en viss tid, får SÄMRE impulskontroll när den sedan får röra sig fritt!

  Jag vet inte vad det säger om passivitetsträning, men det säger väl ändå att det lite mer komplext än vi lekmän tänker oss? 🙂

  1. Det kan vara svårt för en stressad hund att coola ner sej själv, studien hade nog sett annorlunda ut om en (kunnig) person satt med hunden. Kan nästan hellre kallas retning än passivitetsövning..
   Håller med Amanda med att passivitetsövning är en slags miljöträning, hunden ska fungera i olika miljöer utan att stressa/jaga upp sej.

 5. Jag tränar passivitet genom att bara vistas i hektiska miljöer och liksom sätta mig och mina hundar i en liten bubbla och visa att ”nu ska vi bara sitta här och TITTA på fåglarna/barnen/de andra hundarna”.

  För mig är passivitetsträning snarare miljöträning! Tänker jag. Att kunna bara ta det lugnt i olika miljöer?

  Jag kräver inte av mina hundar att måsta lugna ner sig när de är glada och peppade på att leka/träna/springa runt i skogen 🙂 Det känns så otrevligt 😉

 6. Att släcka en hund med lydnad är något vi bland annat använder oss utav för att skapa motivationshöjning. Tänk – tryckkokare!
  Förstår hur ni tänker, men håller inte med 🙂

  1. fast jag tänkte inte lydnad. inte alls. jag pratar om stress. inte förväntan. jobbar du men stress blir utgången ngt helt annat. då är de väldigt bra för hunden att behålla ett lugn och därmed vänta ut den. tex genom ignorerat. vid tex stress innan utgång. en av mina omplaceringar som jag har. var väldigt igång innan utgång. rev på dörren skällde. han blev inkallad sist i flocken jag väntade även tills han var lugn genom att bara stå och ignorera honom. han har en egen hjärna och den vill jag han ska använda själv. han fick också genom de öva upp en egenkontroll. att kunna kontrollera sig själv och vara lugn. de tog tid. men som du sett mig skriva innan är jag mkt för att de får ta tid!! 😉
   idag är han lugn vaggande svans pratig 😉
   lekfull och i balans. stressen har försvunnit och fram har en hund i balans kommit.

  2. Sen kan ju även en förväntan gå Över i stress. nä jag tror att hade folk fått välja hade dom valt en lugn hund. detta med att hunden uppfattar ägaren som tråkig vet jag inte riktigt vart du fått dr ifrån. så trodde dom förr. men studier och forskning har visat att hundar inte ser på oss människor så. de är ju mänskliga tankar. de är nog den biten jag reagerar på att du vissa gånger väver in mänskliga termer i arten hund. när de inte finns ngn grund för de.

    1. för mig Fredrik handlar de om att bygga upp en bra grund med sin hund i vardagen.
     har man då hundar som fått issues tex är igång i bilen. vid utgång. hundmöten. etc. är de först Å och O att hunden lär sig självkontroll. de är oerhört jobbigt för hundägare att ha dessa problem. en sak är förväntan men en förväntan kan gå över i stress och en hund som är stressad är inte mottaglig. hundar är fantastiska på att bygga upp förväntningar. men en förväntning kan övergå i stress.
     de jag berättades för dig om hur jag jobbat med pirri vid tex utgång. har varit både förväntning men också en stress. han blev alltid kopplad då han var lugn. inte innan. var han igång ignorerade jag honom tills han blev lugn. när alla 5 var kopplade. gör jag alltid ett par vändningar innan utgång. innanför dörren. då värvar hundarna ner bra. promenaden börjar inomhus redan då du hämtar ett koppel. de missar många. har du en lugn hund innan du kommer utanför dörren. får du de lättare att jobba med hunden då du kommer ut. ALLA behöver grund Fredrik i vardagen för att kunna göra allt de där roliga med sin hund. såsom lydnad spår etc. där har du en grund på en hund som är igång innan utgång.
     de är en stor skillnad på förväntan och stress. innan våt de förväntan hos pirri men de var även stress. idag är han lugn och har ingen stress bara förväntan.
     de är synd Fredrik att du inte ville prata mera grund för de finna mkt att lära från de.

    2. och detta ex inför en promenad var bara ett ex jag tog nu. ett sätt att med tiden få en hund lugn. de är inte många som ser stressen idag. dom kallar hunden för glad och förväntansfull. även ordet understimulerad används.
     när de egentligen skapats en grund med stress.

     1. man får ju lära ut vad som är stress och vad som är motivation. mina hundar kan vara motiverade och taggade om vi gör ngt riktigt kul. jag kan ställa krav på dom idag.
      men de är ju för att dom inte längre har stress eller problem.

    3. pratade med Tomas i backamo igår om just detta med stress. dom känner du ju också. eftersom dom tävlar så vill han ha hund som har en viss stress i sig. men då pratar ju han om motivation. de jag pratar om är en osund stress som bor i många vovvar idag. problem har eskallerat utfall mot allt och alla med en flåsande hund som vankar av och an båda ute och inne. är en hund som bär på osund stress. en hund som har stark separation är en osund stress. en hund som bär på stress är inte mottaglig.
     motivation du pratar om är ngt du vill ha i dina hundar just för du tränar.

    4. får vell ta med mig Enzo ngn gång och åka på en tillställning med hund där du Fredrik Steen medverkar. så får vi prata hund in real life. hade varit roligt faktiskt. även att ha med Enzo som haft alla dom problem man
     kan stöta på i en vardag. säg ngt han inte gjorde då han kom för 3 år sen.
     vi får vell se om man syns runt hund.
     nu ska jag rasta och sova.
     tack för diskussionen.
     ha en bra kväll Fredrik. mvh 🙂

   1. Det där med att hunden inte ska se oss som tråkiga är ngt som fredrik ofta drar upp. Enligt fredrik är det viktigt att människan/ledaren är rolig! Där håller jag inte heller med. Det där med att alltid vara rolig/intressant för hunden var nåt man trodde/pratade om på 80-talet. Som ledare behöver du inte alltid vara rolig och på G, hunden ska/måste anpassa sej efter alla ”dina humör”, ex hunden ska komma på inkallning även om du inte gör dej intressant. (dvs om man har en klar inkallning)
    Det där med att alltid vara rolig/intressant kan däremot ORSAKA stress..

    1. ja jag får ofta höra av folk på mina tränings kurser. Jag har varit så rolig som de bara går. men när han/hon kommer lös så Skiter han/hon i mig ändå.
     vet en som var så rolig så han bröt benet 😉
     du har helt rätt. de är ett påstående utan grund.
     de är nog de som ofta får mig att reagera på inläggen att de pratas om som en sanning. de är mkt Fredrik tycker. men inget som stödjer de. samma som att man ska vakna upp varje dag och hunden ska vara imponerad av dig. också mänskilgt.
     men men.. nog sagt om detta 🙂

 7. Hur gör man då om man ska ha en hund som 1/ klarar av att vara helt tyst och lugn vid bilen trots att den har en hög förväntan och vet att den ska få jobba
  2/ska kunna sitta tyst och still men aktivt följa med i det som händer runt den utan att bli som en tryckkokare
  3/ kunna jobba med stor motivation/fart/arbetsglädje/lydnad så fort man släpper i väg den och efter att den fått sitta passiv under en lång stund?

 8. Det är som att lära ett barn att ha tålamod! Jag skulle aldrig vilja att min hund rusar ut ur bilen/buren bara för att dörren öppnades (rent säkerhetstänkande). Lika lite som jag skulle vilja ha en hund som går upp i 150 så fort den ser en annan hund. Bra passivitets övning? ”Ryggsäcken” tycker jag är bra för både passivitet och intimitet. Men skulle min hund börja dra och stressa upp när hon ser lydnadsplan så hade jag inte krävt någon passivitet utan nästan uppmuntrat glädjen.

 9. Jag skulle inte kalla det passivitetsövning, när dom måste vänta för att få något. Snarare i så fall att man gör det till en kontaktövning ”Du måste se på mig för att få något, jag är nyckeln till det du vill ha” som tex rusa ut i skogen.
  Passivitet/lugn och ro övningar är för mig när hunden slappnar av, tex lite mys mellan momenten när man tränar. Visa hunden att vi kan sitta och ta det lugnt lite och behöver inte vara igång hela tiden.
  Men detta är inget som, enligt mig, bör ske när hunden redan är uppe i stress, till en början.
  Jag tror på att öära in en tydlig av/på-knapp som Senare kan användas även för att lugna hunden 🙂

Kommentarer inaktiverade.